» »

Nov delodajalec - izpisek preteklih plač?

Nov delodajalec - izpisek preteklih plač?

afne_guncam ::

Pozdravljeni,

sem ravno v fazi urejanja dokumentacije za zaposlitev. Nov delodajalec zahteva izpisek dohodkov za tekoče in preteklo leto.

Je to res obvezujoče? Sicer, kot privatno podjetje predvidevam, da si lahko izmislijo skoraj vse. Ali pač je to stalna praksa?

Hvala za pomoč.

Master_Yoda ::

Nimam izkusenj glede tega, ampak se mi zdi cudno zakaj bi dajal svoje pretekle financne podatke novemu delodajalcu. To se ga ja ne tice ...
Dovie'andi se tovya sagain.

otago ::

Rekel bi, da je to zaradi izračuna regresa.

katantor ::

Delodajalec ne potrebuje plačilnih list, potrebuje pa povzetek obračuna dohodkov (ki ti jih delodajalec mora dati, vsako leto ob začetku leta). Podatki so potrebni za obračun bolniške, refundacije bolniške, čakanja na delo...

Za regres ni potreben noben podatek.

MadMicka ::

Zakaj bi zahteval delodajalec osebne podatke, ki jih verjetno ne bo nikoli rabil? Povej, če bodo rabili, jim boš dal, do takrat pa ne, naj se navadijo.

WhiteAngel ::

Zaradi dopusta?

Bizkit45 ::

tudi dopust nima veze, vse je sorazmerno glede na mesec kateri si prišel k novem delodajalcu.

tikitoki ::

afne_guncam je izjavil:

Pozdravljeni,

sem ravno v fazi urejanja dokumentacije za zaposlitev. Nov delodajalec zahteva izpisek dohodkov za tekoče in preteklo leto.

Je to res obvezujoče? Sicer, kot privatno podjetje predvidevam, da si lahko izmislijo skoraj vse. Ali pač je to stalna praksa?

Hvala za pomoč.

Tak podatek se jih ne tice.

TheBlueOne ::

afne_guncam je izjavil:

Hvala za pomoč.

Ne morejo si izmisliti kar hocejo. Morajo upostevati zakone. Jaz jim teh podatkov ne bi dal.

Da vam lahko delodajalec izračuna plačo npr. za čas dopusta, bolniške, čakanja na delo, nadomestila bolniška, varstva, očetovsta, porodniške... potrebuje tekoče podatke in podatke prejšnjega leta.
Ne potrebuje pa plačilnih listov.

Delodajalec vedno potrebuje povzetek obračuna dohodkov za prejšnje leto, ter v določenih primerih tudi za tekoče leto (npr obračun dopusta povprečje zadnji treh mesecev, če ste v tem času bili pri drugem delodajalcu)...

ZAKONSKA UREDITEV VARSTVA OSEBNIH PODATKOV V DELOVNIH RAZMERJIH (izsek)

Delodajalec mora za vsak podatek, ki ga zahteva od delavca, izkazati, da njegovo obdelavo določa zakon ali da ga potrebuje
za izvrševanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja.
Delodajalec lahko obdeluje tiste delavčeve osebne podatke, ki jih določa ZEPDSV in v
skladu z 48. členom ZDR-1 tiste osebne podatke, za katere izkaže, da jih potrebuje zaradi uresničevanja pravic in
obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem. Pri tem so mišljene pravice in obveznosti obeh, torej
delavca in delodajalca.

Ali je novi delodajalec upravičen od delavca zahtevati podatke o plači in opravljenih urah v preteklem letu pri bivšem
delodajalcu?

