» »

ABA liga 2021/22

ABA liga 2021/22

««
10 / 12
»»

Masayoshi ::

Smaili je zadnjih cca 10 tekem katastrofalen. Glas ne dobiva skoraj nič priložnosti, Žoc forsira Trifunoviča in Kurucsa pa tudi Zagorca.

komentar2021 ::

Masayoshi je izjavil:

Smaili je zadnjih cca 10 tekem katastrofalen. Glas ne dobiva skoraj nič priložnosti, Žoc forsira Trifunoviča in Kurucsa pa tudi Zagorca.

Ne bi rekel, da je ravno katastrofalen, treba je gledati tako igro v napadu kot obrambi. Dejstvo je, da je upadel oz. ne igra v skladu s pričakovanji, ki so pač v njegovem primeru zelo visoka, zato v tem pogledu ni enakopraven s tistimi igralci, od katerih se pričakuje manj. Rekel bi tudi, da prikazuje manj, kot je sposoben, seveda mislim na tiste tekme pred pokalom, ker v ključnih trenutkih (polfinale in finale) ni mogel igrati in ne vemo, kaj bi doprinesel, včeraj je bila v vsakem primeru tudi prevelika razlika, da bi držal ekipo v igri. Se pa do neke mere strinjam, sicer pa v zadnjem času sploh veliko ni igral, še pred poškodbo v soboto je manjkal zaradi neke druge poškodbe ali nečesa podobnega. Je pa dejstvo, da potrebuje nek ritem tekem, kjer bo igral, torej brez premorov zaradi poškodb in drugih opravičljivih razlogov. Proti FMP-ju je hitro prišlo do poškodbe, tako da...

Glas in pa predvsem Madar bi dobila nekaj priložnosti če ne kakšni drugi tekmi, pa proti Borcu iz Zemuna (tekma je bila v petek) zagotovo, vendar pa zaradi omejitve tujcev nista mogla igrati na pokalnih tekmah, Žoc se je odločil, da ne igrata Glas in Madar, kar je bilo glede na tekme prej do neke mere tudi logično. Ne vem, če si gledal dovolj podrobno vse tekme, ampak Trifunović je v zadnjem času (pred pokalom) igral zelo dobro, je pa očitno, da ni igralec za najvišji nivo (ne mislim na NBA, ampak na top ABA/Eurocup tekme), čeprav je proti Andorri v BG igral zelo solidno v obeh smereh, ampak splošno gledano je to, da občasno odigra dobro, premalo za to, da je resna opcija proti CZ, BUD, Joventudu...Trifunović in Glas se razlikujeta v tem, da Trifunović pri metih za 3 precej forsira met s strani (tu je soliden/dober), Glas pa meče iz vseh položajev, tako kot Punter (ne mislim na uspešnosti pri metih z razdalje ampak na položaje pri metu), poleg tega pa bo Glas nadaljujeval s poskusi, tudi ko zgreši pet poskusov za tri zapored...Igralci Partizana v intervjujih tudi govorijo, da jih Obradović spodbuja, da naj poskušajo z meti, tudi kadar jim ne gre. Glede Zagorca se strinjam, da dobija preveč priložnosti glede na igre, če gledamo širšo sliko, torej celotno sezono (in tudi prejšnjo) in njegove igre, ki so bile večinoma precej skromne z nekaj izjemami, ki so bile v glavnem proti ekipam z dna ABA lige. Glede Kurucsa bi se težko strinjal, ker v večjem delu sezone ni dobival veliko priložnosti, kar je glede na njegove igre razumljivo, zadnje tekme v ABA ligi je odigral boljše (zlasti v obrambi), posledično je prišel v roster za pokal, kjer je razočaral...

Zgodovina sprememb…

Masayoshi ::

Kurucs in Tifa dobivata stalno priložnost v evropskem pokalu, kjer Glas zadnje tekme sploh ne igra ali pa igra par sekund...

Kurzweil ::

Smailagić je sicer na začetku sezone igral boljše, nikakor pa ni katastrofalen... se treba zavedat, da je vmes imel tudi korono in 2x manjše poškodbe... vmes je prišel tudi Lessort, tako da je Smailagić igral manj oz. kolikor je, je bilo na položaju 4, kar je njegov naravni položaj. Sicer pa pri Obradoviću so stvari kdaj čudne na pogled, ker pri njemu je vedno plima in oseka v ozadju, kar se odnosov tiče... še nedolgo nazaj je jemal kapetanski trak Dangubiću in ga dal Zagorcu, potem sta bila oba celo na robu, da se jih odkriža... kar je seveda eden od njegovih prijemov... en čas je igral Glas in Trifunović nič, ker je imel z njim neke težave, sedaj je obratno, igra več Trifunović. Če je kdo letos razočaranje je to Kurucs in ne Smailagić.... sedja pa je v konkurenco prišel še Vukčević... na drugi strani pa... je pa to vse za razumet, še posebej pri teh mlajših, da se niha v formu... podobno pa velja za Alekso Avramovića, ki je v vseh tekmovanjih skupaj odigral ravno 5-6 dobrih tekem... podobno, govorimo o položaju 1/2... ali drugače... PAR ni slab... bodo pa imeli problem v ABA ligi, kjer težko verjamem, da imajo kakšne realne možnosti priti CZ... tudi v Eurocupu pa velja podobno, tudi tam igrajo odlično, zna pa biti, da jim bo ravno malo zmanjkalo za to, da bi prišli v Evroligo, kar je odkrito njihov cilj, ki bi ga naj sledili, če dodam temu še dejstvo, da imajo že zagotovljen budget za naslednja 4 let... slednji pa se bo povečeval... sedaj še ni pritiska... morda je to še sezona, ko je treba afirmirat nekatere mlajše igralce, čez 2-3 sezoni pa bi moralo iti zares... če temu ne bo tako tisto 4. sezono imam občutek, da jih čaka spet klaverno obdobje, ker dvomim, da bodo neomejeno financirali tale projekt, če ne bo pil vode... bo pa čas pokazal tudi to, če je Obradović še sposoben delati kakšne presežke, ali ga bo/je počasi že povozil čas... zdi se, da so časi vodenja ekipe, kot je to počel on minili... bi bilo res zanimivo videt njegov playbook, če še dohaja današnji basket... pa da me ne bo kdo razumel napak, brez dvoma gre za največjega med evropskimi trenerji!

komentar2021 ::

Aleksa Avramović je doživeo prelom nosa tokom finala i moraće da nosi zaštitnu masku, dok Alena Smailagića čeka pauza od sedam do 10 dana.


https://mozzartsport.com/kosarka/vesti/...

komentar2021 ::

Kurzweil je izjavil:

tudi v Eurocupu pa velja podobno, tudi tam igrajo odlično, zna pa biti, da jim bo ravno malo zmanjkalo za to, da bi prišli v Evroligo


Mislim, da Partizan (gledam izklučno iz vidika rezultatov) nima kaj početi v Evroligi, podobno velja tudi za BUD, COL, saj vidimo da tudi CZ v večini sezon ni zares konkurentna za TOP 8, tudi v tej zelo verjetno ne bo uspela priti med 8 z ekipo, ki je objektivno gledano precej kakovostnejša od Partizana. Torej bi Partizan za neko smiselno vlogo v Evroligi moral imeti vsaj približno enako kakovostno ekipo s trenerjem, ki je nivo iznad Radonjića (Žoc, mogoče Trinchieri, Vujošević?), pod smiselno vlogo računam, da je ekipa do konca v igri za TOP 8, če se ponesreči pristane na 9., 10. ali vsaj 11. mestu, nikakor ne manj. Evroliga se v finančnem smislu klubu ne izplača preveč, prvo sezono bi vladala evforija, ki bi za rezultat dala polno Areno, potem pa bi se ob slab(š)ih rezultat postopoma tudi začetna evforija zmanjševala, ker je neko tekmovanje smiselno igrati, če si v njem kolikor toliko konkurenčen.

V Eurocupu so vse ABA ekipe vsaj v neki igri za naslov, seveda je težko verjeti, da bo PAR/BUD/COL prvak Eurocupa ob ekipah, kot so pravzaprav vse španske ekipe, Virtus, L. Kuban itd., ampak ob maksimalni borbenosti, prednosti domačega terena, možnosti igranja v najboljši možni ekipi (ni odsotnih igralcev) pa niti to ni nemogoče, dokaz zato zmage PAR/BUD/COL proti nekaterim najboljšim ekipam v tem tekmovanju. Težko pa si predstavljam, da bi ABA ekipe, ki igrajo Eurocup zbrale v konkurenci evroligaških ekip dovolj zmag za 8. mesto, govorim seveda glede na trenutni kader, ki ga imajo te ekipe + s stališča izkušenj CZ, ki je očitno v datem trenutku precej kakovostnejša od ostalih ABA ekip (kar pa ne pomeni, da druge ABA ekipe ne morejo premagati CZ, ko ima CZ slab dan in nasprotnik igra z maksimalno koncentracijo/borbenostjo/motivacijo.

Zgodovina sprememb…

komentar2021 ::

Kurzweil je izjavil:

en čas je igral Glas in Trifunović nič, ker je imel z njim neke težave, sedaj je obratno, igra več Trifunović.

Igralci dobivajo priložnosti glede na delo na treningih/trenutno formo/razpoložljiv kader/kakovost tekmeca. Trifa je bil en čas "odpisan", selili so ga v Mego/FMP, pa je ostal. V zadnjem času je dvignil formo, je pa, kot sem že zapisal, Trifunović igralec, ki trenutno ni nivo za top ABA/Eurocup ekipe...Vsaj v večini tekem proti močnim/močnejšim ekipam je bilo tako, predstava proti Andorri v BG je bolj izjema. Tudi Zagorac je, kolikor se spomnim, nekje bolj na začetku sezone bil prečrtan za kakšno tekmo, ali je bil Žoc nezadovoljen z delom na treningu, ali s čem drugim...Imam občutek, glede na dosedaj videno, da Obradović ne bo kar tako obupal nad trenutnim igralskim kadrom, konec koncev se je dobro zavedal, da ne bo imel na voljo niti približno tako kvalitetnih igralcev, kot jih je bil vajen v prejšnjih klubih po prvi osvojeni Evroligi. Mislim, da tudi določene reakcije Obradovića kažejo na to, da ni ravno zadovoljen s trenutno kakovostjo ekipe, mislim na to, kaj zmorejo Trifa, Glas, Madar v tem trenuku, pa tudi to, da Zagorac, Dangubić, Moore (Avramović?) niso ravno igralci, ki bi omogočali enakovredno borbo z Joventutom, L. Kubanom, CZ itd. kadar pač te, v datem trenutku kvalitetnejše ekipe, odigrajo odlično in imajo poleg tega še nekaj srečah pri tistih elementih košarke, kjer je sreča najbolj pomembna. LeDay in Kurucs sigurno zmoreta precej več, pa tudi Smailagić, če gledamo njegove predstave v kompletu v tej sezoni, je pa imel Smajli precej težav, ki so ga vrgle iz ritma, ki je potreben košarkarjem, da izvlečejo maksimum iz svojega potenciala.

