» »

Ista stopnja Falcona 9 uspešno poletela še sedmič

Ista stopnja Falcona 9 uspešno poletela še sedmič

Spaceflight Now - V SpaceXu v hitrem tempu nadaljujejo pot proti mejniku desetih poletov z isto prvo stopnjo rakete Falcon 9, kajti v sredo zjutraj je njihova rekorderka poletela in pristala še sedmič.

Ker so v SpaceXu raketne polete napravili na videz tako zelo običajne in preproste, da same izstrelitve sploh niso več posebno razburljive, je šport zdaj postalo lovljenje naprednejših mejnikov. Na primer tistega v ponovni uporabi prvih potisnih stopenj Falcona 9, ki se sicer sedaj že privzeto tudi nadzorovano spustijo nazaj na tla, oziroma na robotske ladje na morju. V tem smislu je prava mala rokovska zvezda postala ona z oznako B1049, ki je po novem nanizala že sedem uspešnih odprav, kajti v sredo zjutraj, nekaj čez tretjo po našem času, so jo ponovno poslali na delo. Tudi tokrat je v orbito nosila SpaceXove satelite megaomrežja Starlink, ki jih v firmi sedaj po navadi izkoristijo za preizkušanje zdelanih raket, da jim ni treba v nevarnost spravljati tujih naprav. Tudi obe polovici pokrova tovornega prostora (fairing) sta že veteranki; ena je poletela drugič, druga že tretjič. In raketa je obenem tudi uspešno pristala, zato nas skoraj gotovo v prihodnosti čaka tudi osmi polet.

Dogodek hkrati pomeni še eno stopničko: stoto izstrelitev Falcona 9; pa obenem 23. letošnjo in 67., pri kateri je bila prva stopnja uspešno vrnjena na Zemljo. S to odpravo vred so sedaj izstrelili 955 satelitov Starlink, pri čemer jih je 895 v krožnici. Ob robu izstrelitve so v podjetju pojasnili, da nameravajo januarja razširiti javno preizkušanje omrežja, s katerim so pričeli ravno pred mesecem dni. Obenem so na komisijo FCC naslovili prošnjo za decembrsko izstrelitev satelitov z drugačno inklinacijo od običajne. Ponavadi satelite posedejo v krožnice z inklinacijo 53 stopinj, tokrat pa želijo doseči orbito z inklinacijo 97,6 stopinje, kar bi omogočilo polno pokrivanje Aljaske in severne Kanade s signalom omrežja. Na prošnjo so se pritožili v Viasatu, zato končne odločitve FCC še ni podal; dogodek kaže na to, da se bodo podjetja zelo verjetno med seboj konkretno ravsala za svoj košček vse bolj nastlanega neba.

3 komentarji

AtaStrumf ::

Če jim uspe 10 izstrelitev iste rakete bo to "order of magnitude improvement", kar Elon zelo rad cilja in bo res ogromen dosežek. Držimo pesti :)

Masamune ::



7:15
lp, j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Masamune ()

Riff ::

dobra ta tehnika da se določene stopnje lahko ponovno uporabijo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810162 (8124) BigWhale
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
349984 (8976) PrimozR
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2814009 (11642) DarkSite

Več podobnih tem