» »

Arduino - merilec dihanja

Arduino - merilec dihanja

lemur233 ::

Zdravo,

V predalu se mi že lep čas valja arduino uno kit z raznimi senzorji, pa sem se odločil, da se malo sprobam še v svetu elektronike. In ker so mi razne žmigajoče ledice dolgočasne, sem se odločil, da probam narediti nekaj bolj konkretnega, nekaj kar v bistvu potrebujem, in sicer merilec frekvence dihanja.

Zdaj pa me zanima vaše mnenje, kateri senzor bi bilo tukaj dobro uporabiti. Razmišljal sem v smeri, da bi uporabil temperaturni senzor TMP36, ki je zelo občutljiv in zaznava razlike do 0.1 deg C. Ideja je taka, da bi nekako pod nosnico montiral ta senzor, kjer bi zaznaval temperaturno razliko zraka med vdihom in izdihom. Pri vdihu je zrak hladnejši, pri izdihu pa toplejši. Ne vem sicer še kako bi ta sezor najbolj udobno namestil pod nosnico in kable. Verjetno z elastiko. Razmišljal sem tudi v smeri uporabe giroskopa in pospoškomera, npr tale https://www.adafruit.com/product/3886, ki bi ga prilepil na trebuh in zaznaval premikanje trebuha zaradi dihanja, beležil bi lahko tudi kdaj spim na boku.

V medicini obstajajo tudi cevke, ki gredo v nosno votlino. Najpogosteje se uporabljajo za dovod kisika. Govorim o temu
https://www.ebay.de/itm/255080272304?ha...

Obstaja kakšen senzor pritiska, ki bi ga mogoče lahko montiral na konec take cevke ?

lemur233 ::

Našel sem tole https://wiki.dfrobot.com/F1031V_Mass_Ai...

Hmmm, tole bo pa mogoče zelo zabaven projekt. 8-)

DostMam ::

Zdi se mi, da TPM36 ne zmore natančno beležiti tako majhnih razlik tako hitro. Tudi umerjanje bi bila huda težava. Sploh pa zagotavljanje stabilnosti naprave pod nosom.
Mogoče elastični trak okoli prsi?

TheBlueOne ::

Tudi veter in prepih bi znala biti problem. Ali pa poletje, ce je zunaj vroce. Drugace dobis naceloma tudi MAF senzorje ampak bi zadeva bila verjetno nerodna.

Jaz bi sel v smer kakor predlaga DostMam. In se tam ne bi kompliciral, enostavno bi naredil senzor katerega nastavis in potem pretika pri vdihu. Ali pa kompliciras in delas neko mikromehaniko, ki meri obseg z navijanjem pasu.

kvartopir ::

Uporabljam Helios prenosni rezervoar kisika. Napravica deluje na principu podtlaka. Ena nosnica zaznava podtlak pri vdihu in v drugo nosnico se sprosti določena količina kisika. Kaj dela druga nosnica te verjetno ne zanima. To zaznavanje je popolnoma pasivno brez elektronike ali napajanja. Obstajajo tudi takšni, ki uporabljajo za regulacijo baterijo. Poguglaj malo pod imenom Helios H300 service manual. Našel boš PDF z opisom "DIAPHRAGM SENSOR" Z Arduinom boš lahko štel impulze zelo enostavno. Za senzor lahko povprašaš pri Sapio plinih iz Celja - Bukovžlak. Senzor, ki ga uporabljajo je zelo učinkovit in natančen. Sproži ga že zelo majhna razlika podtlaka. Če misliš s tem delati kaj resnega uporabi še dvokanalni nosni kateter, ki ga kupiš za cca 2EUR v trgovinah z medicinsko opremo. Imajo pa ga tudi v vseh zdravstvenih domovih. Tiste, ki si jih gledal so predragi. Obstajajo enokanalni ali dvokanalni. Poglej v spletno trgovino Sanolabor pod "Nosna kanila za kisik, 2,1 m".
S takšnim senzorjem bo verjetno škoda uporabiti arduinota saj obstajajo drugi IC-ji za enostavno štetje " vedno +1". So manj energetsko potratni in predvsem manjši so. Jaz bi uporabil kak pomikalni register. Boš pa lahko z arduinotom spremljal povprečno število vdihov, zaznaval previsoko frekvenco ali prenizko.... Res imaš ogromno možnosti. Zraven pa lahko dodaš še kakšen plinski senzor, recimo CO2. Nekje 5% je v izdihu CO2 plina medtem ko ga pri vdihu ne bi smelo biti.Cena senzorja je odvisna od zahtevane natančnosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LG predstavil masko z ventilatorji na baterije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
214742 (2076) roCkY
»

Zamašen nos

Oddelek: Loža
3713700 (11891) kuglvinkl
»

dihanje iz navadne plastenke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6413876 (12309) St235
»

Potapljanje

Oddelek: Loža
487348 (6043) perci
»

Potapljanje

Oddelek: Loža
224884 (4256) luksorzi

Več podobnih tem