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
v 13. členu določa, da se z obveznim zavarovanjem
zavarovanim osebam zagotavlja med drugim tudi nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela, v 31. členu pa
določa, da je osnova za nadomestilo povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo
prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela. Po 137. členu ZDR-1 je
delodajalec dolžan izplačati nadomestilo plače iz lastnih sredstev za odsotnost z dela, ki traja do trideset delovnih dni, v
času daljše odsotnosti pa izplača delodajalec nadomestilo plače v breme zdravstvenega zavarovanja.
Glede na navedeno mora delodajalec najkasneje, ko nastopijo takšne okoliščine, razpolagati s podatki, ki mu omogočajo
izračun nadomestila. Pri izračunu nadomestila si lahko pomaga z obrazcem ER-28, iz katerega so razvidni podatki o višini
bruto prejemkov delavca in o številu ur, ki jih je delavec opravil v preteklem letu.

Brez podatkov iz obrazca ER-28 torej ni mogoč pravilen izračun nadomestila za odsotnost, kar pomeni, da gre za obdelavo podatkov, ki so potrebni zaradi
uresničevanja pravic delavca in izvrševanja dolžnosti delodajalca iz delovnega razmerja. Ob tem Informacijski pooblaščenec
dodaja, da obrazec ER-28 ni obvezen in da za enake namene zadošča potrdilo bivšega delodajalca o delavčevi letni bruto
plači in urni obveznosti.

AndyS ::

TheBlueOne je izjavil:

afne_guncam je izjavil:

Hvala za pomoč.

Ne morejo si izmisliti kar hocejo. Morajo upostevati zakone. Jaz jim teh podatkov ne bi dal.

Spet primer bluzenja nevedneža.
Katantor ima 100% prav, kot delodajalec lahko pritrdim. Te podatke rabi računovodstvo za izračun (najpogosteje) bolniške in nege, poanvadi otrok. Če nočeš, da delodajalec vidi te podatke, obstaja walkaround, da te podatke pošlješ direktno računovodstvu.

katantor, daj konkretiziraj tole "Delodajalec vedno potrebuje povzetek obračuna dohodkov za prejšnje leto".

Recimo, da se zaposliš 1.1., če greš aprila ali kasneje na dopust, če greš v krajšo bolniško februarja ali kasneje, potem podatkov o dohodkih iz preteklega leta novi delodajalec ne rabi. In če jih ne rabi, jih tudi ne sme zahtevati, a ni to logično. No, zdej pa razloži, zakaj točno vedno rabi delodajalec dohodke iz preteklega leta?

aguc ::

Osnova za višino bolniške je tvoja plača v preteklem letu. Tako da če greš na bolniško februarja mora delodajalec imeti podatek o tvojih dohodkih v preteklem letu. In če nisi bil zaposlen pri njem mu moraš ta podatek seveda sam dostaviti.

Osnova za nadomestilo je zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.

https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/...

buttcrack ::

sam sem moral dostaviti te podatke npr. zaradi covida, ker se (ne vem sicer zakaj) za izplačilo gledajo plače iz 2020 - sem pa dlje od enega leta v novi službi.

Groot ::

Za nekatere v tej temi se pa dobro vidi da prave zaposlitve še od blizu niso videli, ampak vseeno želijo širiti svoje "poznavanje" relevantne zakonodaje.

Kot je podrobno pojasnil že @katantor, delodajalec vsekakor lahko upravičeno prosi za posamezne pretekle podatke. Vsaka nadaljnja debata je brezveze in se tema lahko zapre.

Pa kaj kr neki nabijate u tri krasne. Napisal sem kratkotrajna bolniška. Na podlagi 3. in 8. odstavka 136. člena ZDR-1 pripada delavcu bolniška do 30 delovnih dni (cca. mesec in pol) v višini 80% plače iz preteklega meseca. Se pravi v večini primerov delodajalec ne rabi podatkov o bruto plači iz preteklega leta. Tako da Groot, stfu

Groot ::

MadMicka je izjavil:

Pa kaj kr neki nabijate u tri krasne. Napisal sem kratkotrajna bolniška. Na podlagi 3. in 8. odstavka 136. člena ZDR-1 pripada delavcu bolniška do 30 delovnih dni (cca. mesec in pol) v višini 80% plače iz preteklega meseca. Se pravi v večini primerov delodajalec ne rabi podatkov o bruto plači iz preteklega leta. Tako da Groot, stfu

