» »

Diski se izklapljajo

Diski se izklapljajo

Boomerang ::

Iz rabljenih komponent sem sestavil PC kišto z osnovno ploščo ASUS P5KC. Odkar sem PC sestavil, se dogaja, da diski ostajajo brez napajanja - sliši se, kako disk ugasne in potem kako ponovno zaštarta. To se zgodi med POST postopkom ali pa kmalu po prijavi v Windows. Čudno mi je samo to, da je inštalacija Windowsa nekako šla uspešno skoz. Najprej se mi je to dogajalo na enem disku. Mislil sem si, da je disk odpoveduje in sem vzel drugega - celo drugi tip (prej SATA, potem PATA). Tudi z drugim diskom se je začelo dogajati enako. Potem sem probal zamenjati še napajalnik, a še zmeraj se z drugim napajalnikom dogaja isto. Vmes sem probal resetirati tudi BIOS nastavitve (odstranil CR2032 baterijico in preko opcije "Load default settings").

Da bi šlo za naključje in sta oba napajalnika ali pa oba diska v okvari je ob vseh kombinacijah skoraj nemogoče.
Sprašujem se, če je morda kriva osnovna plošča. Vendar glede na to, da sem probal priklopiti tako preko SATA kot tudi preko PATA in v obeh primerih enako, je res malo čudno... gre za 2 različna konektorja in če bi eden bil v okvari, bi drugi moral delati.

Drugih težav razen izklapljanja diskov nisem opazil. Ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe?

poweroff ::

Napajalnik je dovolj močan?
sudo poweroff

pegasus ::

Nič ni narobe, to je power saving v akciji. Poglej kje ga imaš nastavljenega (ali v OSu ali na diskih) in ga onemogoči.

JerrodDignan ::

Sprašujem se, če je morda kriva osnovna plošča. Vendar glede na to, da sem probal priklopiti tako preko SATA kot tudi preko PATA in v obeh primerih enako, je res malo čudno dissertationstation.net gre za 2 različna konektorja in če bi eden bil v okvari, bi drugi moral delati.

Zgodovina sprememb…

Napajalnik je dovolj močan?
Oba napajalnika sta 600W. Če PC zaženem brez priklopljenih diskov računalnik lahko laufa brez problema, seveda prikazuje samo BIOS.

Nič ni narobe, to je power saving v akciji. Poglej kje ga imaš nastavljenega (ali v OSu ali na diskih) in ga onemogoči.
To ni noben power saving. Vklopim računalnik in po sekundi ali dveh mi disk crkne, spet zaštarta in kmalu spet crkne... to se ponavlja, dokler PC-ja ne izklopim ali pa morda sčasoma nekako pride v Windows, vendar potem ne morem nič delati, ker ne zazna diska (ponavadi zna freezniti).

hojnikb ::

zapelji se v 2021 in kupis ssd. Diske vrzi pa v smeti.

You're welcome.
#brezpodpisa

Vuli ::

če si precej siguren, da so psu ok bi skoraj stavil na matično.
Boš pa zelo kamlu diske zjebal s takim početjem.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

pegasus ::

Boomerang je izjavil:

To ni noben power saving. Vklopim računalnik in po sekundi ali dveh mi disk crkne, spet zaštarta in kmalu spet crkne... to se ponavlja, dokler PC-ja ne izklopim ali pa morda sčasoma nekako pride v Windows, vendar potem ne morem nič delati, ker ne zazna diska (ponavadi zna freezniti).
Imel sem 4 take diske, IBM 25GB ide 5400 rpm iz 1999. Dva še delata in se še vedno občasno izklapljata. Zabavno je, ker je slišati, da se ustavita zelo na silo, z zelo glasnim klenkom. Nato je par sekund tišina, nato se znova zažene. Takrat v 1999 sem frekvenco tega obnašanja nastavljal s hdparm, a mi nikoli ni uspelo zares izklopit tega in prepričat disk v trajno delo.

zapelji se v 2021 in kupis ssd. Diske vrzi pa v smeti.
Gre se za to, da bi rad iz rabljenih komponent nekaj sestavil, magari samo za občasno testiranje. Ne mislim pa nekaj kupovat, ker tako nujno spet ne potrebujem te kište.

