Forum » Loža » Je preveč športa riziko za telo?
Je preveč športa riziko za telo?
sbawe64 ::
Zadnjič je bila zjutraj oddaja na radiju s Praprotnikom (promotorjem teka), ne vem točno, ali Svetovalni servis, ali nekaj na to temo, skratka, v oddajo je poklical gospod preko 70 let star, ki se redno ukvarja s tekom in je dejal, da nima v vsej svoji športni karieri nič poškodovano in temu pripisuje, da dosledno izvaja ogrevanje pred vadbo in raztezne vaje po končani vadbi. Vse odvisno kako se lotimo tega športanje, je pa gibanje nedvomo zelo koristno.
Tek ni ravno za priporočati (kolena, peta/gleženj, izogibajte se asfalta), raje plavanje.
Priporočam zmernost pri vseh športih, plus je potrebno poslušati svoje telo.Tudi premor je del treninga.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
ripmork ::
Priporočam zmernost pri vseh športih, plus je potrebno poslušati svoje telo.Tudi premor je del treninga.
+1
"Veliko športa" lahko pomeni različne stvari: če je nekdo iz forme potem pa se odloči, da se bo nekajkrat na leto en dan fizično gonil prek zmogljivosti - to je definitivno preveč športa naenkrat, potencialen riziko. Znancu je po daljši neaktivnosti ob prvem badmintonu počila tetiva in je imel celo štalo zaradi tega. Še mlad in zdrav lahko infarkt doživi ob pretiravanju, če je iz forme. Spet, nekdo drug se lahko vsak dan 2 uri rekreira in bo v letu bistveno bolj aktiven, a bo zmeren pri svojem početju in bo to definitivno veliko bolj koristno/zdravo.
Vsekakor koristi izobrazba o početju, naj bo to tek ali fitnes. Zadostno ogrevanje in razumevanje kateri napak ne početi naredijo veliko, pomoje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()

widj3098dj32 ::
Glede na vsesplosno obsesijo z zunanjim izgledom (sport(tm)), sploh ob spremljavi trendov kot je Orban, JJ, Trump, Johnson, Modi,... , spomne na neko drugo obdobje v cloveski zgodovini:
Samo omenim...![]()
Zunanji izgled? Bolj zdravje. Samo cloveku ki raje pusi kurac big pharmi je to nepojmljivo, raje se pikni s par zvarki in pojej par tablet. Za zdravje.

kuall ::
zmernost je precenjena. jaz bi raje rekel pamet. poslušaj svoje telo. če te boli nehaj. pa raznolikost. ponavljajoči gibi znajo bit kar nevarni ampak tu je meja dokaj visoka.
zaradi zmernosti imaš pol une bedne maratonce pri teku namesto šprinterjev npr. pa nobenega napredka ne naredijo seveda v kondiciji.
Levičarji so leni in fovš Janši, ker je v tako dobri formi pri svojih letih, zato imajo zdaj za izgovor naciste za svojo lenobo in fovšijo.
zaradi zmernosti imaš pol une bedne maratonce pri teku namesto šprinterjev npr. pa nobenega napredka ne naredijo seveda v kondiciji.
Glede na vsesplosno obsesijo z zunanjim izgledom (sport(tm)), sploh ob spremljavi trendov kot je Orban, JJ, Trump, Johnson, Modi,... , spomne na neko drugo obdobje v cloveski zgodovini:
Samo omenim...![]()
Levičarji so leni in fovš Janši, ker je v tako dobri formi pri svojih letih, zato imajo zdaj za izgovor naciste za svojo lenobo in fovšijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
Jerry000 ::
Česarkoli preveč da je pretiravanje je lahko riziko za telo. Kolk pa je ta omejitev pa je zelo relativno. Nekomu je tudi 1x na teden lahko preveč
Sparkxl ::
Res je...če pri 40 dobiš preblisk da boš zdaj naenkrat postal športnik, do zdaj pa si bil samo na kauču, ti to lahko povzroči probleme.
So pa zanimivi eni komentarji tukaj: jaz delam vse na polno in mi ni nič.
Ja seveda ti ni nič, problemi se začnejo kazati v starosti.
Jaz furam neko zmernost že 20 let. Predvsem mtb. Včasih sem gonil veliko kilometrov po zmernih terenih. Zadnjih 10 let zaradi pomanjkanja časa gonim ekstremne klance in zato manj km. Tudi pozimi. 1-2 na teden, ca. 1000km letno. Plus tega vsak dan sprehod do 1 ura.
Mislim da mi od tega nima kaj bit :)
So pa zanimivi eni komentarji tukaj: jaz delam vse na polno in mi ni nič.
Ja seveda ti ni nič, problemi se začnejo kazati v starosti.
Jaz furam neko zmernost že 20 let. Predvsem mtb. Včasih sem gonil veliko kilometrov po zmernih terenih. Zadnjih 10 let zaradi pomanjkanja časa gonim ekstremne klance in zato manj km. Tudi pozimi. 1-2 na teden, ca. 1000km letno. Plus tega vsak dan sprehod do 1 ura.