1. marca dokumentarni film o najtrofejnejšemu evropskemu košarkarskemu trenerju:
https://sportske.net/vest/kosarka/evrol...

Zgodovina sprememb…

Kurzweil ::

Tornike Shengelia leaving CSKA in protest against Russia's invasion of Ukraine

Kurzweil ::

Ruske košarkarske ekipe so izključene iz vseh tekmovanj v Evroligi in Evropskem pokalu. Brez nadaljnjih tekem v najmočnejšem klubskem tekmovanju so tako ostali CSKA Moskva, Zenit St. Peterburg in Unics Kazan, v Evropskem pokalu pa Kuban Krasnodar.


Sem radno zadnjič razmišljal, da bi se znalo tole zgodit, namreč vse 3 ekipe iz Rusije so v Evroligi trenutno med top8... kar pomeni, da če ostane isti sistem, da je naenkrat v boju za top8 kar nekaj ekip, ki so morda že obupale, teoretično seveda tudi CZ...

Kurzweil ::

Danes se po pokalnem in reprezentančnem premoru nadaljuje ABA liga.

-----------------
Danes
-----------------

16:00
MORNAR - CEDEVITA OLIMPIJA


Vsi, ki spremljamo ABA ligo seveda vemo, da je Mornar navkljub zadnjem porazu proti Igokei v vzponu, jih je pa presekala poškodba Gordiča, kar zna biti ena ključnih stvari na tej tekmi. Mornar za 6. mestom zaostaja že 3 zmage, kar pomeni, da lovijo še res nek zadnji vlak, da bi jim to vendarle uspelo. Ne glede na to, da se igra v gosteh v Baru, bi morala biti favorit Olimpija. Bo zelo zanimiva tekma!

19:00
ZADAR - BUDUČNOST


Takole na papirju se zdi seveda Budučnost izrazit favorit... pa mislim, da bo Zadar ne tej tekmi zelo neugodna ekipa, slutim, da se bo borila do konca. Pri BUD v zadnjem času ni bilo Seeleyja, Cobbs s prihodom Perryja malce niha, kar pa zadnje čase opažam pa je, da se je v formi pri BUD zelo dvignil Petar Popović, tako v ABA ligi, kot v Eurocupu.

-----------------
Nedelja
-----------------

12:00
MEGA - IGOKEA

Mego po težji seriji, ko je igrala po vrsti z FMPjem, Zvezdo in Budučnostjo, čaka še ena težka tekma proti Igokei, ki je v zadnjem obdobju v dobri formi. Mega je bila v zadnjem obdobju brez nekaterih nosilcev, sedaj pa bo bolj kot ne kompletna, tako da pričakujem zanimiv boj, predvsem so sedaj v pogonu končno vsi, tako Simanić, Balcerowski, kot Matković... na drugi strani se je po odhodu Starksa dobro znašel Robinson, ki končno igra bolje, po slabem začetku sezone. Pred tem pokalno-reprezentančnim premorom je spet odlično igral Dalibor Ilić, Tanasković še naprej igra zelo solidno, vako parno/neparno tekmo odigra dobro Stephens, potem pa je tu cel plejada igralcev, ko na vsaki tekmi preseneti oz. odigra dobro nekdo drug, govorim o Wallerju, Jošilu, Radanovu in podobnih. Tole zna biti res zanimiva tekma, predvsem pa izenačena.

16:30
CIBONA - BORAC


Gašper Okorn je zares odlično dvignil igro Cibone, zato jo v tej tekmi celo postavljam v vlogo favorita. Predvsem je odličen v zadnjem obdobju Amar Gegić, sta pa že lep čas malce v padcu tako Reuvers, kot Vildoza. Tako, da bo zelo pomembno, kako bo odigral na centru Danko Branković, če spomnim, da so seveda pri CIB že lep čas brez Roka Prkačina. Na drugi strani je potrebno spomnit, da je poškodovan Sava Lešić... je pa zanimivo še nekaj, da neglede na too, kako novinarji radi govorijo o tem, kako neugodno je gostovanje v Čačku, ima Borac dejansko več zmag v gosteh. Kar lahko zelo skrbi Borac je, da je v zadnjem obdobju povsem izgubljen Lautaro Lopez in tudi Ilija Đoković ga ravno ne nadomešča najbolje. Tako bo precej odvisno od dnevne forme enega najboljših 6-ih mož lige, Hunterja Hala in pa seveda Marka Pecarskega. Kot rečeno, dajem prednost Ciboni.

18:30
PARTIZAN - CVEZDA


Bo zanimivo videt novi derbi med PAR in CZV. Neglede na to, da je Partizan domača ekipa, ni verjetno potrebno biti velik strokovnjak, da bi ugotovili, da je Zvezda vendarle favorit. Sta pa tu dve dejstvi, ki govorita vsaka v svojo smet... eno je, da je na pokalni tekmi CZV dominirala in PAR dejansko ni imel nobene možnosti, drugi pa je, da CZV igra Evroligo (mimogrede nazadnje je premagala Baskonio) in je po izključitvi vseh 3 Ruskih klubov, celo v teoriji, da pride med top8. Dejstvo je tudi to, da je bil v zadnjem obdobju pri PAR precej povprečen Smailagić. Upajmo na zanimiv derbi, čeprav se nakako bojim, da nima PAR pravih možnosti.

20:30
KRKA - SPLIT


Evo, pa smo dočakali tekmo sezone, tako za Split, kot Krko... ta tekma je tako pomembna in verjetno bo toliko emocij, da zna biti zelo nervozna in negledljiva tekma, zato pa toliko bolj pomembna. Prava borba se bo bila na relaciji French/Macura/Kosi-Bajo/Žganec/Vuko... nič manj ne bo zanimiv boj med Stipćevićem-Barićem/Ukićem. Zanimivo bo na krilu med Luko Lapornikom in v zadnjem obdobju odličnim mladim hrvaškim igralcev Lovrom Runjićem. Največja nevarnost za Krko pa bo seveda njihov šuter Shannon Shorter, ki imam občutek, da ga bodo zares težko zaustavili. Pri Krki sem roko na srce pričakoval, da bodo v tem obdobju našli zamenjavo za Gibbsa, pa je zgleda ne bo/ni. Upajmo, da Krka napolni dvorani, ker jo bodo hudičevo potrebovali... za razliko od začetka sezone, je Split precej bolj popolnjen na vseh položajih, pa da spomnim še nekaj, Split je na prvi tekmi zmagal z +10, kar zna biti tudi odločilen faktor. Dajem rahlo prednost Splitu, upam pa seveda na zmago Krke. Sicer ne igram športnih stav, ampak zanimivo, da sem tokrat pa šel pogledat za hec kvote - na Krko 1,38... na Split pa 2,65... ne vem od kot jim ta izračun, če bi stavil, bi dal na Split. Je pa res tudi to, da je veliko večino tekem, ki so bile ključne za obstanek dobila, razen seveda takrat, ko je padla v 2. ligo. Vsekakor nas čaka zanimiva tekma!

-----------------
Ponedeljek
-----------------

17:00
SC DERBY - FMP


Derby je po tem, ko je odšel Vinales našel odličnega playa v Nealu, pod košem je letos odličen Kamenjaš, ki pa bi na tej tekmi lahko imel nekaj težav s Tasićem, Pavičevićem, predvsem pa Izundujem, ki je atlatsko dober igralec in v zadnjem obdobju spet v boljši formi. Celotno sezono sta FMP držala pokoncu Jones in Nevels, slednji pa je poškodovan... tako, da ko potegnem črto, sploh ne bi bil presenečen, če Derby tole tekmo dobi.

komentar2021 ::

Smajli se vrača za derbi. Kolikor bo dejansko pripravljen...Je pa imel Smailagić precej težav, ki so povzročile, da igra dokaj povprečno, obetal je precej več (na pripravljalnih tekmah je bil najboljši igralec Partizana). Da bi Partizan bil konkurenčen (ne mislim samo jutri, ampak predvsem nasploh v borbi za katerikoli naslov) mora precej boljši biti ne le Smajli, temveč tudi Avramović (odličen v reprezentanci Srbije na obeh kvalifikacijskih tekmah za SP proti Slovaški), Lessort, LeDay, Madar, Glas, Kurucs. Dangubić, Zagorac, Moore in Trifunović težko zmorejo veliko več od trenutnih iger, Punter je nekje po pričakovanjih, Koprivica je prijetno presenečenje, je pa na pokalnem finalu "zmrznil", kar je posledica pomanjkanja izkušenj iz velikih tekem. Vukčevića ne bi komentiral, ker je igral v dresu Partizana premalo za kakršnokoli oceno zmogljivosti. Je pa dejstvo, da če kome uspe narediti kaj opaznega s temi igralci (ne mislim da ne gre za kakovostne igralce ali pa da igralci nimajo (dovolj) potenciala temveč na to, da je ekipa, če gledamo celoto preskromna za ABA/Eurocup naslov - ključni tekmeci so precej bolj kakovostni v datem trenutku, ter imajo ekipo s precej več igralci, ki so že igrali najpomembnejše tekme oz. na najvišjem nivoju), to lahko uspe Obradoviću, ne vidim drugega (razpoložljivega) trenerja, ki bi lahko izvlekel več.

Virtus se krepi:
https://mozzartsport.com/kosarka/vesti/...

Danijel Heket je prvi povukao nogu, napustio moskovski CSKA i za manje od nedelju dana pronašao novi angažman. Vratio se u Italiju i potpisao za Virtus, a BasketNews saznaje da bi uskoro u Bolonji mogao da mu se pridruži i Tornike Šengelija.


https://mozzartsport.com/kosarka/vesti/...
CSKA je jedini tim koji ima A licencu, dok to Uniks (finalista Evrokupa) i Zenit (vajld karta) nisu. Ukoliko se nešto drastično ne promeni u skorijoj budućnosti, neko će zauzeti njihova mesta naredne sezone. Kako prenosi Eurohoops, prvi kandidati su Valensija, Partizan i Bolonja.


Upam sicer, da bodo ruske ekipe igrale Evroligo v naslednji sezoni. Prepovedati nastopati neki ekipi zaradi situacije, s katero šport nima prav nobene zveze...Če bo Partizan zaslužil igranje Evrolige z rezultati, potem pomeni, da so tudi pripravljeni na to tekmovanje, za zdaj sicer ne deluje tako. Ta ekipa potrebuje čas, to je jasno, vprašanje pa je, če ga ima dovolj, ker se s prihodom Obradovića avtomatsko iščejo tudi rezultati. Za spomin: lani Partizanu ni uspelo priti med 4 v ABA (kolikor je bilo potrebno za play-off v lanski sezoni; bolj natančno igralcem Partizana lani ni uspelo priti ni med 6, kolikor bo dovolj letos). Z Obradovićem bodo minimalno tretji po rednem delu ABA lige.

