» »

Prenosniki crkujejo v avtu

Prenosniki crkujejo v avtu

s0nce ::

Živjo vsi.
Večkrat uporabljam prenosni računalnik v avtu. Uporabljam nek 300W pretvornik 12-230V ki je bil kupljen v sloveniji mislim da na mimovrste, tako da ni nek cenen crap,. Koliko vem uporablja modificiran sinus signal.
Je možno da sta zaradi tega pokvarila že dva prenosnika? Kakšna dva meseca nazaj mi je crknil prvi prenosnik( ki je bil star pol leta) in se nisem kaj ubadal z tem. Uveljavil garancijo in so mi dali drugega. Danes pa spet nov crknil. Pri obeh je bil isti simptom. Ko pritisnem na power tipko se ne zgodi nič.
Oba prenosnika sta imela usb-c za priključek za napajanje. Prvič nisem nič testiral, zdaj pri drugem crknjenem pa sem sicer z malim porabnikom ( android telefon) stestiral napajalnik in zgleda da deluje.
Je torej sploh možno da je kriv pretvornik? Kaj nebi napajalnik "popravil" vse čudne napetostne konice in podobno? Glede na to da izgleda da je napajalnik dela pravilno. Da ne omenim da pravzaprav je prvi prenosnik delal pol leta, drugi pa dva meseca pri vsakodnevni uporabi normalno.

Kaj točno je crknilo da prenosniku je težko ugotovit ker nimam kakšnih rezervnih ramov ssd jev in podobnih komponent da bi stestiral... Glede na to pa da so mi dali povsem novega bi si upal trdit da je šla matična plošča oziroma je tako na modernih laptopov skoraj vse zalotano.

Bi raje preventivno kupil nov pretvornik? Tak ko nima modificiranega sinusa? Še vedno nekako težko verjamem da je kriv prtvornik. .

Magic1 ::

Načeloma bi crknil napajalnik, če bi bil vir problem. Laptop bi na baterijo še vedno delal(dokler ni prazna). Verjetno imaš res smolo s prenosnikom. Prav tako modificiran sinus naj ne bi oviral pretvorbo v DC napetost. Glede izkoristka bi pa bilo bolje, če bi dobil step-up pretvornik iz 12V na 19V v avto za prenosnik.
Magic

d4vid ::

To, da si kupil v Sloveniji, ni garancija, da ni crap.

V veliko primerih je celo preplačan crap.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Han ::

Katera dva prenosnika ti je neslo (firma, model)?

hojnikb ::

Koliko vem uporablja modificiran sinus signal.

there's your problem. Kupi inverter, ki ma pure sine wave, pa nebo tezav.
#brezpodpisa

l0g1t3ch ::

hojnikb je izjavil:

Koliko vem uporablja modificiran sinus signal.

there's your problem. Kupi inverter, ki ma pure sine wave, pa nebo tezav.

Ampak sej je vmes še adapter od laptopa.
Ac - > DC.
Potem bi reku da bi adapterji crkovali, ne laptop.

lahko tudi adapter crkne na kakasen nasty nacin, ki povzroci spike na izhodu, kar skuri napajalni sklop prenosnika.
Al pa ma OP izjemno nesreco in je zgolj nakjucje da sta oba prenosnika bla vkjucnea v isti inverter.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

OracleDev ::

d4vid je izjavil:

To, da si kupil v Sloveniji, ni garancija, da ni crap.

V veliko primerih je celo preplačan crap.

Dobra :)

Možno.
Meni so sicer precej let delovali različni prenosniki na razne te avtomobilske inverterje, ponavadi najcenejša opcija.

Pa nikoli ni bilo težav. Očitno več sreče kot pameti :D

če bi kdaj odpru kaksen poceni inverter, bi ga tko kap, kako zanic so nekatere od teh stvari narejene.
je pa se posebaj tricky z usb-c, kjer mas tudi data pine (ker more polnilc in prenosnik skomunicirat kako se bo polnal) kar je se en faulire point in pot, kjer lahko spike napetosti zaplava pri slabo nacrtovanih pcbjih :)
#brezpodpisa

Jaz sm imel še stare neumne konektorje, 20V mislim da.

Tero ::

Sam tudi ne verjamem da bi bil pretvornik. Ko enkrat imaš "nazaj" dc se nima kaj dogajat. Ti adapterji od laptopov so precej vzdrzljivi in robustni na take cudne napetosti. Gledam specse mojega in dela od 100-240V 50-60hz.

