» »

Domača polnilnica za avto

Domača polnilnica za avto

1 2
3
4

iloveboobz ::

joez7 je izjavil:

Lahko priporočate katero polnilnico, v povezavi s HA?
Rabim nekaj z malce pameti (koriščenje zelenega pasu SE).

feyree se da poflashat z openbeken in jo lahko lokalno krmiliš z HA
smoki

joez7 ::

Misliš tole? https://www.elektroda.com/rtvforum/topi...
da ne izpadem zajček :'(
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

"Al pa se tretja varjanta vedno klasicnih 10A-13A in za kaj vec gres na javno polnilnico in se sploh ne ubadas z nobenim nastavljanjem. Ne rocnim ne avtomatskim."
Zgleda, da bo takole za začetek :))

joez7 je izjavil:

Misliš tole? https://www.elektroda.com/rtvforum/topi...
da ne izpadem zajček :'(

ja ta se da predelat na lokalno kontrolo z custom fw. Imam točno tako.
smoki

Sem gledal tole

Se da zmenit s tabo, za predelavo na custom FW? Jaz sem že malce neroden s tem 8-O .

tle se boš mogu sam znajdit. SJ ni nekaj tezko, če maš spajkalno postajo pa en popoldne časa.
smoki

Bolibri ::

Znalci, je to v redu polnilec za renault twingota?
Malo se še lovim z razumevanjem. Na 3 faze bi priklopil twingota, videl pa sem, da ima dva porta, enega velikega zgornjeg (AC), in enega spodnjega malega (verjeno DC):

Polnilec

Polnilec

Tole bi šlo na zgornji port?
ne bi rad kaj skuril....

darkolord ::

Tako je

Bolibri ::

Potreboval bi še kakšen predlog take polnilnice npr. v sosednji temi so linkali tole:
https://www.amazon.de/dp/B0BQB9NZ63?ref...

Bo v redu?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bolibri ()

gile ::

Na aliju bi bla mogoče kšn evrček cenej, ampak tole je dejansko vse, kar potrebuješ. Nastaviš si amperažo najvišjo, kar je možno glede na ostale uporabnike, da ti ne odbije pancark in lepo polniš ponoči, da ne nabijaš blokov omrežnine. Razen če delaš z avtom 1.000km dnevno, potem vzemi nekaj dinamičnega...8-)

feryz ::

Če nimaš nič, je boljše nekaj kompaktnega z enofaznim in trifaznim kablom. Da ga lahko s sabo vzameš na počitnice.

Eh fery, sej nismo več leta 2020, ko smo z egolfi potovali v neznano...:D Polnilnice so že na vsakem vogalu. Sam mam tud šuko kabel, pa še ni zapustil prtljažnika. Je pa seveda opcija, kakor za koga...

To ti praviš, da so na vsakem vogalu. Še posebej, ko greš na morje na kakšne otoke.

Že pri nas je totalna žalost. 11 in 22 kW!? Kaj boš s tem?
100 kW je pogojno užitno, višje se začnejo normalne polnilnice. Pa poskušaj najti take na vsakem vogalu.

kupiš si efficient EV, ne pa veliko nemško kravo pa bo tudi 50kW užitno hitro pri dodajanju kilometrov.
smoki

Kako?
A tako da najprej čakaš da se polnilnica sprosti, potem pa čakaš še 5 ur, da se avto napolni s 50 kWh?
Na teh polnilnicah, ki jih je povsod polno, mislim.

planiranje... napol spodobn avto bo mel navigacijo, k ti bo znala povedat če je polnilnca fraj, kolk je močna in kolk boš nuco za pot.

Če maš pa nemško kanto za 150 jurjov, k ta stvar še vedno deluje slabš k gameboy, pol pa verjamem da človek pada v bozjastne napade vsakič, k gre na Rab.
smoki

Saj vem da te nemška kanta žuli, foušija je norc, ampak ta tukaj ni faktor.