In kaj točno ima tvoje nabijanje veze z vprašanjem OP? On namreč sprašuje za stanje ob novi zaposlitvi, kjer je bilo jasno odgovorjeno, da delodajalec povsem upravičeno zahteva posameznr podatke.

dsfsfawer235 ::

Groot je izjavil:

MadMicka je izjavil:

In kaj točno ima tvoje nabijanje veze z vprašanjem OP? On namreč sprašuje za stanje ob novi zaposlitvi, kjer je bilo jasno odgovorjeno, da delodajalec povsem upravičeno zahteva posameznr podatke.

Nima nobene veze, cez zakonodajo ne seze noben dogovor.

afne_guncam je izjavil:

Sicer, kot privatno podjetje predvidevam, da si lahko izmislijo skoraj vse.

Nic si ne morejo izmislit. Nikoli v zivljenju se ni nov delodajalec od mene zahteval podatkov od starega delodajalca.
If you don't work in a sweatshop, thank a Union.
If you do work in a sweatshop, start a Union.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Rb-star.svg

Zgodovina sprememb…

MadMicka je izjavil:

Drži v tem primeru ne potrebuje. Ampak če bi šel že februarja recimo na "čakanje na delo" (zaposlen s 1.1.) bi delodajalec že potreboval podatek za 2 meseca iz prejšnjega leta. (torej podatek pri drugemu delodajalcu).

Moje mnenje: da delodajalec ki novega zaposlenega že na začetku zaprosi za posredovanje teh podatkov, smatram da ima urejeno in ažurno računovodstvo.

To niso podatki starega delodajalca, ampak tvoji podatki prejšnjega leta, ki sto tudi na obračunu dohodnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: katantor ()

Delodajalec upravičeno zahteva osebne podatke, če jih rabi. Če jih bo morda kdaj rabil, morda pa ne, tako na zalogo za vsak primer, osebnih podatkov ne sme zahtevati. Sedaj pa dovolj.

AndyS ::

MadMicka je izjavil:

Delodajalec upravičeno zahteva osebne podatke, če jih rabi. Če jih bo morda kdaj rabil, morda pa ne, tako na zalogo za vsak primer, osebnih podatkov ne sme zahtevati. Sedaj pa dovolj.

Hm, verjetno imaš glede tega celo prav.

Mi smo uvedli zbiranje tega podatka ob onboardingu kakšni dve leti nazaj, ko smo imeli prvič potrebo po tem podatku in je bil zelo pain zaposlenemu razložit, da ne bo dobil plačane nege/bolniške, če tega podatka ne bo dostavil. Po nekaj kolobocijah s prejšnjim delodajalcem (niso se najlepše razšli), smo vse rešili z enomesečno zamudo. Slaba volja je bila prisotna na vseh treh koncih.
Imeli smo tudi primer, ko novozaposleni tega podatka nikakor ni želel deliti z nami in smo se dogovorili, da ga je kriptirano poslal direktno računovodstvu. Tudi ok.

Zaključek je verjetno takšen, da zahtevati tega podatka ob onboardingu ne smemo, lahko pa povemo, da ga bo v primeru potrebe v vsakem primeru moral dostaviti vsaj računovodstvu.

pirat ::

Simple pravilo:
če si delodajalec in delavec komplicira s posredovanjem tega podatka (katerega delodajalec upravičeno pričakuje) potem obvoz mimo tega delavca; če je pogodba že podpisana, po pozor da se ne zamudi rok poskusnega dela in se z delavcem pač razidete takrat.

afne_guncam ::

Hvala za konstruktivne odgovore! Razumljivo in urejeno.

Bojevnik ::

Ne vem če so sedaj kaj spremenili. Ampak kolikor se spomnim (službo sem menjal dobri dve leti in pol nazaj), greš na nek urad.
Sem pozabil kako se že imenuje, ampak če si v Ljubljani, je nasproti glavne železniške postaje.
In v tem uradu dobiš pildek, ki ga potem daš novemu delodajalcu. Se pravi mu ne pošiljaš obračuna plač, ampak mu daš samo ta obrazec.

