» »

Upokojenci so proti dvigu min.pokojnine

Upokojenci so proti dvigu min.pokojnine

Temo vidijo: vsi

jernejl ::

gozdar1 je izjavil:

medtem ko je premoženje zelo malo ali pa nič obdavčeno, samo temu bodo verjetno najbolj nasprotovali ravno upokojenci.

Predvsem tisti, ki živé sami v (lastnem) trosobnem stanovanju sredi Ljubljane in se pritožujejo, kako je s 600 evri pokojnine težko živeti. :))

Mato989 ::

LukiYo je izjavil:

Ljudje ne znajo sklepat, videt 2 koraka naprej: Namesto, da bi podprli "ta nižje" in s tem vplivali enkrat tudi na svoj dvig...
Podobno, kot pri minimalnih plačah: Ne privoščit dviga minimalnega prihodka, ker ena čistilka se pa že ne bo približala inženirju,
namesto da bi inženir videl svojo bedo in se obratno vprašal...

Ja to se čuje zelo lepo in prav, ampak v resnici je pa tako, da eni vemo da če bomo tak delali kot ti praviš se bodo podjetja zapirala še hitreje... :)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

KAVINSKY ::

jernejl je izjavil:

Predvsem tisti, ki živé sami v (lastnem) trosobnem stanovanju sredi Ljubljane in se pritožujejo, kako je s 600 evri pokojnine težko živeti. :))

Je verjetno več takih z lastnimi 6 sobnimi hišami, kateri se potem pritožujejo, da jim gredo 2-3 penzije samo za kurjavo.

jernejl ::

Ja to se čuje zelo lepo in prav

V resnici je precej narobe... tisti, ki ne vidijo niti 1 korak naprej, pač ne razumejo, da če želiš nekomu dati nekaj več, moraš drugemu vzeti (če se ne spremeni kaj tretjega).
In tako pridemo do tega, da dvig določenih plač (recimo čistilk) pač pomeni nekoliko višje cene v trgovinah, gostilnah, višje obratovalne stroške in podobno.
In potem, ko začneš plačevati te višje stroške, res začneš razmišljati o tem, da pa si morda tudi sam zaslužiš višjo plačo, da boš to kompenziral.

Nekaterim pač ni jasno, da brez dviga produktivnosti enostavno ne moremo imeti več. Vsaka črka na papirju - zakon, ki nekomu da nekaj več - to pač vzame nekomu drugemu.

DostMam ::

Na to dam za rundo!

joze67 ::

Mato989 je izjavil:

Ce so delali 15 let ne razumem zakaj bi si ZASLUZILI 450e...
Nihče ne govori o tem, kaj bi zaslužili, ampak o tem, kaj bi jim dali. Da bi lahko vsaj živeli. Ker kot družbi (ne naboru posameznikov) bi naj bi nam bil cilj, da lahko vsak živi.

Pa ko govorimo o vplačanih prispevkih ... meni se obeta pokojnina nekje na 2/3 plače. Koliko vas misli, da je to karkoli povezano z mojimi vplačili - razen v smislu, da se mi glede na ta vplačila dodeli sorazmerni kos pogače, ki je na voljo. Če bi namesto privatizacije vse dali v pokojninski sklad, bi se dalo o čem pogovarjat, tako pa gre samo za dogovorjena administrativna razmerja. Če se dogovorimo, da manj kot 400€ ne damo ven, je to prav tako dogovor kot ta današnji, in ne temelji na preteklih vlaganjih (razen kot način računanja). Pa mislim, da je pokojnina tudi navzgor omejena - spet, dogovor.

joze67 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ce so delali 15 let ne razumem zakaj bi si ZASLUZILI 450e...
Nihče ne govori o tem, kaj bi zaslužili, ampak o tem, kaj bi jim dali. Da bi lahko vsaj živeli. Ker kot družbi (ne naboru posameznikov) bi naj bi nam bil cilj, da lahko vsak živi.

Poglej v osnovi mora bit oseba kaznovana če ne oddela 40 let... ker če družba nekaj daje vsakemu posamezniku neke pravice, mora tudi stremet k palici če posameznih družbi nič ne vrača...

Že itak smo ZELO preblizu temu, ko bo bolje delat na črno in vzet 15 let pokojnine kot pa se gnat 40 let in dobit sorazmerno manj.

Pa ko govorimo o vplačanih prispevkih ... meni se obeta pokojnina nekje na 2/3 plače. Koliko vas misli, da je to karkoli povezano z mojimi vplačili - razen v smislu, da se mi glede na ta vplačila dodeli sorazmerni kos pogače, ki je na voljo. Če bi namesto privatizacije vse dali v pokojninski sklad, bi se dalo o čem pogovarjat, tako pa gre samo za dogovorjena administrativna razmerja. Če se dogovorimo, da manj kot 400€ ne damo ven, je to prav tako dogovor kot ta današnji, in ne temelji na preteklih vlaganjih (razen kot način računanja). Pa mislim, da je pokojnina tudi navzgor omejena - spet, dogovor.

