» »

Nabiranje znanja za novo zaposlitev

Nabiranje znanja za novo zaposlitev

elektricar ::

Zdravo,

V naslednjem letu oz. čimpreje planiram menjavo zaposlitve. Trenutno sem zaposlen v nekem IT podjetju, lahko bi se reklo kar IKT oddelku, vendar smo po večini zgolj neki posredniki, tako da sem po znanju precej prekratek. Kot ciljno podjetje sem si izbral Elektro podjetje in ciljam na spodnje delovno mesto. Lahko seveda tudi še kaj drugega, vendar trenutno je to to.
Zanima me, kako in kje bi se lahko najhitreje priučil zapisanih znanj? Koliko časa bi potreboval za to? Sicer imam tehnično izobrazbo, vendar ne računalniške smeri. Učenje jemljem, kot naložbo v prihodnost, saj tudi če mi tu ne uspe, lahko pri iskanju druge službe rečem, da nekaj pa le znam.

Vse, kar sem si do sedaj pogledal je HTML, CSS, Bootstrap in kakšen teden ali dva sem gledal Javascript, vendar ne bi šel v smeri programiranja, ker je za to že prepozno. Sem pa dobil neke osnove, kako poteka razvoj. Drugače sem v trenutni zaposlitvi zraven pri razvoju in vzdrževanju, tako da razumem, kako zadeve potekajo in poznam način dela. Ne znam pa narediti ničesar. Moje delo je zgolj podpora strankam in uporaba osnovnih administratorskih orodij. Dostopa do strežnikov že tako nimam. To dejansko lahko dela skoraj vsak. Poleg tega imam sicer še nekaj dodatnih taskov - projektno vodenje, računovodstvo..., ki bi mi lahko prišli prav. Projektno vodenje sigurno.

Tole je oglas.

Skrbnik IKT infrastrukture - m/ž

Naloge in odgovornosti:

- nadziranje delovanja, konfiguriranje in vzdrževanje IKT infrastrukture,
    - odpravljanje težav na IKT infrastrukturi,
    - nudenje tehnične pomoči uporabnikom,
    - pripravljanje uporabniških navodil,
    - operativno usklajevanje in nadziranje izvajanja del,
    - urejanje evidenc,
    - sodelovanje pri pripravljanju operativnih načrtov,
    - sodelovanje v nabavnih postopkih,
    - opravljanje drugih del v okviru strokovne usposobljenosti.

Od kandidata pričakujemo:

- pridobljeno vsaj 6/1 stopnjo izobrazbe tehniške, upravne ali poslovne smeri,
    - 24 mesecev delovnih izkušenj iz področja dela,
    - vozniški izpit B kategorije,
    - obvladovanje specialnih znanj s področja IKT infrastrukture (upravljanje s stojno opremo, poznavanje omrežnih tehnologij),
    - napredna usposobljenost za delo v sodobnih Microsoftovih rešitvah (postavitev na lastni strežniški infrastrukturi in oblačnih storitvah, Hyper-V, Windows Server, SQL Server, Exchange Server, System Center, M365, AD, DHCP, DNS, GP, CA…),
    - usposobljenost za delo s specialnimi IKT orodji.

Poleg navedenega od vas pričakujemo pripravljenost za sodelovanje in prevzemanje odgovornosti, strmenje k odličnosti, strokovnosti in kakovosti, prijaznost ter odprtost do sodelavcev in strank, pozitiven odnos do sprememb ter sveže ideje in energijo.

Večino točk izpolnjujem, glede samih nalog pa ne morem odkljukati prvih dveh:
- nadziranje delovanja, konfiguriranje in vzdrževanje IKT infrastrukture,
- odpravljanje težav na IKT infrastrukturi,

... ti dve se verjetno nanašata na:
- obvladovanje specialnih znanj s področja IKT infrastrukture (upravljanje s stojno opremo, poznavanje omrežnih tehnologij),
- napredna usposobljenost za delo v sodobnih Microsoftovih rešitvah (postavitev na lastni strežniški infrastrukturi in oblačnih storitvah, Hyper-V, Windows Server, SQL Server, Exchange Server, System Center, M365, AD, DHCP, DNS, GP, CA…),
- usposobljenost za delo s specialnimi IKT orodji.

Rad bi dosegel nivo, da o teh zadevah vsaj nekaj vem in nekaj znam narediti. Tako, da lahko na tem kasneje gradim. Ne pričakujem, da bom stvari čez nekaj mesecev obvladal in bil samostojen. Kaj je dejansko še mišljeno pod usposobljenost za delo s specialnimi IKT orodji. Oglas je morda malo posplošen in ni povsem specifičen za dejansko delo. Verjetno se med vami najde kdo, ki dejansko pozna delo na teh Elektro podjetjih in lahko pove kaj več. Konec koncev me zanima tudi neka okvirna bruto plača ta začetnika na tem delovnem mestu in potem kasneje čez par let. Če gre npr. za Elektro Ljubljana, ali bi tole bilo na začetku nekje 1600 € bruto in kasneje 2000 €? Ali morda pričakujem preveč?

