» »

Tezave z bojlerjem

Tezave z bojlerjem

sh4rk162 ::

Zanima me ce je mozno da je tezava z bojlerjem povezana s preveliko napetostjo saj smo jih v letu in pol menjali 3 saj so pri vseh bili v okvari grelci ali termostati. Napetost pa je 245V.

mirator ::

Nazivna napetost v Evropi in Sloveniji je 230 V. Standard določa, da je lahko upad napetosti +/- 10 V. Torej je lahko največja napetost 263 V. Takšno napetost bi tudi morale zdržati vse električne naprave, ki imajo EU certifikat. Vseno je tako visoka napetost zelo vprašljiva in je lahko kje v bližini kakšna neregistrirana sončna elektrarna ali pa kakšen poslovni proizvodni objekt, ki ima preveliko kompenzacijsko napravo. Predlagam posvet s pristojnim distributerjem, ki bo naredil uradne meritve in v primeru, da podatek drži tudi ustrezno ukrepal. Samo ukrepati ne bo mogel čez noč, ker bo najprej moral najti nepridiprava.
Sicer je pa v bližini distribucijskih transformatorskih postaj lahko napetost 2,5 % višja od nazivne napetosti, če imajo izpeljane dolge vode in morajo na koncu zagotoviti napetost s padcem pod 6%.

mat xxl ::

Menjali, ste kaj, na garancijo grelce, termostate, ali cele bojlerje ?

Kako trda je voda, na kako temperaturo imate nastavljen grelec ( če je pod 54 st C je veliko manj težav z kamnom) . Koliko L je bojler koliko w grelec, katera firma.....

feryz ::

A res menjaš bojler, če se grelec ali termostat pokvari? Vsaj piše tako.

floyd1 ::

20 let nazaj smo imeli gorenjev "OGB" bojler (digitalni termostat) in nam je v dobrem letu dni tudi 3x crknil. Krivec - cenen "kitajski" termostat z displayem. Ko mi ga je prerihtal na klasični (vrtljiv) termostat, je delal brez težav.

Spajky ::

Zna bit tudi premala histereza med vklopom termostata in izklopom. Najbolj drma grelce ono stočiš za dva deci tople vode vsaketoliko in pol stalno vklaplja in izklaplja ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

javr ::

mirator je izjavil:

Nazivna napetost v Evropi in Sloveniji je 230 V. Standard določa, da je lahko upad napetosti +/- 10 V. Torej je lahko največja napetost 263 V.
ali ni 230V +5%/-10% ? Torej 207 - 241,5 V ?
___

mirator ::

Je.
Samo to je napetost, ki jo zagotavlja elektrodistribucija in jo kot odjemalec lahko pričakuješ. Naprave pa morajo zdržati napetosti v razponu +/- 10%. Jaz sem sicer 10% narobe zapisal, ni 263 V ampak 253 V.
Sem pa predvsem odgovarjal OP, ker me čudi, da ima probeme z bojlerjem, kjer je grelec v bistvu uporovna žica in se pri 10% večji napetosti še ne bi smel pregreti. Zanimivo pa je, da je nameril napetos 245 V, kar je več kot 5%. Distribucijski transformatorji pa so grajeni za regulacijo napetost +/- 2,5 %. Torej je res lahko v bližini kakšna nelegalna PVE.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bojler z el.grelcem + kolektor

Oddelek: Loža
4610931 (896) bigruno
»

Napetost na vtičnici doma

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4312271 (10430) marjan_h
»

Bojler ne greje vode

84452 (4127) Titan-2
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9936674 (33553) Maestral
»

Priklop termostata na konvektor

124843 (3148) T0RN4D0

Več podobnih tem