Ja seveda je dogovor, AMPAK, dogovori imajo tudi neko finančno ozadje, že itak država vsako leto doda dobro milijardico zraven, ampak to ni vzdržno niti smiselno... moralo bi bit tako da je ZPIZ samozadosten, če ni, se ga naj ukine.

Pogost krivec je to "delo na črno". Vendar, nihče "na črno" ne more delati sam. Potrebna sta vsaj dva. Pač, sprijaznimo se, da smo vsi kot družba skorumpirani in plačujmo davek za to delo na črno.

joze67 ::

Mato989 je izjavil:

Poglej v osnovi mora bit oseba kaznovana če ne oddela 40 let... ker če družba nekaj daje vsakemu posamezniku neke pravice, mora tudi stremet k palici če posameznih družbi nič ne vrača...
Ne vem, kako to izgleda pri tebi, ampak omogočiti bolj ali manj golo preživetje ni neka strašna nagrada. Tisti, ki 40 let dela in dobi malenkost boljšo pokojnino, ta čas ni delal za to pokojnino, ampak da je sploh preživel do nje.

Si se kdaj vprašal, kakšne sorte človek (?) si, ko si tako obseden s kaznovanjem? Sam sem mnenja, da bi preživetje - celo dostojno preživetje - moralo biti osnova, baseline - čez je korenček, palica pa samo za ekcesne primere.

joze67 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne vem, kako to izgleda pri tebi, ampak omogočiti bolj ali manj golo preživetje ni neka strašna nagrada. Tisti, ki 40 let dela in dobi malenkost boljšo pokojnino, ta čas ni delal za to pokojnino, ampak da je sploh preživel do nje.

Si se kdaj vprašal, kakšne sorte človek (?) si, ko si tako obseden s kaznovanjem? Sam sem mnenja, da bi preživetje - celo dostojno preživetje - moralo biti osnova, baseline - čez je korenček, palica pa samo za ekcesne primere.

Saj delat samo 15 let od 40 zahtevani JE ekscesen primer...

Baseline je 40 let dleovne dobe, vse kar je pod je slabo(palica), vse kar je nad pa je korenček...

To je edini način da bo ZPIZ vsaj na oko vzdržen... drugače je bolje spremenit ZPIZ oz. ga ukinit in dat vsakemu po 65tem socialno brezpogojno in ukinit prispevke iz plače in na bruto 2

WhiteAngel ::

joze67 je izjavil:

Sam sem mnenja, da bi preživetje - celo dostojno preživetje - moralo biti osnova, baseline

Temu jaz močno nasprotujem. Od kdaj je neka univerzalna pravica preživeti brez vlaganja, brez dela - izključno na račun drugih? Madona, še vsaka žival v gmajni mora nekaj ulovit, da preživi, pa ne rabi veliko. Ekstremen primer - še brezdomci npr. preživijo od dobre volje mimoidočih, ne pa zaradi neke "pravice", da jih moramo ostali preživeti. Vsaka sociala bi morala biti namenjena tistim, ki so zašli, da se čim prej poberejo in začnejo funkcionirat. Ne pa, da je sociala nek konstanten priliv in baseline, da se preživi. Zakaj? Zato, ker mora biti delo cenjeno. Ne pa obstoječe premoženje (aka elitni razred) ali socialni transferji zavoljo miru na ulici.

PS: Izjema so seveda tisti, ki niso sposobni (še) delat in se sami preživet / bolni.

Na tem svetu niso samo tisti "pridni", ki delajo in tisti "grdi", ki nočejo delati. Razen tistih, ki so premladi, prestari ali bolni, so tudi tisti "pridni", ki ne morejo delati. Še sinoči mi je gtfo razložil vse o 1000 delavcev, ki bodo pravkar zgubili službe. Rzaložite njim kako so "zašle" in kako naj si priskrbijo polno penzijo v naslednjih 10 letih, ko služb ne bodo dobile. Tudi za to je sociala in ne vidim problema v tem, da dobijo tisti dodatek, ko bodo upravičeni do polnega penziona.

DostMam je izjavil:

Na tem svetu niso samo tisti "pridni", ki delajo in tisti "grdi", ki nočejo delati. Razen tistih, ki so premladi, prestari ali bolni, so tudi tisti "pridni", ki ne morejo delati. Še sinoči mi je gtfo razložil vse o 1000 delavcev, ki bodo pravkar zgubili službe. Rzaložite njim kako so "zašle" in kako naj si priskrbijo polno penzijo v naslednjih 10 letih, ko služb ne bodo dobile. Tudi za to je sociala in ne vidim problema v tem, da dobijo tisti dodatek, ko bodo upravičeni do polnega penziona.

Saj zato pa je potrebno LOČIT...