Kakorkoli že, prosim za vaša menenja predvsem pri začetku učenja, kako in na kakšen način na se tega lotim? Ko bom vedel, kaj me čaka, se bržkone ne bom učil zgolj sam, vendar si bom našel še nekoga, da mi pomaga.

Hvala za odgovore že v naprej!

8-)

AEx_1-7 ::

--++ order with AESS (AE Saver Shipping/AE Standard Shipping) ++--
The word (...) originates from the Ancient Greek: élleipsis meaning 'leave out'
Zargon je soc. zvrst neknj. slov. jezika, ki ga uporabljajo ljudje iste stroke.

Odgovor ni prav veliko ne pomaga. Ciljam na to, kako bi prišel do zapisanih znanj. Čim hitreje seveda.

Če bi mi lahko kdo od vas, ki se bolj spoznate na te stvari, to tudi pojasnil.

elektricar je izjavil:

Odgovor ni prav veliko ne pomaga. Ciljam na to, kako bi prišel do zapisanih znanj. Čim hitreje seveda.

Razpis, ki ste ga citirali uvodoma, je zgolj formalne narave (dolocila ZDR), kandidat se izbere ze vnaprej po 'znanih' kriterijih ... to je bila poanta, ker 'znanja' tam niso ravno kriterij izbire ... ce zelite biti tam zaposleni, iscite predvsem taka znanja ...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: AEx_1-7 ()

To mi je jasno in je tudi drugi del mojega plana. Ugibam, da bi se bilo prej bolje pozanimati za točno doloceno delovno mesto in naloge.
Prej sem sicer menil, da je oglas ok, ampak, če ga še malo pogledam je precej splosen. Tudi tiste 3 pikice na koncu so kar nekaj.

elektricar je izjavil:

To mi je jasno in je tudi drugi del mojega plana. Ugibam, da bi se bilo prej bolje pozanimati za točno doloceno delovno mesto in naloge.
Prej sem sicer menil, da je oglas ok, ampak, če ga še malo pogledam je precej splosen. Tudi tiste 3 pikice na koncu so kar nekaj.

Da, stvari gredo (le) po kanalih, kaksnih (in preko koga) boste ugotovili sami.
Razpisi so bolj ali manj genericni in povsod, v tej interesni sferi delodajalcev, na moc podobni/enaki ... in samo cez razpise tam (zal) ne bo uspeha, drugi (ne-nepisani) kriteriji odlocajo ...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: AEx_1-7 ()

Aamadej ::

Ker si omenil da izpolnjuješ večino od navedenih zahtev za to delovno mesto, bi jaz na tvojem mestu kar poslal prijavo. Osnovna poanta pri iskanju zaposlitve je namreč ta, da si aktiven, tudi če ne izpolnjuješ vseh pogojev. V precej primerih se komot lahko zgodi, da podjetja dejansko ne dobijo niti enega kandidata, ki bi izpolnjeval vse pogoje.

In ker že imaš svojo trenutno zaposlitev, ter nekaj že znaš na tem področju, imaš tudi veliko prednost pred vsemi tistimi kandidati, ki iščejo svojo prvo zaposlitev in so brez izkušenj.

Pa tudi če te ne izberejo, že sam razgovor za delovno mesto je ena izkušnja več, kjer zveš še precej več stvari o samem delovnem mestu, ki jih iz samega oglasa nisi mogel razbrati.

V vmesnem času pa se v vsakem primeru lahko učiš novih znanj v lastni režiji.

Kaj menite glede nabiranja znanj. Za neko sistemsko administracijo ne vem, kako bi natreniral tele Microsoft pakete itd. Lotil pa bi se učenja SQL, kasneje MySql, in PowerShell.
Za ostalo, kar se tiče infrastrukture me čaka kar nekaj branja, predvidevam pa, da je v vsakem podjetju to urejeno malo drugače. Ugibam tudi, da se je to od IT najlažje naučiti. Pustimo sedaj osnovni Customer Support.

Kaj menite?

Na razpis pa se bom seveda prijavil. :)

Kaj menite? Je to prava pot?:8)

Zgodovina sprememb…

kuall ::

Znanje se najbolj učinkovito nabira s prakso oziroma greš delat in se vmeš učiš, kar rabiš. Neko učenje vnaprej je vedno manj učinkovito.
Programiranja se da še posebej z lahkoto učiti sam, plače tudi niso slabe.

