» »

Hostanje spletne strani na virtualki

Hostanje spletne strani na virtualki

marjan_h ::

Pravzaprav me zanima kako deluje? Veliko podjetij naredijo virtualko in gor prenesejo datoteke. S čim je omejeno koliko virtualk naredijo na strežniku? In kako je z domeno in IP naslovom?

Poldi112 ::

Neomejeno - dokler ti na hostu ne zmanjka resourcov, navadno rama.

Če imaš IP, ga lahko dodeliš virtualki. Sicer ji daš kakšnega internega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Voluharr ::

Odvisno od tehnologije spletne strani.
Sam strežnik je povsem vseeno ali je fizični ali virtualni. Bolj splošen izraz pri providerjih je VPS.

Najpogosteje je to nek linux strežnik z LAMP, Nginx + node.js, Tomcat ali katera druga od nešteto variant. Lahku tudi Microsoft IIS.
Število virtualk je omejeno z zahtevami virtualnih strežnikov in zmožnostmi fizičnega strežnika.
Lahko narediš eno virtualko, ki zasede cel fizični strežnik, lahko pa jih narediš 1000 pa bo še vedno dovolj prostora za kako več.
Primer: Fizični strežnik z 8 core procesorjem in 128GB RAMa. Lahko postaviš eno virtualko, ki bo uporabila vse to.
Lahko pa postaviš 20 virtualk, vsaki dodaš 2x vCPU in 16GB RAMa in bo zadeva še vedno normalno funkcionirala. Isto disk. Če vsaka porabi le malo sredstev, je fizični strežnik dovolj zmogljiv za vse, v kolikor pa bi želele vse naenkrat porabit polno kapaciteto pa jasno, da ne gre.
Pri providerjih se temu reče overselling. Praktična omejitev je tako, zasedenost sredstev fizičnega strežnika.
Domena je povsem neodvisna od virtualke. V grobem je to le ime, ki kaže na naslov strežnika.
IP naslov; običajno se gre za javni/public IPv4/IPv6 naslov preko katerega je virtualka dosegljiva na internetu.
V kolikor se poveže več virtualk v neko gručo ali pa za load balancer ali proxy, se lahko javni naslov dodeli samo prvi ostale pa so med sabo povezane v lokalnem omrežju.

Veliko podjetij zakupi virtualko iz razloga, da lahko povsem svoje upravlja s strežnikom in da imajo večji dostop do sistemskih sredstev, primerjano z shared hostingom.

Če se želiš poigrat priporočam, da za začetek na računalnik namestiš VirtualBox, si kreiraš virtualko nanjo namestiš Ubuntuja, namestiš LAMP, na svoj računalnik dodaš zapis v host datoteko in postaviš neko simple Joomla ali Wordpress predstavitveno stran.
Če pa se želiš poglobit v to kako so postavljeni strežniki od fizičnega dalje, pa zbrskaj en star računalnik ali server in gor naloži naloži VmWare ESX, ProxmoxVE ali oVirt in se poigraj s tem. Sicer za malo večje postavitve se potem bolj ko ne uporablja OpenStack, so pa prvi trije uporabljeni pri marsikaterem providerju.
Lahko pa si najameš tudi virtualko pri katerem izmed providerjev in si postaviš na tisti virtualki postaviš javno dostopno zadevo.
Cene za tiste osnovne konfiguracije se začnejo že za par €/mesec.
Poleg spletne strani imaš običajno še pošto in ena taka simpel zadeva je recimo CentOS Web Panel, oziroma po novem Control Web Panel.

Navodil, kako kaj postavit je ogromno.
Kaj kar bi verjetno moral vključit pa sem sigurno še spustil.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

marjan_h ::

Hvala Voluhar za dolg odgovor.

Sicer sem si naložil v Virtualbox Ubuntu in Manjaro in šel po tutorialih za konfiguracijo. Naložil sem nginx in naredil neko osnovno HTML stran. Ko grem v Ubuntu (strežnik) na localhost deluje. Vendar ne morem pa dostopati iz Manjaro ali W10. W10 je OS na katerem teče VirtualBox.

Še slika (port forwarding) kot sem našel odgovor na stackoverflow za config:

Poskusil sem tudi bridge mode (tam ni potrebno nastaviti port forwarda) pa še vedno ne deluje.

Nekako ne prikaže slike: slika

Zgodovina sprememb…

• spremenil: marjan_h ()

HotBurek ::

Je treba linkat do slike in ne html strani.

root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

WizzardOfOZ ::

Več kot dveh virtualk iz enega diska sistem ne dopušča laufat. Če imaš 3 diske, boš lahko istočasno laufal 6 virtualk (+host).

Na 16C/32T laufam 6 virtualk na šestih diskih (vsaka virtualka ima svoj SSD disk) + host.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

rokp ::

What? Kater "sistem"?

windows 10 in hyperV

Pimoz ::

in kaj če mountaš direktorij kot drug disk in laufaš iz unga še 2?

Pimoz je izjavil:

in kaj če mountaš direktorij kot drug disk in laufaš iz unga še 2?

Zakaj bi to počel? Če boš karkoli na eni virtualki delal, bo pa IO ostalih padel na 0 al kaj?
Verjetno tudi ne daš iz enega diska na drugega kopirat 100 taskov vzporedno, ampak raje enega za drugim, ker bo hitrost višja.

Zgodovina sprememb…

Pimoz ::

se strinjam :) samo butasta omejitev mi je in nikjer na netu ne najdem da ta omejitev dejansko obstaja. Konec koncev je ta en disk lahko raid 0 ssd...

Jaz sem menjal mašino in sem imel vse virtualke na 4TB disku, pa ko sem probal 3 zalaufat, mi je zajamral, da ne more, ker sta 2 iz tega diska že štartani. Lahko da je na MS serverju drugače, ampak v win10 mi je takrat zajamral.
Tako da za navaden sistem in file server dam cel disk in je kar cel disk virtualka, za SQL server dajem pa 3 diske za eno virtualko (je zanimivo, da če daš 3 SSD diske za eno virtualko sql serverja in daš TempDB na en disk, podatke na drugega in loge na tretjega, koliko pridobiš na performancah). (seveda je vsak disk v mirroringu).

Zgodovina sprememb…

Voluharr ::

@marjan_h: Network interface od virtualk daj v bridge mode. Nato za test izklopi firewall na serverju.
Če to ni dovolj se poigraj z advanced nastavitvami networka virtualke: Promiscuous mode.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

1 IP več Strežnikov

Oddelek: Pomoč in nasveti
242425 (1876) Mesar
»

Virtualni router

Oddelek: Pomoč in nasveti
183326 (2774) Adminer