» »

Kalibracija skenerja

Kalibracija skenerja

Laki_lai k ::

Počasi si skeniram stare slike iz otroštva pa me malce mučijo barve.Vse slike ki sem jih do sedaj poskeniral so bolj svetle in nekako bolj vlečejo na rdeč ton.Ker sem v tem laik me zanima ali se mogoče da kalibrirat te "all in one" naprave.V mojem primeru gre za hp photosmart c4580.Skeniram pa v tiff format pri 600 ppi.Predvidevam da nstavitve nimajo z tem nič da je slika rdečkasta.
Hvala
lp

no comment ::

Vsak skener se da bolj ali manj uspešno skalibrirat, če uporabljaš za skeniranje dovolj zmogljiv* softver.

Npr. Vuescan, podpira goro skenerjev in izdelavo barvnega profila (v kombinaciji s kalibracijsko tarčo (IT8.7)).

* Ali pa dovolj primitiven softver za skeniranje, ki ne premore avtokorekcije in kakšen softver za izdelavo barvnega profila, ki ga potem "pripneš" v sliko. Ni ravno raketna znanost, ampak par stvari si je treba prebrat.

Mi prosim lahko daš kak link da si malce preberem.Sem res čisti laik v tem.In nebi rad vse v photoshopu urejal barve.

Npr. za Vuescan (poglavje "Scanner Profiling with IT8 Targets").

Lahko pa, kot sem že rekel, kalibracijo izvedeš tudi izven namenskega programa za skeniranje. Predvidevam, da je softverov za tako stvar mnogo. Tudi prosto dostopnih (npr. Argyll). Pri tem je važno, da:
1. lahko skener prepričaš, da ne skenira s svojo "pametjo" (torej, sken mora biti nedovisen od vsebine, ki jo skeniraš); Vuescan je eden takih
2. imaš softver, ki zna uporabit profil, ki ga izdelaš s kalibracijo, in po možnosti konvertirati v splošno sprejet barvni prostor (npr. sRGB); Photoshop...

Za kalibracijo tudi rabiš neko fizično predlogo za katero ti proizvajalec zna izdelati datoteko z referenčnimi vrednostmi.

Po kmečko gre kalibracija tako:
1. v skener vstaviš kalibracijsko predlogo in jo poskeniraš
2. kalibracijski softver analizira poskenirani fajl in z uporabo datoteke z referenčnimi vrednostmi ugotovi odstopanja dejanskega skena od idealnega, na podlagi tega izdela profil, ki popravi čim več teh odstopanj
3. vsem skenom slik, ki jih potem skeniraš (na istih nastavitvah kot si skeniral v točki 1.), pripneš ta korekcijski profil

Kvinta ::

Jaz delam že več kot 20 let z Silver Fast za moje potrebe daleč najboljši tud scaner je tolko star pa ga nisem kalibriral še nikoli...enostavno nardim preview + auto color correction pa je v 99% primerih top.
A.C.A.B

Jaz uporabljam priložen Hp-jev program.Poskušal sem z vuescan pa so skeni identični zato predvidevam da bi bila potrebna kaka kalibracija saj je na oko opazna precejšnja razllika v barvi in svetlobi naspram originalni sliki.Bom malce poštudiral in poskušal urediti po navodilih.

Sem instaliral silver fast pa ga z mojim hp photosmartom ne gre pokonektat.

googleg1 ::

Kaj pa ce je tvoj monitor problematicen.

Laki_lai k je izjavil:

Sem instaliral silver fast pa ga z mojim hp photosmartom ne gre pokonektat.

Verjetno to ni veliko presenečenje, ker (glede na njihovo spletno stran) sploh nimajo verzije za HP Photosmart C4580. Sploh pa, Silverfast ti proda verzijo, ki je točno za določen model skenerja in ko zamenjaš napravo, se lahko sladko je*** in moraš ponovno kupiti licenco. Vuescan dela z vsemi skenerji, za zmeraj. Seveda, tudi Vuescan najbrž ne bo ravno nujen nakup za osnovno skeniranje.

googleg1 je izjavil:

Kaj pa ce je tvoj monitor problematicen.

To lahko preveri tako, da slika fotko s telefonom, si prenese fajl na računalnik in ogleda na zaslonu. Ali pa nekam naloži sken, da vidimo o čem sploh govori. Pokaže s kakšnimi nastavitvami skenira, kako zajema sliko (z belim robom ali celo izbere območje kjer ni slike)...

polozweii ::

Uporablja kdo DisplayCAL za monitor?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v kvaliteti skeniranja

Oddelek: Zvok in slika
9901 (654) mulc007
»

Digitaliziranje slik iz negativov

Oddelek: Sedem umetnosti
315177 (4162) Okapi
»

Skener pušča vijolične sledi - vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
141719 (1387) konspirator
»

Kateri tiskalnik/multifunkcijsko napravo kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
63447 (3297) Karen
»

Kateri tiskalnik oz. multifunk. napravo?

Oddelek: Kaj kupiti
203580 (2767) kmetek

Več podobnih tem