Če pač nisi mogel zbrat delovne dobe, prejemaj socialno ne pa neko fake pokojnino ki si je ne zaslužiš... Pokojnina ni socialni korektiv ampak naj bo PRISLUŽENA RENTA

WhiteAngel je izjavil:

joze67 je izjavil:

Sam sem mnenja, da bi preživetje - celo dostojno preživetje - moralo biti osnova, baseline

Temu jaz močno nasprotujem. Od kdaj je neka univerzalna pravica preživeti brez vlaganja, brez dela - izključno na račun drugih? Madona, še vsaka žival v gmajni mora nekaj ulovit, da preživi, pa ne rabi veliko. Ekstremen primer - še brezdomci npr. preživijo od dobre volje mimoidočih, ne pa zaradi neke "pravice", da jih moramo ostali preživeti. Vsaka sociala bi morala biti namenjena tistim, ki so zašli, da se čim prej poberejo in začnejo funkcionirat. Ne pa, da je sociala nek konstanten priliv in baseline, da se preživi. Zakaj? Zato, ker mora biti delo cenjeno. Ne pa obstoječe premoženje (aka elitni razred) ali socialni transferji zavoljo miru na ulici.

PS: Izjema so seveda tisti, ki niso sposobni (še) delat in se sami preživet / bolni.

Ko človek dobro prebere, kaj ste napisali ugotovi, da v skoraj vsem imate totalno napačen pogled na svet.
Najprej: pravica do preživetja. Vsak slehernik ima pravico do preživetja, še posebej v socialni družbi. Sicer ne zagovarjam delomrznežev, vendar je pač tako. Družba je pač napredovala.
Drugo: brezdomci. Motite se, če mislite, da preživijo samo od dobrodelnosti in usmiljenja. Vsi točno vedo kdaj je plačilni dan na CSD.
Prav imate, da mora biti delo cenjeno, motote se pa, da ga moramo ceniti na plečeh tistih, ki so na robu. Bolje bi bilo, če bi ga cenili naši delodajalci.
Obstoječe premoženje elitnega razreda je njihovo premoženje. Ni nobenega razloga, da bi to ne cenili, ali v njega drezali.
Socialni transferji zavoljo miru na ulici so in bodo, zato, da tisi del prebivalstva, ki ni pripravljen delati (in je zato pripravljen vegetirati na robu) privabite na volitve in ga obdržite nato doma, da bi ne posegel po premoženju tistih, ki pridno delajo.

Mato989 je izjavil:

DostMam je izjavil:

Če pač nisi mogel zbrat delovne dobe, prejemaj socialno ne pa neko fake pokojnino ki si je ne zaslužiš... Pokojnina ni socialni korektiv ampak naj bo PRISLUŽENA RENTA

Med fake pokojnino v višini 450 € in PRISLUŽENO RENTO v višini 280 € + socialnim dodatkov v višini 170 € ni nobene razlike. Če gre za ponos, je.eš ga!
O PRISLUŽENI RENTI lahko samo sanjate, ker ste relativno mladi. Pri tem ne znate povedati, kako naj rento prislužijo vse generacije, ki so to zamudile in je niti v sanjah ne morejo prislužiti.

DostMam je izjavil:

Mato989 je izjavil:

DostMam je izjavil:

Med fake pokojnino v višini 450 € in PRISLUŽENO RENTO v višini 280 € + socialnim dodatkov v višini 170 € ni nobene razlike. Če gre za ponos, je.eš ga!
O PRISLUŽENI RENTI lahko samo sanjate, ker ste relativno mladi. Pri tem ne znate povedati, kako naj rento prislužijo vse generacije, ki so to zamudile in je niti v sanjah ne morejo prislužiti.

Če ni nobene razlike, potem je itak ne rabijo kajne? =) Saj praviš da ni NOBENE RAZLIKE!

Seveda znamo povedat kako naj rento prislužijo, oddelajo naj 40 let delovne dobe, če ne morejo naj grejo v invalidno penzijo če so za to kriteriji upoštevani ali pa naj bodo na sociali

Mare2 ::

Tam nekje zadnjih 15 let so penzionisti hudo nastradali glede količnika za penzijo. Treba bi bilo najprej njim povrniti razliko. Seveda, kdor ni delal 40 let naj razliko, če rabi, črpa iz drugih soc. transferjev. Levica pa itak kar strelja vsevprek, kaj bi nekomu populistično dali, seveda ne iz svojega žepa.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Ponovno prebrat, kaj sem napisal, vzet kalkulator, če ne gre drugače in, predvsem, ne vleč v debato novih kosti takrat, ko vam zmanjka odgovorov.

WizzardOfOZ ::

jernejl je izjavil:

Nekaterim pač ni jasno, da brez dviga produktivnosti enostavno ne moremo imeti več. Vsaka črka na papirju - zakon, ki nekomu da nekaj več - to pač vzame nekomu drugemu.

