» »

Uporabno dovoljenje za hiso

Uporabno dovoljenje za hiso

«
1
2

care20 ::

Zdravo...stvar je taksna,da kupujem hiso, ki je bila zgrajena leta 1985..gradbeno dovoljenje ima ter hisno stevilko... Vpisana je v zemljisko knjigo ter v kataster ampak nima pa uporabnega dovoljenja saj takrat ni bilo potrebno... Zdaj ga banka potrebuje,zanima me a se ga da dobiti ali ne? Agentka trdi, da ga vo dobila ampak vseeno se vprasam vas tukaj... Mogoce se kdo spozna na to

PrimoZ_ ::

Se ga da dobiti.
Če je hiša zidana po načrtu in nima kakih kasnejših prizidkov je to hitro in brez komplikacij, sicer se lahko zaplete.

Je pa zanimivo da banka hoče uporabno dovoljenje.
Za hišo letnik 80, nobene banke ni brigalo uporabno pa čeprav se o tem ful govori/piše. Potrebno je bilo samo gradbeno in to je to.

care20 ::

Zdaj jje to pogoj... Torej se ga pridobi z lahkoto...ker aro sem ze dal, zdaj pa presenecenje

PrimoZ_ ::

Mislim, 2 meseca nazaj ni bil pogoj pri nobeni banki kjer sem spraševal za kredit.
Najprej je tudi mene zelo skrbelo a bom rabil al ne, koliko časa traja, kaj vse rabim itad... Na koncu so pa vsi rekli da jim pravnomočno gradbeno zadošča.

Go figure...

Lonsarg ::

Zadnja leta se dogajajo veliki premiki v to smer da bodo prodaje brez uporabnega dovoljenja vedno težje in sčasoma najbrž nemogoče, trenutno je to še neka siva cona. Jaz bi vseeno zahteval v prodajni pogodbi od prodajalca da se to uredi pred sklenitvijo posla.

Država je namreč sprejela zelo hitre postopke za to pridobit za starejše gradnje tako da ni izgovora da si vsak lastnik to ne zrihta.

DjJuvan ::

Verjetno kupuješ pri delavski hranilnici? Tam so tudi men zakompliciral nakup stanovanja... pri NLBju nič ne komplicirajo.

borut_p ::

Edino pravilno. Gradbeno dovoljenje je, hisa 0a cisto druga. Trikrat predelana in prezidana. Take stvari se dogajajo pri nas, vse brez GD - banke so dobera tocka za postimat take stvari.

PrimoZ_ ::

borut_p je izjavil:

Edino pravilno. Gradbeno dovoljenje je, hisa 0a cisto druga. Trikrat predelana in prezidana. Take stvari se dogajajo pri nas, vse brez GD - banke so dobera tocka za postimat take stvari.


Tudi to je res.
A kot rečeno, pri meni so vse banke rekle da so zadovolji s pravnomočnim GD. Pa sem spraševal če rabijo tudi uporabno, da ne bi potem pred dejanskim podpisom pogodbe nastali kaki problemi.
Največ kar je bilo rečeno, da pride njihov cenilec pogledat hišo in da je samo važno da ni kakih prizidkov oz. očitnih sprememb zunanjosti glede na načrt.

care20 ::

Raiffeisen je banka...aro sem dal ker mi je bilo receno,da ima to porihtano,pa se je izkazalo da nima...v primeru,da se ne pridobi uprabno dovoljenje,dobim aro nazaj ali ne?

