» »

Optični vodnik za hišo.

Optični vodnik za hišo.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Lani ali predlani nam je Telekom na parcelo pripeljal optiko in ker se je naša vezava na trenutnega ponudnika iztekla (trenutno smo na kabelski), bi rad pripravil prehod na to optiko. Pripeljati optični kabel v hišo ni problem (to bo, kolikor razumem, itak naredil Telekom), rabim pa malo pomoči za polaganje optičnega kabla po hiši. Ker se bi rad izognil štemanju in podobnim »čistim« tehnikam, bom od mesta, kjer bo optika stopila v hišo, do mesta, kjer bo terminalska oprema, potreboval nekje 35m optičnega vodnika. To pa je tudi vse, kar vem. Zanima me, kakšen optični vodnik moram vzeti in kakšen je minimalni še dovoljeni polmer ukrivljenosti, da ga ne bom poškodoval? Na kaj vse moram biti pozoren, ko bom vlekel ta vodnik?

Hvala

Jože

MadMax ::

Ce imaš kak lokalni kontakt telekoma se zmeni da ti gvo porine v bajto tistih 35m špage, pa ko si jo razpelješ jih pokličeš da pridejo prišvasat zaključno dozo.
Če govorimo o cca 5mm zemeljskem kablu, radij "okrog prsta" ni noben problem, je pa vseeno fino če je tega čimmanj (izgube). Gre tudi manj, ni pa priporočljivo.
Ko vlečeš delaj to kot Janez: z občutkom, sploh čez luknje skozi zid, da ne praskaš kabel po nepotrebnem. Saj zdrži več kot pravijo, je pa pravo sranje ga štukat, ni to baker...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

starfotr ::

MadMax ::

Jaz imam zemeljskega (Prysmian) na zgornji način potegnjen, ene 15÷20m... So bili bolj veseli kot če bi morali oni vlečt in polagat po bajti.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

starfotr ::

Zemeljski kabli pridejo do omare, potem se jih splajsa in gredo naprej drop kabli.

Razlog je preprost. Zemeljski kabli imajo v svojem plašču zadeve proti glodavcem, medtem ko drop kabli nimajo tega. In zato tega ne dajejo po bajti.

V tujini, kjer je delovna sila dražja imajo drugačne kable, kot pri nas. Potegnejo zemeljski kabel v 1 kosu, na vhodu v objekt odstranijo samo zgornji zaščitni plašč, ki je proti glodavcem, spodaj je še en plašč, kot pri drop kablu in tistih par 10 m potegnejo v objekt.

Pri nas je pa ceneje, da se uporabi 2 različna kabla in se plača nekoga, ki zavari zadeve v kaseti.

Karen ::

Mogoče da se ne boš preveč matral: meni je T-2 od omarice na hiši v 1. nadstropje iz kleti do mansarde in dol v 1. štuk potegnil brezplačno, v enem kosu seveda, nekih 30m plus. Tako da če imaš kanale pripravljene ne vem če je smiselno sploh karkoli vlečt. Vprašaj preden ti pridejo potegnit.

Daniel ::

Meni je zdaj že bivši Teleing pustil 20 metrov zemeljskega kabla viška in sem potem po že pripravljeni cevi samo potegnil zemeljski kabel direkt do modema, kjer so na konec navarili konektorje. Vse je pač stvar dogovora in tehničnih možnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620356 (10743) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30659862 (25921) Lonsarg
»

Optični pretvornik

Oddelek: Omrežja in internet
121396 (1189) amoskon
»

Optika napeljava

Oddelek: Pomoč in nasveti
258709 (7347) bhocevar2000
»

kabel za med bajte

Oddelek: Omrežja in internet
313195 (2488) gumby

Več podobnih tem