» »

Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Slo-Tech - Facebook izstopa iz dirke za satelitski internet v nizkih orbitah, ki jo bijejo SpaceX, Amazon in Softbank. Facebook je namreč svoj oddelek za razvoj satelitskega interneta prodal Amazonu. Ta s svojim projektom Kuiper lovi SpaceX-ov Starlink, ki je trenutno zmogel najdlje. V zraku ima več kot 1300 satelitov, končni cilj pa je 12.000.

Amazon želi do leta 2029 v orbito poslati 3236 satelitov, do katerih bo povezljivost omogočalo 12 zemeljskih postaj. Celoten projekt - polovica bo nared do leta 2026 - bo stal več kot 10 milijard dolarjev in že ima dovoljenje Agencije za civilno letalstvo (FAA). Trenutno v Amazonu na tem projektu dela 500 ljudi, še 200 pa jih želijo zaposliti kmalu (razpisi so že zunaj). Pridružujejo se jim še Facebookovi strokovnjaki s tega projekta, ki so delali v Los Angelesu.

Facebook po drugi strani ugotavlja, da morda nima smisla graditi internetne infrastrukture, če je njihova glavna dejavnost druga. Še vedno pa Facebook investira v zemeljske povezave, tako da je solastnik več podmorskih kablov, ki tvorijo zemeljsko hrbtenico interneta. Koliko je Amazon odštel za Facebookov satelitski del, uradno ni znano. Večina je delodajalca zamenjala že aprila, a so transakcijo potrdili šele sedaj. Facebook satelitski internet torej odhaja po poti Facebookovih brezpilotnih letal za internet - rakom žvižgat.

5 komentarjev

Meizu ::

Še malo pa bomo v vesolje samo še gledali, ker te bo po možnosti skinu kak satelit ko metek v čelo sredi leta. Koliko imamo tega pleha že gor? par 10 tisoč komadov?

joze67 ::

Ni problema, gre za kvalitetno ameriško robo in ne za neko čip kitajsko sranje.

DamijanD ::

Nekoč bo nebo tako kot na enem planetu v Altered Carbon ;((

Nikonja ::

Zanimivo mi je da je vsem tem korporacijmi dovolj samo dovoljenje ameriške FAA da lansirajo satelite ki smetijo potem na nebu celem svetu. A FAA potem nadzira in skrbi za vse satelite na svetu, najbrž ne, tko da mi ni jasno kako to da FAA lahko da dovoljenje da se postavi satelit ki bo letel čez EU npr. ali pa bil v geostacionarnoj orbiti nad EU?

Velki ::

Baje se samo ESA ukvarja z opozarjanjem na Kessler sindrom... Pa baje jih to kar resno skrbi. Jaz sem mnenja da se pač dandanes daje prednost finančnemu izkoriščanju vesolja in se vlade kaj dosti ne zmenijo za Kesslerja... Konec koncev dvomim da imajo resni strokovnjaki kaj dosti teže pri sprejemanju politike ki dovoljuje take posege v vesolje kot je satelitski internet. Verjetno je to pač bolj predmet politikov, oni pa vemo komu odgovarjajo. Bomo pa še videli čez par desetletji če smo ga "usrali" ali ne... :O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5113368 (9795) AštiriL
»

SpaceX odpušča, da bo vitkejši

Oddelek: Novice / Rezultati
127439 (4455) hruske
»

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
289437 (5993) [D]emon
»

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4818670 (16105) DarkSite
»

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
288801 (6908) TESKAn

Več podobnih tem