ALi uporabljasš laptop v avtu v teh zimskih dneh? Če ga pustiš v avtu je zelo slabo --> je premrzlo. Če pa ga veliko nosiš iz avta v druge prostor oziroma menjavaš hladno/toplo pa lahko nastane kondenz. Se pravi loose-loose situacija.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

m0LN4r ::

Jaz sem tudi najprej pomislil na to, kondenz pa hladno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

energetik ::

Močno ne verjamem, da je kriv inverter. To da je modificiran sinus nima tukaj veze, saj je vmes napajalnik, ki vse kar dobi najprej usmeri, na koncu pa je skoraj gotovo kondi, ki gladi enosmerni izhod + zenner. Praktično nemogoče je, da bi karkoli čudnega prišlo od inverterja v laptop.
Verjetno bolj crap laptop, morda pa res kondenz, če ga nosiš iz avta v topel prostor.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

steev ::

Pretvarjati DC v nek sumljiv sinus AC, da potem pretvoriš nazaj v DC, je velik nesmisel.

Obstajajo univerzlani DC-DC 19V polnilci, ki dobro opravljajo svojo nalogo. Ampak ker praviš da imaš USB-C, potem je najbolje kupiti kar tega.

Npr kaj takega: https://istyle.si/istyle-45w-pd-car-cha...
:|

Karen ::

Kaj pa če probaš s powerbankom... pri tej moči ki jo imaš na napajalniku bi verjetno bolj ali manj en powerbank ki da ven 45w vsaj ohranjal baterijo, oz. bi bilo minimalno padanje... torej interna baterija plus še zunanja priključena bi ti morala dati enih 15+ur fore. Tam ziher ne boš skuril.
Se mi je pa podobno dogajalo pri kitajskih usb hubih... tam manjka pol elektronike, če vržeš hub v katerega je vštekano napajanje v usb-c, ga stakneš in obrneš, se scvre notranji napajalni del če hub ne obrne polaritete... kar ne, če mu manjka elektronika notri. Imel ene 3 mašine v službi na servisu na ta način, preden sem pometal stran te usb-c hube.

Tero ::

Sicer smo malo offtopic ampak zakaj bi bilo imeti 230 inverter nesmisel? Če recimo gledamo iz ekonomskega vidika so ti večinoma cenejši in jih lahko uporabljamo za marsikaj. Recimo zadnjič sem moral neke žice lotat v avtu. Tak 300W pretvornik je bil čisto ok za spajkalnik.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Karen ::

Spajkalnik ni problem, če ni notri občutljive elektronike. Tudi kompresor za zrak za gumo napumpat ni sci-fi - računalnik pa je občutljiva elektronika, če ti voltaža/moč skače je to lahko velik problem. S tega vidika je nerodno imeti inverter, podobno je z agregatom.

energetik ::

Še enkrat - ravno elektroniko komot priklopiš na poceni modificiran sinus, ker ima skoraj brez izjeme ta elektronika na vhodu usmernik in kondenzator, kar požre skoraj vse, kar ji serviraš.

Nasprotno pa ravno kompresor ni primeren za priklop na modificiran sinus, ker bo ropotal zaradi neenakomernega navora, dejansko za motorje rabiš pure sinus inverter.
vires in numeris

steev ::

Tero je izjavil:

Sicer smo malo offtopic ampak zakaj bi bilo imeti 230 inverter nesmisel? Če recimo gledamo iz ekonomskega vidika so ti večinoma cenejši in jih lahko uporabljamo za marsikaj. Recimo zadnjič sem moral neke žice lotat v avtu. Tak 300W pretvornik je bil čisto ok za spajkalnik.

A cenejsi kot en usbc adapter za 40 eur? Za spajkanje v avtu pa prav pride plinski spajkalnik ;)
:|

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop 220V hladilnika v avtu - razsmernik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
515196 (870) matobeli
»

DC > AC converter

182461 (1997) jest10
»

Dvojni inverter 12 - 220 v avtomobilu - yes or no?

223242 (2815) Primorec
»

sončna elektrarna

173499 (1254) znanec
»

konverter 24/12v dc dc

141521 (1218) Pyr0Beast

Več podobnih tem