Forum » Loža » gradbeno dovoljenje
gradbeno dovoljenje

Johnny QJ ::
če ima morda kakšno izkušnjo z tem,
ali lahko investitor-graditelj stanovanjskega objekta- novogradnje, med samo gradnjo naredi določene spremembe, v dotičnem primeru na vodovodnih inštalcijah...
v prvotnem načrtu je bil predviden v enem prostoru tuš in seveda vse potrebne cevi... potem pa je med samo gradnjo prišlo do drugačne odločitve, da tam tuša in vodovodnih inštalacij ne bo... ALi je tu potem potrebno kaj spremeniti z načrtom in g. dovoljenjem, ali ni potrebno ničesar?
ali lahko investitor-graditelj stanovanjskega objekta- novogradnje, med samo gradnjo naredi določene spremembe, v dotičnem primeru na vodovodnih inštalcijah...
v prvotnem načrtu je bil predviden v enem prostoru tuš in seveda vse potrebne cevi... potem pa je med samo gradnjo prišlo do drugačne odločitve, da tam tuša in vodovodnih inštalacij ne bo... ALi je tu potem potrebno kaj spremeniti z načrtom in g. dovoljenjem, ali ni potrebno ničesar?
- spremenil: Johnny QJ ()

mr_chai ::
Mislim, da ne, ker se objekt ne spremeni v svojem bistvu.
https://neffat.si/blog/76/gradbeno_dovo...
https://neffat.si/blog/76/gradbeno_dovo...

Tody ::
Če ne spremenis zunanjost hise potem ne rabis sprememb. Če spremenis priključek za vodo ali elektriko. Kar se tiče notranjosti pa lahko delas kar hočeš.

Invictus ::
Vse, kar ima vezo s statiko zgradbe, se ne sme spreminjati...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

UganiKdo ::
To je vprasanje za nadzornika, naceloma instalacije lahko prosto spreminjas dokler ne vplivajo na osnovno konstrukcijo objekta.

borut_p ::
Dokler se ne spremenijo bistvene lastnosti objekta - v GZ si lahko pogledas kaj to je (7 jih je), dokler sprememba ne vpliva na mnenje soglasodajalcev, potem lahko spremenis karkoli.

mirator ::
Dokler ne spreminjaš bistvenih lastnosti objekta so spremembe dovoljene. Moraš pa v primeru večjih sprememb vseeno dobiti menje oz. soglasje pristojnega projektanta. Kasneje pa tako ali tako naročiš še projekt izvedenih del PID.

edi123 ::
Mene pa zanima ce je potrebna sprememba oz. dopolnitev gradbenega dovoljenja za premik okna? Namreč na isti steni v dnevni sobi bi rad zazidal obstoječo okno in naredil novo 2m stran. Po domače premaknil bi okno kjer se sedanja konca bi se nova zacela.

Bizkit45 ::
že živiš notri, ali boš po tej spremembi pridobival uporabno dovoljenje?
laično si to tako tolmačim.
če boš potreboval iz PZI ali PIDa uveljaviti še uporabno dovoljenje, potem zna biti problem, statika in podobne fore..bolj kot ne hočjo vsi zaslužiti, podrlo se verjetno ne bo.
če boš potreboval iz PZI ali PIDa uveljaviti še uporabno dovoljenje, potem zna biti problem, statika in podobne fore..bolj kot ne hočjo vsi zaslužiti, podrlo se verjetno ne bo.

edi123 ::
že živiš notri, ali boš po tej spremembi pridobival uporabno dovoljenje?
Hiša je v 3. gradbeni fazi, ampak smo zdaj prišli do želje, da bi okno prestavili.

Bizkit45 ::
potem bi jaz rekel, laično zopet, da bo to potrebno pri PIDu (projekt izvedenih del) točno napisati in podati meritve (statik in podobno, kot sem že prej omenil). V nasprotnem primeru znajo biti problemi pri pridobitvi uporabnega dovoljenja.
Če je pa hiša grajena po PZI in ni večjih odstopanj, lahko pa samo uporabno dovoljenje dobiš samo s to listino (plus vsa potrdila izvajalcev, da so se držali PZIja). Tako sem si jaz stolmačil, lahko pa da se motim in naj pove kakšen ekspet na tem področju.
Če je pa hiša grajena po PZI in ni večjih odstopanj, lahko pa samo uporabno dovoljenje dobiš samo s to listino (plus vsa potrdila izvajalcev, da so se držali PZIja). Tako sem si jaz stolmačil, lahko pa da se motim in naj pove kakšen ekspet na tem področju.