Imam tudi glanc nov EV, ki pa bo verjetno kmalu parkiran v kakšen skednju, ker hoče naša po tednu dni nazaj na klasiko.
EV-ji pa so, kakor vemo, neprodajljivi. Razen če se sprijazniš z 5 do 10 jurji izgube vrednosti, če ga prodaš po tednu dni.

ne, nase ne zuli nemška kanta. Sam smilmo se folku, k kupi kanto za 100kEUR+ in ne zna dobro delat tko bistvene stvari kot je planiranje postankov.

Ok mogoče kupci nemških dragih kanto pač bolj cenijo mehke plastike pa helikopter na havbi kot to, da za roko pelje do 1000km destinacije tudi 70 let staro mamo k je totaln noob za koncept polnjenja.

Mogoče bo nemcom kdaj kapnal da je tut UX zelo pomemben. Sam kurc k je treba za to še kaj več kot najet 3rd party firmo, da spacka skupi HW in SW z AI in indijci.

Imam tudi glanc nov EV, ki pa bo verjetno kmalu parkiran v kakšen skednju, ker hoče naša po tednu dni nazaj na klasiko.

Ni čudno da hoče nazaj. Če se ti user experience pokvari ze prvi teden, pol veš da je švaba nardil zelo slab avto. Ne sicer po mehkobi plastik pa udobjo zicov...
smoki

Zgodovina sprememb…

Kakor rečeš.
EV je za tiste, ki avta ne rabijo. To pa je tudi bolj ali manj vsa umetnost.

Kar je pa najbolj zanimivo je to, da pehajo naprej neke majhne, poceni, z majhnim dosegom, ev-je.
Se pravi nalašč za v mesta in centre mest, kjer pa, ironično, avtov baje sploh ne želimo. Ne zelenih, ne rdečih, ne oranžnih.

EV je za rajo, k noče delat 1 tedn v mescu, zato da se lahko vozi. Jebat ga, fosilski energet je drag, če ne sluzis 100k€/teden.

Za well off folk je pa čist vseen al mu vozilo pije kerozin, bencin nafto al pa elektriko. Ker je to sam računska napaka na stroskovni listi.
smoki

karafeka ::

Ampak zakaj je potem feryz sploh kupil EV?

iKst_ ::

To ti praviš, da so na vsakem vogalu. Še posebej, ko greš na morje na kakšne otoke.

Če greš na Silbo je res problem :) Drugače pa niti ne.

Lahko bolj konkretno poveš kje si imel težave s polnjenjem?

njegov bmw ga je verjetno pelu do polnlnce, kjer je ze stal en teslaš in pol je padu v bozjastni napad, zakaj nek podčlovek zaseda njegov plac.

Vse to zarad tega, k nemc ni investiral več k 5€ v software, k bi znal povedat zasedenost in tudi primerno adjustat postanke.

karafeka je izjavil:

Ampak zakaj je potem feryz sploh kupil EV?

zato ker v rotary klubu nisi kul in napredn, če nimas vsaj ene beštije k jo zene elektrika, kakopak.
smoki

Zgodovina sprememb…

A nima on tko al tko PHEVa? Zakaj bi to polnil na hitri polnilnici? Zakaj bi si kompliciral življenje?

Ker je to baje kul, da polnes PHEV na javni polnilnici. Al neki.

Čeprav je totaln nesmisel, ker ravno zato vlačis par 100kil ICE drivetraina, da ti tega ni treba počet.
smoki

fr1k ::

joez7 je izjavil:

Sem gledal tole

Se da zmenit s tabo, za predelavo na custom FW? Jaz sem že malce neroden s tem 8-O .

