Forum » Na cesti » Celoletne gume
Celoletne gume
BCSman ::
Ok "normalno lahko dam" ampak bo voznja motece bolj trda in po moznosti tudi manj varna? Al sploh ne bo opazna razlika. Navadne verzije da ni SUV za 80eur z brezplacno postnino ne najdem pri nobenem drugem slo trgovcu kar sem na hitro brskal.

D3m ::
Nič od tega.
Bočnice imaš ojačane, če voziš debelo taščo. Edino, kar potlej trpi je amortizerji, končniki in vilice guma ne.
Zmes gume je enaka navadni brez XL.
XL je kratica za "extra load".
Bočnice imaš ojačane, če voziš debelo taščo. Edino, kar potlej trpi je amortizerji, končniki in vilice guma ne.
Zmes gume je enaka navadni brez XL.
XL je kratica za "extra load".
|HP EliteBook|R7 8840U|
Ja ampak XL in SUV sta ocitno dve razlicni stvari. Par dni nazaj sem nabavil hankook XL, pri temu kumhotu pa pise SUV XL, torej se bolj ojacan za se bolj debele prevazat kot samo XL al kaj.
tony1 ::
AI se strinja s tvojimi domnevami:
"Oznaka **SUV XL** združuje dva različna podatka o pnevmatiki: namenjena je specifičnemu tipu vozila in ima ojačano konstrukcijo za večjo nosilnost.
**Oznaka XL (Extra Load)**
Oznacuje, da ima pnevmatika v primerjavi s standardno pnevmatiko (SL - Standard Load) **ojačano konstrukcijo** (močnejše boke in ogrodje) ter prenese višji tlak in večje obremenitve. To ji omogoča višji indeks nosilnosti. Oznako XL imajo lahko pnevmatike za limuzine, karavane ali športne avtomobile.
**Oznaka SUV (Sport Utility Vehicle)**
Navaja, da je pnevmatika po svoji zgradbi, tekalni plasti in mešanici gume prilagojena terencem ter križancem. Ta vozila so višja, imajo višje težišče in so pogosto težja.
---
**Glavne razlike med oznakama SUV XL in samo XL**
* **Namenskost vozila:** Pnevmatika z oznako **XL** je le ojačana različica običajne potniške pnevmatike. Pnevmatika **SUV XL** pa je poleg ojačitve posebej prilagojena specifični dinamiki težjih in višjih vozil.
* **Togost bokov in prečni oprijem:** Pnevmatike SUV XL imajo še bolj otrjene boke, da preprečijo pretirano prelivanje oziroma nagibanje pnevmatike v ovinkih zaradi višjega težišča SUV vozil.
* **Profili tekalne plasti:** Pnevmatike SUV XL imajo pogosto bolj robusten profil tekalne plasti, prilagojen občasni vožnji po makadamu, blatu ali slabšem terenu ter boljši odvod vode pri težjih vozilih.
* **Udobje in hrup:** Pnevmatike SUV XL so zaradi bolj masivne zgradbe nekoliko trše in lahko ustvarijo minimalno več hrupa ter malenkost tršo vožnjo na običajnem osebnem avtomobilu v primerjavi z običajno XL pnevmatiko."
Če je v praksi opazna razlika v udobju boš moral pa sam probati.
"Oznaka **SUV XL** združuje dva različna podatka o pnevmatiki: namenjena je specifičnemu tipu vozila in ima ojačano konstrukcijo za večjo nosilnost.
**Oznaka XL (Extra Load)**
Oznacuje, da ima pnevmatika v primerjavi s standardno pnevmatiko (SL - Standard Load) **ojačano konstrukcijo** (močnejše boke in ogrodje) ter prenese višji tlak in večje obremenitve. To ji omogoča višji indeks nosilnosti. Oznako XL imajo lahko pnevmatike za limuzine, karavane ali športne avtomobile.
**Oznaka SUV (Sport Utility Vehicle)**
Navaja, da je pnevmatika po svoji zgradbi, tekalni plasti in mešanici gume prilagojena terencem ter križancem. Ta vozila so višja, imajo višje težišče in so pogosto težja.
---
**Glavne razlike med oznakama SUV XL in samo XL**
* **Namenskost vozila:** Pnevmatika z oznako **XL** je le ojačana različica običajne potniške pnevmatike. Pnevmatika **SUV XL** pa je poleg ojačitve posebej prilagojena specifični dinamiki težjih in višjih vozil.
* **Togost bokov in prečni oprijem:** Pnevmatike SUV XL imajo še bolj otrjene boke, da preprečijo pretirano prelivanje oziroma nagibanje pnevmatike v ovinkih zaradi višjega težišča SUV vozil.
* **Profili tekalne plasti:** Pnevmatike SUV XL imajo pogosto bolj robusten profil tekalne plasti, prilagojen občasni vožnji po makadamu, blatu ali slabšem terenu ter boljši odvod vode pri težjih vozilih.
* **Udobje in hrup:** Pnevmatike SUV XL so zaradi bolj masivne zgradbe nekoliko trše in lahko ustvarijo minimalno več hrupa ter malenkost tršo vožnjo na običajnem osebnem avtomobilu v primerjavi z običajno XL pnevmatiko."
Če je v praksi opazna razlika v udobju boš moral pa sam probati.
Tako je. Še na Hyundaiju i10 najdeš gume z oznako XL, da ustrezajo nosilnosti, ki jo je predpisala fabrika.
val46 ::
Ma za naše ceste bi dostikrat rabili gosenice, ne pa XL SUV gume. Pa še plug spredej, da sam odmakneš kako "oviro" k se ti postavi pred tabo ;=)
starfotr ::
Ok "normalno lahko dam" ampak bo voznja motece bolj trda in po moznosti tudi manj varna? Al sploh ne bo opazna razlika. Navadne verzije da ni SUV za 80eur z brezplacno postnino ne najdem pri nobenem drugem slo trgovcu kar sem na hitro brskal.
Jaz ne bi vzel ne XL ne SUV, če nimaš takih gum izrecno vpisanih v homologacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()
Pretiravaš. Morda bo to pomembno čez 20 let, do takrat bodo pa gume že lepo daleč, nekaj v naših pljučih, večinoma pa nekje v Afriki...