Vanich ::
Ima kdo kaj izkušenj z anonimno prijavo na e-upravo? A kdo dejansko pride pogledat? Nedaleč od moje lokacije se namreč pri "renovaciji" stare kmečke hiše iz cca 19st. dogaja svašta - zagotovo pa vem, da nimajo dovoljenja niti dokumentacije za renovacijo ali pa izvajanje nobenih od teh del. Sicer bi rekel, da me bk, ampak, so začeli z svojimi deli posegati v prostor neposrednih sosedov in pa tudi mojega.

Magic1 ::
Verjetno če boš fajn dokumentiral kaj delajo in kako posegajo v ostala zemljišča ter zraven dodal še nekaj slik, bi se morali premaknit.
Ali to posegajo permanentno v ostale parcele s gradnjo, ali samo delovni stroji kakšno travico uničijo?
Ali to posegajo permanentno v ostale parcele s gradnjo, ali samo delovni stroji kakšno travico uničijo?
Magic

Ganon ::
Ima kdo kaj izkušenj z anonimno prijavo na e-upravo? A kdo dejansko pride pogledat? Nedaleč od moje lokacije se namreč pri "renovaciji" stare kmečke hiše iz cca 19st. dogaja svašta - zagotovo pa vem, da nimajo dovoljenja niti dokumentacije za renovacijo ali pa izvajanje nobenih od teh del. Sicer bi rekel, da me bk, ampak, so začeli z svojimi deli posegati v prostor neposrednih sosedov in pa tudi mojega.
Obravnavajo prijavo, preverjeno. Prijavi.

Verjetno če boš fajn dokumentiral kaj delajo in kako posegajo v ostala zemljišča ter zraven dodal še nekaj slik, bi se morali premaknit.
Hruške z betonom in njihovi kamioni obračajo po tujih parcelah, bolj je pa, po moje, problem, ker sigurno nimajo nobenega dovoljenja za obnavljanje hiše.

feryz ::
Torej gre res le za travico.
Morajo biti nori, da so šli obnavljat bajto obkroženi s takimi sosedi.
Ker danes kamion, jutri muzika, pojutrišnjem preglasni mulci, roštilj ...
Ko bodo končali, jim povej naj zadeve spravijo v prejšnje stanje in je narejeno.
Kakšne papirje imajo pa naj tebe ne briga. To je njihova stvar.
Ko bodo končali, jim povej naj zadeve spravijo v prejšnje stanje in je narejeno.

Machete ::
Normalno se zmeni z lastnikom kaj ti ne odgovarja in kaj bi ti ustrezalo.
Če ste ljudje bi to moralo biti samoumevno.
Prijavljanje in jokanje na forumu pa ni vredno komentarja.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Me še prekleto briga. Če smo vsi drugi pridobili vsa gradbena in druga dovoljenja, jih bodo oni tudi.
Normalno se zmeni z lastnikom kaj ti ne odgovarja in kaj bi ti ustrezalo.
Že probali - dialog ni mogoč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanich ()

delavec44 ::
Normalno je, da se tisti, ki koristi tuje parcele, prvi zmeni z lastniki. Ne obratno. Takšnega soseda si jaz ne bi želel, ker že na začetku pokaže svoj odnos.

Normalno je, da se tisti, ki koristi tuje parcele, prvi zmeni z lastniki. Ne obratno. Takšnega soseda si jaz ne bi želel, ker že na začetku pokaže svoj odnos.
Tako je.