Če se za meritev porabe el. energije že uporablja Shelly Pro 3EM, je najenostavneje uporabit še Shelly EV polnilec
in imaš lahko dinamično polnjenje brez integracije HA

"Če se za meritev porabe el. energije že uporablja Shelly Pro 3EM, je najenostavneje uporabit še Shelly EV polnilec in imaš lahko dinamično polnjenje brez integracije HA"
Žal nimam Shelly. Mam od SE (MTR-EU3) in od hibrida, vse vidim že v HA.

DamijanD ::

feryz je izjavil:

Kaj jo pa moti? Pa koliko km dela in koliko ima baterije na avtu?

SasoS ::

joez7 je izjavil:

Jaz imam Teltoniko, integrirano v HA preko OCPP in na Shelly 3PM preko modbus za merjenje tokov.

SasoS je izjavil:

joez7 je izjavil:

Jaz imam Teltoniko, integrirano v HA preko OCPP in na Shelly 3PM preko modbus za merjenje tokov.

Če pravilno razumem, lahko uporabim katerekoli polnilec, ki podpira OCPP. Meritev tokov (moči) pa prek modbusa v HA. https://www.beny.com/sl/understanding-o...

DamijanD je izjavil:

feryz je izjavil:

Kaj jo pa moti? Pa koliko km dela in koliko ima baterije na avtu?
Moti jo, da je skoraj obstala na AC, do pumpe je prilezla s štirimi procenti baterije.
In ker je par dni prej našega soseda sklatilo do konca, ker je obstal na počasnem pasu, je tudi ona v glavi imela samo še to. Da bo obstala na poti in jo bo en kamion zmečkal.
In ko imaš enkrat to v glavi in se userješ do konca, doživiš živčni zlom, ni več sistema, ki bi te prepričal v nasprotno.

Naslednji teden dobim eno polnilnico, naj bi imela app s Tuya. Bom probal ženitev s HA.
Bo zanimivo.

https://github.com/kismaszek/Tuya-EV-Ch...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Moti jo, da je skoraj obstala na AC, do pumpe je prilezla s štirimi procenti baterije.

V kakšnem scenariju se ti to zgodi? Mislim, jaz večkrat pridem na polnilnico z manj kot 10%, tudi s 4% sem že prišel. Ampak, saj ti avto napiše že pri začetku napiše koliko % boš imel na cilju. V čem je problem?

Če se ti zdi 4% premalo bufferja, greš na eno polnilnico prej ali znižaš hitrost za 10kmh, pa je zadeva rešena.

Utk ::

joez7 je izjavil:

Naslednji teden dobim eno polnilnico, naj bi imela app s Tuya. Bom probal ženitev s HA.
Bo zanimivo.

Problem je če se ne da v živo spreminjat amperov. Ampak moraš kabel fizično potegnit iz avta, spremenit, in nazaj vtaknit. Ali sem jaz naletel na tako ali so večinoma te poceni take pa ne vem. Če se da na kateri ta poceni v živo spreminjat ampere, se priporočam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Hm, hvala za namig. Bo verjetno kar zanimivo. Upam, da bom srečne roke.
1. mora mi sploh delat
2. probam jo spravit app na telefonu
3. potem pa ženitev v HA
bom sporočil rezultate.

Lonsarg ::

iKst_ je izjavil:

V kakšnem scenariju se ti to zgodi? Mislim, jaz večkrat pridem na polnilnico z manj kot 10%, tudi s 4% sem že prišel. Ampak, saj ti avto napiše že pri začetku napiše koliko % boš imel na cilju. V čem je problem?

Če se ti zdi 4% premalo bufferja, greš na eno polnilnico prej ali znižaš hitrost za 10kmh, pa je zadeva rešena.
V primeru ko 90% folka ne bo pripravljena karkoli kamorkoli vnasat v kako aplikacijo glede tega kam se peljejo in bodo sli tankat na prvi polnilnici po tem ko se licka prizge.

Ampak jaz sem mnenja da so to samo zacasni problemi ki bodo v roku par let izginili ko se gostota 100kW+ polnilnic poveca in ne no vec potrebe za kake "aplikacije".

