» »

Signal pripravlja anonimne transakcije

Signal pripravlja anonimne transakcije

Slo-Tech - Aplikacija za varno komuniciranje s klici in kratkimi sporočili Signal bo dobila novo funkcijo, ki se od dosedanjih precej razlikuje. Uvesti nameravajo varna plačila med uporabniki, ki jih nihče drug ne bi mogel spremljati. V ta namen bodo uporabili kriptovaluto MobileCoin, ki je precej tesno povezana z razvijalci Signala. Izvršni direktor Signala Moxie Marlinspike je namreč izdatno sodeloval pri izdaji MobileCoina leta 2017, saj je opravljal funkcijo tehničnega svetovalca - tule je njegova bela knjiga.

Medtem ko je anonimno komuniciranje sorazmerno dobro rešen problem, je s premetavanjem denarja drugače. Četudi namreč implementirajo popolnoma anonimni sistem in pri tem ne zagrešijo nobene napake, še vedno ostaja problem izhodnih točk. Kdor ne želi obtičati z valuto MobileCoin, ki je še vedno precej eksperimentalna in nestanovitna po vrednosti, jo mora nekako pretvoriti v dolarje ali evre.

Sama tehnologija za MobileCoinom je sicer videti trdna. Uporablja protokol CryptoNote in tehniko Ring Confidential Transaction, kar imata tudi Monero in Zcash. MobileCoin uporablja tudi funkcijo v Intelovih procesorjih SGX, s katero strežnik prisili, da izvede kodo, kot je napisana, in niti administrator je ne more spremeniti (oziroma videti podatkov). Tako se zagotovi, da se vse nepotrebne informacije po izvedbi transakcije izbrišejo. SGX je dobrodošel dodatek, ni pa ključni del, saj je MobileCoin zgrajen z zavedanjem, da lahko SGX pade (v njem odkrijejo ranljivosti).

Zakaj torej želi Signal uvesti plačevanje? Tovrstne rešitve že obstajajo, na primer že omenjena Monero in Zcash. Njuna uporaba terja nekaj poznavanja delovanja kriptovalut, denimo vzpostavitev denarnice, kar bi pri Signalu odpadlo. Pisci želijo nakazila poenostaviti do te mere, kot so poenostaviti varno komunikacijo prek Signala. Znati ni treba praktično nič.

Vsi nad novostjo niso navdušeni. Ne gre le za možne implikacije anonimnega prenosa denarja, temveč tudi za pomisleke glede združljivosti te zamisli s filozofijo Signala. Ta je trenutno kompaktna in robustna aplikacija, ki opravlja svojo funkcijo brez težav. Če dobi še nakazovanje denarja, pa se bo zapletla v bistveno več birokracije in zakonske regulative. Ustanovitelj MobileCoina Josh Goldbard poudarja, da Signal na noben način ne bo prevzel nadzora nad delovanjem kriptovalute, temveč bo nudil le storitev izmenjave. Signal in MobileCoin bosta ostala popolnoma ločeni entiteti.

Prvi bodo plačila v Signal dobili Britanci.

11 komentarjev

fiction ::

Uporablja protokol CryptoNote in tehniko Ring Confidential Transaction, kar imata tudi Monero in Zcash.
ZCash ne uporablja RingCT.

https://www.schneier.com/blog/archives/...

shadeX ::

Naj prvo porihtajo desktop app, ki je podn od podna.

kow ::

Slaba ideja, ker mocno poveca potencialni regulativni napad na signal. Pa se fokus bodo izgubili. Sploh, ker service se vedno ni dovolj zanesljiv.

shadeX je izjavil:

Naj prvo porihtajo desktop app, ki je podn od podna.

Kaj pa je narobe z njim? Ga uporabljam in nobenih tezav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

freetard ::

MobileCoin uporablja tudi funkcijo v Intelovih procesorjih SGX, s katero strežnik prisili, da izvede kodo, kot je napisana

Ja potem pa tole ni trustless sistem. No saj tudi cel Signal ni tak.

Uporabnik ::

Edina res anonimna zadeva, ki jih poznam je https://oxen.io/who-are-we

Ne rabiš dat nič emaila, telefonske. Dobiš privacy maseesnger, prenos sredstev,...
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything

poweroff ::

Po eni strani razumem željo Moxieja, po drugi strani pa se igra nevarno igro in zna se zgoditi, da bo izgubil. Če pa uspe, pa bo to bomba. Predvsem pa mora rešiti problem smeti - se pravi špekulantov.
sudo poweroff

shadeX ::


Kaj pa je narobe z njim? Ga uporabljam in nobenih tezav.



Spama mi error-je "Error hanlding incoming message", in s tem se vklaplja oranžen notification (novo sporočilo), v windowsu. Je izjemno annoying in ta težava je znana že več let in jo niso še popravli.



Naslednja zadeva je da ne dobim sporočil med napravami. Npr če ga preberem na windowsu, ga nebom dobil na tablici in obratno. (se mi zdi da se ne dogaja vedno).

Včeraj sicer preklopil nazaj na Viber, ker sem izgubil več živcev kot mel koristi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

starfotr ::

Najprej naj Signal odpre komplet kodo.

Dvomim, da je tole pametna poteza.

d3m1g0d ::

A ni cel odprt?
Gott ist tot! Gott bleibt tot! Und wir haben ihn getötet!

poweroff ::

Serverji ne (na normalen način).
sudo poweroff

Ales ::

Par dni nazaj so sicer po skoraj enoletnem "premoru" spet objavili svežo kodo serverja na Githubu, ampak v mojih očeh to ne spremeni kaj dosti zadeve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ETN electroneum (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
19324155 (5767) Baja
»

Signal pripravlja anonimne transakcije

Oddelek: Novice / Zasebnost
115652 (3799) Ales
»

Facebook želi lastno kriptovaluto

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
238968 (6550) matijadmin
»

Prenovljen Google Pay (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5520515 (15579) Tody

Ponzijeva shema ByXpress (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23396661 (69649) krneki0001

Več podobnih tem