» »

Problem v napajalniku ali grafiki?

Problem v napajalniku ali grafiki?

GummyBear ::

V računalniku imam vgrajeno grafično kartico Sapphire R9 380. Problem je, ker sta se ventilatorja na njej kar naenkrat nehala vrteti. Občasno kateri ventilator malenkost trzne, drugače pa mirujeta in posledično grafična kartica nima ustreznega hlajenja. Na grafično kartico sta iz napajalnika speljana 2 kabla. Na naslednji sliki se lepo vidita konektorja:


Slika na monitorju je takšna kot mora biti, edina težava sta torej ventilatorja, ki se tudi pod obremenitvijo grafike ne vrtita. Kaj pravite, verjetno je problem samo v napajalniku? Sama grafična kartica verjetno ni pokvarjena, ali pač? Nimam pa nobenega primernega napajalnika, da bi to lahko stestiral.

Še podvprašanje: Kako se imenujeta tista konektorja, kamor gresta kabla direktno iz napajalnika?

DeeCoy ::

Lahko so ležaji na ventilatorjih zanič... Če malo zavrtiš ventilator, se potem vsaj nekaj časa vrti? Če se, potem je problem v ventilatorjih.

Han ::

Menjaj ventilatorja, če imaš občutek, da ti ta grafična še vedno zadošča...

https://www.aliexpress.com/item/4000024...


Grafična ima dva 6-žilna PCI Express priklopa za napajanje.

gddr85 ::

si vmes kej driverje updejtal? pa tale nitro ima afaik zero rpm, probaj na hitr kak furmark ipd. zalaufat, če se zaženeta..

GummyBear ::

Ni se nič updejtalo, niti nobenih nastavitev nisem spreminjal. Če ventilatorček potisnem s prstom, ni nobene spremembe. Sem pa opazil, da tudi disk občasno čudno laufa... ob zagonu včasih proizvede čuden "klik", kot bi ga med obratovanjem odklopil iz napajanja - seveda se ob takšnem kliku niti operacijski sistem ne zažene. Ko pa sem ga priklopil na drugi napajalni kabel, so se te "kliki" ustavili. Zato sumim napajalnik.

Klemen86 ::

Ali imaš mogoče nameščen MSI Afterburner?

GummyBear ::

Klemen86 je izjavil:

Ali imaš mogoče nameščen MSI Afterburner?

Ne, nimam nameščenega.

gddr85 ::

možo tud, da je fan kontroler crknil

Vuli ::

verjetno sta zabasana s prahom
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

GummyBear ::

Na hitro lahko izločim prah in karkoli v povezavi s programsko opremo. Po mojem mnenju so krivci (po verjetnosti):

1. napajalnik (zelo verjetno, glede na to, da se je nekaj časa tudi trdi disk čudno obnašal)
2. elektronika grafične kartice (odpoved vezja, bi verjetno vplivala tudi na sliko)
3. motorček ventilatorjev (težko verjetno, da bi šla po gobe kar oba hkrati)

Nastavitev v BIOS-u ni nihče premikal, pa tudi z drugimi nastavitvami se ni nihče igral. Čim vklopim računalnik (preden se sploh pokaže slika) ventilatorja mirujeta in tudi obremenitev grafike jih ne spravi v vrtenje. Največ kar lahko opazim je občasno trzanje (kot bi velik ventilator priklopil na zelo nizko napetost).

Klemen86 ::

Do kakšne temperature si pustil kartico, da se segreje ob mirujočih ventilatorjih?
Kako imaš nastavljen fun curve v gonilnikih?

Han ::

3. možnost je najbolj verjetna.

Vuli ::

pa, če jih ročno zavrtiš, se vrtijo ali se takoj ustavijo. Čutiš, da se vent upira?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

GummyBear ::

Vuli je izjavil:

pa, če jih ročno zavrtiš, se vrtijo ali se takoj ustavijo. Čutiš, da se vent upira?

Če ga s prstom frcnem naprej, se nekaj časa vrti, potem pa se ustavi. Ne nobenega upora, vrti se z lahkoto.