Boš pa zelo kamlu diske zjebal s takim početjem.
Zato sem nehal testirat in sem šel vprašat za nasvet. Škoda uničiti diske, ker za kakšen backup vedno pridejo prav.

polozweii ::

Za to plato je bilo težko najti pravi ram. Ne samo znamka rama ampak tudi velikost nad 4 GB je bila riskantna. Plata ima reže za DDR2 in DDR3. DDR2 je bil bolj siguren.
Če je možno da je za tvojo težavo kriv ram potem za začetek uporabi DDR2 4GB ali manj.

_Denny_ ::

Pri POSTu se ti kar vse ugasne in ponovno prižge, ne samo diski. Daj v Google "P35 double boot".

Edina rešitev za ta problem je menjava plošče za nekaj, kar nima P35 in P45 chipsetov, lahko pa nabaviš SSD* in ignoriraš tako kot to počnem sam pri moji Abit IP35-E XP retro mašini.

*ne Samsunga, ker jim ICH9 ni všeč in ti bo nabijalo C7 UDMA CRC Error Rate v višave (tudi za nekaj 100k na uro), Intelov RST AHCI driver bo pa zato veselo zniževal hitrost in boš užival v štekanju ter z manj kot 100MB/s.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Han ::

Jaz na Gigabyte platah s P35, G41, P43 in P45 čipovjem nisem zaznal tovrstnih težav.

filip007 ::

Verjetno slab napajalnik, ko sistem dela primi kable od napajalnika in jih malo potresi potem boš vedel.
Trevor Philips Industries

sbawe64 ::

Oba napajalnika sta 600W

Model in starost ?

Kaj pravi CrystalDiskInfo za diska ?

V winsih nastavi power profil 'always on/max performance' in izklopi ugašanje diskov.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

MrStein ::

pegasus je izjavil:

Imel sem 4 take diske, IBM 25GB ide 5400 rpm iz 1999. Dva še delata in se še vedno občasno izklapljata. Zabavno je, ker je slišati, da se ustavita zelo na silo, z zelo glasnim klenkom. Nato je par sekund tišina, nato se znova zažene. Takrat v 1999 sem frekvenco tega obnašanja nastavljal s hdparm, a mi nikoli ni uspelo zares izklopit tega in prepričat disk v trajno delo.

Če gre za serijo Deathstar potem je to normalno obnašanje. ;)

Sam sem tudi imel en disk (okoli 1TB , ne vem zdaj znamke na pamet), ki je ves čas "žagal" (premiki glave). Tam 5 let. Delal pa je OK, nič izgubljenih podatkov ali zmanjšanih performans. Sem ga nekje lani zamenjal z enim večjim.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

sci3nc3 ::

Vsi skupaj preveč komplicirate. Kakšen power saving pa nastavitve v winsih, če je OP lepo povedal, da se mu izklopi še pred bootanjem! Disk sam po sebi ne shranjuje nobenih nastavitev, kdaj bo šel v power saving je shranjeno v operacijskem sistemu.

Disk vzameš iz kište in ga priklopiš v ohišje kot zunanji disk. Če se bo tudi tu disk začel izklapljati, potem ni dvoma - disk je okvarjen.
Vzameš napajalnik iz delujoče kište in vse skupaj priklopiš. Če se bo na delujočem napajalniku disk začel izklapljati, vrzi matično v koš.

Ahim ::

sci3nc3 je izjavil:

Vsi skupaj preveč komplicirate. Kakšen power saving pa nastavitve v winsih, če je OP lepo povedal, da se mu izklopi še pred bootanjem! Disk sam po sebi ne shranjuje nobenih nastavitev, kdaj bo šel v power saving je shranjeno v operacijskem sistemu.

Sicer je res, da nima power saving v Windows nobene zveze z opisano tezavo, ni pa res da so vse "power saving" nastavitve samo stvar OSa - ravno nasprotno, diski, ki so se obnasali priblizno tako, kot opisuje OP, so ravno iz tistega obdobja, kot njegova plata, so to poceli zaradi nastavitev, ki so shranjene direktno v elektroniki diska (in jih je bilo mozno spremeniti): WD crap.

V OPjevem primeru to sicer ocitno ni issue, saj ima tezave z vec razlicnimi diski, ampak dejstvo ostaja da niso vse zadeve za "power saving" samo v OSu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony digitalna kamera in stojalo - težave

Oddelek: Zvok in slika
7935 (850) Robert
»

Računalnik zmrzne/zatrokira

Oddelek: Pomoč in nasveti
154149 (3523) Krzzich
»