Utk je izjavil:

joez7 je izjavil:

Bo zanimivo.

Problem je če se ne da v živo spreminjat amperov. Ampak moraš kabel fizično potegnit iz avta, spremenit, in nazaj vtaknit. Ali sem jaz naletel na tako ali so večinoma te poceni take pa ne vem. Če se da na kateri ta poceni v živo spreminjat ampere, se priporočam.

nwm sicer za tole konkretno; ampak da to nardis proper, je treba interni wifi modul pofleshat z openbeken in jo gnat direkt lokalno, mimo tuya clouda.

Js mam na svoji Feyree tko narejeno in dela super.
smoki

Bizkit45 ::

Utk je izjavil:

joez7 je izjavil:

Bo zanimivo.

Bravo. Zato pa so "dinamicne" no go.
Ker dinamicna je kakor vem, tocno na ta princip. Recimo da imas 11kW kvazi dinamicno. In kar ta "dinamika" dela je, da tipa ce ima 11kW na razpolago. Ce ja je kabel "vkljucen", drugace ga "izkljuci".

mn ::

Bizkit45 je izjavil:

Utk je izjavil:

joez7 je izjavil:

Bo zanimivo.

Bravo. Zato pa so "dinamicne" no go.
Ker dinamicna je kakor vem, tocno na ta princip. Recimo da imas 11kW kvazi dinamicno. In kar ta "dinamika" dela je, da tipa ce ima 11kW na razpolago. Ce ja je kabel "vkljucen", drugace ga "izkljuci".

Nič ga ne, če je pravilno implementirano lepo menja tok. Jaz em kupil Elli, integriral sem pa jo lokalno preko EVCC in lepo spreminja tok glede na to koliko elektrarna prozvede.

Mimogrede, Elli ne priporočam vsaj ne prve verzije, sofware je zanič.

Pa še to, koliko gledate na to, da ima polnilnica tudi DC RCD zaščito?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

Utk ::

Ja dinamična za 600 evrov že verjamem da dela tako. Ampak tolk ne dam.

tapoceni feyree z pofleshanim openbekn tako regulira max tok glede na skupno porabo glede na CT (ni samo on/off) kot tudi je mozno regulirat v zivo tok, s katerim fila preko eksternih aplikacij (recim HASS).

Sam je pa res treba pofleshat openbekn za proper eksterno kontrolo; ker tisti localtuya je bol tkotko.

Aja, tastare 3 fazne so mele samo en CT za uravnavanje tok; novejse ze majo 3.
smoki

Zgodovina sprememb…

"Aja, tastare 3 fazne so mele samo en CT za uravnavanje tok; novejse ze majo 3."
fazno izravnavo mi dela že hibrid, tak, da tudi 1f CT mi bo dovolj za polnilnico.
Sem mel leta nazaj kar probleme s enim Tuya termostatom (je skoraj končal v smeteh), pa mi ga je na koncu s ustrezni TuyaLocal uspelo ukrotit (ni blo potrebno flashat).
Čez leta bomo "znalci", trenutno pa "tomažki".

fikus_ ::

iKst_ je izjavil:

Verjamem, da ne vidiš problem " Ampak, saj ti avto napiše že pri začetku napiše koliko % boš imel na cilju." To je predvidevanje glede na pretekle km in če so ti na kakšni regionalnki, bo na AC večja poraba, če boš vozil povprečno npr. 130km/h.
Sicer pa, človek se nauči uporabljati razno razne stvari tudi iz preteklih izkušenj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

OK, da razložim.
Avto je imela približno 24 ur, prvi ev v življenju, prva vožnja z ev nasploh. Tako da ji pretekle izkušnje nucajo točno toliko kot nič. Ker jih je tudi imela nič.
Spodaj na vrhniškem klancu je bilo še 50 km na voljo, do doma 27 km.
Na vrhu klanca ... ja, skoraj nič več, vsekakor pa ne dovolj za 18 km. Čeprav bi avto verjetno prilezel do doma, s polžjo hitrostjo, seveda.
Ampak opazovanje, kako vseh 9 km doseg pada kot kamen, je prehudo tudi za bolj skulirane ljudi, kaj šele za tiste, ki se s tem srečajo prvič.