Kurzweil ::

Kot sem slutil, ni bilo lahko Budučnosti v Zadru... pri BUD predvsem slabo Perry in Cobbs...

ZADAR - BUDUČNOST 65:63

Groot ::

Uf Virtus če podpiše še Šengelija zagotovo prvi favorit Eurocupa. Bo sicer zanimivo koliko bo še podpisovanja igralcev kje do konca sezone.

COL pa danes lepo in zanesljivo preko Mornarja. Upam da se tale niz sedaj lepo nadaljuje še v naslednji teden ker bi dve zmagi v Eurocupu bili zelo zelo dobrodošli.

Kurzweil ::

PARTIZAN - ZVEZDA 98:84

Lahko rečem samo to, da je bil odličen derbi. Partizan je v vsakem trenutku tekme praktično imel nekoga, ki je držal ekipo pokonci. V prvi četrtini je bil to Punter, ki je dal 18 točk, v manj kot 8 minutah. Ves čas je dobro za Partizan igral Lessort, sicer pa tekma kariere za Alekso Avramovića, ki je odigral naravnost odlično, na koncu celo met za 3 točke 8/10. Pri Zvezdi pa edina omembe vredna Davidovac, pri katerem se je zdelo, da se žoga na njega lepi, dober positioning in pa Austin Hollins, ki je dobro igral tako v obrambi, kot napadu. Ne bom več dolgovezil, samo rekel bom še enkrat, res dober derbi, proper atmosfera, borma, energija, skratka vse.

Bi pa dodal še to, da je na prvi tekmi CZ zmagala s +15, PAR pa na tej tekmi s +14, kar pomeni, da je bil PAR za 1 točko prekratek, da bi imel boljše medsebojno razmerje, za kar so imeli lepo priložnost, vendar so na koncu naredili par nemnosti, zaradi česar se je Obradoviću razumljivo precej zmešalo...

Če sem pogledal derbi vrha lige, pa gremo zdej pogledat še "derbi" dna lige, med Krko in Splitom.

komentar2021 ::

Avramović odličen, prenesel je igro iz reprezentance na klub. Tekma kariere...Ko Aleksa Avramović nadane masko se pretvori v Stepha Curryja :D Pohvale tudi za Punterja, pa Lessorta, LeDaya, ki je bil tokrat soliden, veliko boljši kot v Nišu.

Kar se tiče medsebojnega razmerja, ne vem, če ima to neko posebno korist, ne verjamem, da bosta ekipi izenačeni po rednem delu.

CZV igra proti:
SCD (doma)
CIB (V gosteh)
KRK (doma)
BOR (v gosteh)
FMP (doma)
+ preloženi tekmi
IGO (doma)
BUD (v gosteh)

Dvomim, da bo CZV izgubila več kot eno tekmo do konca (mogoče edino CZV izgubi proti BUD, proti CIB in IGO ne bo lahko, ampak vseeno dvomim, da bi tako kvalitetna in izkušena ekipa z dobrim trenerjem izgubila proti tem, sicer solidnim ekipam). Partizan na drugi strani igra med drugim proti COL in BUD v gosteh, močno dvomim, da bi Partizan lahko premagal obe navedeni ekipi v gosteh, glede na trenutno formo COL pa tudi glede na Partizanove igre v gosteh proti (naj)kvalitetnejšim ekipam (porazi proti Joventutu, Kubanu, Andorri, CZV, Turk Telekomu). Budućnost je po mojem mnenju v datem trenutku sicer slabša od COL...

komentar2021 ::

Razen Zagorca so vsi, ki so bili včeraj v rosterju Partizana, dobili priložnost za igro. Smailagić očitno še ni bil razen pripravljen, prepričan sem, da zmore več. Se je pa videlo, da je Partizan dosti odvisen od izkušenejših igralcev, ker je bil učinek mladih igralcev slab: Smajli 4 točke (od tega 2 prosta meta, igral je 12:43 min), Glas 3 (en prosti met, ni sicer veliko poskušal metati, igral je 6:12 min), Kurucs 2 točki (11:14 min). Trifa 0 točk v 22:48 s samo enim metom vsega skupaj v tem času (za dve točke je metal in zgrešil). Mislim sicer da je nekje vsak gledal da doprinese s tistim, v čemer je v datem trenutku najboljši, Lessort je prispeval 7 skokov, LeDay 5 asistenc. Velja omeniti, da je Lessort znova slabo metal z linije za prosti met (5/9), ampak je vseeno včeraj pustil pozitiven vtis zaradi drugih stvari, ki jih je počel v korist ekipe. Vukčević, Miletić, Dangubić niso bili v rosterju.

https://mozzartsport.com/kosarka/vesti/...

Od sedam utakmica koje očekuju Crvenu zvezdu do doigravanja najveće problemi bi ekipi Dejana Radonjića trebalo da naprave Budućnost, Igokea i eventualno Cibona. Sve ostale protivnike je u prvom delu sezone rutinski savladala osim Krke, ali sastav iz Novog Mesta važi za totalno drugačiju ekipu kada igra u svojoj Leon Štukelj dvorani i na strani.

Partizan ima šest susreta do kraja i utisak je prilično komplikovan raspored. Pored činjenice da mu predstoje naporni mečevi i u Evrokupu, ni u jedan od preostalih šest susreta ne ulazi kao apsolutni favorit.


Ponovili so približno to, kar sem napisal v prejšnjem odgovoru :D

Lider crveno-belih nije bio raspoložen kao na prethodna dva meča, igrao je 32 minuta, dao svega šest poena, uz slab šut sa linije penala (2/6) i probleme da pronađe rešenje za odličnu odbranu protivnika. Na njemu je bila posebna pažnja i agresivnost u defanzivi i na to nije imao odgovor.


https://mondo.rs/Sport/Kosarka/a1605920...

Danes SCD - FMP (18.00). Če FMP izgubi, bo imel samo še zmago več od Cibone. V naslednjem krogu sledi medsebojni dvoboj FMP - Cibona, ki bo izjemnega pomena v borbi za TOP 6.

Kurzweil ::

Glede razmerja med PAR in CZ.. je razlika samo 1 zmaga. Nekako mislim, da ko bo prišlo do sklepnega dela v Eurocupu in Evroligi, bo tako za PAR in CZV vse mogoče. Če bo PAR dolgo v Eurocupu in CVZ ne bo več igrala Evrolige, lahko gre stvar v eno smer... in pa seveda obratno, glede na to, da bodo očitno povsem izpadli iz Evrolige ruski klubi, ki so bili vsi trije med top8, lahko CZV v teoriji celo pride med top8 in bo potem focus na ABA ligo povsem sekundarnega pomena... ta 1 poraz se lahko zgodi prav vsaki ekipi, sploh, ko igra na več frontah... če je še v tem krogu Zadar premagal Budučnost, Igokea na začetku sezone CZV... kdo ve, kaj se lahko zgodi... se pa seveda strinjam na točki, da ima CZV še vedno precej bolj resen roster in so letos na 1. tekmi in tekmi pokala pokazali, kaj se zgodi, ko ni bremena Evrolige... tudi sedaj je CZV v ritmu tekem, še pred dnevi so odigrali energetko zelo zahtevno tekmo proti Baskonii... potem pa je seveda tu še faktor poškodb in še kaj... pa morda še nekaj... FMP se dejansko lovi v zadnjem obdobju in imajo nekaj težav... pri čemer to že samo od sebe vabi na tekmo prihodnjega kroga, ko se bosta udarila Cibona in FMP... ena ekipa je 6. druga pa 7. na lestvici... sicer igrajo pri FMPju, ampak vemo, da je Cibona v zadnjem obdobju v velikem vzponu... pritisk bo seveda na FMPju, ki je sedja še brez Nevelsa, tudi Jones ni več tisto, kar je bil na začetku sezone... bo zelo zanimiva tekma... hotel pa sem se v kontekstu tega navezat na FMP in CZV... namreč vemo v kakšnem razmerju sta ta dva kluba in ko bo šlo težko FMPju, se ne bi čudil kakšnega "presenečenja" na CZV...

Sicer pa... kot vse kaže, bosta PAR in CZV prvi dve ekipi po rednem delu, kar seveda pomeni, da se ne moreta srečati do finala. Tu bo zelo zelo pomembno, da bi bila Cedevita na 4. mestu... je pa tudi nekaj res, da obstaja manjša možnost za 3. mesto COL... sploh po včerajšnjem kiksu Budučnosti v Zadru. Tudi tu bi se, tako kot sem se pri PAR ni CZV navezal na evropska tekovanja. Nekako se zdi, da bo BUD precej dlje vztrajala v tem tekmovanju, kot se zdi to mogoče pri COL, je pa tudi res, da je COL v zadnjem obdboju precej bolj prepričljiva, kot je bila še nedolgo nazaj.

Sicer pa je, kot sem že na zažetku sezone pohvalil... tale sistem od letos odličen. Imamo boj za top 4 mesta med COL, BUD, PAR, BUD, potem pa praktično od 6-13. mesta boj za preostali 2 mesti med top 6... potem pa ostaneta samo še SPT in KRK, ki bosta bila borbo do samega konca. Torej dejansko se celotna liga bori za nekaj, samo tekmovanje bo zanimivo do konca...

komentar2021 ::

Mislim, da igra BUD vse težke tekme doma, moje mnenje je, da bodo večinoma kar zmagovali, BUD - PAR in BUD in CZ zna biti zelo zanimivo. V enem od prejšnjih komentarjev sem napisal, da majhno prednost v borbi za 2. mesto dajem Budućnosti pred Partizanom, zato ker je Partizan dosti nepredvidljiv in ima (pričakovano) težave proti ekipam kot so CZ, BUD, COL (Obradović je No1 trener, ampak vseeno ni čarovnik), pa še nekaj težkih tekem bodo imeli pri Partizanu :)
Zdaj so po moje možnosti 50-50 kar se tiče drugega mesta ali bo to PAR ali BUD, mogoče bo odločala medsebojna razlika. Partizan je v BG zmagal z devetimi točkami razlike, kar ni ravno veliko, ampak to je bilo v 9. krogu ko verjetno ni nihče razmišljal toliko vnaprej, kaj bo to pomenilo. Je pa še dosti tekem, ostali so še za odigrati mnogi derbiji in druge tekme, kjer je težko napovedati napovedati zmagovalca (BUD-CZ, BUD-PAR, Partizan se utegne mučiti tudi proti Megi, Ciboni...).

komentar2021 ::

8.3.2022 EUROCUP
18.00 Lietkabelis - Partizan
Lietkabelis je ob Ulmu po mojem mnenju največje presenečenje tekmovanja. Ekipa, ki jo vodi nekdanji trener Partizana Čanak ima razmerje zmag in porazov 6-6, kar je v bistvu zelo dober rezultat za to ekipo. Velja pravilo, da se nobene ekipe ne sme podcenjevati, na kar opozarja tudi Obradović, ampak tokrat podcenjevanja prav gotovo ne bo, saj ima Partizan negativno izkušnjo, da je po težki tekmi igral proti ekipi, na kateri je bil na papirju favorit in izgubil (Mega v ABA ligi po tekmi v Eurocupu). Nekateri menijo, da ta tekma ni zelo pomembna za Partizan, ampak kakor pravijo igralci in Žoc vsaka tekma je pomembna kadar gre za tekme s tekmovalno vrednostjo.

