» »

Protipotresna gradnja v LJ

Protipotresna gradnja v LJ

SloTech123 ::

Odpiram tole temo, upam da nisem kaj spregledal in že odprta :)

Torej aktualna tema dandanes kot že dolgo ne ob zadnjih hudih potresih v Petrinji. Sam živim v LJ, zato sem temo apliciral na LJ, je pa seveda dobrodošlo da se kaj več napiše tudi o drugih krajih ter predvsem blokovskih soseskih.

Kje točno in kako bi se sploh dalo res natančno preveriti in oceniti gradnjo blokov v LJ? Dobrodošle razno razne informacije, viri in mnenja o kakovosti gradnje v LJ.

Kako kvalitetni so recimo kaj terasasti bloki v Kosezah in blokovska soseska Dravlje? So pa določeni članki že itak zunaj, katere stolpnice so v LJ katastrofalno protipotresno grajene.

vonStokovsky ::

Načeloma so stavbe, ki so čez 50 let stare, potresno labilne. Običajno imajo premalo železja v betonu, ker še niso dobro poznali obnašanje stavb med potresom ali pa ni bilo cekina.

Zgodovina sprememb…

harvey ::

Najbnolj potresno ogrožene so nearmirane stolpnice ob Streliški ulici.

Nevarne stolpnice v Ljubljani:
Nevarne stolpnice, ki jih po raziskavi Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG) ni mogoče nikakor dodatno potresno utrditi, da bi bile bolj varne, in jih je najbolj smiselno porušiti: Štefanova 15, Hrvatski trg 2, Rozmanova 2, Pražakovova 6, Cigaletova 8, Sketova 6 in Grablovičeva 32.

Zadnjih dveh sicer ne bi bilo treba porušiti, vendar bi bil postopek le 800 tisoč evrov cenejši od nadomestne gradnje, ob tem pa bi bilo treba med sanacijo izseliti vse stanovalce.

Skupno je bilo v raziskavo zajetih 15 stolpnic, osmim od njih pa bi z zunanjo utrditvijo lahko občutno izboljšali potresno varnost. Ta bi bila po posegu primerljiva z novogradnjami, strošek pa je ocenjen na 4,4 milijona evrov na stolpnico.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

MadMicka ::

Malo poguglaj, npr. Potresna varnost v Sloveniji @ Wikipedia, drugače pa je letnica gradnje bistvenega pomena. Če je letnica 1963 ali starejša, potem, če se bo kakšen blok zrušil, se bo ravno ta. Za posamezen blok lahko dobiš gradbeni načrt, pa ti statik pove, kaj in kako.

Trta ::

Kot so že napisali, starejši bloki, narejeni do sredine 60. let so problematični. Kar pa ne nujno pomeni da je vse ostalo varno. Odvisno od orientacij nosilnih sten in splošne ohranjenosti bloka. Z temi energetskimi sanacijami zna pa bit problem, ker lahko prikrijejo napake na konstrukciji, puder po domače.

mojsterleo ::

Potresno ogroženo je tudi Savsko naselje v Ljubljani.

Mare2 ::

Treba je vedeti, v Petrinji je tla dobesedno premaknilo za 1 meter. Skor. Tudi če se en del sesede, npr. protipotresno grajena stolpnica se nagne in postane stolp v Pisi. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

IL_DIAVOLO ::

Dobesedno ha? Se niso :)

Za 20cm pa res.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajci natisnili petnadstropno poslopje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5518953 (13758) matijadmin
»

Čiščenje vodotokov - rešitev za poplave (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14421460 (17730) dronyx
»

Potres?! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16828066 (20136) Mellons
»

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
15354307 (48226) jest10

Več podobnih tem