PrimoZ_ ::

To je še vedno ta zgodba ? Bi ti sicer rekel da pojdi na drugo banko :)
Odobritev stanovanjskega kredit-pomoc nujno


Glede vračila are pa je odvisno kako pogodbo o ari sta podpisala s prodajalcem. Ampak se mi zdi da je bil nek generičen papir da je bila ara plačna v X znesku, dne Y v kraju Z za nepremičnino ABC.
Potem takem je vračilo dobra volja prodajalca ali pa tožbe.

care20 ::

Ne morem na drugo banko,ker samo ta banka ima pogoje...vse stima,vsi papirji so na mizi,kredit bo odobren le v primeru,da agentka pridobi uporabno dovoljenje...samo to se manjka
Je pa trdila,da je 99% prepricana,da bo naslednji teden pridobila uporabno dovoljenje...tudi zelo dobro pozna delavca na upravni enoti tko da ji bo poskusal cimprej vse porihtati...v pogodbi pa nic ne pise o vracilu are ampak osebno mislim,da bi jo vrnila,saj se zaveda,da je problem na njeni strani

PrimoZ_ ::

Potem pa že vse veš.
Upm, da se agentka strinja, da je problem na njeni strani :)

Lonsarg ::

Ja te pogodbe z aro so vedno tko nespecifične da komot pride do zabave z tožbo. Bi pa skoraj gotovo če ni uporabnega dovoljenja tožba bila v prid vračila, tak da bi bilo meumno od nje da ne vrne oziroma podaljša rok za nakup če se slučajno pri uporabnem zaplete.

care20 ::

torej se to vsekakor da pridobiti ampak lahko traja dlje,ce se je kaj dodatno zazidalo?sem prav razumel?

PrimoZ_ ::

Tako je.
Če se je delalo prizidke brez GD, bo treba najprej to legalizirat in to lahko traja, v skrajnem primeru se lahko zgodi da niti ne bi bilo možno in bo treba prizidek odstranit.

V kolikor je hiša taka kot je bilo izdano GD brez kasnejših predelav pa ne bi smelo bit težava.

care20 ::

Super...iskreno hvala za pojasnilo...
Niti spati nisem mogel vredu,ker sem mislil,da ga ne bo mogoce pridobiti...rok imam do konca novembra ampak tudi ce bi se zakompliciralo,sem preprican,da bi podaljsali rok,ker vedo da je do njih...vsaj posteno bi bilo tako...bom javil,kako se bo izteklo

telexdell ::

Sam sem za svojo hiši iskal uporabno dovoljenje, ker ga zahteva EKO sklad, če uveljavljaš subvencijo za katerega od ukrepov. Hiša od izgradnje ni bila nič predelana. Postopek je zares enostaven- podal sem vlogo potrdilom o plačilu s takse (se mi zdi da okrog 20€), ter 3 fotografije hiše, posnete tako, da se je videla hiša v 360°. Enkrat so me še poklicali, da sem pojasnil glede prizidka garaže (katera pa je imela uporabno dovoljenje). Je pa postopek trajal malce več kot 3 mesece. Tak da- želim ti srečo, da bo postopek pri tebi hitrejši.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

OZZY ::

Mogoče zahtevajo uporabno dovoljenje, ker je cenilec pogledal GD in ugotovil, da je kaka zadeva dodana oz. mu ni uspelo pridobiti določenih dokumentov glede stanja.
Go with the flow.

care20 ::

Uprabno dovoljenje je ze v rokah...tko da zdaj bo dal predlog za kredit...pravi da ni razloga,da ga ne bi odobrili

billy ::

Da si sposodim tole temo...

Če pride do "razpotja" s trenutnim izvajalcem, oz le-ta "propade", na kakšen način se lahko pride do uporabnega dovoljenja? Kaj, če je ogromno hiše zgrajene "v lastni režiji", kako se dokazuje ustreznost gradnje (nadzorni je bil), so dovolj fotografije recimo?

In koliko, cca, je tu strošek?

Invictus ::

Vloži vlogo v eko sklad, pa bodo preverili ali je gradnja v skladu z gradbenim načrtom.

Bodo že kaj našli, da te bodo zajebavali...

Drugače boš moral pa najti novo firmo, ki ti bo dala podpis za vlogo, da je vse v redu.

Kolega ravno to zdaj rešuje, pa noče dati 500 EUR za podpis že narejene dokumentacije...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

billy ::

Ali se enostavno počaka, da pride kak inšpektor težit?