Problem je pa, ker tudi če dvigneš produktivnost, kdo pa garantira, da boš zato dobil večjo plačo.

Ogromno ljudi danes dela po načelu, ne moreš me tako malo plačat, kot jaz lahko malo naredim, pa čeprav imajo zelo dobre plače. In to je res žalostno. Potem pa še šefi takih delavcev ne upajo pometat na cesto, da bi ostali, ki delajo dobili več.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Mare2 je izjavil:

Tam nekje zadnjih 15 let so penzionisti hudo nastradali glede količnika za penzijo. Treba bi bilo najprej njim povrniti razliko. Seveda, kdor ni delal 40 let naj razliko, če rabi, črpa iz drugih soc. transferjev. Levica pa itak kar strelja vsevprek, kaj bi nekomu populistično dali, seveda ne iz svojega žepa.

Kje so hudo nastradali zaradi količnika? Kolikor jaz vem, je nekoč količnik bil sicer resda višji ampak se je gledal od NETO plače, zdaj pa od bruto ali nekaj takega, popravite me tu kjer se motim, ampak mislim da je nekako tako...

Največja napaka sistema je v tem da ko se spremenijo POGOJI za upokojitev, da se višine pokojnin po novih pogojih ne PORAČUNAJO tudi za nazaj... torej bi morali na novo obračunat VSEM starim upokojencem pokojnine po novih pogojih, to bi bilo bolj fer, ne pa da ima nekdo ki je v penziji 30 let čist žnj pogoje kot zdaj moja mati... zakaj ne bi imela oba, saj se pokojnina izplačuje po trenutnih vplačilih ne pa na podlagi varčevanja.

NESPREJEMLJIVO je edino to, da če sta 2 delavca vplačala IDENTIČNO oz. imela enaka vplačila in plačo bila na enakem delovnem mestu ampak sta se zaposlila z ŽNJ leti razlike, da imata RAZLIČNE pokojnine

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

solatko ::

WhiteAngel - Če bi le bilo tako pa ni. Iz pokojninskega se plačuje tudi čisto vse zakonske določitve penzij, ki ne temeljijo na vplačilih in bi jih morala država plačevati iz proračuna. Če bi se to dogajalo, bi vsako leto kakšna miljarda v penzijski blagajni ostala. Ker denarja za pokojnine ne sme zmanjkat, država pokriva "izgubo", ki jo je s svojo zakonodajo sama povzročila.
Troli, nehajte pljuvat po zasluženih penzijah!
To je pravica, zaradi katere se ti lahko sprehajaš varno, pojdi v kraje, kjer takih pravic nimajo in se prej pozanimaj, kaj moraš početi, da prideš od tam živ, okraden boš tako ali tako.

Invictus - Ti si bedak, ki misli, da denar od vplačil leži v kleti SPIZ-a. Vplačevali so procentualno več kot danes, če računaš, da so takrat ljudje s plačami delali nepremičnine, so bile realno višje, kot so danes. Vsak dinar, ki je pritekel iz prispevkov, je država takoj prenesla v investicije. Zato se prispevki v SPIZ letno revalorizirajo.

GXGaming - Če bi vlada take sklepe pokrila iz proračuna, mimo pokojninske blagajna ja, ker pa bo to strošek vseh, ki so vplačevali več pa to pomeni stagniranje višjih pokojnin, kljub inflaciji, kar pomeni slabšanje za vse, na račun tistih, ki dobijo premalo. Takih določil je v pokojninskem zakonu preveč in vse gredo na račun vplačil vseh.

jernejl - A ti vidiš dovolj manjših stanovanj, v katere bi te lastniki velikih stanovanj lahko šli, če pa primerjaš še cene m2 za 3. sobno in garsonjero, te pa prime srat.
Za dvig produktivnosti pa moraš delat kaj drugega od lon poslov in trgovine! Moraš ustvarjati novo vrednost, za kar pa rabiš razvoj, patente, inovacije,.... česar pa v malih, družinskih firmah ne morejo finančno sfolgat, večje sisteme pa smo uničili.

Mato989 - Za vse pravice, ki imajo podlago v zakonskih določilih, bi morala država dati vsako lete vsaj 3 miljarde (potem pa računaj). Bedak si in boš ostal, pravic za nazaj se ne sme jemati. Potem moraš tudi ti doplačati razliko za stanovanje, ker je danes enkrat dražje, kot je bilo, ko si ga kupil, oziroma se ti morajo povišat obroki kredita.
Kako več, da sta vplačevala enake prispevke in imela enako plačo, da pa nimata podobnih penzij? Spremljaš njuno življenje, si član UDBA-e?
Lahko sta bila ne istem delovnem mestu pa nista imela enakih plač, jaz sem imel cca 30%-ov višjo plačo od sodelavcev na podobnem delovnem mestu, oni pa so imeli za razliko, v povprečju 20 nadur/teden, katerih jaz nisem delal.