fikus_ ::
Seveda bi bilo dobro, da se bi prej pogovorili s sosedi, če posegajo v njihovo lastnino.
Vanich, če se ne da pogovoriti, zabij kole na meji in potegni vrvico ter jim povej za kaj so tam. Seveda pa slikaj stanje kaj se je zgodilo in kdaj. Če boste šli na sodišče, to šteje.
PS pa ne biti žleht. Dober sosed je veliko vreden.
Vanich, če se ne da pogovoriti, zabij kole na meji in potegni vrvico ter jim povej za kaj so tam. Seveda pa slikaj stanje kaj se je zgodilo in kdaj. Če boste šli na sodišče, to šteje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Seveda bi bilo dobro, da se bi prej pogovorili s sosedi, če posegajo v njihovo lastnino.
Vanich, če se ne da pogovoriti, zabij kole na meji in potegni vrvico ter jim povej za kaj so tam. Seceda pa slika jstanje kaj se je zgodilo in kdaj. če boste šli na sodišče, to šteje.
Oni so prvi začeli. Pa, kot vidim, bodo tudi nadaljevali na tak način.

Glede ton tvojega pisanja, bo še pestro.
Čustveno noto daj na stran! Dajte jim pismeno (lahko preko odvetnika), da ne smejo posegati v vašo lastnino.
Čustveno noto daj na stran! Dajte jim pismeno (lahko preko odvetnika), da ne smejo posegati v vašo lastnino.

feryz ::
Na sodišče bo šel zato, ker ima eno kolesnico na travi?
Hmmm, zanimivo, kako si predstavljate slovenska sodišča. Vsekakor veliko sreče vam želim pri tem početju.
Boš vsaj lastnik najdražjega kvadrata zemlje daleč naokoli.
Rekonstrukcije se dela zato, da ni treba 5 let papirjev čakati.
Je pa ta "rekonstrukcija" zelo raztegljiv pojem, ni treba na prvo žogo skakati. Marsikaj se da postoriti brez.
Možno je celo, da imajo papirje.
Kaj so pa začeli oni? Spraševati na forumih in guglati za sodniško prakso?
Nekako dvomim, da je sosed naročil kamionarjem, naj se po sosednjih parcelah vozijo.
Razen če so njegovi šoferji.
Hmmm, zanimivo, kako si predstavljate slovenska sodišča. Vsekakor veliko sreče vam želim pri tem početju.
Je pa ta "rekonstrukcija" zelo raztegljiv pojem, ni treba na prvo žogo skakati. Marsikaj se da postoriti brez.
Nekako dvomim, da je sosed naročil kamionarjem, naj se po sosednjih parcelah vozijo.

bm1973 ::

fujtajksel ::
Že probali - dialog ni mogoč.
Postavi ograjo, tud če je nočeš imet, ker se zadeve znajo grdo zaplest in pacat desetletja po sodiščih.
Ker če ne, potem se da interpretirat da dovoliš.
Prijave mogoče gledajo mogoče ne, mogoče papirje imajo ali jih bodo dobili, in so bolj nagajanje kot da bi rešile morebiten problem z mejo. Izkaže se da je tozadevna zakonodaja narejena bolj tako da imajo odvetniki posel in so sodišča zasuta kot da bi te varovala kot lastnika.

Na sodišče bo šel zato, ker ima eno kolesnico na travi?
Ja, to so njegovi šoferji in njegovi kamioni.
Se da brez papirjev podreti lesen strop in uliti betonskega - in to na hiši stari 250 let minimum? 2x?

jep, se da
https://www.uradni-list.si/files/RS_-20...
manjša rekonstrukcija ne zahteva gradbenega dovoljenja, lahko se nadomešča nosilne elemente medetažne konstrukcije. kaj se šteje pod "delov" je spet nesmiseln pojem, ker pa lahko zamenjaš celo ostrešje ... bo pod to spadala tudi cela plata. In vse kar rabiš je izjava "pooblaščenega strokovnjaka gradbeništva" - statik, nadzornik ipd
manjša rekonstrukcija ne zahteva gradbenega dovoljenja, lahko se nadomešča nosilne elemente medetažne konstrukcije. kaj se šteje pod "delov" je spet nesmiseln pojem, ker pa lahko zamenjaš celo ostrešje ... bo pod to spadala tudi cela plata. In vse kar rabiš je izjava "pooblaščenega strokovnjaka gradbeništva" - statik, nadzornik ipd
Zgodovina sprememb…
- spremenil: borut_p ()

toro69 ::
jep, se da
Ni tako enostavno. Na IZS in tudi gov.si imaš pojasnila kaj spada pod kako rekostrukcijo...