Ker tole je slišal malce PIA.

dvojka ::

Kolega projektant mi je rekel naj počakam še nekaj časa, ker upa, da se bodo zakoni spremenili. Ko sem par let nazaj gradil hišo, to uporabno dovoljenje še ni bilo tako popularno in izvajalci niso prilagali vseh možnih dokazil o skladnosti... Ker sedaj tega nimam bi moral ali terjati obstoječe izvajalce, da mi priskrbijo vse potrebno ali pa kot je Invictus omenil dobiti podpise nekih "izvajalcev", ki garantirajo. Seveda vsak tak podpis stane. Na hitro mi je kolega rekel, da če želim uporabno dovoljenje za hišo me bo stalo cca 6-8000€ (PID, izjava gradbinca, izjava električarja, strojnih inštalacij....). Sem mu rekel ne hvala bom počakal in v tem času upam, da se spremeni na bolje in ne na slabše. Mi je pa rekel, da je trenutno zelo dobro pisano za razne gradbene inženiringe, ki vse skupaj usklajujejo (to sem sicer delal v lastni režiji), pridobijo vsa dokazila vendar za to tudi bolj ali manj mastno zaračunajo. Samogradnja, pa tudi po predpisih ni več tako enostavna kot je bila včasih :)

Invictus ::

V bistvu je samogradnja praktično nemogoča...

Zadaj rabiš vsaj projektni biro s papirologijo in račune za izvedbo določenih del. Ne vseh, nekaj pa...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

IL_DIAVOLO ::

Spremenilo se je ze, na slabse. Zdaj kolko vem, ni vec subvencij za sNEH, ker je le to uzakonjeno.

Kaj bodo dali ven namesto te subvencije, pa ne vem. Papirji zagotovo ne bodo cenejsi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

dvojka ::

Nja saj to me malo skrbi, da se ne bo spremenilo na bolje ampak še slabše kot je trenutno :)

billy ::

Hm, zakaj pa bi se sploh potrebovalo uporabno dovoljenje za hiše, ki že stojijo? Razen za primer prodaje, verjetno kupec to želi?

Maja321 ::

uporabno dovoljenje sem pred kratkim (1,5 meseca nazaj) rabila tudi sama pri hipotekarnem kreditu. Dobite ga v Zgodovinskem arhivu, pošljejo na mail, skupaj z računom za storitev (cca 5 eur).
Napišite jim mail, navedite katastrsko občino ter številko in naslov stavbe. Traja pa cca 10 dni. Kontakt: sprejemna@zal-lj.si

Invictus ::

billy je izjavil:

Hm, zakaj pa bi se sploh potrebovalo uporabno dovoljenje za hiše, ki že stojijo? Razen za primer prodaje, verjetno kupec to želi?

Pač projektantske firme so zlobirale zakon, da so prišle do dela. Za papirologijo, ki jo spravijo skozi... Kar pomeni ponavadi navezavo firme in lokalnega uradnika, ki da žig...

Je pa res, da se je pri nas gradilo "po domače", dostikrat izven original gradbenih načrtov, tako da je po pravilih, taka hiša nevarna za bivanje.

Bil je že čas, da se to uredi. Ko pogledaš že kako se je po bajtah in stanovanjih delala elektrika, te lahko kar kap zadane...

Je pa res, da bi morala biti zakonodaja bolj življenjska, bolj strokovna, upoštevati priporočila stroke, pa tega ni. Nihče ni poslušal inženirske zbornice Slovenije (oz. njenih inženirjev), ki je bila proti zakonu, takemu kot trenutno je.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

billy ::

Ampak a ni za ustreznost - primernost gradnje po GD, odgovoren nadzornik? Zakaj bi se še enkrat moral izvest nek "nadzor", če se itak med gradnjo?

Invictus ::

Načeloma ja, ampak da podpišejo dokumentacijo in dajo žig, hočejo dodatni denar.