DostMam - Za delo na črno je čisto preprosta rešitev, zaradi katere bi pobrali vsaj 50%-ov dajatev, ki jih danes ne dobimo - možnost avtoprijave.
Nihče namreč nebi samo sedel doma in gledal TV, brez da bi počel kaj koristnega, pri čemer lahko tudi kaj zasluži. Zakonodaja pravi, da tudi sosedu zastonj ne smeš pomagat v svojem primarnem poklicu - kretenizem, da ni večjega.

WizzardOfOZ - Garantiram ti, da jo ne boš, dokler se ne popravijo osnove v kolektivnih pogodbah, o katerih pa se delodajalci nočejo pogovarjat.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Mato989 - Za vse pravice, ki imajo podlago v zakonskih določilih, bi morala država dati vsako lete vsaj 3 miljarde (potem pa računaj). Bedak si in boš ostal, pravic za nazaj se ne sme jemati. Potem moraš tudi ti doplačati razliko za stanovanje, ker je danes enkrat dražje, kot je bilo, ko si ga kupil, oziroma se ti morajo povišat obroki kredita.
Kako več, da sta vplačevala enake prispevke in imela enako plačo, da pa nimata podobnih penzij? Spremljaš njuno življenje, si član UDBA-e?
Lahko sta bila ne istem delovnem mestu pa nista imela enakih plač, jaz sem imel cca 30%-ov višjo plačo od sodelavcev na podobnem delovnem mestu, oni pa so imeli za razliko, v povprečju 20 nadur/teden, katerih jaz nisem delal.

solatko, preberi še enkrat

Govorim o teoretičnem primeru, ti pa se zaganjaš kot penzijonistični konj...

V Sloveniji je težava z pokojninami ravno zato ker imajo eni odmerjene neumno ali pa preveč glede na vplačila zaradi raznoraznih odmernih odstotkov revalorizacij in podobnih neumnosti.

Dejansko bi moralo bit celo tak, VSAK ki ni oddelal 40 let delovne dobe bi moral dobit SAMO socialnopomoč in niti centa več... to bi bilo mnogo bolje in bi bila fajn palica za lenuhe!

solatko ::

Mato989 - Če bi bil funkcionalno pismen, bi vedel, da penzije tistih s 40 let zavarovalne dobe, niso enake, kot jih imajo tisti s samo 15 let. Problem je za tiste, ki so bili na minimalnih plačah, v obdobju 20 let, ko se iz doplačil k minimalni plači, ni obračunavalo prispevkov in imajo kljub 40-tim letom, tako nizke osnove, da jim izplačujejo penzijo v višini 300-+€ POLNE penzije. Za manj delovne dobe so pri izračunu malusi, ki višji od bonusov za dodatna leta, tako, da kar se tega tiče, so odmere še kar poštene.
Delo krepa človeka

Mato989 je izjavil:

...Največja napaka sistema je v tem da ko se spremenijo POGOJI za upokojitev, da se višine pokojnin po novih pogojih ne PORAČUNAJO tudi za nazaj...

Tako je! In če se po novih merilih izide, da so prej dobivali več, naj vrnejo za nazaj neupravičeno pridobljeno! Prekleti stari prdci. Če nimajo, naj se vzame od zdravil in plenic!

Alien123 ::

DostMam je izjavil:

Mato989 je izjavil:

...Največja napaka sistema je v tem da ko se spremenijo POGOJI za upokojitev, da se višine pokojnin po novih pogojih ne PORAČUNAJO tudi za nazaj...

Tako je! In če se po novih merilih izide, da so prej dobivali več, naj vrnejo za nazaj neupravičeno pridobljeno! Prekleti stari prdci. Če nimajo, naj se vzame od zdravil in plenic!

Kaj vas motijo upokojenci? A ko pa milijoni sprdijo v oaze pa nič? Gluperdine slovenske glupe u pm

gddr85 ::

eh potem jih polovica iz DSOja leti na cesto in bi imeli drug problem: preveč brezdomcev :P

solatko je izjavil:

Mato989 - Če bi bil funkcionalno pismen, bi vedel, da penzije tistih s 40 let zavarovalne dobe, niso enake, kot jih imajo tisti s samo 15 let. Problem je za tiste, ki so bili na minimalnih plačah, v obdobju 20 let, ko se iz doplačil k minimalni plači, ni obračunavalo prispevkov in imajo kljub 40-tim letom, tako nizke osnove, da jim izplačujejo penzijo v višini 300-+€ POLNE penzije. Za manj delovne dobe so pri izračunu malusi, ki višji od bonusov za dodatna leta, tako, da kar se tega tiče, so odmere še kar poštene.