20.30 COL - Budućnost
Nov obračun teh dveh ekip, statistika iz te sezone pravi:
24.10.2021 COL - BUD 79 - 84 (ABA)
17.11.2021 BUD - COL 91 - 60 (Eurocup)
30.1.2022 BUD - COL 93 - 91 (ABA)

Budućnost je torej dobila vse tri medsebojne tekme to sezone, zlasti prejšnjič je bilo zelo tesno. Osebno bi rekel, da je Olimpija kar favorit jutri :)

Prva tekma (Lietkabelis - Partizan) je iz skupine A, kjer igra tudi edina ekipa iz Rusije v tem tekmovanju, L. Kuban. Rusi so suspendirani, kaj se bo točno dogajalo z njihovimi že odigranimi tekmami (ali se bodo rezultati teh tekem enostavno brisali in se bo štelo, da je v tej skupini 9 ekip - upoštevali bi se rezultati medsebojnih tekem teh devet ekip; opcija je tudi da vse naslednje tekme proti ekipi iz Kubana nasprotniki dobijo brez igranja tekme) mi ni povsem jasno, jih pa lahko za sedaj odmislimo (bili so vsaj zame ob Virtusu glavni favoriti za naslov prvaka, osebno bi jih postavil pred italijansko ekipo).

Še malo o včerajšnjem ABA derbiju:
https://mondo.rs/Sport/Kosarka/a1606112...

Zgodovina sprememb…

Kurzweil ::

After Daniel Hackett, Tornike Shengelia is joining Virtus Bologna as well

komentar2021 ::

V četrtek COL - Promitheas (20.45), torej Olimpija igra danes in pojutrišnjem.

Erick Neal (SCD) MVP 21. kroga.
https://www.aba-liga.com/news/46566/rou...

Oddaja "U obruću" (TV Arena Sport) - gost Dragan Nikolić (trener Borca iz Banja Luke):

Zgodovina sprememb…

komentar2021 ::

Včeraj je Olimpija torej dobila prvič letos obračun proti Budućnosti (kot sem na podlagi forme COL tudi napovedal). Jutri COL čaka tekma proti Promitheasu.

Danes sicer cel kup tekem v Eurocupu:
18:45 Slask - Trento (skupina A)
20:00 Andorra - Joventut (skupina A)
20:00 Venezia - Virtus (skupina B)
20:30 Metropolitans - Hamburg (skupina B)
21:00 G. Canaria - Bursaspor (skupina B)

Jutri pa torej samo COL - Promitheas.

Glede na projekcije bi bilo za COL dobro, da pride med 5 v svoji skupini, ker kot 6. v svoji skupini (tako za zdaj kaže) bi imeli v osmini finala na sporedu obračun PAR - COL oz. Metropolitans - COL; v vsakem primeru bi bila COL gost. Kdo bo drugi v skupini A - ali Partizan ali Metropolitans? Partizan je v Franciji zmagal s sedmimi točkami razlike. Če Metropolitans danes zmaga nemško ekipo, bosta Partizan in Metropolitans oba na 9-5 (razmerje zmage porazi). Lietkabelis in Andorra sta v skupini A trenutno na 4. oz. 5. mestu, dvomim, da bi lahko ena od teh ekip prišla na tretje mesto v skupini A, Andorra mogoče vseeno nekako...Glede na vse dosedaj videno, je moja napoved da bi v osmini finala najlažje delo imele ekipe, ki bodo igrale proti Slasku/Trentu (kdor bo pač 8. v skupini A), Bourgu/Bursasporju/Promitheasu (kdor bo 8. v skupini B), ugodno bi bilo igrati tudi proti Hamburgu, Lietkabelisu, Ulmu, sploh na domačem terenu, čeprav so navedene ekipe potencialno presenečenje faze na izpadanje, saj smo videli, kaj so navedene ekipe zmožne na svoj dober dan ko imajo svoj dan in ko jih steče met za tri ter ko je druga ekipa (pre)utrujena in ne igra obrambe, kot bi jo morala :) Partizan in Joventut sta sicer prvi ekipi v Eurocupu, ki sta tudi teoretično že v naslednji fazi, ampak da bosta Partizan in Joventut šla naprej smo v praksi vedeli že po prvih nekaj krogih, če ne še prej (sploh glede na kvaliteto Joventutove ekipe).

Videli smo tudi že nekaj presenečenj, imam občutek, da je domači teren tokrat res prednost, pa tudi če ni polna dvorana (govorim na splošno, glede na rezultate dosedaj v tem tekmovanju).

V petek pa že nov krog lige ABA (Igokea - Zadar /Split - Mornar).

Zgodovina sprememb…

Kurzweil ::

EVROLIGA

Crvena Zvezda je zmagala že 4. zapored, tokrat je bila z 84:77 boljša od Maccabija. To v praksi pomeni, da če vržeš ven vse 3 ruske klube, ki so pred CZV, je slednja naenkrat na 7. mestu in je seveda že resno v igri za playoff!

///////

EUROCUP

Kar se balkanskih klubov tiče, je PAR izgubil v gosteh proti Lietkabelisu (93:78), BUD pa seveda proti COL... slednja pa je zmagala že v zaostali tekmi proti Promitheasu.

PAR je v skupini A trenutno 2., v skupini B, pa je BUD 3., COL pa je po dobri seriji naenkrat 6., bo pa seveda izanečeno vse do konca.

Po tem, ko sta v Ligi prvakov razočarala Igokea in Mornar, pa se zdi, da bodo vsi udeleženci Eurocupa in Evrolige iz območja bivše YU... napredovali. Kar vzpodbudno za to regijo.


///////

ABA LIGA

Danes se začne 22. krog ABA lige:

Danes
18:00 . IGOKEA - ZADAR
20:00 . SPLIT - MORNAR

Sobota
17:00 . BORAC - KRKA

Nedelja
17:00 . OLIMPIJA - MEGA
19:00 . BUDUČNOST - PARTIZAN
21:00 . FMP - CIBONA

Ponedeljek
18:00 . CRVENA ZVEZDA - SC DERBY

Nimam pretiranega časa pisat, pa bom na hitro. Med IGO in ZAD pričakujem zanimivo tekmo, precej bo odvisno od tega, če bo za IGO odigral Dalibor Ilić, neglede na vse, pa dajem rahlo prednost IGO, ki vsaj po mojem skromnem mnenju ni takšen favorit, kot se morda iz prve zdi, podobno sem napisal tudi preteklo kolo, ko je ZAD premagal BUD. Zanimiva bo tudi tekma SPT-MOR, kjer se zdi, da je MOR po neke vzponu, spet malce padel in dejansko že izgubil neke realno možnosti za TOP6, če dodamo še dejstvo, da je slednji ostal brez Gordiča, bi rekel, da ima SPT doma kar lepe možnosti za zmago, sploh ker bo slednji še toliko bolj motiviran, da nadoknadi 1 zmago zaostanka za KRK. Krka bo igrala proti Borcu v Čačku, dejansko bi bila to nujno potrebna zmaga za Krko, čeprav bo seveda zelo težko, zakaj to govorim, ker za to tekmo sledi brutalen niz za Krko, po vrstnem redu FMP, CZV, BUD, IGO... ima pa Krka za odigrat še 2 zaostali tekmo, proti MEG in MOR.

Olimpija je v dobri seriji, tudi obisk se malce veča v Stožicah, kar je lepo videt. Tule bom kar malce razočaran, če ne zmaga Olimpija, je pa tudi res, da je v tem tednu za COL kar naporen ritem. Derbi kroga bo definitivno med Budučnostjo in Partizanom, tole bo več kot dobra tekma za pogledat, dajem pa prednost Partizanu, ker se zdi, da je Budučnost v zadnjem obdobju kar malce padla, če sem natančen, se mi zdi, da je od prihoda Perryja Budučnost kar malce izgubila svojo nit igre. Med FMPjem in Cibono pričakujem pravi masaker, gre namreč za neposredni boj med ekipama, ki se borita za top6... vemo, Okorn je zelo dobro konsolidiral vrste Cibone, slednja pa vendarle igra v gosteh, je pa tudi res, da je FMP brez Nevelsa, na zadnji tekmi ni igral niti Radonjić, pa še nekdo od pomembnejših, ki se ga sedaj ne spomnim. Jones bo verjetno imel eno dobro tekmo, pričakujem tudi dobro igro Tasića. Najbolj pa bo zanimivo med Nerandžićem in v zadnjem obdobju odličnim Gegićem, oba sta fizično zelo močna igralca - definitivno tekma z pogledat. Dajem pa prednost FMPju. Med Zvezdo in Derbyjem pa pričakujem enosmerni promet... pa čeprav je CZV sredi velikega ritma in je 100% fokusirana na Evroligo, bo zaradi svoje širine, pa čeprav z 30% moči, premagala Derby, verjetno pa ne tako prepričljivo, kot se morda zdi, bo pri CZV verjetno veliko rotacije. Bosta pa lahko pravo vrednost na tej tekmi pri Derbyju pokazala Neal, ki je bil MVP preteklega kroga in Kenan Kamenjaš... SC Derby bo verjetno povsem razbremenjen, če pade v kakšno serijo še Mcgee, pa bi znalo biti še zanimivo.

komentar2021 ::

Eurocup, lestvica, če ne upoštevamo tekem z L. Kuban:
1. Joventut 13 10 3
2. Partizan 14 9 5
3. Metrop. 12 8 4
4. Andorra 12 8 4
5. Lietkabelis 11 7 4
6. T. Telekom 12 5 7
7. Hamburg 12 4 8
8. Slask 12 3 9

9. Trento 13 1 12

https://mediacentre.euroleague.net/stan...

Odebeljeno so označene ekipe, katerim se trenutno "nasmiha" play-off (Joventut in Partizana sta že v play-offu, tudi uradno). Tole bi morala biti prava lestvica, ker ena od najmočnejših ekip v tem tekmovanju, L. Kuban, zelo verjetno (zagotovo) letos ne bo več igrala. Kar pomeni, da so v igri za 2. mesto v teoriji štiri ekipe, realno pa Partizan, Metropolitans, Andorra, ker Lietkabelis vendarle ni nivo teh naštetih ekip, kljub nekaterim presenečenjem ne verjamem, da lahko pridejo višje od 5. mesta. Idealnih tekmecev v športu ni, vendar bi po mojem mnenju Olimpija morala narediti vse, da se izogne ekipam kot so Partizan, Metropolitans, Andorra. Ne zato, ker bi bile te ekipe nepremagljive (sploh glede na trenutno formo COL), ampak ker so vseeno zahtevnejši tekmeci od Lietkabelisa, Hamburga, Slaska, kar seveda ne pomeni, da bi bila COL v primeru dvoboja s katero od navedenih ekip absolutni favorit. Pišem seveda glede na videno s strani vseh teh ekip, zlasti Lietkabelis in Hamburg pa znata biti presenečenje play-offa, v primeru če jim steče met za tri (nekaj o igri, kakšno potencirajo te dve ekipi je bilo verjetno že napisano z moje strani, vsaj kolikor se spomnim).