Pač izsiljujejo ko pogoji niso na začetku dobro definirani.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

billy ::

Upam res, da pride do prevetritve tega. Mogoče zaradi tega inšpektorji ne težijo ravno vsakemu, ki še nima dovoljenja?

Lonsarg ::

Nadzor bi moral izvesti nek drzavni uradnik po drzavni tafiri in dati zegn. Dovolj da pride tekom gradnje enkrat na mesec in potem tudi tafira ne bi bila visoka. Dodano se nadzor nacrtov na zacetku in je to pocasi to.

Tole mutenje, da nek pozegnan d.o.o podpise in je to kao veljavno je mafijska zadeva. Zakaj zaboga drzava zaupa temu podpisu d.o.o.-ja bolj kot ce to podpisem jaz sam. Mafija.

VSO regulacijo in nadzor bi morali izvajati izkljucno drzavno zaposleni, za samo storitev pa brez omejitev da lahko dela kdorkoli. Ce bo kaj zaj. bo pac inspektor rekel da treba popravit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Invictus ::

Kolega že živi v bajti brez uporabnega dovoljenja. Vodo, internet in elektriko ima, ne more pa dobiti kante za smeti :))
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

billy ::

Zakaj ne? Nima HŠ? No, saj fizično ti nihče tega ne more preprečit, lahko pa birokratsko zapletejo zadeve.

Mislim, da se brez HŠ ne more imeti "nabiralnika", kar oteži spremembo stalnega naslova, druge težave ne vidim.

IL_DIAVOLO ::

Ko bo prisel bager, pa se verjetno ne bo hvalil.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Invictus ::

billy je izjavil:

Zakaj ne? Nima HŠ? No, saj fizično ti nihče tega ne more preprečit, lahko pa birokratsko zapletejo zadeve.

Mislim, da se brez HŠ ne more imeti "nabiralnika", kar oteži spremembo stalnega naslova, druge težave ne vidim.

Brez uporabnega dovoljenja ne dobiš hišne številke.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

billy ::

No ja...

Ena finta je še, če daš izjavo, da si začel gradit pred tistim datumom, ko je to postalo pogoj. Pa vseeno dobiš HŠ.

telexdell ::

billy je izjavil:

No ja...

Ena finta je še, če daš izjavo, da si začel gradit pred tistim datumom, ko je to postalo pogoj. Pa vseeno dobiš HŠ.

Saj ti na gradbenem dovoljenju piše, od kdaj lahko začneš graditi. 10 dni pred dejanskim začetkom gradnje pa moraš o tem obvestiti inšpekcijo. Če torej daš izjavo, nisi pa prej dal prijavo na inšpekcijo lahko imaš resne probleme- od kazni gradbenega inšpektorja do kazenske ovadbe zaradi ponarejanje listin.

PS če imaš elektriko, nimaš pa hišne številke potem ti tudi ne morejo pošiljati računov za porabljeno elektriko. Da se ne bo to razvilo kot se je s prostitucijo- uradno ni dovoljena zato tudi ne morejo pobirati davkov in dohodnine od prostitutk/prostitutov.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

billy ::

Res je ja, da imaš lahko probleme, ampak kaj je večji problem, kot če ne moreš v lastno hišo - zaradi birokracije?

Pač tvegaš, ampak si vsaj na svojem.

Invictus ::

telexdell je izjavil:


PS če imaš elektriko, nimaš pa hišne številke potem ti tudi ne morejo pošiljati računov za porabljeno elektriko. Da se ne bo to razvilo kot se je s prostitucijo- uradno ni dovoljena zato tudi ne morejo pobirati davkov in dohodnine od prostitutk/prostitutov.

Pač pošljejo položnico na tvoj stalni naslov. Davčno številko tako pridobijo. S tem najdejo bančni račun in ti butnejo izvršbo.