Ok solatko, pol pa ti nam razloži kako je to, da VSI ki imajo 40 let priznane delovne dobe da morjo dobit vsaj 500€ ali koliko je že po novem pokojnine

Pravico do zagotovljene pokojnine v višini najmanj 500 evrov bodo imeli vsi uživalci, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po prej veljavnih predpisih, torej tudi s krajšo dopolnjeno pokojninsko dobo od sedaj veljavne, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Novost pa velja tudi za posameznike, ki se še bodo upokojili, a kljub izpolnjenim pogojem za polno pokojnino ne bi dosegli zneska 500 evrov. Pokojninska doba, ki je predpisana za pridobitev pravice do pokojnine pri najnižji starosti, je 40 let brez dokupa (po določbah veljavnega ZPIZ-2 oziroma z ustrezno krajšo pokojninsko dobo brez dokupa, ki je določena za ženske v prehodnem obdobju po 27. členu ZPIZ-2). Več o tem pa v prispevku Pogoji za upokojitev v letu 2017.

Danes je to še več zaradi uskladitev... Kot vidim jaz, VSAK ki je dosegel 40 let DELOVNE DOBE brez dokupa mu pripada najmanj 500€ pokojnine leta 2017, danes je to zaradi uskladitev že kakih 550€ verjetno.

Ja, o tem se pogovarjamo. In o tem, da so nekateri upokojenci proti tem dvigu, ker tisti ki nimajo pokojninske dobe, si to ne zaslužijo, za otroke, ups, ponos gre vendar! Naj uni rajši vsak mese gredo po socialno. To je povzetek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DostMam ()

Gagatronix ::

Motijo vas upokojenci, motijo vas prejemniki socialnih transferjev, motijo vas muslimani, motijo vas ... A imate res tako dolgocasna zivljenja, da vas vse take marginalno pomembne stvari motijo, medtem ko dejansko pomembnih ne vidite ? ;(

Jebenti slovenceljni blesavi.

Utk ::

Tisti, ki so uspeli preživet 40 let brez dela, naj tako živijo še naprej, ali pa dajo ostalim nasvet, kako se to dela. Delali nekaj že so, zakaj niso plačevali prispevkov, je pa drugo. In zakaj jih nekateri bedaki plačujejo.

gozdar1 ::

Gagatronix je izjavil:

Motijo vas upokojenci, motijo vas prejemniki socialnih transferjev, motijo vas muslimani, motijo vas ... A imate res tako dolgocasna zivljenja, da vas vse take marginalno pomembne stvari motijo, medtem ko dejansko pomembnih ne vidite ? ;(

Motijo vas kapitalisti , motijo vas tisti, ki si drznejo zaslužit malo več od minimalca.
Vsi bi se igrali socializem s tujim in kapitalizem s svojim.

Utk je izjavil:

Tisti, ki so uspeli preživet 40 let brez dela, naj tako živijo še naprej, ali pa dajo ostalim nasvet, kako se to dela. Delali nekaj že so, zakaj niso plačevali prispevkov, je pa drugo. In zakaj jih nekateri bedaki plačujejo.

Tako na hitro mi padejo na pamet nekatere katergorije "znanstvenikov":
- bogati dediči, ker se jim za to blago ...
- prostitutke, ker jih vsi povprek natg..., po zakonu pa ne smejo pisnit
- zaposlenci v verskih organizacijah
- lovače, ker so se dobro poročile in jih dec vzdržuje, upajo pa na družinsko
- Hildini (in ne samo njeni) delavci, ki se jim je trgalo, ni se vplačevalo
Mogoče še kdo prispeva kakšno kategorijo za Matotov seznam kje vzet.

DostMam je izjavil:

Ja, o tem se pogovarjamo. In o tem, da so nekateri upokojenci proti tem dvigu, ker tisti ki nimajo pokojninske dobe, si to ne zaslužijo, za otroke, ups, ponos gre vendar! Naj uni rajši vsak mese gredo po socialno. To je povzetek.

Ne ne, to je že sprejeto... VSAK ki ima 40 let delovne dobe dobi letos najmanj

da bo po uskladitvi za 2 odstotka s 1. decembrom 2020 zagotovljena pokojnina znašala 566,88 evra.

Torej oddelaj 40 let delovne dobe brez dokupa in dobil boš NAJMANJ 566€ do smrti!

Če nisi, potem živi naprej kot si pred tem!

DostMam je izjavil:

Utk je izjavil:

Tako na hitro mi padejo na pamet nekatere katergorije "znanstvenikov":
- bogati dediči, ker se jim za to blago ...
- prostitutke, ker jih vsi povprek natg..., po zakonu pa ne smejo pisnit
- zaposlenci v verskih organizacijah
- lovače, ker so se dobro poročile in jih dec vzdržuje, upajo pa na družinsko
- Hildini (in ne samo njeni) delavci, ki se jim je trgalo, ni se vplačevalo
Mogoče še kdo prispeva kakšno kategorijo za Matotov seznam kje vzet.