COL čakajo še:
Virtus (v gosteh)
Venezia (doma)
Valencia (doma)
Promitheas (v gosteh)

Glede na realno kakovost ekipe COL in trenutno formo, pričakujem vsaj dve zmagi, mogoče tudi tri. Obe domači tekmi sta proti močnima tekmecema, Valencia trenutno deli prvo mesto (po številu zmag) z G. Canaria, Venezia pa je ekipa, ki se sigurno ne sme podcenjevati.
Mislim, da se bo ob morebitnem porazu z Virtusom zadržala dobra atmosfera v ekipi. Tudi skupina B, kjer je COL je na sploh zelo izenačena, tako da ne moremo veliko stvari napovedati glede končnega razpleta. COL ob maksimalnem izplenu lahko pride do 3. mesta (če zmaga vse do konca tega dela tekmovanja bo imela Olimpija razmerje zmag 11-7), če izgubi vse štiri, kar se mi zdi ob trenutno formi skoraj nemogoče, bi imela razmerje zmag in porazov 7-11, kar bi zelo verjetno pomenilo 7. ali 8. mesto. Bomo videli...

BUD - PAR : Upam na korektno sojenje. Eden izmed sodnikov bo Javor, spomnimo se tekme teh dveh ekip, ko je bil trener Partizana Trinchieri, takrat je bil Partizan močno oškodovan...

Zgodovina sprememb…

Groot ::

Posti v tej temi so pa očitno obratno sorazmerni z zmagami COL. So se morali nekateri malce skriti.

No jaz bom vseeno omenil res odlično predstavo COL danes in suvereno zmago proti zvezdniškemu Virtusu. Igra se je od novega leta naprej res opazno izboljšala in tudi kemija je končno prava. Upajmo da zdržijo tale val še čim dlje.

Voss ::

Končno igra, ki jo od Cedevite Olimpije pričakujemo. Očitno so v garderobi vendarle zgladili nekatere stvari.

Kdaj je nazadnje padel takšen velikan?

Kurzweil ::

Veselje je bilo pogledat tole tekmo... to je že 13. zaporedna zmaga COL, če štejemo vse zmage. Naj traja, ali drugače, bi si človek pri trenutni formi želel, da bi bili mesed kasneje, ko se bodo začela odločilne tekme v ABA ligi in Eurocupu. Upam, da ljudje to prepoznajo in še bolj množično hodijo v Stožice. Hitro se stvari obrnejo ja, kot sta komentatorja na Šport Tv dejala, v dobrem mesecu od zadnjega, do 4. mesta v skupini B Eurocupa. Sede COL tale odprta/široka igra Virtusa... bo pa slednji imel res še precej dela, ker s podpisom Hacketta in Shengelie, so še toliko pod večjim pritiskom, da jim letos pa res uspe v Evroligo, glede na roster, pa neglede na števnilne težave v zadnjem obdobju Virtusa, je lahko cilj samo eden...

Sta pa zmagala tudi Partizan in Budučnost, če dodamo še CZV v Evroligi, se lahko nadejamo dobre sezone za ekipe iz Balkana, kar se teh najbolj pomembnih tekmovanj tiče.

komentar2021 ::

Sem pričakoval zmago COL včeraj, sicer tam do 5 točk razlike maksimalno. Razlogi so: trenutna forma COL, kakovost rosterja COL, dosedanje predstave Virtusa. Ni povezano z včerajšnjo tekmo, ampak mene Virtus ne prepriča, vseeno pa je po mojem mnenju glavni favorit (po izločitvi L. Kuban), če sploh lahko nekoga povsem favoriziramo glede na dozdajšnje rezultate (in predstave) ekip v Euroucupu ter glede na takšen sistem izločanja, kot bo veljal v letošnji sezoni Eurocupa, torej na eno tekmo.

Kar se tiče Partizana, zares pohvale vredna predstava proti Metropolitansu, edina "mrka" sta bila v drugem delu 1. četrtine in na koncu zadnje, kar je razumljivo, saj se igralci Partizana niso preveč naprezali zaradi velike točkovne prednosti, Metropolitans pa je želel narediti razliko, zaradi katere jim na koncu "ne bi bilo nerodno", če lahko tako rečemo. Koprivica je zdaj resen igralec, posledično so tudi pričakovanja od njega višja.
Tekme Budućnost - Promitheas nisem gledal, zato je ne bi posebej komentiral, je pa jasno, da Budućnost niti ni v takšnem padcu forme, kot nekateri mogoče mislijo (delno seveda to drži), tekmeci ekipe iz Podgorice (mislim na pretekle tedne, oz. tekme Budućnost proti Zadru, COL, Partizanu) so pač igrali odlično, zato so Podgoričani izgubljali, igralci Budućnost pa niso bili povsem šutersko raspoloženi, takšen je moj splošen vtis. Po mojem mnenju bo Budućnost "napadala iz drugega plana" v ligi ABA, saj imata CZ in COL boljše posameznike (kadar so na svojem vrhuncu) kot Budućnost, jih pa gre vseeno jemati resno. Torej favoriti lige ABA: CZ, COL, PAR, BUD po tem vrstnem redu, kot sem zapisal, vsaj glede na moja opažanja, Partizan sem dal pred Budućnost predvsem zaradi Žoca in Punterja, ki je očitno za ABA pogoje vrhunski igralec (je edini igralec Partizana, ki je pripravljen prevzeti popolno odgovornost nase (poleg Gregorja Glasa, je pa vseeno očitna razlika med tema dvema igralcema), ko se lomi, včasih pač uspe, drugič ne), upam, da bodo vse naštete ekipe imele na voljo vse svoje najboljše igralce, ko bo šlo zares. Moja napoved Eurocupa, ožji favoriti so zame: Virtus, Metropolitans, Valencia, Joventut, Gran Canaria, na širši seznam velja dodati vse ABA ekipe, Turk Telekom in Venezio. Takšna so moja opažanja, bomo videli, koliko sem imel prav, koliko pa zgrešil. COL in Partizan lahko na svoj dober dan premagata katerokoli ekipo iz Eurocupa, vseeno pa bo veliko odvisno kdo bodo nasprotniki - seveda to ne more biti vseeno, ne moremo računati vedno, da bodo Pullen, Ferrel, Dragić, Blažič vedno tako strelsko raspoloženi oz. Punter, LeDay, Avramović če komentiramo Partizan.

Glede na to, da je jasno, da vse ABA ekipe gredo v končnico, pogled na to, kaj gledalce, navijače, klube...čaka v končnici (seveda je naslednja analiza napisana predvsem na mojih opažanjih, ki temeljijo delno na statistiki moštev, predvsem pa glede na videno + kakovost rosterja ekip:

Olimpija
Olimpija je z včerajšnjo zmago prišla na četrto mesto skupine A, to mesto lahko zadrži ali pa napreduje na 3. mesto. Če osvoji 3. mesto, kar je teoretično dosegljivo (sploh ob trenutni formi COL in tretjeuvrščene Budućnosti), bi COL zelo verjetno gostila Turk Telekom. O Turk Telekomu je bilo verjetno že nekaj napisanega v tej temi, gre za resno ekipo, ki ima kvalitetne igralce, mislim pa, je njihova pomanjkljivost igra v obrambi. Če bo COL četrta, bo zelo verjetno gostila Lietkabelis, najprijetnejše presenečenje Eurocupa. Ne verjamem, da lahko ekipa Nenada Čanka pride do četrtega mesta, ne da to ni teoretično izvedljivo, preprosto dvomim, da lahko premagajo kogarkoli od naslednji tekmecev v njihovi skupini, igrajo proti ekipam, ki so kvalitetnejše...Oni so tako ali tako svoj cilj že doseglji, tudi trener Čanak je na prvi tekmi proti PAR izpostavil, da je njihov cilj napredovanje v končnico, to so v praksi že zdavnaj dosegli. Kar se tiče napredovanja do drugega mesta, to je nemogoče, saj Gran Canaria in Valencia zagotovo ne bosta izgubili vse do konca, tako da kalkulacije o drugem mestu niso smiselne. Kar se tiče nazadovanja na 5. mesto (COL in Virtus sta izenačena po zmagah in porazih), o tem mogoče kdaj drugič (če bo potrebno) obširnejše, bi pa v tem primeru COL igrala ali z Metropolitansom ali Andorro, tako kaže.

Partizan
Včeraj je Partizan vendarle uspel odigrati odlično tekmo po težki tekmi v ligi ABA (po zmagi v večnem derbiju proti CZ je odigral zelo skromno tekmo proti Lietkabelisu), in za moje pojme presenetljivo zmagal z visoko razliko. Pričakoval sem namreč napeto tekmo, prva četrtina je to tudi nakazovala.
Pogled naprej: Partizan ima za odigrati še dve tekmi v skupinskem delu, obe v gosteh, prvo proti Slasku in nato proti Trentu. Realno bo ekipa Željka Obradović v obeh tekmah favorit, kar pa ne pomeni veliko, sploh proti Slasku je Partizan v BG komaj zmagal, zato velja vsako tekmo vzeti zelo resno, z največjim možnim spoštovanjem do nasprotnika, pa čeprav ima Trento vsega skupaj eno zmago v 13 tekmah Eurocupa (za gledanje statistike uporabljam izključno lestvico brez L. Kuban, saj je lestvico z odlično rusko ekipo zaradi izločitve le-te nesmiselno gledati). Jasno je da Partizan za potrditev 2. mesta potrebuje še eno zmago, torej ali proti Slasku ali proti Trentu. Če bo Partizan 2., bo verjetno igral osmino finala proti Ulmu, ki je Žocovo ekipo premagal v pripravljalni tekmi, kjer Partizan ni bil kompleten, igralo pa se je (vsaj kolikor se spomnim, ampak 99% je to točno) na nevtralnem parketu. Ali bi bil Bursaspor bolj ugoden tekmec ni toliko smiselno debatirati, saj bi Partizan moral za kaj takega (ob predpostavki, da bo Bursaspor 8. v skupini B, v realni igri je še zmeraj tudi Bourg) priti na prvo mesto, , kar pa deluje trenutno dosti nerealno. Joventut bi moral izgubiti obe naslednji tekmi (ob pogoju da Partizan zmaga obe). Proti Metropolitansu je povsem realno pričakovati poraz Joventuta (tekma se igra v Franciji, Francozi lovijo 3. mesto), proti Slasku doma pa dosti nerealno...

