» »

Odstranjevanje šuma vetra v video posnetku

Odstranjevanje šuma vetra v video posnetku

incognito ::

Zanima me, če ima morda kdo izkušnje z odstranjevanjem šuma (predvsem vetra) iz video posnetkov? Snemali smo zunaj na res vetroven dan, sedaj pa bi preko software-a radi popravili kar se da.

Na spletu sem našel nekaj priporočil:
- Audacity
- Adobe Audition

Je to to, ali obstaja še kaj drugega?

pegasus ::

Po nekaj letih podobnih poskusov sem obupal. Raje investiraj v t.i. zeppelin z mačkom, ceneje, hitreje in boljši rezultat.
Lahko odrežeš vse pod npr. 300Hz, a boš tako tudi precej spremenil barvo glasov.

kow ::

Drugace pa searchaj wind na (audacity) forumu. In verjetno bos nasel bolj ali manj isti odgovor kot ga je dal pegasus.

incognito ::

Hvala, bom poizkusil, javim kako bo šlo. :)

DjJuvan ::

Zato dobri majki z dobro dodatno opremo niso poceni... fix-it-in-post je drag šport.

DamijanD ::

Jaz sem enkrat nekaj delal z (mislim) iZotop VSTjem - ampak ni čudežne palčke. Tako kot so pred mano rekli posneti je treba bolje...

afne_guncam ::

V post-produkciji je "prežgan" zvok načeloma res nemogoče popraviti. Če gledaš digitalno: Če veter preglasi zvok tistega, kar želiš slišati, potem so zapisane samo informacije o zvoku. Razen, če se je "sneman zvok" res, ampak res, razlikoval od zvoka vetra - totalno druga frekvenca. Seveda, tudi odvisno od kvalitete in količine zapisa (.mp3, .wav), npr. če snemaš s telefonom ali Zoom snemalnikom.

Tudi če se boš lotil popravljanja (kot si napisal zgoraj, tudi jaz uporabljam Audacity in Audition), boš načeloma ven dobil popolnoma neuporaben rezultat. Kot so že napisali zgoraj, pravilo je vedno enako - naredi dobro že v štartu, da imaš v post-produkciji res samo še fine-tuning, torej minimalno dela. 3.5mm mic (bubica, usmerjen, ali pa omni-usmerjen) stanejo nekaj 10 eur, z mačkom vred (wind muff).

A110 ::

lahko se lotis na roke. s fourierjevo transformacijo locis na posamezne zvoke in izlocis vetrovnega 8-)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snemanje ambientnih zvokov v HQ

Oddelek: Zvok in slika
8797 (687) Superboyy
»

Pri snemanju govora prihaja do šumov

Oddelek: Pomoč in nasveti
111239 (982) RatedR
»