» »

Časovna kapsula

Časovna kapsula

Tero ::

Pozdravljeni.
Pri moji starsih se "nekaj gradi" in dobil sem idejo kako bi naredil eno tako zabavno časovno kapsulo. Neka kovinska posoda ki je hermetično zaprta, zakopana v zemljo. Odprlo se jo bo recimo čez 50 let. Na internetu dobiš marsikaj. Bom še videl če bi nekaj sam izdelal ali kupil tole predpriravljeno. Noter bomo dali nekaj slik in nekaj predmetov. Postavlja pa se mi eno zanimivo vprašanje ki je primerno za slo-tech. Če hočem v kapsulo shranit videje in slike oziroma pač digitalne podatke, kaksen hardware naj uporabim?

-flash memory(usb ključki ssd diski itd) ima relativno kratek rok trajanja ( če se ne motim nekje 10 let?)
-CD vemo da so zelo hitro uničijo, čeprav nevem glede na to da nebi bil dostopa zraka bi, mogoče delali dalje je pa res da vprašanje če bom lahko čez 50 let sploh prebral kakšen CD.
-tape drive? (drago za hobi projekt...)

Ali pa sem pri izdelavi časovne kapsule res omejen na ne-digitalne vsebine? Imam občutek , da če bi v časovno kapsulo dal VHS kaseto in še en videorekorder bi bila večja verjetnost da bo zadevo možno gledat čez 50 let.

Možnost je seveda tudi da bi uploadal to kaksen cloud provider (spet kateri mi zagotavlja 50 let?) ali pa preprosto file casovna_kapsula_ne_odpret_pred_2071.zip vsakih nekaj let "premetaval" po mojih obstojecih podatkovnih nosilcih.
Ampak to ni casovna kapsula.

Sem kaj pozabil? Bo zgleda res se treba zadovoljit s printanimi slikami?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
  • spremenil: Tero ()

FireSnake ::

Kot si že sam ugotovil.
Pa še užitek bo večji, ko bodo zadevo prijeli v roko.
Drugače pa res: trak.

Dodaj še druge stvari: kak liter domačega šnopsa (jaz sem enkrat pil 250 let star šnops, je tekel, kot med).
Dodaj aktualne politične podatke, kdo je papež, kak hardver se danes smatra za dober in podobno (vse, kar ti pade na pamet).
Verjemi, da bo takrat vse zanimivo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Tero ::

Šnops nebo :)
Imam pa ker težave kaj še dati v kapsulo ker zadeva ne sme biti prevelika ( nekje za pest), da bi bila značilna za ta čas, pa da ne vsebuje elekronike ( no pač flash memory)

Čeprav kakšen odslužen telefon lahko dam vendar nevem če bi imelo smisla glede na to da bi bil praktično brickan. Pa tudi nevem kaj bi litijeva baterija rekla na to... Nevem nisem kemik lahko nastane kakšna reakcija?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tero ()

Machete ::

Če bi rad digitalno kapsulo, potem je verjetno najbolj primeren M-DISC (peče ga večina novejših BR recorderjev).
Je pa meni osebno bližje fizična stvar, če spraviš dejanske predmete od danes (kak telefonček, reklamo bauhausa, fidget spinner itd..)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Buggy ::

Nano Ledger pa 0,01 BTC gor :P

Drugace pa vsekakor fizicne slike s posvetili in podpisi vseh svojih ljubljenih, sopek las za DNK in kaksen oseben nakit, ki se ga vec ne nosi, pa morda res nekaj zestokega v original mali pakungi.
Reklamni letak je tudi zelo zanimiva ideja, ker vsebuje tako artikle, ki so popularni ta cas kot tudi cene.

stjan ::

stare lipo baterije so se mi napihnile, tako da niso najboljša izbira za hranjenje.
Sem pa videl primer, ko se je preveč spraznjena lipo baterija vžgala.

Pri slikah pa poglej starejše slike, ker nekatere s časom obledijo.

showsover ::

Poldy ::

Spomnil sem se na tale kader iz Amelie:

Mogoče je res najbolje, da zapakiraš kakšne simbolične predmete. Lahko bi tudi nekaj slik raje kar razvil in priložil. Kaj pa veš kaj bo s čitalci SD in podobnih medijev čez 50 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldy ()

TheBlueOne ::

Rasbery pi ali kaj podobnega. Zalijes v epoksi, Iz njega naj visi HDMI in kabel za elektriko s specifikacijami za elektriko (koliko V).

Jaz bi nanj dal screenshote novic, videe kako kaj pocnemo, recimo facebook, emaili, tinder, kaksen posnetek iz zivljenja itn.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matrox Millennium G400 32MB vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
6691 (578) ZuPk0
»

V Švici zakopali računalniško časovno kapsulo

Oddelek: Novice / Zasebnost
297521 (5590) Thomas
»