Budućnost
Budućnost trenutno drži 3. mesto, z zmago več kot COL. BUD igra v skupinskem delu še proti: G. Canarii (v gosteh), Bourgu (doma), Bursasporju (v gosteh). Če gledamo, da se bo izšlo po nekih pričakovanjih (gledano izključno glede na trenutno formno ekip, igralski kader, predstave, ki jih kažejo navedene ekipe), pričakujem poraz BUD proti G. Canarii, zmago proti Bourgu, ter morda zmago proti Bursasporju, tu je velik "morda". Mislim da je realno, da COL za tretje mesto potrebuje vse zmage do konca skupinskega dela, vprašanje pa je, če bo tudi to dovolj.

Zgodovina sprememb…

Tiger ::

Ali ni tako, da bo v letošnjem Eurocupu, v izločanju samo ena tekma in da bo prednost domačega terena imela ekipa, ki je višje na lestvici? V tem primeru se bo COL splačalo obdržati vsaj 4. mesto v skupini.

komentar2021 ::

Da, tako je. V tem primeru, bi bila COL domačin tekme proti 5. iz skupine A. (Lietkabelis?)

Zgodovina sprememb…

komentar2021 ::

Še kratka napoved novega kroga, vsaj tistih najbolj zanimivih tekem :D

Zadar - C. Olimpija (SOB, 17.00)
Vemo, kako se je končala prva tekma teh dveh ekip v tej sezoni. Verjetno pa jo nima smisla vzemati kot nek zgled, kaj lahko pričakujemo, daleč od tega. Obe ekipi sta dvignili nivo iger na kakšno raven višje, kot takrat. Ne pričakujem, da bo COL zmagala z lahkoto, če bo prvi polčas končan z +10 za COL, potem 2. polčas verjetno ne bo ponudil neke napetosti, v nasprotnem primeru, torej če bosta ekipi kolikor toliko izenačeni, zna biti zelo zanimivo. Pri COL se bo zelo verjetno vsaj nekoliko poznala težka tekma včeraj (mislim na kakovost včerajšnjega nasprotnika), je pa COL vseeno absolutno favorit.

Partizan - Igokea (SOB, 19.00)
Eden od derbijev kroga, poleg tekme CZ - CIB. Dovolj je reči, da gre za dvoboj dveh ekip, ki bosta igrali play-off, Igokea sicer ni še definitivno notri, ampak realno bo verjetno prišla med 6.

Krka - FMP (NED, 17.00)
FMP trenutno drži 6. mesto, Cibona sedaj zaostaja dve zmagi. Tekem je še dovolj, vendar bi ob morebitni zmagi FMP-ja in porazu Cibone bil FMP zelo blizu...

Cibona - C. zvezda (PON, 19.00)
Verjetno ena od najbolj zanimivih tekem kroga...Cibona še lovi FMP, bo pa zelo verjetno potrebno zmagati, ob predpostavki, da bo FMP premagal Krko. Ni odveč podatek, da CZ igra v petek v gosteh pri Barceloni (Evroliga).

Kurzweil ::

Si lepo povzel vse @komentar2021, sem bil zaseden te dni, drugače bi tudi jaz kakšno besedo navrgel... bi pa dodal še to, da bo tekma Borac-Split tudi zelo zanimiva, dejansko ne bom presenečen, če Split tole dobi. Je pa Budučnost v zadnjem obdobju malce razglašena, tudi sicer ni fokus povsem na ABA ligo, pa še SC Derby igra doma, tako da bo tole kar zanimiva tekma, ekipa Derbyja je zelo homogena, celotna ekipa mladih igra z željo, tuje okrepitve, torej Neal, Mcgee in Kamenjaš pa dejansko predstavljajo eno kvaliteto... se še vedno ne morem načudit, kako dober je bil Vinales oz. kako dobro sedaj igra Neal, res imajo nos za okrepitve. Potem pa ostane še tekma Mega-Mornar, kjer dam vlogo favorita, mogoče se bo čudno slišalo, ampak gladko na Mego... namreč Mornar je po končani sezoni v Ligi prvakov in po tem, ko so dejansko sedaj izgubili neke realne možnosti, povsem obupali. Največja razlika pa seveda ta, da Mornar dejansko nima nobenega organizatorja igre... odšel je Lewis, poškodovan je Gordić, na zadnji tekmi ni bilo niti Mihailovića... v rotaciji imajo 8-9 igralcev, pri tem pa mora 21-letni Živanović naenkrat nosit breme prvega organizatorja igre, kar seveda nikdar ni bil... tako, da ko so ga minulo tekmo proti Splitu stisnili v obrambi, fant ni vedel, kje se ga drži glava, tako da so na koncu lahko igrali organizatorja igre vsi od Jeremića, do Lazića... ko vidiš govorico telesa Mornarja, kako vodi ekipo Pavićević, ki se mu gladko j***, pa če seveda dodamo še to, da niso pripeljali nobene zamnjeve... so očitno od se sezone že dvignili roke...

komentar2021 ::

Mornarja nisem spremljal že lep čas, bom pogledal tekmo proti Megi (nedelja) če mi ne uide. Ekipe kot so Mega, Borac, Mornar, Zadar, mogoče tudi SCD bodo odigrale še teh par krogov bolj za čast, PAR, CZ, BUD, COL, pa tudi verjetno IGO so že v play-offu, ni pa nepomembno mesto na koncu rednega dela. FMP je blizu, CIB ima majhne šanse za play-off, SCD ima teoretične šanse...Realno če FMP zmaga proti Krki, in če CZ zmaga CIB (oboje je zelo verjetno), bo mojem mnenju že skoraj odločeno, čeprav je CIB res ujela ritem in bi mogoče lahko več ponudila v play-offu. Edini poraz v zadnjem času so doživeli ravno takrat, ko najbolj ne bi smeli izgubiti, če gledamo njihovo borbo za 6. mesto.

Cibona ima do konca še tekme proti CZ, BUD, IGO, COL, PAR, ZAD (proti PAR in ZAD bi morali že igrati, gre seveda za preloženi tekmi). Realno CIB na nobeni od teh tekem ne bo favorit, razen proti Zadru, rabi pa po moji oceni najmanj 4 zmage, ampak res najmanj, mislim, da je to dosti nerealno. FMP ima med drugim tekme proti Krki, Borcu, Splitu, dvomim, da ne bodo zmagali vsaj dve od teh tekem, kar bo verjetno dovolj.

BUD ima še šanse za 2. mesto (ne velike), COL pa tudi za 3. mesto, verjetno še manjše kot BUD za 2. mesto, glede na to, da Podgoričani na papirju razen CZ ter mogoče CIB in FMP-ja nimajo sebi ravnih oz. do neke mere sebi ravnih nasprotnikov. Partizan ima težek spored - IGO, COL, MOR, MEGA, CIB, ekipa BUD igra proti SCD, KRK, CIB, BOR, SPL, FMP, CZ (ni nujno, da se bodo tekme vrstile v tem vrstnem redu, saj ima BUD kar nekaj preloženih tekem. BUD lahko realno premaga vse naštete ekipe, morda tudi CZ (BUD igra doma, CZ igra še Evroligo, lahko si ekipa Dejana Radonjića privošči tudi kak poraz, pa bo vseeno ostala na 1. mestu po rednem delu...). Realno pa vseeno dvomim, da bodo Podgoričani izgubili več kot eno tekmo, tako da bo COL realno maksimalno četrta, kar je, rekel bi odličen rezultat glede na slabe predstave v enem delu sezone, ko so izgubljali proti ZAD, MEG...Vseeno mislim, da bo COL takoj za CZ glavni favorit v play-offu, mogoče tudi skupaj z CZ, bomo videli, kako bo šla sezona v Evroligi, Eurocupu, poškodbe ter (resnično upam da ne) okužbe...

Mislim, da o tem v zadnjih dneh nismo pisali, pa bi omenil v zadnjem času vse boljše igre Yama Madarja (Partizan), zgleda da je končno pridobil predvsem dovolj zaupanja vase, da zmore nekaj pokazati tudi proti ekipam kot so BUD, Metropolitans, da kdaj vrže na koš, da kontrolira žogo, ko jo ima v svojih rokah, da je vendarle spodoben playmaker za velike tekme proti najkovostnejšim ABA/Eurocup ekipam. Uroš Bajević, skavt Partizana, je za TeleSport Srbija (oddaja na youtube kanalu) med drugim povedal, da je Partizan na nek način prevzel veliko odgovornost, da je tako mlademu košarkarju ponudil možnost igranja (in pridobivanja izkušenj) na visokem nivoju (kot je nivo Eurocupa ter ABA, kadar se igra proti ekipam CZ, BUD, COL). Bomo videli, kaj bo Madar vrnil Partizanu, na začetku ni bilo ravno preveč obetavno (glede na moja pričakovanja, pa verjetno tudi od drugih), sem ter tja bi rekel (COL in Andorra v BG se mi javita v spomin, tu je bilo povsem OK, na ostalih velikih tekmah (malo) manj), tole v zadnjem času je boljše...Če bo tako nadaljeval, se lahko na njega resno računa, menda nekaj vedo tudi Celticsi če ga že spremljajo.:D

komentar2021 ::

Takole sicer izgleda 23. krog ABA lige:

ZAD - COL (SOB, 17.00)
Forma ZAD: L W L W L, forma COL: L W W W W
PAR - IGO (SOB, 19.00)
Forma PAR: W W W W W, forma IGO: L L W W W
SCD - BUD (SOB, 21.00)
Forma SCD: L W L W L, forma BUD: W W W L L
MEG - MOR (NED, 12.00)
KRK - FMP (NED, 17.00)
Forma KRK: L L L w L, forma FMP: L L L L W
BOR - SPL (PON, 16.00)
Forma BOR: W L W L W, forma SPL: W L L L W
CIB - CZ (PON, 19.00)
Forma CIB: W W W W L, forma CZ: W W W L W

Forme Mege in Mornarja nisem pisal, saj ta tekma praktično ne odloča o ničemer, pri pisanju forme sem štel samo abaligaške tekme PAR, COL, CZ, BUD, vrstni red gre od 18. - 22. kroga. W je seveda win, L je lose.

Napoved nekaterih tekem sem napisal kakšen post bolj zgoraj.

Kurzweil ::

Zadar - Olimpija 77:92
Partizan - Igokea 83:70
SC Derby - Budučnost 89:84

Predvsem tale zadnja tekma je dejansko zelo pomembna za samo ligo, namreč v tem trenutku je SC Derby 6., BUD pa je po porazu proti ZAD in sedaj še SCD, padla celo za COL.

Voss ::

Kurzweil je izjavil:

Zadar - Olimpija 77:92
Partizan - Igokea 83:70
SC Derby - Budučnost 89:84

Predvsem tale zadnja tekma je dejansko zelo pomembna za samo ligo, namreč v tem trenutku je SC Derby 6., BUD pa je po porazu proti ZAD in sedaj še SCD, padla celo za COL.