Pithlit ::
Jaz ne bi vzel ne XL ne SUV, če nimaš takih gum izrecno vpisanih v homologacijo.
Homologacija gre na dimenzije.
Life is as complicated as we make it...
pe3c ::
mitjau ::
XL oz SUV zares ne rabi biti vpisan v homologacijo. Dimenzija pač mora biti.
Za današnje SUV bi jaz predlagal XL vsem. sem na stari in novi 5008 vozil letne gume ki niso bile XL in so bile zanič v ovinku, nobene povratne informacije nisi čutil na volanu, občutek pa, skoraj kot bi vozil katrco..
Po menjavi za celoletne Pirelijeve Cinturato AllSeason SF3 XL, je občutek in povraten info na volanu bistveno boljši kot na Goodyearkah brez XL.
Pirelijeve celoletke pa sem vzel, ker so od vseh imele na testih najboljše rezultate na mokri cesti. Snega zadnje čase ni kaj veliko, pa še tisti dan, sem se po snegu vozil brez težav... Je pa res, da se dnevno vozim le po ravnini (spodnja savinjska).

gruntfürmich ::
jst pa kolebam med tem, da bi jih sedaj naročil, ko so še poceni (lansko leto so se v oktobru dvignile cene za 20€ po gumi za mojo dimenzijo napram avgustu !!), ali pa počakal do pomladi in da vidim kako se bodo obnesle čez zimo, 1 leto stare s trenutno cca 40.000km prevoženimi...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
OutOfTheBox ::
In koliko profila še majo?
V splošnem pa pri 40k v enem letu, to pomeni da boš konc zime mel cca 60k na gumah, kar je že relativno dost. Za varnejšo vožnjo bi jaz menjal.
V splošnem pa pri 40k v enem letu, to pomeni da boš konc zime mel cca 60k na gumah, kar je že relativno dost. Za varnejšo vožnjo bi jaz menjal.
40.000km
Pri teh km, od kje ti ideja o celoletnih? Te gume so že naredile svoje, menjaj asap.
Po 40k so gume za odmet. Razen, če si jih vsak dan gnetel in mazal z najžlahtnejšim arganovim oljem v temi.
Oziroma niso za odmet. Lahko se legalno voziš z njimi. Samo v mokrem se niti slučajno ne boš pravočasno ustavil. Želel bi si, da se to zgodi samo lastniku teh gum. Nikakor pa ne tretji osebi, ki bo najebala zaradi tega, ker je nekdo šrkt in se vozi z zanič gumami.
Oziroma niso za odmet. Lahko se legalno voziš z njimi. Samo v mokrem se niti slučajno ne boš pravočasno ustavil. Želel bi si, da se to zgodi samo lastniku teh gum. Nikakor pa ne tretji osebi, ki bo najebala zaradi tega, ker je nekdo šrkt in se vozi z zanič gumami.
Utk ::
Za vsako reč zaupaš strokovnjakom in le strokovnjakom, edino pri gumah pa ne:
https://www.goodyear.com/en-us/learn/ho...
https://www.goodyear.com/en-us/learn/ho...
Eh ja ::
Valda on zaupa strokovnjaku - lokalnemu vulkanizerju z dokončano OŠ (no al pa nedokončano)...
feryz ::
Po 40k so gume za odmet. Razen, če si jih vsak dan gnetel in mazal z najžlahtnejšim arganovim oljem v temi.Gume so za odmet, ko jim profila zmanjka.
Pri meni to pomeni pod 4 mm. Pri drugih lahko tudi do 1,6 mm.
Vse ostalo je klobasanje.
Na mokrem je vseen k... koliko profila je.
Na stoječi vodi je pa zelo hitro razlika.
Verjetno si to mislil.
Gume so za odmet, ko jim profila zmanjka.
ali pa je prestara.
Sam mam raje gumo s 3mm profila in 2 leti stara, kot gumo s 7mm profila in 10 let stara. Po mokrem boš pri slednji moral vozit kot po jajcih. Za po mokrem je najslabša guma, stara guma.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