Od teh je problem samo ena skupina. Pa še tu je vse manj izgovorov, ker lahko vsak sproti preverja kaj mu je plačano. Včasih se ni dalo.

x3ca ::

Visoko izobražen kader pogosto začne delat šele po 30. letu.
V mojih časih se študentsko delo ni štelo v delovno dobo.
Nekatere ženske ostanejo doma, da skrbijo za otroke in gospodinjstvo.

Ni vsak delomrznež, če ne doseže 40 let delovne dobe.

Gagatronix ::

Ne trudi se tega dopovedati Matotu in ostalim, ki bi najraje cele skupine ljudi odpeljali pred strelski vod. Nima smisla. Nekaterim prej prides en meter v rit kot en centimeter v betico.

x3ca je izjavil:

Ne, ni, samo polne penzije si pač ne zasluži. Visokoizobražen kader bo imel lepo penzijo tudi če zaključi po 35 letih, pa še kaj si našpara zraven.
Whatever, kako je nekdo preživel do takrat, naj še pol. Tako enostavno je to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

...Whatever, kako je nekdo preživel do takrat, naj še pol. Tako enostavno je to.

Ne, ni tako enostavno! Govorimo o ljudeh, ki se ne morejo preživljati tako, kot so se, ko so bili aktivni. Govorimo o bedni razliki, ki je še vedno nižja od bednega minimalnega penziona in govorimo o tem, da so eni penzionisti drugim fovš. Nič ni tako enostavno!

Popraviti se mmoram: govorimo o razliki nekih 150 do 200 €, ki jih ne izplačamo iz naslova socialnih doklad ampak iz pokojninske blagajne in jih nato hočejo nekateri vzeti.

Socialna pomoč pač ni enaka polni penziji, in upam da nikoli ne bo.

x3ca je izjavil:

Kdo pravi da morajo ti it v penzijo pri 65 lahko pri 75 saj so baje cili in zdravi

zobnik ::

Gagatronix je izjavil:

:)
BRAVO, imaš srce, z dobrim se ti bo vračal.

dexterboy ::

Prebral zdele vse poste, pa ne vem, ali naj se jokam ali smejim, ker vidim, da je še @gtfo obupal nad vami, čeprav mu je na začetku prav dobro kazalo, ker vam tudi osnove ekonomije NISO jasne, pa čeprav so v osnovi zelo preproste, vsak se jih lahko sam nauči, je tega polno na spletu...
- DVIG minimalne plače pripelje obvezno do VIŠANJA števila nezaposlenih.
- Država MORA vlagati v JAVNE projekte, da se odprejo NOVA delovna mesta.
- Denar bi se moral kreirati samo takrat, ko je USTVARJEN skozi delovni proces, ne pa, ko se tiska.
- Veliko služb v javni upravi NE ustvarja NOBENE dodane vrednosti.
- Če bomo še NAPREJ zgolj in samo TISKALI denar, bomo kot bumerang dobili HIPERINFLACIJO, ki vodi v še večje število nezaposlenih.
- LEVICA hoče doseči SOCIALIZEM (v čemer je tudi Biden zelo uspešen), ki pa na dolgi rok UNIČUJE gospodarstvo in delovna mesta.
Šolski primer razlage zakonskega minimalca;
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

zobnik ::

...vem, sam pohlepa ne maram

če danes eni s 1000 ne morejo preživet pa da tisti #drobiž# nebi dal revnim....

dileme pa ni in levici bo to sigurno uspel

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

gozdar1 ::

x3ca je izjavil:

Visoko izobražen kader je v sloveniji molzna krava. Obdavčitev dela pa absolutno previsoka.

Ascendor ::

zobnik je izjavil:

...vem, sam pohlepa ne maram

če danes eni s 1000 ne morejo preživet pa da tisti #drobiž# nebi dal revnim....

dileme pa ni in levici bo to sigurno uspel

Levici bo to sigurno uspel? Sanjaj :)

dexterboy je izjavil:

Prebral zdele vse poste, pa ne vem, ali naj se jokam ali smejim, ker vidim, da je še @gtfo obupal nad vami, čeprav mu je na začetku prav dobro kazalo, ker vam tudi osnove ekonomije NISO jasne, pa čeprav so v osnovi zelo preproste, vsak se jih lahko sam nauči, je tega polno na spletu...
- Država MORA vlagati v JAVNE projekte, da se odprejo NOVA delovna mesta.
- Denar bi se moral kreirati samo takrat, ko je USTVARJEN skozi delovni proces, ne pa, ko se tiska.
- Veliko služb v javni upravi NE ustvarja NOBENE dodane vrednosti.
- Če bomo še NAPREJ zgolj in samo TISKALI denar, bomo kot bumerang dobili HIPERINFLACIJO, ki vodi v še večje število nezaposlenih.
- LEVICA hoče doseči SOCIALIZEM (v čemer je tudi Biden zelo uspešen), ki pa na dolgi rok UNIČUJE gospodarstvo in delovna mesta.
Šolski primer razlage zakonskega minimalca;

