» »

Zaposlen v Avstriji, slo obdavčitev

Zaposlen v Avstriji, slo obdavčitev

NovakJ ::

Zaposlen sem v Avstriji kjer delam 2 dni na teden, sem slovenski davčni rezident.
Če prav razumem lahko od bruto plače odštejem stroške prevoza (cca 200km/dan) ter stroške malice.
Na plačilni listi imam bruto dohodek 1700 EUR, na račun dobim nakazano cca. 1150 EUR.
Dva vzdrževana družinska člana.
Kako si lahko izračunam koliko sem še dolžan slovenski državi?
  • spremenilo: NovakJ ()

Invictus ::

Na eDavkih uporabi obrazec Informativni izračun dohodnine glede na svoje bruto dohodke.

Potem od izračuna odbij davke, plačane v Avstiji. Eto, in imaš cifro...

Seveda ne pozabi naši davčni predložiti dokazov o plačanih davkih v Avstriji...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Ali od bruto dohodka lahko odbijem stroške prevoza in malice? Načeloma tega v Avstriji ne plačujejo?

Lpapa ::

Ali od bruto dohodka lahko odbijem stroške prevoza in malice? Načeloma tega v Avstriji ne plačujejo?

Da, od bruto plače odšteješ stroške malice in prevoza. Vloga za uveljavljanje stroškov

Prav tako lahko od bruto plače odšteješ del božičnice in regresa. Zato potrebuješ potrdilo od delodajalca, da sta 13. in 14. plača obvezni po kolektivni pogodbi.

Vse si lahko izračunaš na SDMS, a to je omogočeno le članom društva. Če imaš namen dolgoročno delati v Avstriji ti priporočam, da se včlaniš. Tako boš na tekočem s trenutno zakonodajo.

Sam že eno leto nisem več zaposlen v AUT in niti nisem več član SDMSja, tako da ti glede točnega izračuna ne morem pomagat.

Alayne ::

Kot je opisano zgoraj. Izpolniš vlogo za uveljavljanje stroškov, kjer zavedeš tudi koliko dni si kateri mesec prisoten na delu. Jaz sem naredila še word dokument, kjer sem enako število napisala in mi ga je delodajalec podpisal in poštemplal.

Ne vem. če pri tebi pride v poštev. Med korono sem delala od doma, v tem primeru se malica lahko šteje, prevoz pa pač ne :)

Vedno prvo vložiš za Steuerausgleichung v AUT, ker moreš odločbo o plačilu davka priložiti k vlogi.
Jaz jim vedno dam še plačilne liste za vsak mesec, ker si nikoli ne znajo izračunati kaj je dodaten neobdavčen dohodek pri moji plači (dodatek za delo z nevarnimi snovmi).
V AUT lahko za otroka dobiš familienbonus+, ki je dodatna olajšava, vendar potem ta davek vrneš SLO. Izračunaj si, če se ti splača, malo odvisno od dohodkovnega (in posledično davčenga) razreda.

Do sedaj sem z višjim dohodkom kot ga imaš ti še vedno nekaj plačala tudi SLO, k sreči med 50-300 eur.

Če ti pomaga tabela za izračun prevoza in prehrane.

Na vlogi za odmero dohodnine na str.1 napises kaj so priloge. Pod rubriko 1000 dohodek iz zaposlitve. Napišeš Bruto, koliko je bilo prispevkov in koliko je bilo plačanega davka. To najdeš na Einkommensteuerbescheid ali letni plačilni listi. Pri meni piše
Bruttobezüge (210) - to je tvoja bruto
Steuerfreie Bezüge (215) X
Sonstige Bezüge vor Abzug d. SV-Beträge (220)X
SV-Beiträge für laufende Bezüge (230) -to vpišeš pod prispevki
Potem pa maš še:
Einbehaltene Lohnsteuer X
Anrechenbare Lohnsteuer (260) - to je tvoj že plačan davek
Tukaj daš, da je akontacija v RS =0
Nato imaš stran 3, rubrika dodatni dohodki iz tujine. Je šifra dohodka 1101. spet vpišeš, bruto, prispevke v AUT in davek že plačan. Zraven pa dodaš še stroške, ki si si jih naračunal.

Ti kr čim več uveljavljaj. Če jim kaj ne bo všeč, bodo že povedali. V sindikatu SDMS pa nisem včljanjena, ker nimam nekih ekstra kompliciranih davčnih zadev in razumem osnove nemško, da si sama preberem. Če mišliš, da ti bo koristlo, pa se včlani.
Upam, da je kaj pomagalo.

TheBlueOne ::

Potem pa imas se morda nelegalni hack, da prihranis kak €. Kar veliko dnevnih migrantov ne dovoli delodajalcu, da mu steje olajsavo za prevoz.

https://www.bmf.gv.at/themen/steuern/ar...

Ce se ne motim tudi ostalih olajsav ne azurno, ker "davcni rebalans" lahko delas za menda do pet let nazaj, davcna v Slo pa menda gleda za dve leti. Tako lahko dobis nazaj povrnjene te stroske takrat, ko za Slo niso vec aktualni.

Kvinta ::

Včasih je blo tak da si plačal ene 50€ na mesec nekomu z vezami v Avstriji pa te je prijavil v Avstriji polj tu nisi rabo davka plačat :D
A.C.A.B

Alayne ::

Nima veze, če si prijavljen v AUT ali ne. Tudi jaz sem imela začasni naslov. Če ne drugega, za vročitev pošte. Dokler si davčni rezident SLO plačaš davek. Glede na to, da ima otroke, ki živijo v SLO, bo težko dokazal, da nima nobenega finančnega interesa in odjavil rezidenstvo. Imajo pa znotraj EU evidenco in vpogled. Pač 5 let za nazaj plačaš potem naenkrat pa še kake obresti dodatno dobiš.
50 eur na mesec je več, kot bo OP moral plačati, če pravilno izpolni dokumentacijo. Prijavi otroka kot olajšavo etc. S 1700 bruto ne bo prišel v visok davčni razred v SLO.

Kot sem rekla, jaz z višjim dohodkom (ker je pač polna zaposlitev za 30 ur na teden), sem do sedaj plačala max 300 eur na leto, ko nisem imela otrok za olajšavo. (12x50eur = 600eur).

Je pa zanimivo, da sodelavka iz Grčije ne plačuje davkov doma (trdi, da jih ne rabi) in enako sodelavka iz Srbije, ki v Srbiji celo prejema nadomestilo za brezposelnost in jo starši prijavljajo kot vzdrževanega člana...Je kar je. Jaz raje mirno spim pa je to to.

Alayne hvala za res podroben odgovor. Kot si sama napisala nimam plana nekaj blefirat tukaj in se izogibat plačevanju davkov, hočem čiste račune. Malo me tepe ker ne znam čisto nič nemško, tako da mogoče ni slaba ideja da se včlanim v sindikat.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je IT služba v Avstriji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11725198 (1988) Kayzon
»

Razlika v bruto plači (strani: 1 2 )

8711931 (8059) buttcrack
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

978230886 (101445) PersonaRuda
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

18752040 (22176) DOOM_er

Več podobnih tem