Kaj pa imaš trenutno?
Continental All Season Contact 2.
OutOfTheBox je izjavil:
~4,5mm.
40.000km
Pri teh km, od kje ti ideja o celoletnih? Te gume so že naredile svoje, menjaj asap.
od kje ideja?
iz neodvisnih testov, ki kažejo da je premium celoletna primerljiva premium namenski.
in da jaz vozim praktično vedno novo, večina pa trdo 4 let staro - nepremium. skratka moja guma je VEDNO veliko boljša od povprečne, ki jo ima slovenski voznik.
in 40k je pri vseh testih označeno za začetek konca pri gumah ki se prej obrabijo, pri marsikateri pa se deklarira da naredi tudi 100% več km...
skratka znova razgaljaš svoje neznanje...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
~4,5mm.
Glede na starost in še relativno dost nad zakonsko mejo bi jih jaz mel še eno sezono.

WizzardOfOZ ::
Tak gume voziš, dokler gre. Ko na mokrem začnejo spodrsavati, jih menjaš. Vsaj tako jaz delam. 2 leti ali nekje 60k kilometrov in menjava.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Kako pa to zgleda, da na mokrem začnejo spodrsavati? Ker to delajo že nove.
Mondeo, pa ni nekaj od avta, obrača nove tudi na suhem, kaj šele na mokrem.
Da bi bili na tem forumu taki, ki bi gume v ovinkih testirali, pa ne bi vedel.
So sami čistuni, ki vozijo vsaj 20 manj od omejitev.
Da bi bili na tem forumu taki, ki bi gume v ovinkih testirali, pa ne bi vedel.
So sami čistuni, ki vozijo vsaj 20 manj od omejitev.

Se pripelješ do križišča, zabremzaš in avto se kar pelje, ker gume drsijo na mokrem asfaltu.
Sem se danes peljal z novimi kumho celoletnimi xl pa je kar trda voznja pa udarci slabih cest rukajo, 2,8 bara rekel vulkanizer naj bo. Sicer me niti ne moti ce ruka, bolj me zanima ce podvozje bolj trpi pa se kaki deli hitreje obrabijo?
enavlaka ::
Nafilaj toliko kakor hoče proizvajalec. 2.8 je za veliko gumo ogromno preveč.
Podvozje trpi, najbolj seleni.
Podvozje trpi, najbolj seleni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()

Koliko imaš pa napisano na stebričku, da naj se gume polnijo? Nafilaj jih na tisto, kar je predpisano za tvoj avto in ne 0.5 bara več.

WizzardOfOZ je izjavil:
Koliko imaš pa napisano na stebričku, da naj se gume polnijo? Nafilaj jih na tisto, kar je predpisano za tvoj avto in ne 0.5 bara več.eni avti bi naj imeli tudi malo prenizke vrednosti zapisane...

