Forum » Pomoč in nasveti » Pokončen video - urejanje
Pokončen video - urejanje

Boomerang ::
Na računalniku imam video posnetek v pokončnem formatu (snemano s telefonom) in bi ga rad uredil: nastavil začetno in končno točko, upočasnil celoten posnetek in morda dodal še nekaj glasbe. Urejen posnetek pa bi rad shranil v mp4 format.
Večina programov takšnega formata ne podpira. Imam na primer Windows Live Movie Maker (Windows Live Essentials) in posnetek lahko uvozim v program, vendar video lahko obdelujem v formatu 4:3 ali 16:9. To pomeni, da končni posnetek ne bo v originalnem (pokončnem) formatu, ampak bo na levi in desni strani dobil še črno ozadje.
Kako se lotiti obdelave takšnih video posnetkov? Zaželjena je čim preprostejša in javno dostopna (po možnosti opensource) programska oprema... nočem imeti opravka s kakšnimi nelegalnimi programi, aktivatorji, serijskimi številkami ipd.
Večina programov takšnega formata ne podpira. Imam na primer Windows Live Movie Maker (Windows Live Essentials) in posnetek lahko uvozim v program, vendar video lahko obdelujem v formatu 4:3 ali 16:9. To pomeni, da končni posnetek ne bo v originalnem (pokončnem) formatu, ampak bo na levi in desni strani dobil še črno ozadje.
Kako se lotiti obdelave takšnih video posnetkov? Zaželjena je čim preprostejša in javno dostopna (po možnosti opensource) programska oprema... nočem imeti opravka s kakšnimi nelegalnimi programi, aktivatorji, serijskimi številkami ipd.

Gejspodar ::
Zdravo,
Shotcut zna tudi z vertikalnimi videi.
A te smem vprašati iz kje si izkopal Windows Live Essentials? Še vedno vztrajaš na Win7?
Shotcut zna tudi z vertikalnimi videi.
A te smem vprašati iz kje si izkopal Windows Live Essentials? Še vedno vztrajaš na Win7?

djabi ::
Prvo vprašanje: zakaj si snemal pokončno?
Kot drugo pa, v vsakem primeru bo tvoj video imel črne robove, saj je delan v človeškemu očesu neprijazni pokončni obliki.
Ti nimaš takšnih oči:
Niti takšne:
Ampak imaš tako:
Tu imaš nekaj brezplačnih programvo:
OpenShot*
Shotcut*
KDEnlive* (ne vem, če je ravno primeren za začetnike)
Urejevalnik videov (del Windows 10)
Windows Movie Maker (staro)
iMovie (če uporabljaš Apple računalnike)
* odprtokodni
... obstaja še nekaj drugih programov, z npr. freemium ali pa freeware licenco, vendar so praviloma bolj okrnjeni.
Kateregakoli programa boš že uporabil, boš moral uvoziti posnetek in ga centrirati znotraj razmerja delovne površine v urejevalniku.
Kot drugo pa, v vsakem primeru bo tvoj video imel črne robove, saj je delan v človeškemu očesu neprijazni pokončni obliki.
Ti nimaš takšnih oči:
Niti takšne:
Ampak imaš tako:
Tu imaš nekaj brezplačnih programvo:
OpenShot*
Shotcut*
KDEnlive* (ne vem, če je ravno primeren za začetnike)
Urejevalnik videov (del Windows 10)
Windows Movie Maker (staro)
iMovie (če uporabljaš Apple računalnike)
* odprtokodni
... obstaja še nekaj drugih programov, z npr. freemium ali pa freeware licenco, vendar so praviloma bolj okrnjeni.
Kateregakoli programa boš že uporabil, boš moral uvoziti posnetek in ga centrirati znotraj razmerja delovne površine v urejevalniku.

Gejspodar ::
Se opravičujem za off topic - @djabi
A veš da je trenutno najbolj popularna spletna platforma oz. socialni medij grajena iz izključno in samo vertikalnih videov? Govora je seveda o Tiktoku, ki je prilagojen za uporabo na mobilnih napravah oz. specifično telefonih.
Ni mi jasno zakaj si šel izpostavljat svojo ideologijo o horizontalnem videu (čeprav je ta objektivno gledano pravilna), saj s temo nima nobene veze.
A veš da je trenutno najbolj popularna spletna platforma oz. socialni medij grajena iz izključno in samo vertikalnih videov? Govora je seveda o Tiktoku, ki je prilagojen za uporabo na mobilnih napravah oz. specifično telefonih.
Ni mi jasno zakaj si šel izpostavljat svojo ideologijo o horizontalnem videu (čeprav je ta objektivno gledano pravilna), saj s temo nima nobene veze.

Boomerang ::
Prvo vprašanje: zakaj si snemal pokončno?
Kje pa si prebral, da sem posnetek snemal jaz? Ker tvoje vprašanje predpostavlja, da sem bil jaz snemalec video posnetka...
Več uporabnikov je snemalo neko dogajanje oz. nek dogodek, jaz pa sem zdaj zbral vse posnetke in jih nameravam združiti. Običajne "ležeče" posnetke bom združil v en video, tiste "pokončne" pa v drug video. Tako da bi na koncu namesto množice video posnetkov imel samo dva. Zakaj je bilo snemano pokončno? Zato ker večina uporabnikov pametnih telefonov (sploh starejše generacije) ne gleda na orientacijo videa... oseba je telefon tako prijela in tako začela snemati.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 32488 (27598) | a_borlak |
» | Enostaven program za video editing.Oddelek: Pomoč in nasveti | 2519 (1402) | refosk |
» | Enostaven program za editiranje video posnetkovOddelek: Pomoč in nasveti | 3051 (2540) | ThinkPad |
» | Kateri program za urejanje video posnetkov?Oddelek: Zvok in slika | 2030 (1708) | SmeskoSnezak |
» | MP3 + JPG -> AVIOddelek: Pomoč in nasveti | 1234 (1023) | Alen T 1978 |