jep, se da
https://www.zurnal24.si/pod-streho/grad...
Osnovna zapoved je, da se z zamenjavo se ne sme ogrožati stabilnost konstrukcije objekta. Kot navajajo avtorji priročnika Tomaž Strmole, Klemen Rejec in Dejan Prebil med te posege "spada tudi zamenjava ostrešja ali zamenjava delov medetažne konstrukcije, ne pa tudi zahtevnejši posegi, kot je na primer zamenjava armiranobetonskih ali zidanih elementov in drugih elementov, ki podpirajo konstrukcijske elemente, ki se ne zamenjujejo." Ali drugače. Posamezne konstrukcijske elemente lahko zamenjamo z elementi iz enakega materiala, pri čemer pa je dovoljeno zamenjati tudi celotno ostrešje. Pri menjavi posameznih konstrukcijskih elementov pa so dodatne omejitve. Avtorji poročila navajajo, da je iz tehnične smernice razumeti, da v okviru manjše rekonstrukcije lahko menjamo predvsem elemente, ki "niso betonski, armiranobetonski ali zidani in ki ne podpirajo drugih elementov."

Torej leseno staro konstrukcijo lahko nadomestimo. Plus razlage drugih kot zakonodajalca in mogoce se izs ni nekaj cesar se je treba drzat.

OP ima dve opciji ... ce gre res za 250let staro hiso ... mogoce je spomenisko zascitena ali se nahaja v spomenisko zasvitenrm okolju ... potem bi lahko dal prijavo na ZVKDS
Drugace naj da prijavo na gradbrni inšpektorat - te morajo po uradni dolznosti prit in preverit zadevo.
Gledajo pa zakon in nic drugega - nobenih zurnalov kjer je nekdo nekaj rekel, mnenj 'veljakov' itd.
IZS je pristojna s svojo razlago toliko, da omeji kaj lahko nadzornik podpise, ne omejuje pa izvajalca oz investitorja.
Drugace naj da prijavo na gradbrni inšpektorat - te morajo po uradni dolznosti prit in preverit zadevo.
Gledajo pa zakon in nic drugega - nobenih zurnalov kjer je nekdo nekaj rekel, mnenj 'veljakov' itd.
IZS je pristojna s svojo razlago toliko, da omeji kaj lahko nadzornik podpise, ne omejuje pa izvajalca oz investitorja.

Ker zakoni v Sloveniji so pa super nedvoumni. 5 inšpektorjev, 5 mnenj.
Jaz mislim, da za menjavo plošče (še posebej iz lesene v armiran beton) rabiš gradbeno. Mene so jebali z gradbenim, ker sem hotel samo eno okno prestaviti za pol metra.
Jaz mislim, da za menjavo plošče (še posebej iz lesene v armiran beton) rabiš gradbeno. Mene so jebali z gradbenim, ker sem hotel samo eno okno prestaviti za pol metra.

Okno prestavit pol metra je rekonstrukcija ... zelo jasno po prilogi 2.
Vse ostalo ni pomembno. Ce zakon izrecno ne prepoveduje, potem dovoljuje
Vse ostalo ni pomembno. Ce zakon izrecno ne prepoveduje, potem dovoljuje

Hiša ni več pod spomeniškim varstvom. Bila je, sedaj pa ni več.
Kako je pa s prestavljanjem glavne vodovodne cevi? Lahko izvedljivo, malo težje izvedljivo?
Kako je pa s prestavljanjem glavne vodovodne cevi? Lahko izvedljivo, malo težje izvedljivo?

Tody ::
To pride bagr skoplje in to je to... Kakšna vprašanja kot da mi vemo kaka je situacija, a to je glavni vod za celo vas/ mesto al je to glavni vod od hiše? Zakaj bi bil to kak problem potem? Vpraša se nadzornega, če ne drugega pridejo iz komunale...

Za dovod vode moraš narediti zunaj jašek za števec, jašek mora biti dosegljiv komunali. To je pa tudo vse, za podrobnosti vprašaj na komunali.