Zakaj?
Vseeno je 2.8 bara veliko preveč.
Vseeno je 2.8 bara veliko preveč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

D3m ::
Za EV imam 2.7
Res je.
Še eno sezono se vozi pa bo.
OutOfTheBox je izjavil:
~4,5mm.
Glede na starost in še relativno dost nad zakonsko mejo bi jih jaz mel še eno sezono.
Res je.
Še eno sezono se vozi pa bo.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
Ko sem mel svoj prvi avto, sem enkrat čist naključno ugotovil en preprost, efektiven in varen trik za "preverjanje" gum na mokrem. Nekaj sto metrov pod hišo so ležeči policaji, in nekaj vzpona na tistem delu. Normalno čez ležeče policaje greš počasi in potem "pohodiš" plin.
Takrat sem mel 90 konjskega megana, načeloma kr poskočen avto sam brez turbine, zato so pospeški linearni. Long story short.. en dan se zapeljem počasi čez (1 prestava), in niti ne pohodim plin, cca 1800 obratov.. gume se obračajo.. potem druga, gume kot na ledu,..tretja.. gume se še kar obračajo na 1100 obratih.
Ko se pripeljem domov, je bila prva stvar da sem naročil 2 novi sprednji gumi. Takrat sem mel gor neke 7 let stare, sicer z 5mm profila (na tehničnemu nikoli niso neč omenili, zato niti nisem bil toliko pozoren). Ko sem gume zamenjal mi ni niti v prvi več tam kopalo.

jst mislim da imam 2.5 na strebričku, vozima pa okoli 2,7-2,8. tudi po 3 sem že imel.
gruntfürmich je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
Koliko imaš pa napisano na stebričku, da naj se gume polnijo? Nafilaj jih na tisto, kar je predpisano za tvoj avto in ne 0.5 bara več.eni avti bi naj imeli tudi malo prenizke vrednosti zapisane...
To je veljalo 30 let nazaj, ko je VW napisal v navodila, da naj zimske gume polnimo +0,2 bara (za celoletne bi to seveda veljalo le v zimskem času, ko tlak zaradi temp. pade). Poleti bo tak avto samo bolj neudoben.
Danes pa so že dolgo EU eko beko norme tako našponane, da so predpisane vrednosti tlakov čez glavo dovolj poleti in pozimi. Za moj jajček recimo, je celo tako, da so za EU trg predpisane višje vrednosti kot za azijo, in se v EU pač vozimo manj udobno in za en mišji k. bolj varčno.. Brezveze.
Maxl ::
nihce?
Je kdo kupoval na gumenadom (Amonte) in tudi pri njih premontiral - so ok?
V ponedeljek sem naročil nove celoletne preko spleta, včeraj popoldne so jih dobili v svoje skladišče, danes zjutraj pa so mi jih še (brezplačno, v okviru trenutne akcije) zamenjali. Bil sem okoli 8.30 tam, pred mano so bili trije. Delale so tri steze. Vse skupaj sem čakal kakšno uro, ker niso ravno najhitrejši... Se je pa potem, ko sem bil že jaz na vrsti, naredila kar gužva...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Maxl ()

gruntfürmich je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
To je veljalo 30 let nazaj, ko je VW napisal v navodila, da naj zimske gume polnimo +0,2 bara (za celoletne bi to seveda veljalo le v zimskem času, ko tlak zaradi temp. pade). Poleti bo tak avto samo bolj neudoben.
Danes pa so že dolgo EU eko beko norme tako našponane, da so predpisane vrednosti tlakov čez glavo dovolj poleti in pozimi. Za moj jajček recimo, je celo tako, da so za EU trg predpisane višje vrednosti kot za azijo, in se v EU pač vozimo manj udobno in za en mišji k. bolj varčno.. Brezveze.
problem je če površina gume ne nalega lepo na cesto. to potem postane varnostni problem.
Meni jih filajo krepko več, ker mi jih po robovih radira.
Čeprav niti to ne bo nucalo. Težak avto in hitra vožnja v ovinkih pomeni, da guma trpi na robovih. In jih tam žre.
Bi moral narediti orenk balon, če bi se želel temu izogniti.
Čeprav niti to ne bo nucalo. Težak avto in hitra vožnja v ovinkih pomeni, da guma trpi na robovih. In jih tam žre.
Bi moral narediti orenk balon, če bi se želel temu izogniti.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Zimske gume fuc po manj kot 30k (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 18959 (14750) | stara mama |
| » | S katerimi gumami se vozite z avtom pozimi (zimske, celoletne, letne)? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 10637 (8885) | Zimonem |
| » | Katere gume priporočate celoletne ali zimske in letne posebej? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 15894 (14080) | ZveeZ |
| » | Kombinacija celoletnih in zimskih gumOddelek: Na cesti | 7493 (5672) | LeQuack |
| » | Zimske vs. poletne gume (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 46188 (41085) | GenZNPC |