Bom vprašanje malo drugače zastavil: Kaj bi se zgodilo, če bi računalnik zagnal brez da bi v kartico priklopil tista 2 PCI-E kabla. Nekaj elektrike kartica prejme preko PCE-E slota, nekaj pa preko dodatnega napajanja. Če bi jo pustil samo v PCI-E reži brez kakšnih kablov, bi bila slika vseeno?

Taip4n ::

Verjetno ne. Jaz sem imel staro Radeon HD4980 in je ob bootu zajamrala, da je potrebno priklopiti napajanje.
Probaj, falit nimaš kaj.

Klemen86 ::

Problem je 100% v gonilnikih/nastavitvah. Popolnoma odstrani gonilnike in jih namesti na novo.

blogergoods ::

he then shot a very last-spherical 76 on the carmel, ind., path on wednesday to finish in a tie for 2nd with a 4-over 220, 4returned of winner john marshall butler.i played super,” daly ii advised the indianapolis megastar. “it'd had been cool to win, however i still have time. just a couple horrific 3-putts each days, however apart from that i played incredible.
https://www.blogergoods.com

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: DeeCoy ()

Riff ::

tista kabla ki gresta iz napajalanika v grafično sta ali 6 pin molex ali 8 pin molex za grafične, odvisn kašne priklope ima grafična, al pa 2x 6 pin se vidi po konektorju število al je 1x 6pin pa 1x 8pin

Han ::

Klemen86 je izjavil:

Problem je 100% v gonilnikih/nastavitvah. Popolnoma odstrani gonilnike in jih namesti na novo.
Narobe. Ventilatorja sta definitivno kaput.

Klemen86 ::

Ali ventilatorja delujeta lahko hitro preveriš:
Odklopiš ventilatorja z napajanja na grafični kartici.
Vzameš dve (dovolj tanki) žici in zasilno povežeš vmesnik od ventilatorjev z enim molex priključkom.
Zaženeš računalnik.

Sem prepričan, da se bosta oba vrtela.

GummyBear ::

Težavo bom lahko reševal šele med vikendom, prej žal ne bo časa. Ko bo rešeno pa napišem vzrok nedelovanja. Ampak dajmo logično razmišljat:

Če je kriv prah, zakaj lahko oba ventilatorja s prstom vrtim brez zatikanja?
Če so krivi gonilniki/nastavitve, zakaj se ventilator ne zažene takoj ob vklopu (BIOS)? In zakaj ventilatorja trzata? Logično bi bilo, da se vrtita ali popolnoma mirujeta.
Če sta ventilatorja kaput, kako je mogoče, da sta oba odpovedala prav isti trenutek?
In zakaj imam isti trenutek poleg ventilatorjev na grafični kartici tudi težave z diskom, v kolikor je ta priklopljen na določen napajalni priključek?

Za začetek bom še enkrat preveril gonilnike in nastavitve, ampak napajalnik mi je precej sumljiv, zato sem si priskrbel enega za testiranje.

Han ::

Imaš premalo prahu, da bi vplival na vrtenje propelerjev...
Ob vklopu bi se ventilatorja morala zavrteti.
Odpovedala sta hkrati, ker sta identična (ista serija, materiali ipd.). Seveda je za kaj takega potrebna tudi sreča. :P
Mogoče je kišta fasala prenapetostni sunek.

Ventilatorji na grafikah so potrošna roba. Če imaš srečo, preživijo do konca uporabe kartice, sicer pač zamenjaš, ko crkne...

Klemen86 ::

Ventilatorja vsaj pri 5700 seriji se pri vklopu nikoli ne zavrtita, sklepam da je pri tvoji seriji isto. v BIOSU grafične kartice je zapisano, pri kateri temperaturi in s kakšno močjo naj se vrtita.

Ko se enkrat zaženejo Windowsi (oziroma AMD gonilnik), pa ta gonilnik prevzame določene funkcije (tudi odločanje o hitrosti vrtenja ventilatorjev). Napaka v gonilnikih lahko povzroči zato napačen odziv ventilatorja.

Na 5700 sem imel podoben problem, pri meni pa so se ventilatorji neprestano vrteli z minimalno hitrostjo (ne glede na temperaturo kartice). Pri meni je bil problem v komunikaciji med MSI Afterburnerjem in AMD gonilniki...

Napajalnik pa je najmanjša verjetnost, da je kriv. Če zmore 200w za poganjanje kartice v full loadu, bo verjetno zmogel še dodatnega 1,5w za ventilatorja.