Edit: evo našel urad. To je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana.
https://www.zpiz.si/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bojevnik ()

krho ::

Novi delodajalec zavod znotraj "JS"! hoče plače, ter koliko je imel zaposleni bolnišk za obdobje 24 mesecev, zato da bodo lahko obračunali nek dodatek al kaj že.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

TheBlueOne ::

AndyS je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

afne_guncam je izjavil:

Hvala za pomoč.

Spet primer bluzenja nevedneža.
Katantor ima 100% prav, kot delodajalec lahko pritrdim. Te podatke rabi računovodstvo za izračun (najpogosteje) bolniške in nege, poanvadi otrok. Če nočeš, da delodajalec vidi te podatke, obstaja walkaround, da te podatke pošlješ direktno računovodstvu.

Ce ga prav berem potrebuje to, ko nastopi odsotnost in se potem lahko predas racunovodstvu. Te podatke zahtevati kar tako pocez meni bolj disi na radovednost. Bi bilo nekaj drugega, ce bi OP vprasal, ce delodajalec potrebuje podatke, ker racuna odsotnost.

Sicer sam ne delam v Sloveniji, v Avstriji kaj takega verjetno ne gre skozi. Jaz sem imel visine plac, izpogajane pogoje ob prekinitvi, ki so pravtako del zasluzka, v pogodbi kot zaupne.

Irbis ::

TheBlueOne je izjavil:

Ce ga prav berem potrebuje to, ko nastopi odsotnost in se potem lahko predas racunovodstvu. Te podatke zahtevati kar tako pocez meni bolj disi na radovednost. Bi bilo nekaj drugega, ce bi OP vprasal, ce delodajalec potrebuje podatke, ker racuna odsotnost.

Je pa ta sistem lahko malo neroden, če nekdo res obleži, malo težko nekoga v bolnišnici priganjaš, naj ti dostavi papirje, ker drugače ne bo dobil plačane bolniške.

Invictus ::

pirat je izjavil:

Simple pravilo:
če si delodajalec in delavec komplicira s posredovanjem tega podatka (katerega delodajalec upravičeno pričakuje) potem obvoz mimo tega delavca; če je pogodba že podpisana, po pozor da se ne zamudi rok poskusnega dela in se z delavcem pač razidete takrat.

Ne, delodajalec tega ne sme upravičeno pričakovati.

Kaj pa če delavec ne bo šel v enem letu na bolnišku, naj pol prijavi firmo zardi zbiranja osebnih podatkov?!?!?!

Sicer je pa to fail sistema, saj ima ZZZS vse podatke o prispevkih, pa bi lahko oni posredovali višino plače, ko gre nekdo na bolniško...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Jure14 ::

Sicer je pa to fail sistema, saj ima ZZZS vse podatke o prispevkih, pa bi lahko oni posredovali višino plače, ko gre nekdo na bolniško...

Ja, ZZZS bi lahko marsikaj, pa ne, ker jim ni treba.
Imajo recimo natančnejšo evidenco naslovov prebivališč, kot policija. Natančnejšo evidenco zaposlitev kot ZPIZ.

ZZZS recimo zavrne, če obračunaš previsoko bolniško, ki se ne sklada z njihovimi evidencami. Ne povejo pa, koliko je tisti "pravi" znesek.

Sicer pa podatke o višini plač ima tudi FURS. Vsak mesec tekoče se pošiljajo REK obrazci z podrobno popisanimi plačami zaposlenih.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plačilna lista (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9312691 (9613) FrRoSt
»

Neto plača in bolniška odsotnost (strani: 1 2 )

5717166 (8517) MadMicka
»

Plača po bolniški

82132 (1447) Hexx
»

Ali lahko delodajalec preveri kandidata za zaposlitev (strani: 1 2 )

8815686 (12068) harmony
»

Potrdilo o osnovi za preteklo leto?

213484 (2959) next3steps

Več podobnih tem