»

Ustanovitelj OneCoina se je izrekel za krivega

Slo-Tech - Karl Sebastian Greenwood, soustanovitelj OneCoina, ki ga je svoj čas oglaševal kot naslednji korak, ki bo nadomestil bitcoin, se je na newyorškem sodišču izrekel za krivega prevare in pranja denarja. OneCoin je leta 2014 skupaj z Rujo Ignatovo, ki ostaja na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA in Evropi, ustanovil v Bolgariji. OneCoin je bil lažna kriptovaluta, ki jo je prodajal prek sistema MLM (multi-level-marketing).

Greenwooda so na Tajskem aretirali že leta 2018 in ga kasneje izročili ZDA, medtem ko Ignatova ostaja na begu. OneCoin je bila ena največjih prevar na svetu, v katero so opeharjeni vlagatelji vplačali več milijard dolarjev. Kolovodje so trdili, da je OneCoin prihodnost kriptovalut, in obljubljali velikanske dobičke. Greenwood ni edini aretirani, saj so oblasti na Kitajskem preganjale 98 ljudi, ki so prodajali OneCoin, v Indiji pa so aretirali 18 ljudi. Obdobje OneCoina je trajalo od leta 2014 do propada menjalnice zanj leta 2017, čeprav je spletna stran ostala...

24 komentarjev

Signal pripravlja anonimne transakcije

Slo-Tech - Aplikacija za varno komuniciranje s klici in kratkimi sporočili Signal bo dobila novo funkcijo, ki se od dosedanjih precej razlikuje. Uvesti nameravajo varna plačila med uporabniki, ki jih nihče drug ne bi mogel spremljati. V ta namen bodo uporabili kriptovaluto MobileCoin, ki je precej tesno povezana z razvijalci Signala. Izvršni direktor Signala Moxie Marlinspike je namreč izdatno sodeloval pri izdaji MobileCoina leta 2017, saj je opravljal funkcijo tehničnega svetovalca - tule je njegova bela knjiga.

Medtem ko je anonimno komuniciranje sorazmerno dobro rešen problem, je s premetavanjem denarja drugače. Četudi namreč implementirajo popolnoma anonimni sistem in pri tem ne zagrešijo nobene napake, še vedno ostaja problem izhodnih točk. Kdor ne želi obtičati z valuto MobileCoin, ki je še vedno precej eksperimentalna in nestanovitna po vrednosti, jo mora nekako pretvoriti v dolarje ali evre.

Sama tehnologija za MobileCoinom je sicer videti trdna. Uporablja protokol CryptoNote in...

11 komentarjev

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

vir: Bloomberg
Bloomberg - Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg.

Seveda pa to ne pomeni, da je s kriminalom povezanih transakcij s kriptovalutami kaj manj. Nasprotno, njihovo število se skladno z razmahom temnega spleta od leta 2013 strmo povečuje, se je pa njihov delež zmanjšal zaradi razmaha popularnosti bitcoina. Še pred petimi leti je bilo takih transakcij kar 90 %, trenutno pa zajemajo le še kako desetino vseh. Večino aktivnosti...

8 komentarjev

Bitcoin nič kaj anonimen, kriminalci imajo raje zcash in monero

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Katarju so pokazali, da transakcije z bitcoini niso le javne, kar je osnovni koncept njegovega delovanja, temveč tudi nič kaj anonimne, saj tudi leta po izvedbi ni težko povezati naslovov denarnic z resničnimi osebami. To niti ni kakšna večja pomanjkljivost bitcoina, temveč posledica njegovega ustroja in varnostnih praks, ki jih ljudje zasledujemo na internetu. Raziskovalci zaključujejo, da moramo pri vsaki transakciji predpostavljati, da je identiteta sodelujočih znana (ali pa bo nekoč v prihodnosti), če nimamo res dobrih argumentov, zakaj ne bi bila.

V svoji raziskavi so najprej zbrali več deset naslovov, ki so se valjali na straneh na Toru in kamor se...

50 komentarjev

Zloraba procesorjev obiskovalcev za rudarjenje čedalje pogostejša

Slo-Tech - Minuli teden smo pisali o nenavadnem preizkusu strani The Pirate Bay, ki je procesorski čas obiskovalcev uporabljala za rudarjenje kriptovalute monero. Tovrstna praksa postaja vse bolj razširjena, saj jo uporabljajo tudi nekatere druge strani, ustrezno kodo pa so programi za blokiranje reklam že začeli prepoznavati in blokirati. Je to prihodnost financiranja strani?

Knjižnico v JavaScriptu, ki rudari monero, so odkrili na dveh domenah Showtima. Gre za knjižnico z imenom Coinhive, ki jo najdemo na showtime.com in showtimeanytime.com. Za zdaj še ni jasno, ali so jo tja podtaknili kakšni hekerji ali pa Showtime dejansko preizkuša rudarjenje. Je pa čez nekaj ur z omenjene strani...

27 komentarjev

Čedalje več okuženih računalnikov rudari kriptovalute

Število odkritih okuženih računalnikov za rudarjenje kriptovalut

Secure List - S čedalje večjo priljubljenostjo kriptovalut so te postale privlačne tudi za nepridiprave, ki želijo kaj zaslužiti. Ena izmed možnosti, ki so letos postale zelo popularne, so virusi, ki okužene računalnike uporabljajo za rudarjenje teh kriptovalut. Za bitcoin so to na domačih računalnikih že dolgo na izplača več, za nekatere druge kriptovalute pa je še smiselno. Večinoma se rudarita monero in zcash. Kaspersky Lab je v raziskavi zaznal močan porast tako okuženih računalnikov.

Leta 2013 so odkrili 205.000 primerov okuženih računalnikov za rudarjenje kriptovalut, leta 2014 701.000, v prvih osmih mesecih tega leta pa že 1,65 milijona. Večinoma gre za sorazmerno preprosto širjenje, saj si nesnago uporabniki nevede namestijo sami, redkeje pa gre za...

54 komentarjev