Se skoraj v vsem strinjam. Nekaj pa ne razumem: pravite, da veliko služb v javni upravi ne ustvarja nobene dodane vrednosti. Mislite, da manjši del ustvarja neko dodano vrednost ali pa da se dodana vrednost ne ustvarja zaradi števila zaposlenih? In, ker sem tehnik, lahko poveste kako vidite ustvarjanje te dodane vrednosti v družbi. Kje to nastaja?
Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DostMam ()

Dodana vrednost v JU in JS se gleda malo drugače kot v ZS... ko kdo govori da ne ustvarjajo dodane vrednosti verjetno striktno misli PLUSA na TRR države...

Seveda učitelj ne more proizvajat plusa neposredno ampak posredno, če njegove učence dobro nauči in ti potem ostanejo v državi in delajo nadpovprečno dodano vrednost potem je to dodana vrednost učitelja (delno), seveda je potem tu na državi da naredi takšne pogoje ali zakone da se ljudem ki so dobro izobraženi ne bo splačalo odit (ker bodo morali šolanje za nazaj plačat recimo)

Žal večina služb ne ustvarja posredne dodane vrednosti državi...

No daj pametnjakovič če je tako preprosto pa ti razloži tole... hočeš rečt da imamo 2x več brezposelnih odkar se je minimalec dvignil za 2x? Ali morda to ne drži? =)

Država MORA vlagati v JAVNE projekte, da se odprejo NOVA delovna mesta.

Država MORA nič, država SMO MI VSI, ne neka tretja entiteta, kot ekonomist oz. nekdo ki se ima za znalca, bi to moral vedet...

showsover ::

Mato, drži se svojega kriptotradinga, prosim, res, očitno za tebe obstaja samo a) linearna enačba in b) y=kx+n, kjer je točno k=1. Preberi vsaj to, zelo poljudno razložena oceno stanja, mogoče ti bo jasnjeje, upanje ostaja. Če tudi ti nimaš dostopa do zaklenjenega članka in si ga ne moreš privoščiti, povej, za motivacijo pa ta povzetek, lahko pa, jasno, prilepim vsega, domnevam, da Financarji ne bodo zamerili.

Podjetja ne bodo v medijih najavljala, da odhajajo. A že odhajajo in še bodo. Lani je 120 podjetij podpisalo javno pismo proti zvišanju minimalne plače, to je več kot četrtina izvoznega gospodarstva, pa nas nihče ni poslušal. Še več, popolnoma izrinjeni smo bili iz socialnega dialoga. Zdaj se pa to dogaja. Eno so foteljske analize in pričakovanja, drugo so dejanske razmere. Zapirajo se predvsem podjetja z lon posli. Veliki sindikati, veliki politiki ne odpirajo delovnih mest, se je na vprašanje, ali ve še za kakšno podjetje, ki bo v kratkem zaprlo vrata, odzval direktor združenja delodajalcev Jože Smole.

Če smo država mi vsi, začni končno že vlagati v projekte, ki bo zaposloval ZS, kjer se firme selijo iz države, očitno imaš dovolj vpliva, kar sicer uspešno skrivaš, ampak se dam presenetiti. No, saj, če boš imel srečo, se boš temu morda uspel ogniti, čeprav si, upam, da se zavedaš, precej blizu roba.

Namreč, tudi (sedaj) nezaposleni (in kolikor razumem pisanje v tej temi, prezirani) lon izvajalci ne bodo več na prihodkovni strani proračuna (ki se očitno polni iz zraka) ampak na...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

dexterboy ::

Še enkrat bom prilepil povezavo;

Poučnih 45 minut (aka šolska ura) splošne razgledanosti.
Za ostale, ki zagovarjate minimalno plačo še novejši video;

Sem že trobil v Covid temah, pa bil kot mnogi izbrisan; NE SMEMO si dovoliti, da drugi razmišljajo NAMESTO nas! NE SMEMO si dovoliti, da nam drugi govorijo, kaj je dobro za NAŠE zdravje! NE SMEMO si dovoliti, da nam drugi omejujejo (krajšajo) osebno svobodo, ker naj bi to bilo VARNO za nas! ... in ostalega, kar je zraven.
( ker doma nimam TV-ja, sem po svoje srečen, da ne gledam tistih žaloiger, ko oba starša ostaneta čez noč brez zaposlitve, ker je lastnik zaprl fabriko )
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokojninski steber kako preprečiti njegov zlom ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12812406 (8343) Levica
»

Nižanje pokojnin najstarejši populaciji? (strani: 1 2 3 4 )

15514968 (10691) solatko
»

Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )

5211435 (8651) solatko
»

Državna pokojnina-netrajnostni sistem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12321176 (18814) lexios

Več podobnih tem