Sem pa našel žrtev, ki se je pripravljena voziti z njim par let, bolj ali manj, gratis. Kar je vseeno boljše, kot da nekje stoji.
Ampak zdaj pa naša okleva, čeprav ga ni hotela več videti. EV je zanjo namreč zastonj, skupno bi jo koštal v petih letih nič evrov, tankanje zunaj included.
Če gre na klasiko bo šlo vsaj 5 jurjev letno za to, še raje več. In ker se trenutno vozi le v službo in po okoliških hribih, jo doseg ne moti.
Ampak ko bo šla prvič malo dlje, bo spet dretje in zahteva po klasiki.

To je predvidevanje glede na pretekle km in če so ti na kakšni regionalnki, bo na AC večja poraba, če boš vozil povprečno npr. 130km/h.

Za druge avtomobile ne vem, ampak vsaj pri Tesli to ne drži. Stanje baterije na cilju se računa na podlagi trenutnih razmer, nastavljene poti in omejitve na cesti.

Če voziš po omejitvah je v praksi odstopanje zanemarljivo. Recimo, na 300km dolgi poti je na začetku v prvih 10-20 kilometrih lahko še kakšnih 5% odstopanja, potem pa je na cilju odstopanje zanemarljivo.

Avto je imela približno 24 ur, prvi ev v življenju, prva vožnja z ev nasploh. Tako da ji pretekle izkušnje nucajo točno toliko kot nič. Ker jih je tudi imela nič.
Spodaj na vrhniškem klancu je bilo še 50 km na voljo, do doma 27 km.

Pa dobro, jaz sem precej flegma, pred nakupom EVja sem dolgo vozil PHEV in prebral vse možno o tem kako se vozi EV. Pa niti jaz nisem bil toliko flegma, da grem na svoji prvi vožnji z EVjem praznit baterijo na 0%.

Izkušnja pač. Zdaj verjetno ve, da lahko zaupa board computerju, da se EV po klancu navzdol polni.

Ko bo šla kam daleč bo pa vzela klasiko (a nimate backupa doma?) ali pa se bo nekje ustavila za 5 minut in nafilala baterijo tistih 5x na leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Saj to ji jaz tumbam, ona pa pravi, da je njen čas ultra dragocen.
Pa naj bo. Njena stvar.

Imamo doma, seveda. Ampak zafire ji ni za dati, bo britof.
Mulc pa pravi, da rabi dva. Un odltajmer je samo za pičke hvatat, za normalno vožnjo pa rabi karavanskega dizla.
Vsaj tamala je skulirana in pravi da avta ne rabi. Eko bio vegi in te fore.

Saj to ji jaz tumbam, ona pa pravi, da je njen čas ultra dragocen.

Saj si v tapravi temi. Če večinoma polniš doma, prihraniš kar nekaj časa

Gre za tistih par minut, ko se moraš na poti ustaviti.

Sicer sem jaz enakih misli, zato si ga tudi ne kupim.
Kaj je njo prijelo, je pa njena stvar.

Če bi ji dal kdaj za prebrat ta forum in kake pišejo (ne) izkušeni (ne)uporabniki), bi jo že v startu odprijelo8-)

Pravzaprav bi bilo dosti boljše, če bi jaz rekel, da nimam za ev.
In ga nikoli ne bi bilo pri hiši.
Tako pa me najebejo za vsako stvar in imam kasneje samo probleme.
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domača polnilnica za (PH)EV avto?

Oddelek: Kaj kupiti
31907 (461) codeMonkey
»

Postavitev električne polnilnice