» »

Zacasno/Stalno prebivalisce & Potni list + davki

Zacasno/Stalno prebivalisce & Potni list + davki

Kristina6 ::

Zivjo,

Torej, imam težavo, in sicer zdi se mi da se moj primer nikakor ne sklada za zakonom o prijavi prebivalisca in potnih listinah. Bila bi zelo vesela če mi lahko svetujete kaj naj naredim v mojem primeru, če je kdo slučajno bil v podobni situaciji.

Trenutno imam prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, ampak of začetka Julija neprekinjeno živim v tujini - UK (pred tem sem tu študirala). Težava je ta da tehnicno nimam stalnega prebivališča v UK saj se s cimro seliva približno vsak mesec, mesec in pol, in trenutno nimava namena pridobiti bolj stalnega stanovanja (denar ni razlog).

Težave tukaj je da definitivno nimam stalnega prebivališča v Sloveniji, ampak tudi nimam stalnega prebivališča v Tujini glede na slovenske definicije. Torej če odjavim stalno prebivališče v Sloveniji bi potrebovala prijaviti novega (ki ga nimam) v tujini za namene potnega lista in davkov. Ampak ker imam stalno prebivališče v Sloveniji pomeni da imam status rezidenta in torej tudi davčno obveznost. Trenutno pa davek plačujem v Tujini, kjer imam tudi dohodek.

Bolj ko berem boli je vse skupaj nesmiselno.

LP, Kristina

blink ::

Na podlagi česa si pa dobila dovoljenje za začasno prebivanje v UK? Zaposlitev? Študij?

Pravico do uporabe naslova dobiš preko najemne pogodbe. Če se pogosto seliš to pomeni tudi vsakič spreminjanje stalnega/začasnega prebivališča v evidenci (e-uprava.gov.si) za potrebe volilne pošte in pošte FURSA in spreminjanje naslova v dokumentih.

Za status davčnega nerezidenta v SLO, pa je pogoj STALNO prebivališče v tujini, odhod za +3 let, vloga za ugotovitev nerezidentstva + dokazila, prekinitev socialnih in ekonomskih vezi s Slovenijo, bivanje vsaj 183 dni na leto v tujini.

blue ::

Jst sem sledil temu blog postu -> https://blog.balantic.si/post/719718934...

Uredi si sigenco. Ko se naslednič preseliš začni postopek. Če se na vmes preseliš si uredi preusmeritev pošte na nov naslov.

shadow7 ::

blink je izjavil:

Za status davčnega nerezidenta v SLO, pa je pogoj STALNO prebivališče v tujini, odhod za +3 let, vloga za ugotovitev nerezidentstva + dokazila, prekinitev socialnih in ekonomskih vezi s Slovenijo, bivanje vsaj 183 dni na leto v tujini.


Ekonomske vezi niso problem. Npr. ni problem tvoja stanovanska nepremičnina, ki jo oddajaš, je pa problem, če je nezasedena.
Oddaš vlogo, počakaš da ti pošljejo zahtevo za dopolnitev in pošlješ še kar zahtevajo. Npr. izjava cimre, odprt TRR v tujini, kartice zvestobe lokalnih trgovin ...
Odhod za +3 leta ni pogoj.
Če so vzdrževani družinski člani ali zakonec rezident SLO, potem statusa nerezidenta ni mogoče dobiti.
Ne vidim problema v pogostem spreminjanju stalnega naslova. Izven SLO jih neredko bolj zanima kakšen račun, ki ga dobivaš na naslov kot pa podatek v potnem listu.

Mavrik ::

Kristina6 je izjavil:


LP, Kristina


Kaj pa piše na tvoji UK vizi, kako si dobila dovoljenje za delo in kaj piše na tvojih najemnih pogodbah? Si že zaprosila za UK vizo preko EU settlementa in kaj si napisala za prebivališče tam?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

blink ::

shadow7 je izjavil:


Odhod za +3 leta ni pogoj.


Pogoj ni, je pa problem ko prideš nazaj. V nasprotnem primeru bi se vsak podjetnik z družino "stalno izselil" za eno leto, skeširal firmo po 0% in prišel nazaj.

7. člen ZDoh-2 (Nerezident)
4. je fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
b) ni bila rezident v kateremkoli času petih let pred prihodom v Slovenijo,

UganiKdo ::

To samo pomeni, da če je minilo manj kot 5 let od odjave rezidentstva boš ob povratku v slovenijo avtomatično postal nazaj davnični rezident, ne glede na izjeme, k iso navedene v 4. točki 7 člena.

Torej ne boš mogel bit davčni nerezident, četudi izpolnjuješ druge pogoje za izjemo po 4 točki 7. člena ZDoh-2. 7. člen namreč našteva izjema, ki ne postanejo davčni rezidenti, četudi so izpolnjeni pogoji za rezidentstvo po 6. členu.

Konkretno je 4 točka, ki ji citiraš izven konteksta namenjena temu, da davčni rezident ne postane ekspert, ki se zaradi pomanjkanja specifičnega kadra preseli in zaposli v sloveniji za krajše obdobje.

Nič pa to ne pomeni za čas, ko si bil v tujini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219171 (6321) karafeka
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130518 (15154) SmeskoSnezak
»

Odjava stalnega naslova in pa davcnega rezidenstva - iz tujine

Oddelek: Loža
194576 (4023) Kaboom
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749875 (20011) DOOM_er
»

Prijava TRR v tujini?

Oddelek: Loža
255864 (4784) BlaY0

Več podobnih tem