» »

Moč, energija, sila in navor - pomen

Moč, energija, sila in navor - pomen

lara2 ::

Pozdrav,

kakšna je razlika, če rečemo npr. za dva zobnika ter jermen, da se prenaša mehanska moč, energija, sila in navor? Navor in sila sta podobna, en je definiran za premočrtno gibanje drug za vrtenje. Vendar se tudi sila prenaša v tem mehanskem sistemu, prav tako energija in moč. Kakšna je razlika med temi, ko rečemo prenaša se moč, energija ali sila?

Ko smo ravno v oddelku elektrotehnika, me pa še zanima za električni sistem. Tam imamo tok, ki se prenaša, v katerem primeru lahko rečemo tam, da se prenaša električna moč, energija? Sila se seveda ne more.

hvala, lp lara.

mirator ::

Sila je sprememba gibalne količine v času F= dG/dt ali produkt mase in pospeška F=ma. Navor je delovanje sile na določeni ročici M=Fr.
Moč je delo opravljeno v času P=A/t, delo uporabljena sila na poti A=Fs in iz tega sledi P=Fv.
Energija je porabljena moč v času W=Pt.
Pri zobniškem prenosu se energija, moč in navor ne spremijajo, spreminja pa se sila glede na premer zobnika.
P1=P2
F1r1=F2r2

Električna moč je produkt toka in napetosti, prenaša pa se po vodnikih (daljnovodi, vodniki v el. inštalacijah itd. Prenaša pa se toliko električne moči, kot jo zahtevajo ali potrebujejo porabniki za svoje delovanje. Če porabnikov ni, tudi pretoka moči in energije ni.
Je pa pri prenosu moči potebno upoštevati še faktor izkoristka oz izgube zaradi trenja.

lara2 ::

Hm,

mislila sem na pomen besed in pravilne uporabe. Napisal si za električni sistem, da se prenaša moč in energija. Ampak se prenaša tudi tok oz. naboj. Torej lahko rečemo, da se prenaša energija, moč, tok ali je razlika ko uporabimo te besede. Mislim energija je možnost, da se opravi neko koristno delo, medtem ko moč pa pove kako hitro lahko opravimo delo.

Ali pa avtomobil na cesti, ali se prenaša moč na kolesa ali navor, v bistvu se oboje, samo ne vem v katerem primeru bi rekli kaj je pravilno.

lp, lara.

mirator ::

Kot sem zapisal, prenašata se moč in energija oz. ker sta v korelacije s časom, je vseeno kaj se prenaša. Prenos pa omogočata tok in napetost. Tok je po definiciji pretok električnih nabojev v času I=dq/dt, napetost pa potencialna razlika med dvema točkama. Tudi pretok vode se ne prenaša ampak preprosto teče, s svojim tokom pa prenaša neko moč.
Navor sem ti napisal kaj je in se ne prenaša.
Ker so ravno vse oči uprte (zaradi Rogliča in Pogačarja) v kolesarstvo, imaš lep prikaz, kaj je navor. Ko kolesarji vozijo v klanec s prestavo zmanjšajo silo na manjši zobnik, morajo pa zato povečati število nožnih pogonov. Na ta način so poganjali z manjšo silo. so pa porabili enako moč, kot bi, če bi bila prestava 1.
Navor pri elektriki je lahko transformator. Tudi tam je vhodna moč enaka izhodni, tok pa je na višjenapetostni strani manjši, na nizkonapetostni pa večji: U1I1=U2I2.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kilovati in Konjske moči (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7012763 (10667) konspirator
»

Fizika - avtomobil

Oddelek: Šola
373398 (1752) marjan_h
»

Koliko € me stane, da mi bojler segreje 60L vode? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7329148 (28339) korenje3
»

Se avto res matra? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10725664 (23397) energetik
»

Navor - avtomobilizem?

Oddelek: Na cesti
216690 (6318) krneki0001

Več podobnih tem