» »

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Slo-Tech - V torek je Google izdal novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za mobilne telefone, Android 11. Glavne novosti niso nobena skrivnost, saj smo jih spoznali že v vseh predoglednih verzijah. Android 11 tudi nima nobenega kodnega, delikatesnega imena, saj jih je Google z Androidom 10 ukinil. Koda novega Androida je že na voljo v AOSP, torej lahko kmalu pričakujemo poplavo modificiranih verzij. Bolj pa nas vsakokrat zanima, kdaj bo uradna verzija na voljo tudi za druge telefone, ne le Googlove pixle. To pot je situacija v resnici precej bolj rožnata kot sicer, saj je nova verzija takoj na voljo za vse telefone Pixel 2 in novejše ter za nekatere telefone proizvajalcev OnePlus, Xiaomi, OPPO in realme. Posodobitev se obeta že v naslednjih dneh, a tudi tu se skriva kavelj. Gre za beta verzije, ki jih dobimo, če smo prijavljeni v Developer Program.

Uporabniki ostalih, v Sloveniji prvenstveno razširjenih znamk in modelov, pa bodo morali počakati nekaj mesecev, kot smo pri Androidu žal že navajeni. V primerjavi z Androidom 10 v Enajstici revolucionarnih sprememb ni. Spremembe se skrivajo pri aplikacijah za hipno sporočanje, kjer so prenovljena obvestila. Ta so odslej združena v enotnem in namenskem okvirčku, ne pa pomešana z ostalimi obvestili glede na čas prispetja. Na novo prihajajo mehurčki (prek Bubbles API), ki bodo lebdeli ob robu zaslona in omogočali preklop v drugo aktivno aplikacijo, podobno kot ima na primer Facebookov Messenger funkcijo Chat Heads.

Novi Android ima tudi funkcijo za snemanje zaslona, česar doslej ni bilo. Spomnili se bomo starih aplikacij za uporaba svetilke, ki jih je potem zamenjala uradna nastavitev v Androidu, in tudi to pot je tako. Doslej smo namreč potrebovali posebno aplikacijo ali pa proizvajalčevo varianto Androida (npr. MIUI) s podporo za snemanje. Druga zanimiva novost je izboljšan nadzor nad pametnimi napravami (Android ne teče le na telefonih). Daljši pritisk na gumb za izklop prikaže meni, kjer so na voljo različne funkcije za upravljanje z napravo in tudi na primer plačilne metode ter vstopni kuponi za letala.

Na področju zasebnosti prinaša Android 11 izboljšave za njeno boljše varovanje. To pot so pod drobnogled vzeli pravice aplikacij, ki jih lahko še bolj podrobno določamo. Dodana je tudi funkcija enkratnih dovoljenj, s čimer na primer preprečimo, da bi imela aplikacija trajen dostop do lokacijske informacije. Prav tako bo po novem Android za aplikacije, ki jih že nekaj časa nismo uporabljali, ponastavil nastavitve. S tem se prepreči, da bi kakšna pozabljena aplikacija obdržala davno podeljene pravice. Poleg navedenih se pod pokrovom skriva še vrsta drugih dodelav in varnostnih popravkov. A pri Androidu ne moremo skleniti z ugotovitvijo, da priporočamo nadgradnjo, saj je to v rokah proizvajalcev telefonov.

6 komentarjev

OK.d ::

Kot bi rekli, na zapadu ništa novo, oz. zelo malo.
LPOK.d

OK.d ::

Btw ali še kdo ne najde nastavitve-sliderja za bubles pod developer site, imam 2XL??
LPOK.d

Mavrik ::

Načeloma tistega sliderja več ni ker so bubbles zdaj uradno izdani - nastavitev je šla pod Settings - Apps & Notifications - Notifications - Bubbles.
The truth is rarely pure and never simple.

OK.d ::

Tnx pa res, ali mogoče še veš na hitro katere aplikacije to podpirajo?
LPOK.d

Mavrik ::

Trenutno mislim da samo Facebook Messenger, Android Messages bi pa naj podporo dobil kmalu.
The truth is rarely pure and never simple.

OK.d ::

Aha hvala.
LPOK.d


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Android Auto na Galaxy Note 8 (Android 9)?

Oddelek: Mobilne tehnologije
296178 (4518) OK.d
»

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4417244 (14954) no comment
»

CyanogenMod je mrtev, naj živi Lineage (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6316756 (11273) Jst
»

Virus za Android, ki spremeni kodo PIN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
6437359 (29856) klinker

Več podobnih tem