» »

Isti Falcon 9 poletel in pristal še desetič

Isti Falcon 9 poletel in pristal še desetič

Spaceflight Now - SpaceXu je danes dopoldne uspelo tisto, na kar so inženirji po tihem upali ob nastopu izvedenke Block 5 rakete Falcon 9: ista prva potisna stopnja je uspešno poletela in pristala še desetič, kar je eden najpomembnejših mejnikov v zgodovini vesoljske tehnike.

Danes dopoldne, nekaj po pol deveti po našem času, se je iz Cape Canaverala dvignila še ena raketa Falcon 9, česar smo zadnja leta že povsem vajeni. Tudi tokrat je šlo za izstrelitev satelitov Starlink, kar nam je tudi že postalo presneto domače. Toda odprava je bila nekaj posebnega za vsakogar, ki pozna serijsko številko na trupu rakete: B1051. Pred tem smo jo namreč v akciji videli že kar nekajkrat ... natančneje, devetkrat. Prvič je poletela davnega marca 2019, ko je s seboj tovorila prvo testno kapsulo Crew Dragon, takrat seveda še brez posadke. Danes se je torej odvil dogodek, na katerega so inženirji in navdušenci nad vesoljskimi poleti čakali že več let - vse odkar so si pri SpaceXu zadali cilj, da poskušajo z izvedenko Block 5 ponovno uporabo prignati do števila deset.

Uspešno pristajanje je po zaslugi falconov zares postalo tako običajno, da je že težko razložiti, za kako velik tehnološki dosežek v resnici gre. Zgolj nekaj let nazaj se je to zdelo kot totalna znanstvena fantastika. Razlogi za tak razvoj so povsem stvarni: zbijanje cene pošiljanja materiala v vesolje, kjer je SpaceX napravil eno največjih tehnoloških revolucij v človeški zgodovini in praktično vsem ostalim raketnim izdelovalcem povzročil veliko sivih las, saj so čez noč postali nekonkurenčni. Nizka cena izstrelitev je nujna za njihovo množično izvajanje in s tem proizvodnjo, kar potem nazaj dodatno niža stroške, vse skupaj pa omogoča masovno industrializacijo tako Zemljine orbite kot kasneje tudi nebesnih teles v našem osončju.

Kaj se bo sedaj zgodilo z B1051, še ni čisto jasno. Musk je prejšnji mesec omenil, da bodo izvedenke pošiljali gor, dokler bo pač šlo, tako da bodo mejnik gotovo še premikali. Stalna uporaba seveda stara material, kar se je pokazalo ob februarskem dogodku, ko šestič uporabljenemu falconu ni uspelo pristati. Ali bodo novim rekordom namenjeni drugi modeli in bo B1051 postala muzejski eksponat, pa še ne vemo.

2 komentarja

Bartol ::

Ta mejnik je bil presežen pred kar nekaj leti z dvema Shuttlovima SRB (ki se štejeta za prvo stopnjo), ki sta poletela 12-krat. Kot da pred SpaceX tehnologija recikliranja ni obstajala..

Aggressor ::

Haha, niti slučajno.

-SRB je bil trdogoriven
-pristanek s padalom
-dolgotrajen refurbishment
-celokupno minorni prihranki

Na drugi strani je SpaceX milo rečeno vse tekmece v nekaj letih spravil v globoko depro.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rocket Lab snuje večjo raketo, Neutron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
156333 (4747) ajdov2
»

SpaceX z rekordno pošiljko satelitov in osmim poletom iste prve stopnje Falcona 9

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
236463 (4239) BT52
»

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810077 (8039) BigWhale
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
349954 (8946) PrimozR
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2813960 (11593) DarkSite

Več podobnih tem