» »

Zamenjava ventilatorja [ati radeon 6850]

Zamenjava ventilatorja [ati radeon 6850]

Coooler82 ::

Pozdravljeni,

zaradi vedno glasnejšega ventilatorja na grafični kartici razmišljam, da bi ga zamenjal. PC imam prižgan 24/7 in redko se uporablja za igranje iger.

Razmišljal sem da bi recimo odstranil originalne ventilatorje in plastično ohišje in kupil recimo tole: http://www.mimovrste.com/artikel/222001... ter ga obrnil da piha po hladilnih rebrih (ventilator kot tak ne bi bil pritrjen na hladilna rebra kartice ampak, bi bil recimo 1/2cm oddaljen).

Piše da se ventilator (glej zgornji link) vrti z 1400 obrati ... to pomeni, da se vrti z toliko obrati pod maximalno obremenitvijo (torej če igram igre) ali se vrti pod maximumom tudi v "idle" načinu? Napajanje novega ventilatorja je preko grafične kartice ali direktno preko napajalnika? (sprašujem za to ker me zanima ali bi lahko preko catalysta določil fan speed?)

Gre se mi samo in le za to, da računalnik čim bolj utišam (seveda grafična se ne sme pregrevati) ... tako, da če imate kakšne predloge jih prosim napišite.

Lp

popster ::

tale zgleda da je tišji pri istih obratih, so pa to ventilatorji za ohišje, nevem kako ga boš pritrdil na grafično kartico.

Sicer pa se ti grafična kartica praši in je treba samo spihat (baje da to lahko naradiš tudi na bencinskem servisu kjer se pumpa gume)

Coooler82 ::

Ja sej tule se mi je malo zataknal. Mislil sem narediti en nosilec ki bi "držal" ventilator nad hladilnikom grafične kartice, ventilator bi se pa vrtel na maximalnih obratih. Pojma nimam če bi dovolj hladil grafično, ki ni skoraj nikoli obremenjena preko 50% (glede na AMD Catalyst-a)

Zanimivo mi je dejstvo, da je vedno pri glasnosti PC-ja kriv ravno ventilator na grafični kartici pa ne vem ali so orginali ventilatorji ceneni ali je vzrok drugje.

S spihovanjem praha pa mislim da ne bi smel bit problem ker je kartica stara nekje 2 meseca in na začetku je delovala popolnoma neslišno sedaj je pa vedno glasnejša.

54j0 ::

Preden karkoli kupiš, si namesti tale program http://event.msi.com/vga/afterburner/do... . Preveri temperaturo grafične kartice in hitrost ventilatorja. Pri najvišji obremenitvi (3d programi/igre), temperatura nebi smela preseči 75-80 stopinj. Če je ta temperatura pod max. obremenitvijo nižja, ali celo krepko nižja, lahko s tem istim programom nastaviš lastno shemo za hitrost ventilatorja (npr. 50% pri 50 stopinjah, 60% pri 60 stopinjah itd.). Popster ti je dobro svetoval. Ventilator mora čez zaprašena rebra pihati močneje, da jih primerno ohladi (včasih se lahko zaprašijo do te mere, da zrak enostavno nima več pretoka in ti ne pomaga noben ventilator več, samo še kakšna turbina :)). Seveda se lahko ventilatorju obrabijo ležaji in je glasnejši zaradi tega, a to se, pri relativno novem ventilatorju, zgodi rekdo. Sicer pa bi moral navaden 80-120 cm ventilator več kot dobro ohladiti hd6850, tudi na nizkih obratih in tudi če je postavljen kakšen cm stran od kartice.

Coooler82 ::

Problem je da že sam preko Catalysta nastavljam hitrost ventilatorja ročno. Temperaturo držim nekje okoli 60 stopinj fan speed pa na 35%, kartica se definitivno ne pregreva. Sama glasnost ventilatorja je pa veliko večja kot pred 2-ema mesecema, ko sem jo kupil.

Bom še stestiral s tem programom pa bom videl kako in kaj.

Torej načeloma bi bilo dovolj da odstranim plastično ohišje, orginalna ventilatorja in namestim 120 mm ventilator blizu hladilnih reber?
Hitrost novega ventilatorja se potem, da nastavljati preko omenjenega programa ali potrebuješ regulator obratov?

54j0 ::

Načeloma je to-to. Odstraniš plastično ohišje in ventilator postaviš tako, da je orientiran približno enako, kot prejšnji. Ventilator, ki ga nameravaš kupiti ima 3 oz. 4 pin-ski priključek, ti so na matični plošči (število njih je odvisno od plošče). Ventilatorji, ki so priključeni na ploščo, hitrost spreminjajo glede na obremenitev procesorja/temperature ohišja, spet odvisno od plošče. Če hočeš, da se ti hitrost samodejno prilagaja, moraš kupiti ventilator s priključkom za grafično kartico. Zdi se mi, da imajo vse kartice enak priklop, nisem pa prepričan. Kakorkoli, ventilator, katerega link si prilepil prej, lahko mirne volje priključiš na navaden molex (adapter je ponavadi priložen) in se bo pač ves čas vrtel z isto hitrostjo. V vsakem primeru bo tišji, kot tisti na grafični kartici in pa enako/bolj zmogljiv. Lahko uporabiš tudi regulator, če bi ga rad dodatno utišal.

Karkoli boš že počel, ves čas spremljaj temperaturo kartice pod najvišjo obremenitvijo. Za obremenjevanje priporočam tale program http://unigine.com/products/heaven/down.... Preden ga poženeš, nastavi vse možnosti na MAX!

svenica ::

Kateri model 6850 pa imaš?

Coooler82 ::

Dobro, hvala vsem za nasvete.

