Forum » Šola » gostota sfere nehomogeno telo
gostota sfere nehomogeno telo
ewok995 ::
pozdravljeni rabil bi malo pomoči pri tej nalogi ker sploh nimam ideje kako sploh začeti
naloga
sfera x2+y2+z2=4 , gostota ro(x,y,z)=3+xz+y2
sedaj pa kako se izračuna točke kjer je gostota največja in kjer najmanjša?
hvala za pomoč
naloga
sfera x2+y2+z2=4 , gostota ro(x,y,z)=3+xz+y2
sedaj pa kako se izračuna točke kjer je gostota največja in kjer najmanjša?
hvala za pomoč
darkolord ::
Lagrange?
Minimum in maksimum sta tam, kjer je odvod 0. Torej parcialno odvajaš (po x, y, in z) in dobiš štiri enačbe in štiri neznanke ...
fx = rox => z = L2x
fy = roy => 2y = L2y
fz = roz => x = L2z
x2+y2+z2 = 4
Rešiš tole in dobiš rešitve.
Minimum in maksimum sta tam, kjer je odvod 0. Torej parcialno odvajaš (po x, y, in z) in dobiš štiri enačbe in štiri neznanke ...
fx = rox => z = L2x
fy = roy => 2y = L2y
fz = roz => x = L2z
x2+y2+z2 = 4
Rešiš tole in dobiš rešitve.
Unilseptij ::
Tole ne bo cisto OK. Iskati moras po notranjosti krogle (razen, ce naloga predpostavlja votlo kroglo s ploskovno porazdelitvijo mase), tako da je x^2 + y^2 + z^2 < = 4. Poleg tega moras najprej dokazati, da ima porazdelitev gostote ekstrem (maksimum in minimum) znotraj krogle... ce ga nima, potem je maksimum/minimum na robu krogle in ni nujno, da obstaja ekstrem (odvodi niso 0). Vsekakor kar zanimiva naloga...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unilseptij ()
Facebook dev ::
Kolikor si povedal, isces ekstreme na sferi. Torej le obrobje krogle. To isces s pomocjo lagrangevih multiplikatorjev, nekako tako kot je napisal darkolord.
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.
kolko jas nalogo zastopim iščeš maksimume povsod po notranjosti sfere kjer je pač največja oz najmanjša gostota
kako pa ves, da je maksimum v notranjosti... v 2D si predstavljaj, da imas na x osi neko obmocje (recimo od 0 do 1), kjer opazujes neko funkcijo. Ta funkcija lahko ima pravi ekstrem nekje na sredini intervala, lahko pa tudi ne. Funkcija y=x recimo nima nobenega ekstrema in je znotraj intervala najmanjsa pri x=0, najvecja pa pri x=1.
Ce zelis dolociti ekstreme, potem poracunaj parcialne odvode, kot je rekel darkolord. Pri pravem ekstremu je prvi odvod 0, drugi odvod pa razlicen od 0.
Ce zelis dolociti ekstreme, potem poracunaj parcialne odvode, kot je rekel darkolord. Pri pravem ekstremu je prvi odvod 0, drugi odvod pa razlicen od 0.
Zgodovina sprememb…
gostota kovinske sfere x2+y2+z2=4 je dana z izrazom r(x,y,z)=3+xz+y2 , V katerih točkah sfere je gostota največja oz. najmanjša
sfera ni plasc ampak kratkomalo krogla... torej notranjost in plasc.
EDIT: no, Wikipedia pravi, da je sfera plasc, tako da verjetno gre res za iskanje vezanih ekstremov po Lagrangeu ...
EDIT: no, Wikipedia pravi, da je sfera plasc, tako da verjetno gre res za iskanje vezanih ekstremov po Lagrangeu ...
Zgodovina sprememb…
nirm ::
z lagrangevimi multiplikatorji se vse to rešuje kukr se spomnim:
po x: z = 2#x
po y: 2y = 2#y
po z: x = 2#x
x=z =0
y=2
(0,2,0) i guess je ektrem se pravi na robu (kar je tudi logicno, saj y narasca kvadratno za razliko od ostalih, kvadratna funkcija pa prehiti linearno pri 1 oziroma v krogelni kombinaciji verjetno pri koren(2)
po x: z = 2#x
po y: 2y = 2#y
po z: x = 2#x
x=z =0
y=2
(0,2,0) i guess je ektrem se pravi na robu (kar je tudi logicno, saj y narasca kvadratno za razliko od ostalih, kvadratna funkcija pa prehiti linearno pri 1 oziroma v krogelni kombinaciji verjetno pri koren(2)
Facebook dev ::
Nastavi enačbo:
L(x, y, z, a) = 3 + xz + y^2 - a(x^2 + y^2 + z^2 - 4)
Odvajaj L po vseh štirih spremenljivkah in enači z 0.
Vse rešitve tega sistema so kandidati za ekstreme. Je pa tu nekaj možnosti za predelat. Enačbe, ki jih dobiš so:
dL/dx = z - 2ax = 0
dL/dy = 2y - 2ay = 0
dL/dz = x - 2az = 0
dL/da = x^2 + y^2 + z^2 - 4 = 0
Obravnavaj primere, dobiš razne rešitve, v vsaki izračunaj vrednost funkcije in na koncu boš videl v katerih točkah je minimum in v kateri maksimum.
L(x, y, z, a) = 3 + xz + y^2 - a(x^2 + y^2 + z^2 - 4)
Odvajaj L po vseh štirih spremenljivkah in enači z 0.
Vse rešitve tega sistema so kandidati za ekstreme. Je pa tu nekaj možnosti za predelat. Enačbe, ki jih dobiš so:
dL/dx = z - 2ax = 0
dL/dy = 2y - 2ay = 0
dL/dz = x - 2az = 0
dL/da = x^2 + y^2 + z^2 - 4 = 0
Obravnavaj primere, dobiš razne rešitve, v vsaki izračunaj vrednost funkcije in na koncu boš videl v katerih točkah je minimum in v kateri maksimum.
If you can't handle me at my worst,
no jas sem dobil
T1=(sqrt(2),0,sqrt(2))=5
T2=(sqrt(2),0,-sqrt(2))=1 MIN
T3=(-sqrt(2),0,sqrt(2))=1 MIN
T4=(-sqrt(2),0,-sqrt(2))=5
T5=(0,2,0)=7 MAX
T6=(0,-2,0)=7 MAX
T1=(sqrt(2),0,sqrt(2))=5
T2=(sqrt(2),0,-sqrt(2))=1 MIN
T3=(-sqrt(2),0,sqrt(2))=1 MIN
T4=(-sqrt(2),0,-sqrt(2))=5
T5=(0,2,0)=7 MAX
T6=(0,-2,0)=7 MAX
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Racionalne funkcijeOddelek: Šola | 1167 (1060) | lebdim |
» | Matematika, again :)Oddelek: Šola | 2445 (1899) | tinkatinca |
» | Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 26768 (23343) | daisy22 |
» | Aproksimacija krogaOddelek: Šola | 2224 (1843) | whatever |
» | Eno matematično vprašanjeOddelek: Šola | 1778 (1512) | Roadkill |