To pride bagr skoplje in to je to... Kakšna vprašanja kot da mi vemo kaka je situacija, a to je glavni vod za celo vas/ mesto al je to glavni vod od hiše? Zakaj bi bil to kak problem potem? Vpraša se nadzornega, če ne drugega pridejo iz komunale...
To je glavni vodovod za celo naselje.

nejc_nejc ::
Če ni menjava v potoku oz vodi je to trivialma stvar.
Se vse zmontira do priklopnih tock, zapre, priklopi, spere ter izvede koorni šok. Stestira vodo in viola.....
Lokalni vzdrzevalec bo pa svoje še dodal...
Se vse zmontira do priklopnih tock, zapre, priklopi, spere ter izvede koorni šok. Stestira vodo in viola.....
Lokalni vzdrzevalec bo pa svoje še dodal...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

OK - še eno vprašanje glede štroma - je kakšen problem, da sosed montira njegov glavni el. števec v mojo el.omarico, da mu ni treba postavljati svoje?

Elektrodistributer ne podpira tega.
Dokler ni tožnika, ni sodnika. Namontirajta odštevalni števec in ti sosed plačuje porabljeno elektriko + omrežnino v razmerju porabe.
Dokler ni tožnika, ni sodnika. Namontirajta odštevalni števec in ti sosed plačuje porabljeno elektriko + omrežnino v razmerju porabe.

nejc_nejc ::
Štrom
Tehnično no panik...
Za kasneje, prodaja, služnosti...menstruacija tašče od soseda....totalna bedarija, zaradi par EUR.
Ali govori za gradbiščni štrom ali končni?
Tehnično no panik...
Za kasneje, prodaja, služnosti...menstruacija tašče od soseda....totalna bedarija, zaradi par EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

Potem raje ne. OK.
Najprej gradbeni, potem pa še navadni.
Štrom
Tehnično no panik...
Najprej gradbeni, potem pa še navadni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanich ()

Če že, se to greš za gradbeni štrom, že tukaj so lahko težave, kasneje naj si kar sami uredijo.

tony1 ::
OK - še eno vprašanje glede štroma - je kakšen problem, da sosed montira njegov glavni el. števec v mojo el.omarico, da mu ni treba postavljati svoje?
Odsvetujem, čeprav bi bilo še slabše, če bi dal ti svojega v njegovo omarico.
Morda se z njim zastopita, ampak enkrat pa ga bodo dali v žaro, nato pa pride na sceno omenjena tašča, snaha, ali sin. Recept za težave, ti si pa hotel narediti uslugo...

Jazon ::
Skupna elo omarica se pri novogradnjah prakticira le, če je na parcelni meji, obrnjena proti javnemu dobro.
V kolikor bo glavni števec pri tebi pomeni, da lahko sosed pod pretvezo "kontrola števca", kadarkoli hodi po tvoji parceli. Podobno velja za pitno vodo in kanalizacijo.
Ne nasedaj obljubam. Velja samo tisto, kar se napiše in notarsko overi, oziroma vpiše v ZK.
V kolikor bo glavni števec pri tebi pomeni, da lahko sosed pod pretvezo "kontrola števca", kadarkoli hodi po tvoji parceli. Podobno velja za pitno vodo in kanalizacijo.
Ne nasedaj obljubam. Velja samo tisto, kar se napiše in notarsko overi, oziroma vpiše v ZK.

tony1 ::
Pa še vpisano služnost moraš potem v najslabšem primeru iztožiti. Gledal sem pokojno teto in njenega desca, ki sta se morala z vsako novo generacijo pri neposrednem sosedu prepirati o služnosti za dostop do zadnjega dela njune parcele.
Nato pa je sosedov mulc enkrat "čez noč" postavil ograjo, in potem se greš lahko samo še tožbo.
Nato pa je sosedov mulc enkrat "čez noč" postavil ograjo, in potem se greš lahko samo še tožbo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prizidek in nov gradbeni zakonOddelek: Loža | 3989 (1332) | fikus_ |
» | Služnostna pogodbaOddelek: Loža | 2731 (1070) | w4nkst4 |
» | Pravni nasvet - Fasada na meji parcele (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 32043 (19078) | ales85 |
» | Mansarda - deljeno lastništvo hiše ali etažna lastnina?Oddelek: Loža | 4531 (3579) | Invictus |
» | Urejena parcela: NE (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15690 (12171) | eventyrer |