Ni panike tukaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Šimpanz ::

Mi smo živeli v hiši že pol leta preden smo dobili hišno številko. Vse račune so nam pošiljali na Ulica x številka y. Poštar nas je prvič malo iskal potem pa brez problema.

borut_p ::

No zdaj zi maceloma nebi smeli priklopit strom in vode brez hisne stevilke. Hisne stevilke ne dobis brez uporabnega

Seveda pa se lahko v hiso vselis in zivis na gradbiscne prikljucke

billy ::

Saj pa lahko, pri štrom priključku navedeš neko XY številko, dvomim da elektro to preverja?

Vanich ::

borut_p je izjavil:

No zdaj zi maceloma nebi smeli priklopit strom in vode brez hisne stevilke. Hisne stevilke ne dobis brez uporabnega

Seveda pa se lahko v hiso vselis in zivis na gradbiscne prikljucke



Lahko dobiš gradbeni štrom, samo, je dražji od navadnega. Če je bila pred gradnjo na parceli že voda in števec za vodo - se samo priključiš.

borut_p ::

Vanich je izjavil:

borut_p je izjavil:

No zdaj zi maceloma nebi smeli priklopit strom in vode brez hisne stevilke. Hisne stevilke ne dobis brez uporabnega

Seveda pa se lahko v hiso vselis in zivis na gradbiscne prikljucke



Lahko dobiš gradbeni štrom, samo, je dražji od navadnega. Če je bila pred gradnjo na parceli že voda in števec za vodo - se samo priključiš.


Nope - se ne moreš kar priključit - vsaj na VOKI ne - potrebuješ novo vlogo za priključitev objekta na omrežje - četudi je priključek že obstajal. Imam tak primer.

Vanich ::

billy je izjavil:

Saj pa lahko, pri štrom priključku navedeš neko XY številko, dvomim da elektro to preverja?


Heheeh - rabiš 10000 papirjev za soglasje in 15 pogodb za priklop štroma in postavitev omarice. Seveda se vse preverja. Normalnega štroma pa pomoje ne dobiš več brez hišne številke? Ne vem. Dobiš pa gradbeni štrom. Po opravljenih meritvah pa še navaden štrom. (tudi za gradbeni štrom je potrebno opraviti meritve)

borut_p je izjavil:

Vanich je izjavil:

borut_p je izjavil:

No zdaj zi maceloma nebi smeli priklopit strom in vode brez hisne stevilke. Hisne stevilke ne dobis brez uporabnega

Seveda pa se lahko v hiso vselis in zivis na gradbiscne prikljucke



Lahko dobiš gradbeni štrom, samo, je dražji od navadnega. Če je bila pred gradnjo na parceli že voda in števec za vodo - se samo priključiš.


Nope - se ne moreš kar priključit - vsaj na VOKI ne - potrebuješ novo vlogo za priključitev objekta na omrežje - četudi je priključek že obstajal. Imam tak primer.



Ja, nam so tudi hoteli težiti s tem, vendar je potem le šlo skozi. Po moje odvisno od občine & vodovoda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vanich ()

Vanich ::

Hihihi - še ena lepa posebnost novega zakona za pridobitev uporabnega dovoljenja za bivanje: če je pred bajto parkirišče za 1 auto ali več, rabiš tam vkopati tudi gravitacijski lovilec odpadnih olj in ga povezati na kanalizacijski sistem. To ti fajn shebe denarnico še za kakšnih dodatnih 1500.-EUR. ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vanich ()

billy ::

Kako pa se ve, kaj je "parkirišče za avto"?

Utk ::

In to zdaj ko gremo na elektriko...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priključitev na električno omrežje

Oddelek: Loža
353065 (1391) velikBrokoli
»

Gradbeno dovoljenje brez projektne dokumentacije

Oddelek: Loža
111465 (1022) beweiss
»

Večje povpraševanje po vikendih

Oddelek: Loža
394450 (2515) josipdare
»

Gradnja med finančno krizo

Oddelek: Loža
395119 (3490) nejcek74
»

Nov gradbeni zakon (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9210671 (7832) Pika na i

Več podobnih tem