TheBlueOne ::

elektricar je izjavil:

Upam, da si se prijavil na kar je trenutno razpisano. Ko si tam poves, da bi to ze dlje rad delal in si se pripravljen dosti uciti.

Ce se ne bos prijavil, na trenutno razpisanih delovnih mestih ne bos imel sans, ker jih bo zasedel nekdo drug. Ce te bodo poznali in bos danes povedal, da si se prijavljen uciti in bos naslednjic nekaj znal, bos pokazal, da je res, da si se pripravljen uciti.

Najvecja napaka je, da se ne prijavis na kar je odprto in sam sodis o tem, ce imas dovolj znanja. Taki praviloma ne pridete nikamor, ker kako pa ves, da imas dovolj znanja? Kot drugo pa ga je na vsakem podrocju toliko, da ne bos univerzalen in znal vsega, ce ne bos imel 20 let + delovnih izkusenj na razlicnih podjetjih. Kjer je cisto mozno, da bo kaksen mesec solanja dovolj za njihove potrebe glede na tvoje predznanje, za njihova pricakovanja.

Seveda sem se prijavil. Izgubiti tako ali tako nimam kaj. Morda kakšen dan dopusta. :D

Glede plač pa me zanima, če je res tako slabo. Vem, da so vezane na pogodbo Elektrogospodarstva. Ta Elektro podjetja imajo seveda še bolj specificirana delovna mesta. Če gledam, da bi delal kot nek system admin in še to junior, bi verjetno začel v 6. razredu. Tam so recimo delovna mesta "analitik, energetik, elektronik", za katera se zahteva višja šola. Faktor plače je zgolj 2,34 na osnovno, ki je 612 €. To skupaj znese 1432 €. V 7. razredu je recimo faktor okoli 3, kar znese 1800 €.
Tole je vse skupaj res bolj slabo, ker v tale 7. razred ne bom prišel kar tako. Če sploh... Da delam kot skrbnik omrežij in se matram z bazami za na koncu 900 € neto je pa kar slabo. To dobi navaden prodajalec, ki ima kakšen teden še popoldansko izmeno.
Ali je res tako, ali imajo morda še kaj zraven?

Po drugi strani pa imajo taka podjetja še razne dodatke, česar marsikje več ni. V trenutni službi dobim regres in to je to.

Aja...še to. Povprečna plača v 2018 je v Elektro Ljubljana znašala 2100 €, v Elektro Maribor 1900 €, v Krki 2900 €. Res pa je, da ima v vsaki od teh firm tisti glavni nekje 8000 €.
Tu lahko na to, da bom kdaj imel 2000 €, kar pozabim.

Kaj menite? Ali je to res tako?

Kaj drugega, cenjenega, razen baz, napredne sistemske adminitracije ali IT infrastrukture arhitekture bi se lahko najhitreje priučil? Ali pa morda delo aplikacijskega inženirja? Ugibam, da se v teh Elektro vse outsourcea? Če je tako, potem je trenutna služba že precej precej podobna tej. Malo bi moral še dodati.

Kaj menite?

antrim ::

Outsourcea se tisto, česar interni IT noče, ne zna, ne upa ali pa nima časa narediti. Priložnosti je torej dovolj. Tukaj je videti, da iščejo junior deklico za vse, zato se na zahteve za "napredna znanja" ne oziraj kaj dosti. Bolj je važno, da daš jasno vedeti, da si pripravljen resno zagrabiti in pridobiti potrebna znanja za opravljanje dela. Ko (če) te zaposlijo boš že ugotovil (idealno od mentorja) kaj je najbolj potrebno in perspektivno znati v njihovem okolju in boš učenje prilagodil temu. Smiselno je tudi prilagoditi pričakovanja. Kot juniorja te zagotovo še lep čas ne bodo samostojno spustili na produkcijsko infrastrukturo.

Plača bo na začetku verjetno primerna statusu. Na razgovoru povprašaj kakšni so pogoji in možnosti za napredovanje v recimo senior pozicijo. V vsakem primeru boš potem, ko boš dejansko imel napredna znanja na vseh navedenih področjih, lahko zahteval izhodiščno plačo, kjer bo prva številka vsaj 3. Ne nujno v tem podjetju, ampak taka je pač narava dela v IT-ju. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je IT služba v Avstriji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11724987 (1777) Kayzon
»

Nezadostno informacijsko izobraženi učitelji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
756703 (3902) FastWIND
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8217789 (12731) mr_chai
»

Posredovanje zdravniškega kartona drugemu zdravniku zaradi pregleda pred zaposlitvijo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10622021 (19628) dope1337

Več podobnih tem