Budućnost ima tekmo manj, zato je trenutno za Cedevito Olimpijo. Če se ne motim, je Budućnost letos Olimpijo premagala na obeh tekmah v ABA ligi in bi bili pred nami v primeru enakega števila zmag. Ali se v ABA ligi glede koš razlika? To pravilo sem pa pozabil.

Kurzweil ::

@Voss, mislim, da vse kar si napisal drži...

Sicer pa je bila danes odigrana že ena tekma, ki niti ni omembe vredna... vreden pa je rekord ABA lige, ki ga je dosegel Vladimir Mihailović v dresu Mornarja... torej 46 točk... tako je za 1 točko presegel Milana Gurovića, ki je prej držal ta rekord.

Mega - Mornar 70:83

46 točk... 7/12 za 2, 5/9 za 3, proti meti 17/19
7 skokov
6 podaj
2 ukradeni žogi
INDEX 50

//////////

Ob 17:00 pa še edina današnja preostala tekma:

KRKA - FMP

Pričakujem dobro tekmo... Krka seveda lovi obstanek oz. tisto zmago več od Splita... FMP pa top6. Krka igra doma... FMP pa je precej padel v formi, igra tudi brez nekaterih igralcev, najbolj omembe vreden je seveda Nevels, ki je bil do poškodbe eden od boljših igralcev lige... vsaj statistično... zanimiva tekma bo!

//////////

Bi se pa na kratko navezal še na Zadar... kot kaže je klub v vedno večji finančni nemislosti, tako kot Split... Carter in Thompson sta tako že bojkotirala tekmo državnega prvenstva, Carter ne trenira več, že več kot en teden... zgleda, da bo Zadar počasi začel padati... škoda pa, da sta obe naši ekipi že igrali proti ZAD, če zanemarimo tekmo proti COL... kaj hočem napisat... v zadnjem krogu je tekma Split - Zadar, tako kot sem napisal... pri Splitu doma...

komentar2021 ::

SCD ostaja v teoriji kandidat za 6. mesto, praktično pa so šanse za to res majhne, rekel bi minimalne. SCD bo igral še proti IGO, COL, MOR, ZAD. Realno edino Zadar bodo verjetno dobili, ostale zelo težko. Potrebovali pa bi verjetno vse zmage do konca rednega dela.

komentar2021 ::

Partizan je z zmago proti Igokei realno potrdil 2. mesto, tudi zaradi presenetljivega poraza Budućnosti (da bi BUD prišla do 2. mesta, bi mogla zmagati na vseh tekmah do konca rednega dela, medtem ko bi Partizan izgubil vse preostale tekme v rednem delu; PAR ima boljši medsebojni izkupiček, zato bi v morebitni situaciji, kjer bi PAR in BUD imela enako število zmag in porazov na drugem mestu bil PAR, to se sicer zelo verjetno ne bo zgodilo). Tekma COL - PAR bo spektakl, trenutno dve najboljši ekipi lige ABA (če gledamo formo ekip) ter mogoče tudi trenutno najboljši ekipi Eurocupa (niti PAR niti COL ne bosta prišli na 1. mesto svojih skupin v Eurocupu, ampak ne bi bilo toliko pretirano reči, da glede na zmago COL proti Virtusu in zelo prepričljivo zmago PAR proti Metropolitansu (navedeni ekipi pričakujem v sami končnici Eurocupa, npr. v polfinalu - seveda odvisno tudi od nasprotnikov), COL in PAR trenutno sigurno spadata v TOP ekipe Eurocupa). Užitek bo videti igralce kot so Blažič, Ferrell, Pullen, Punter (včeraj sicer 3/8 za tri, kar je skromno za njega če gledamo predstave v zadnjem času), Lessort (včeraj je nadaljeval slab izkupiček iz prostih metov), LeDay (včeraj pohvale vreden nastop - 15 točk, 3/3 za dve točki, 3/5 za tri), pa tudi Koprivica na enem mestu.

Zgodovina sprememb…

komentar2021 ::

Da še malo pogledamo Eurocup:
Jutri - torek:
Lietkabelis - Andorra - 18.00
T. Telekom - Trento - 18.00
Slask - Partizan - 18.45
Bourg - Ulm - 20.00

V sredo je še več tekem, med drugim:
C. Olimpija - Venezia - 20.00
G. Canaria - Budućnost - 21.00

Prenosi vseh tekem na Šport TV, pred tekmo COL - VEN tudi studio.

Kar se tiče tekme Slask - Partizan velja omeniti, da je Partizan na prvi medsebojni tekmi teh dveh ekip izvlekel zmago iz tako rekoč na videz nemogoče situacije, saj so črno-beli minuto in 25 sekund do konca zaostajali za 5 točk. Madar in Koprivica, ki sta bila vprašljiva za to tekmo, bosta pripravljena. Partizan bo verjetno potreboval tudi razpoloženega Avramovića, ki je po derbiju proti CZV dosti padel v formi, sploh pri metu za 3 ima slab izkupiček, proti Budućnosti je sicer zadel 3 trojke iz 8 poskusov, proti Igokei 0 iz štirih poskusov, podobno je bilo v zadnjih dveh tekmah v Eurocupu (Avramovićev izkupiček v Eurocupu - Lietkabelis: 1/2 za 2 točki, 0/2 za 3 točke; Metropolitans: 3/4 za dve točki, 1/3 za 3 točke). V zadnjih tekmah se Avramović sicer večkrat odloča za met za tri, od tiste druge tekme proti Borcu iz Čačka je začel večkrat poskušati metati za tri.
Obradović je povedal, da za sedaj ne gleda lestvice skupine B, torej tiste z Virtusom, Olimpijo, Budućnostjo...

Zdaj veljati pogledati pravzaprav vse tekme, zaradi pomembnosti položaja na lestvici.

Kurzweil ::

KRKA - FMP 60:93
BORAC - SPLIT 59:64

... bo kar prav, da dam ta dva rezultata skupaj... tekme Krke niti ne bi komentiral, ker nekako niti ni vredna časa in besed, edino kar je žalostno je, ko vidiš odnos igralcev Krke na tej tekmi... jaz razumem, da ti ne gre, ampak takole brez volje, želje, borbe... in -30 ob polčasu... škoda besed... Če pa dodam še zmago Split v gosteh pri Čačku, pri čemer je treba povedat, da je za Split igralo samo 8 igralcev, sicer je tudi res, da pri Borcu nista igrala Lešić in Pecarski... vendar vseeno precej napričakovana zmaga, čeprav zadnje kroge rad napišem, da je Split v zadnjem obdobju precej bolj nevaren in resen nasprotnik. Če potegnem črto, jaz bi rekel, da se je s tema dvema rezultatoma tudi dokončno Krka poslovila od ABA lige. Naj spomnim, da v zadnjem krogu igra Split doma proti Zadru, kjer se zna kaj hitro zgoditi, da zaradi plačilne nedisciplne ne bosta igrala Thompson in Carter, ki zadnje čase niti ne trenira več z ekipo.

CIBONA - ZVEZDA 74:78

Če ste gledali tole tekmo, se boste kar morali strinjat, da je bila tekma več kot vredna ogleda. Jasno, Zvezda igra v ABA ligi na 60%, še posebej sedaj, ko se jim nasmiha napredovanje v Evroligi. Poklon Okornu za input na klopi Cibone, tole je dejansko ena druga ekipa pod njegovim vodstvom, kar so tudi prepoznali gledalci, saj se ne spomnim, kdaj je bilo nazadnje takšno vzdušje v Košarkaškem centru Dražena Petrovića, verjetno ne od časa, ko je v Ciboni igral še Dario Šarić. Cibona je igrala res z veliko želje in zelo všečno, mi je kar malce žal Cibone, da je na koncu "malce zmanjkalo". Za Cibono je bil odličen začetek sezone... s to mlado ekipo so odlični tudi sedaj pod vodstvom Okorna... kdo ve, če ne bi bilo poškodb v vmesnem obdobju... pa bi morda Cibona celo končala sezono med top6... vsekakor zanimiva tekma in škoda, da ni Cibona zmagala, pa ne da imam kaj proti CZV, ampak glede na vse okoliščine... saj razumete...

komentar2021 ::



Teme: ABA, Eurocup, Evroliga...Kvalitetna analiza.

Masayoshi ::

Ne vem ali so se Sunsi preoblekli v Olimpijine drese ali pa je tale Venezia res uboga
..

komentar2021 ::

EUROCUP 22. IN 23.3.2022
T. Telekom Ankara - Trento 82 - 75
Lietkabelis - Andorra 88 - 75
Slask - Partizan 71 - 93
Bourg - Ulm 72 - 85
Bursaspor - Valencia 92 - 89
Promitheas - Virtus 61 - 83
C. Olimpija - Venezia 105 - 90
Metropolitan - Joventut 86 - 78
G. Canaria - Budućnost 84 - 64

Neke posebne analize teh tekem ne bi pisal, večinoma so tekme bile pomembne z vidika razporeditve na lestvici. Je pa Bourg po porazu proti Ulmu (o kakovosti Ulma oz. bolj rečeno zelo dobrih predstavah te ekipe je govoril tudi V. Kuzmanović v kakšen post bolj zgoraj pripete podcastu) praktično izgubil možnosti za play-off. Bourg bi za napredovanje moral premagati Budućnost v gosteh ter Virtus doma, pa še tudi v tem primere bi bil odvisen od drugih rezultatov, tako da je dosti bolj realno opcija da bo Borug končal Eurocup po teh dveh tekmah. Joventut je izgubil in za potrditev prvega mesta potrebuje zmago proti Slasku v naslednjem, za Joventut zadnjem krogu, Španci igrajo doma in bodo 98% prvi. Andorra je izgubila proti Lietkabelisu in izgubila možnosti za 2. mesto. Partizan je priredil odlično predstavo proti Slasku in skoraj zagotovo potrdil 2. mesto (Glas je igral 6 min in 45 sekund - vsi, ki so bili v rosterju, so igrali vsaj nekaj minut (ker je pač glede na potek tekme obstajala možnost za to), Madar in LeDay sta bila tokrat zelo dobra), v zadnjem krogu igrajo črno-beli proti Trentu v Italiji (6.4., sreda), Lietkabelis bi potreboval za 2. mesto vse zmage do konca (3 tekme v težkem sporedu, prvo srečanje bo proti T. Telekomu, Lietkabelis igra doma, potem pa dva gostovanja v treh dneh - proti Hamburgu in Metropolitansu) ter kiks Partizana v Italiji (Trento je že nekaj časa realno brez možnosti za napredovanje). Olimpija je zmagala in je sedaj na 9-7 (razmerje zmage in porazi) skupaj z Budućnostjo in Virtusom. Ulm, Venezia in Bursaspor so vsi na 7-9 (zmage-porazi), te ekipe so pozicionirane od 6. do 8. mesta v skupini B.


Prva tekme osmine finale bodo 19.4.

