» »

Največji evropski projekt za 6G bo koordinirala Nokia

Največji evropski projekt za 6G bo koordinirala Nokia

Slo-Tech - Iz Nokie so sporočili, da bodo koordinirali evropski projekt Hexa-X, ki bo raziskoval mobilna omrežja šeste generacije. Gre za raziskovalni projekt v okviru sheme Obzorje 2020, ki se bo pričel izvajati 1. januarja 2021 in bo trajal poltretje leto. V projektu sodeluje še 21 partnerjev, med katerimi so tako univerze (Aalto, Chalmers, Politehnika Torino, Dresden, Kaiserslautern, Oulu, Carlos III Madrid, Pisa) in inštituti (Sztaki, CEA) kot tehnološki partnerji (Ericsson, Intel, NextWorks) in operaterji (Orange, Telefonica).

Čeprav je tehnologija 5G še na samem začetku in večina EU še ni pokrita z njo, se povsod po svetu že pripravljajo na naslednjo generacijo. V ZDA na primer financiranje projektov o 6G podpirata Next G Alliance in O-RAN Alliance, na Kitajskem pa večinoma država. Čeprav tehnologija še ni standardizirana, so Kitajci izvajali tudi že satelitske preizkuse. Pričakovati je, da bo 6G uporabljal elektromagnetna valovanja v teraherčnem pasu, s čimer bodo dosegljive še višje hitrosti. Seveda Hexa-X ni edini javno financirani projekt ali iniciativa, saj v številnih državah tečejo manjši, nacionalni projekti. Veliko v razvoj seveda vlagajo tudi podjetja. V projektu Hexa-X bodo proučevali še področij: umetna inteligenca, omrežja omrežij, trajnost, globalno pokritost, zanesljivost in ekstremno uporabniško izkušnjo (hitrosti, zakasnitve, natančnost, kapacitete itd.). S tem bo 6G povezoval digitalni svet, fizikalni svet in človeški svet.

3 komentarji

ToniT ::

Pričakovati je, da bo 6G uporabljal elektromagnetna valovanja v teraherčnem pasu

... kar pomeni, da bodo bazne postaje na vsaka 2 metra....

Sokrates ::

Vrjetno bodo bazne kar v orbiti...
Baracuda

Lonsarg ::

Hja kaj pa čmo, ko se doseže fizikalne limite izrabe frekvenčnega pasu (pač fizikalne limite glede na trenutno poznavanje fizike) je pač treba v brute force :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska s satelitom preizkuša 6G (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5111993 (9328) Mr.B
»

NIH ukinil financiranje projekta o prenosu koronavirusov z netopirjev na ljudi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6813264 (9559) Markoff
»

Open Content Alliance omogoča prost dostop do digitaliziranih knjig

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62688 (2688) Jst
»

Rusi razkrijejo novo generacijo vesoljskega plovila

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
273277 (3277) keber

Več podobnih tem