» »

Znamka Oculus se poslavlja

Znamka Oculus se poslavlja

Project Cambria

vir: Meta

Project Nazare

vir: Meta
Meta - Čeprav je najava, da se je Facebook preimenoval v Meto, pobrala večino pozornosti, pa je dogodek Connect 2021 postregel še z mnogimi zanimivostmi s področja navidezne resničnosti.

Zuckerbergova uvodna predstavitev (krajši video povzetek) na štartu konference Connect 2021 je najavo preimenovanja krovnega podjetja postavila šele na sam konec, zato je bilo treba na dodatne detajle počakati na objave ter srečanja, ki so sledili. Ker nov naziv izraža predvsem deklarirano usmeritev proti metaverzumu, katerega obvezna komponenta je tehnologija navidezne resničnosti, ni posebej nenavadno, da bodo znamko Meta v bližnji prihodnosti nalepili tudi na svoje VR naočnike. Ime Oculus se tako poslavlja in naj bi ga postopno umaknili preko leta 2022, ko bodo naočniki Oculus Quest 2 postali Meta Quest 2. Če je kdo ob tem pomislil, da bi lahko na smetišče romala tudi dejanska povezava s Facebookom, v katero smo trenutno ob rabi naočnikov prisiljeni, se ni preveč zmotil, kajti v podjetju za prihodnje leto načrtujejo spremembo pri organizaciji uporabniških računov, ki bo odpravila obvezno vpisovanje v družbeno omrežje. Hakeljc pa je v tem, da podrobnosti še niso razkrili; zaenkrat se šušlja, da bodo vse uporabnike premaknili na platformo Work Accounts, ki je trenutno domena poslovne rabe questov, a več bomo vedeli šele prihodnje leto.

Najbolj zanimive so bile brez dvoma objave s tehnološkega čela. Enkrat prihodnje leto nameravajo lansirati napredne (in drage) samostojne VR naočnike, ki imajo trenutno delovno ime Project Cambria. Po domače povedano: gre za inačico Questa z najnaprednejšimi tehničnimi bonbončki, kot so sledenje očesu, kompakten sistem leč (pancake lens), ročni kontrolerji s kamericami in podobno. Kot poudarja Mark, ne bo šlo za Quest 3, temveč za nišni izdelek za navdušence, v katerem bodo preizkušali tehnologije, za katere upajo, da bodo v prihodnosti vsebina naslednjih questov osrednje linije. Oziroma nekaj takega, kar HTC počne v vivi pro. Drug strojni izdelek prihodnosti so AR očala, s kodnim imenom Project Nazare. Tehnično o njih ne vemo skoraj ničesar in tudi Mark je poudaril, da jih še več let ne bo, prezentacija pa je v glavnem kazala, kaj želijo z njimi doseči. Ni pa čisto jasno, zakaj niso tu več pozornosti posvetili obstoječim testnim očalom Project Aria, s katerimi te tehnologije že več let raziskujejo. V programski sferi smo dobili prve obrise podobe, ki bi bila lahko značilna za metaverzume, ko so pokazali navdušujoče realistične avatarje (Codec Avatars), pa za bonbonček še nadzor z branjem živčnih signalov v rokah, kar razvijajo v kupljenem podjetju CTRL-Labs.

Med izboljšavami obstoječega programja velja na prvo mesto postaviti prenovljen vmesnik za queste z imenom Horizon Home. Prispel naj bi v kratkem in okolju dodal družabne elemente, tako da bomo lahko pred skoki v igre čebljali z avatarji drugih uporabnikov. Ko smo že pri Horizonu - konferenčno okolje Workrooms bo končno dobilo nekaj več možnosti za preurejanje okolice, da ne bodo vsa srečanja v rjavih pisarnah; na zidove bo naposled mogoče nalepiti logotipe našega podjetja. Razvojna orodja za poslovni sektor navidezne resničnosti sicer v splošnem širijo tudi k razvijalcem za domače uporabnike in upajo, da nekoč službeno ne bo več treba kupovati dražjih inačic questov. Trenutni navdušenci pa bodo verjetno še najbolj veseli prenovljenega sistema shranjevanja v oblak, ki naj bi še pred koncem tega leta nadomestil zelo okoren obstoječi mehanizem. Novi Cloud Backup naj bi deloval z vsemi aplikacijami in širom platforme.

PS. kdor pa ne mara za korporativne objave in obljube, naj si le pogleda treznejše in zanimivih uvidov polno predavanje o napredku navidezne resničnosti, od koga drugega kot - Johna Carmacka (tekstovni povzetek).

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5910957 (1947) karafeka
»

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
265888 (4534) xmetallic
»

Googlov Daydream je mrtev

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
134826 (3750) PrimozR
»

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
85247 (4328) Invictus
»

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
186990 (5792) Netrunner

Več podobnih tem