Mislim da mi od tega nima kaj bit :)
yansek ::
Obstajajo ljudje ki se profesionalno ukvarjajo s športom in npr fitnesom, kar lahko pomeni, da so tudi študirali na fakulteti za šport.
To je njihova stroka. Jaz bi si vzel kakšno literaturo in se malo pozanimal o stvareh ki jih počneš in si hkrati poiskal dobrega osebnega fitnes trenerja za nek določen čas in se pozanimal kaj in kako.
Lahko pa si najbolj pameten in delaš vse po svoje in si po možnosti nakoplješ kakšno poškodbo.
To je njihova stroka. Jaz bi si vzel kakšno literaturo in se malo pozanimal o stvareh ki jih počneš in si hkrati poiskal dobrega osebnega fitnes trenerja za nek določen čas in se pozanimal kaj in kako.
Lahko pa si najbolj pameten in delaš vse po svoje in si po možnosti nakoplješ kakšno poškodbo.
Zadnjič je bila zjutraj oddaja na radiju s Praprotnikom (promotorjem teka), ne vem točno, ali Svetovalni servis, ali nekaj na to temo, skratka, v oddajo je poklical gospod preko 70 let star, ki se redno ukvarja s tekom in je dejal, da nima v vsej svoji športni karieri nič poškodovano in temu pripisuje, da dosledno izvaja ogrevanje pred vadbo in raztezne vaje po končani vadbi. Vse odvisno kako se lotimo tega športanje, je pa gibanje nedvomo zelo koristno.
Tek ni ravno za priporočati (kolena, peta/gleženj, izogibajte se asfalta), raje plavanje.
A to da tek ni ravno za priporočat, kot praviš, je tvoja strokovna ugotovitev?
GenZNPC ::
Obstajajo ljudje ki se profesionalno ukvarjajo s športom in npr fitnesom, kar lahko pomeni, da so tudi študirali na fakulteti za šport.Niso to ponavadi trenerji, ki trenirajo sportnike? Sicer pa clovesko telo je potrosni material, na katerem se skozi leta nabirajo poskodbe, mikroposkodbe, ne samo od sporta, ampak vsega moznega aka zdrsnes na ploscicah in si zlomis medenico.
skibidi
Če malo poguglaš boš ugotovil, da obstajajo fitnes, osebni trenerji, ki so diplomanti fakultete za šport.
Obstajajo ljudje, ki so bolni ali celo umirajo pri starosti 60 let in tudi tisti nekateri, ki funkcionirajo ko so že presegli 100 let.
Obstajajo ljudje, ki so bolni ali celo umirajo pri starosti 60 let in tudi tisti nekateri, ki funkcionirajo ko so že presegli 100 let.
blackbfm ::
na katerem se skozi leta nabirajo poskodbe, mikroposkodbe, ne samo od sporta, ampak vsega moznega aka zdrsnes na ploscicah in si zlomis medenico.
bistvo treninga je da krepiš telo in v osnovi preprečiš zdrs oz če že zdrsneš, da ne pride do hujših poškodb.. to da se preveč "šparaš" je enako škodljivo kot drug ekstrem, da pretiravaš s treningom
c3p0 ::
Če malo poguglaš boš ugotovil, da obstajajo fitnes, osebni trenerji, ki so diplomanti fakultete za šport.
Tudi 80+ letniki, ki tečejo maratone. Nekaj pripomore genetika, nekaj pravilna vadba, ogrevanje, počitek in vse ostalo že našteto.
Nisem strokovnjak, ampak po mojrm mnenju, če nimaš krive noge se da in dvomim da je potrebna kakšna posebna genetika.
Nekaj je tudi na tem, da ne opletas oz vlečeš okoli 10, 15 kg odvečne teže, pa še marsikaj drugega.
Moje osebno mnenje je oz moje izkušnje so takšne da brez težav tečem v obutvi ki simulira bosonogi tek (lahko npr nekakšna namenska nogavica). Osebno se mi klasična obutev in tek peta prsti delali same težave.
Nekaj je tudi na tem, da ne opletas oz vlečeš okoli 10, 15 kg odvečne teže, pa še marsikaj drugega.
Moje osebno mnenje je oz moje izkušnje so takšne da brez težav tečem v obutvi ki simulira bosonogi tek (lahko npr nekakšna namenska nogavica). Osebno se mi klasična obutev in tek peta prsti delali same težave.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kompenzacija negativnih učinkov sedečega življenjskega sloga (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 9521 (7477) | GabrieLeo |
| » | Tek vs. kolesarjenje vs. XY (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šport | 22614 (16617) | iso2000 |
| » | Izguba maščobe (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 30874 (26403) | GenZNPC |
| » | Fitnesiranje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28084 (26057) | egonk |