Kartica je pa: GIGABYTE Radeon HD6850, 1 GB, PCI-E (GV-R685OC-1GI)

Nejcos ::

Tole nared pa ne rabš nč novga ventilatorja kupovat :

Janac ::

jaz bi tak naredo, kupil 120mm fan, ga z vezicam pritdil na hladilna rebra, odscipnil konektor od prejsnega ventilatora in odscipnil na novema in mu dal konektor prejsnega ventilatorja, rabis samo rdeco in crno. To bi bilo to, nerabs komplicirat

54j0 ::

Uh, Janac, ni tako preprosto. Ti ventilatorji delujejo na različnih amperih in grafična kartica zna biti zelo občutljiva. V primeru, da priključiš nanjo premočan ventilator, bo le-ta "vlekel" več energije, kar lahko vodi k preobremenitvi in ne-spontanemu samovžigu določenih delov PCB-ja :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 54j0 ()

Janac ::

ja potem pa naj kupi ventilator s podobnini oz. enakimi karakteristikami

54j0 ::

Tako je. In jaz bi ziher naredil tako. Po drugi strani, jaz in verjetno tudi ti, že leta brskava po računalniku, guliva kable in podobno. On je moral na forumu vprašat za nasvet glede menjave ventilatorja. Plug and play, brother ;).

Janac ::

res je:D

stock ::

No samo z guljenjem kablov znanje kar ne pride. In tudi rešitve in nasveti so žal bolj bogi.

Če mene prašaš maš 2 rešitve in sicer: 1. Popraviš ta ventilator (vkolikor je bil prej ok) ter 2. Da kupiš komplet druho hlajenje za grafično.

Z menjavo samo ventilatorja zna prit do velikih problemov, predvsem z namestitvijo in posledično slabšim hlajenjem, ter do samega priklopa ventilatorja kot je že zgoraj omenjeno. načeloma se priklopi od AMD do Nvidie kar razlikujejo, kaj šele ventilatorji, ki so namenjeni za hlajenje ohišja.

Tudi popravilo obstoječega ventilatorja zna bit le začasno vkolikor to ne narediš pravilno! Polek tega pa bi verjetno moral odstranit komplet hlajenje, kar pomeni da moraš imet polek tudi termalno pasto za ponovni nanos na čip ter dobro bi bilo imeti tudi "čigumi" pasto, ki pokriva rame.

Sigurno najcenejša rešitev je prva rešitev, je pa res, da je lahko neučinkovito, tako kot tudi opcija z drugim ventilatorjem, ki sorazmerno price/performance/look niti slučajno ni kul opcija. Kupiš pošten kuler pa mirna Bosna ;)

54j0 ::

Ne vem sicer, kako so bili katerikoli nasveti "bogi" in čemu je potreben tako negativen pristop. Poglej design kartice, ki jo uporablja. Dva ventilatorja s srednjim premerom in drobne reže za izpust zraka na zaščitni plošči. To se da brez težav zamenjati s katerimkoli ventilatorjem, ki vsaj približno dobro črpa zrak. Tiste reže za izpust zraka izven ohišja, so dobesedno za okras. Za namestitev take rešitve potrebuješ dve daljši "vezici" ali dvostranski lepilni trak za lepljenje tepiha. Za sleherno trditvijo stojim, ker sem na tak način že montiral ventilatorje na grafične kartice in deluje BP. Tudi glede hd6850 mu lahko mirne duše svetujem karkoli, ker sem si lastil kartico s tem gpu-jem in vem, da se ne grejejo toliko, da bi uporaba malce odstopajočega ventilatorja lahko predstavljala problem. In nazadnje, je dobil povezavo do programa, ki zanesljivo meri temperaturo GPU-ja, tako da se lahko pravočasno vrne k originalni, glasnejši rešitvi. Sicer pa se dandanes grafični procesorji ugasnejo/upočasnijo, ko je presežena priporočena delovna temperatura. Nazadnje je tu še dilema, če se na kartico za 120€ splača namestiti nov, celoten hladilnik, katerih cena se začne pri nekje 40€. Da sploh ne omenim, da je postopek zamenjave celotnega hladilnika, za neizkušeno osebo, neprimerno bolj zapleten. Morda se tebi zdi vse samoumnevno, jaz pa opažam, da mnogi ne vedo niti, da je treba pred zamenjavo očistiti termalno pasto in nanesti novo, če le-ta ni že pred-namazana. Ah... in kje bo dobil "čigumi" pasto, če slučajno ne bo priložena k tistemu najcenejšemu hladilniku za 35€ ? Aja, dokupil jo bo in vse skupaj bo na koncu 50€ ali več. V tem primeru mu jaz svetujem, naj proda kartico za 80€ in si kupi novo.

stock ::

Ni bilo mišljeno tako negativno :)

Imam pa tudi sam doma 6850 in se res kartica ne greje dosti. Sem tudi sam na dosti kartic montiral večje home made hlajenja in res zadeva lahko bolje špila. Mislil sem bolj na estetiko, za kartico od 100€ se mi to pač ne zdi kul.

Seveda pa tudi ne predpostavljam, da vsi vse znajo, še več, predvidevam da ne in veliko manj problemov bo s kupljemin hlajenjem, ki imajo priloženo ponavadi prav vse od past do zelo natančnih navodil tudi za začetnike.

Kot pravim, glede na ceno zgoraj omenjenih ventilatorjev, se mi ne zdi smiselno. Sploč če bo to za dlje časa.

mr1two ::

gazibo ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hlajenje ohišja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
304802 (4276) Seljak
»

Nasvet za hlajenje in utišanje PCja... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10028476 (26521) kuglvinkl
»

glasen ventilator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101559 (1435) klinker
»

6800GT - reklamirati ali ne ?

Oddelek: Strojna oprema
131708 (1364) Daliborg

Več podobnih tem