Han ::

Radeon 5700 serija je nekaj generacij novejša in drugače programirana. Pri RX580 se ventilatorja vrtita do zagona Polken in potem po potrebi. Na še starejših HD7870 in R270X npr. je aktivno hlajenje vklopljeno ves čas...

GummyBear ::

Danes popoldne oz. zvečer se spet lotim reševanja. Kako lahko preverim, če je vrtenje ventilatorjev izklopljeno? Kako nastavljam temperaturo, pri kateri se ventilatorja vklopita? Razen driverjev nisem nameščal nobene programske opreme, bom pa vseeno še enkrat preveril.

Han ::

GPU-Z, ima tudi Render Test (klik na vprašaj pri Bus Interface), ki "zakuri" grafično. Morebitno vrtenje propelerjev vidiš na zavihku Sensors, sicer pa odpri kišto in opazuj...

Gagatronix ::

Menjava ventilatorjev na graficnih karticah zna biti jako neprijetno opravilo. Sploh ce gre za malce starejso graficno kartico, ker potem se dostikrat zgodi, da je edin vir delujocih ventilatorjev druga kartica istega modela. Vsaj take so moje izkusnje.

profii ::

Si kaj rešil?

Han ::

Na Sapphire karticah menjava ventov ne predstavlja kakšne posebne težave. Pri Nitro seriji samo izpuliš propeler in natakneš novega.

Gagatronix ::

Ce imas kartico, ki ima okrog ventilatorjev se shroud se lahko kar nadrkas.

Vuli ::

Das pa uno plastiko proc in zmontiras vent gor. 2x80mm, vezice in problem resen
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Gagatronix ::

Ja, ce zelis imeti narejeno zadevo ko da jo je delal mali crncek v Ugandi.

gddr85 ::

če hočeš da stvar paše, potem pač iščeš iste vente, pa nej si bojo na vijake al pa quick release kot pri sapphire ipd., ker edino tko bo stvar direkt pasala, če ti je vseeno pač vržeš vseskup dol in montiraš dva 120mm gor..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gddr85 ()

GummyBear ::

Situacija je taka: Pregledam, če se je karkoli updatalo, vendar se ni. Za vsak slučaj ponovno namestim driver za grafiko.
Ponovno odklopim vse kable iz matične plošče, grafične in diskov in jih ponovno priklopim. Prižgem računalnik in ventilatorja se zavrtita in po nekaj sekundah vrtenja ustavita in tako se vsake toliko časa za nekaj sekund zavrtita. Za probo odprem igro Fortnite in spremljam hitrost ventilatorjev... ventilatorja se vrtita s hitrostjo 1260 RPM.
Za vsak slučaj priklopim še drug napajalnik, ki je skoraj nov. Na začetku se ventilatorja vrtita, potem pa po potrebi, sicer mirujeta. Še s tem napajalnikom odprem igro Fortnite in preverim stanje ventilatorjev. Nespremenjeno - hitrost ventilatorjev med 1000 in 1260 RPM.

Ne vem v čem je fora, da zdaj naenkrat dela. Edina razlika, ki sem jo opazil: Včasih je računalnik med igranjem kakšne zahtevne igre kar pihal (kot bi poslušal kakšen sušilec za lase), zdaj pa je skoraj neslišen. Ta del mi še nekako ne gre v račun? Zakaj so bili ventilatorji prej tako glasni, zdaj pa naenkrat tiho?

Han ::

Verjetno ti je prej določen program kuril procesor na grafični in ga je bilo treba intenzivno hladit... Ali pa gonilnik ni bil pravilno (optimalno) nameščen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ventilatorji se ne ugasnejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5110719 (9310) inbox
»

Grafična kartica Asus Radeon 6870 na Lenovo plošči? Kako? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1409801 (8305) rzidar1
»

Zamenjava ventilatorja [ati radeon 6850]

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
182121 (1953) gazibo
»

Vrtenje ventilatorja glede na temperaturo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
132306 (2096) Blinder
»

Grafe računalnik ne zazna, os piska, ko jo dam v slot

Oddelek: Pomoč in nasveti
111138 (957) boysta

Več podobnih tem