Zgodovina sprememb…

komentar2021 ::

24. KROG LIGE ABA
IGO - SCD (SOB, 26.3., 17.00)
FMP - BOR (SOB, 26.3., 19.00)
COL - PAR (NED, 27.3., 17.00)
MOR - ZAD (NED, 27.3., 19.00)
BUD - CIB (NED, 27.3., 21.00)
CZV - KRK (PON, 28.3., 18.00)
SPL - MEG (ČET, 31.3., 18.00)

Olimpija - Partizan bo res vrhunski spektakl trenutno dveh najboljših ekip lige ABA in verjetno tudi Eurocupa (če gledamo formo obeh ekip). Ena ekipa bo izgubila, vendar pa mislim, da sta obe ekipi v psihološkem zelo dobrem trenutku in razloga za neko razočaranje po porazu ne bo, tudi zaradi tega, ker sta obe ekipi izpolnili cilj, ki sta si ga zadali glede rednega dela. PAR ima odlično priložnost za 2. mesto in avtomatsko polfinale, COL ima tudi možnosti za 2. mesto - če gledamo teorijo - realnost pa je, da bo COL 4. ali maksimalno 3. po rednem delu, mislim, da je o ostalih možnosti v datem trenutku nesmiselno pisati. Prednost Olimpije je mogoče v tem, da ima v tem trenutkih več raspoloženih igralcev oz. več igralcev, ki v danem trenutku lahko naredijo razliko. Partizan je v BG izgubil, takrat sicer ni igral Kevin Punter, ki je najboljši igralec Partizana v tej sezoni, veliko je odvisno od njegovega učinka. Tudi kadar strelsko ne blesti, daje nek vtis zanesljivosti, da je pri njem žoga "na varnem". Punter je sicer pred kratkim razkril, da na trening prihaja skoraj dve uri prej, trenira individualno. To je sicer prvič po res dolgem času, da sta obe ekipi na takem nivoju, ne mislim toliko glede na roster, kot na rezultate in posledično položaj na lestvici. Zadnjič se je namreč zgodilo, da sta bila PAR in COL tako pri vrhu (torej obe ekipi) v sezoni 2010/11, če seveda ne štejemo tiste sezone 19/20, ki ni bila dokončana. V sezoni 10/11 je bilo finale takrat NLB lige v Ljubljani med Partizanom in Olimpijo, Partizan je zmagal, v Olimpiji so takrat igrali igralci kot so Bertans, Shermadini, Ožbolt, v Partizanu Kecman, Jerrells, Vesely...Veliko je minilo od takrat.
Rezultatsko ta tekma za COL in PAR nima velikega pomena. COL bi za tretje mesto potrebovala zmago več od Budućnosti, sedaj ima zmago manj (Budućnost ima razmerje zmag in porazov 14-6, C. Olimpija 14-7). V enem od prejšnjih sporočil sem pisal o sporedu Budućnosti, razen proti CZ bodo na vseh tekmah praktično izraziti favoriti, privoščijo pa si v vsakem primeru lahko 1 poraz (v primeru vseh zmag COL do konca).
Kar se tiče ekipe Partizana, mislim, da so ujeli dober ritem, ne sicer maksimalno dober oz. odličen, saj je za kaj takega defitinitivno potrebno imeti "boljšega" Smailagića, Kurucsa, Glasa (vsi navedeni igralci zmorejo nekaj ali pa kar precej več, glede na "trenutno sliko". Zagorac je boljši kot v prvem delu sezonu, Trifunović se je prilagodil potrebam ekipe, tudi kadar igra med 15-20 min redko kdaj sploh poskuša metati na koš, prepričan sem da lahko poskuša vsaj s tistim svojim metom za tri s strani :)LeDay v zadnjem času kaže da zmore več kot je prikazal na nekaterih tekmah, Lessort igra standardno z veliko zgrešenimi prostimi meti. Madar je trenutno resen playmaker, bomo videli, če je pripravljen za TOP ekipe ABA in tiste, ki so blizu vrha (Partizan ima do konca rednega dela sezone v ABA ligi še samo tekme proti ekipam, ki so prvi vrhu oz. blizu TOP 6). Zaradi Madarjevih dobrih iger je manj priložnosti dobijal Moore, ki je že pokazal, da je dostojen tega, da ga vsaj 1 sezono (bomo videli, če bo Moore ostal) trenira Žoc. Kar se tiče ostalih tekem si definitivno splača pogledati Igokea - SCD, FMP - Borac, Budućnost - Cibona. Zakaj sem izpostavil te tri tekme? Ker je SCD še v vsaj neki igri za 6. mesto (s potencialnim porazom bi bile te šanse še precej manjše), FMP drži 6. mesto, Budućnost - Cibona pa bo po mojem kar napeta tekma, ima pa tudi pomen glede razporeditve ekip na lestvici.

Zgodovina sprememb…

Masayoshi ::

"V sezoni 10/11 je bilo finale takrat NLB lige v Ljubljani med Partizanom in Olimpijo, Partizan je zmagal"

to tekmo si bom za večno zapomnil po sojenju v prid Partizanu. Tako očitno pristranskega sojenja nisem videl nikoli več. Bilo je za bruhat. Kar nekaj časa potem nisem hotel nič čuti o aba (nlb) ligi.

scipascapa ::

Na tej tekmi sem bil tudi jaz. Sodnike bi moral postreliti.

Kurzweil ::

Igokea - SC Derby 83:67
FMP - Borac 90:82

Na prvi tekmi tega kroga je IGO precej gladko premagala SCD. Pri IGO sta bila predvsem dobra Stephens (19 točk in 13 skokov) in vsestranski Marko Jošilo (12 točk, 4 skoki, 5 podaj, 3 ukradene žoge), medtem ko je na drugi strani bil dober samo Kenan Kamenjaš, največji manjko pa pri Nealu, ki je bil ta tej tekmi še malo bolehen in pri katerem se je videlo, da z glavo ni bil povsem pri stvari. Se pri IGO ni poznalo, da sta slabšo tekmo odigrala, v zadnjem obdobju dobra Tanasković in Waller.

Na drugi tekmi pa je zasluženo zmagal FMP. Najboljo tekmo sezone je v dresu FMPja odigral Danilo Tasić (21 točk, 6 skokov, 4 asistence, 3 ukradene žoge), kar pa sem si nekako od te tekme najbolj zapomnil pa je, da sta najboljši tekmi sezone odigrala... za BOR je Aleksa Novaković 25 točkam dodal še 5 skokov in 4 podaje...pri FMPju pa je z naskokom njegovo najboljo tekmo sezone odigral Ranko Simović, ki je 23 točkam, dodal še 8 skokov, 2 asistenci in 2 ukradeni žogi - index 30.

///////

Danes ob 17:00 pa v Tivoliju derbi kroga, med COL in PAR. Tivoli bi bojda naj bil razprodan. Pričakujem izenačeno tekmo in iskreno upam, da se niz COL nadaljuje, za kar imajo povsem realne možnosti... bo pa to res velika borba, pričakujem veliko energije in naboja.

Danes še...

ob 19:00
MORNAR - ZADAR

21:00
BUDUČNOST - CIBONA

Predvsem tale tekma bo zanimiva, zna biti, da bo CIB zelo zelo neugodna... in ne bom presenečen, tudi če slučajno CIB v tej tekmi preseneti, bom z veseljem pogledal tole tekmo.

///////

Mimogrede, moram priznat, da naše državno prvenstvo in 2. ABA ligo spremljam zgolj z enim očesom. Vidim, da Helios trenutno zasedba zalo 1. mesto v 2. ABA ligi, tako da je povsem možno, da se v 1. ABA ligo uvrstijo direktno, ali pa bi igrali razigravanje s Splitom, kakor zaenkrat kaže in kakor sem 99% prepričan, da bo tudi ostalo, torej Split na predzadnjem mestu 1. ABA lige.

Kot sem že omenil, nisem več najbolj na tekočem z našimi klubi, ki niso del 1. ABA lige... kako kaže Heliosu v tem obdobju... je gledalcev? ima vodstvo kluba kakšne bolj smele in resne načrte za v bodoče? obstaja neka želja in potencial, da bi Helios + ostali sponzorji dodali kaj budgetu, v kolikor se zgodi uvrstitev v 1. ABA ligo?

Kurzweil ::

CEDEVITA OLIMPIJA - PARTIZAN 81:79

Uf, dobra tekma... Res lepo je bilo videti poln Tivoli, ambient, enegijo in navsezadnje zmago za Olimpijo!

V prvem polčasu je COL metala za 3 točke kriminalno slabo, to je bilo 1/14, kar so v drugem polčasu precej popravili... so pa to dobro kompenzirali z igro po globini in tako tudi izsiljevali osebne napake, kar je rezultiralo temu, da je Smailagić že 3 min pred polčasom dobil 4 osebne napake, kar nekako ne razumem, kako si je Obradović, kot trener takšnega kova, lahko to dovolil. Do polčasa je zaradi tega dobil 3 osebne napake tudi Balša Koprivica. V prvem polčasu sta za PAR precej zatajila Leday in Punter, ki pa je v drugem polčasu seveda pokazal precej več.

Če se navežem na proste mete... v prvem polčasu je imel PAR proste mete 5/6, Olimpija pa kar 20/25, od tega je 4 proste mete zgrešil Zach Auguste... sem pa opazil nekaj, da je prav neverjetno, da je Olimpija imela v 2. polčasu zgolj in le 1 prosti met, pa še to mislim, da je bil po tehnični napaki PAR.

Še največ težav je Olimpiji v 2. polčasu predstavljal napadalni skok PAR, kjer so si kar odločno preveč dovolili pri COL slednjih oz. so skok precej slabo zapirali. V vseh ostalih segmentih igre sta bili ekipi zelo izenačeni.

Se samo meni zdi čudno oz. sem kaj spregledal? Namreč prve 3 "nikogaršnje žoge" so šle vse v prid PAR... govorim o žogi, ki se je zagodila za koš, ko se je zapletel Yogi in se boril za žogo in tam, ko sta ste Lessort in še nekdo borila za žogo... v vseh treh primerih je bila posest za PAR... ne vem, kje je vmes 2x dobila žogo COL... šele potem na koncu enkrat sem prvič zaznal, da je šla žoga COL.

Torej letos ima COL score proti PAR 2-0. Več kot dobra tekma, tistim, ki pa so bili v Tivoliju pa lahko pravi navdušenec nad košarko že malce "zavida".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

JA23 ::

Glede mrtve žoge in puščice za posest; za menjavo posesti se šteje tudi žoga ob četrtini. Je bila mogoče fora v tem?
««
10 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva slovenska nogometna liga (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šport
21629369 (1017) c3p0
»

Svetovno prvenstvo v košarki 2023 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Šport
82242913 (13696) 2dark
»

CEDEVITA OLIMPIJA

Oddelek: Šport
172711 (1655) scipascapa
»

ABA liga 2017/18

Oddelek: Šport
202048 (1366) scipascapa

Več podobnih tem