»

Britanci prepovedali privzeta enostavna gesla

Slo-Tech - Britanski parlament je sprejel nov zakon, ki je namenjen zaščiti boljši zaščiti potrošnikov pred hekerskimi napadi na njihove pametne elektronske naprave, kot so na primer telefoni in televizorji. Odslej bo na Otoku prepovedana prodaja naprav, ki ne bodo izpolnjevale osnovnih varnostnih pogojev. Poleg tega zakon uvaja visoke globe, ki lahko dosežejo 10 milijonov funtov ali štiri odstotke globalnega letnega prometa podjetja, če podjetja ne bodo izpolnjevala pogojev. Za vsak dan kršitve se lahko izreče še 20.000 funtov tekoče glboe.

Novi zakon se imenuje PSTI (Product Security and Telecommunications Infrastructure) in med drugim prepoveduje uporabo generičnih tovarniških gesel, ki so bila svoj čas popularna in eden večjih razlogov za preproste vdore. Preprosta gesla, denimo admin ali password, so odslej prepovedana. Naprave bodo morale imeti unikatna gesla, ki jih ne bo možno enostavno uganiti. Zakon ureja tudi nadgradnje pametnih naprav, saj se v njih sčasoma odkrijejo ranljivosti,...

53 komentarjev

Neznanci napadli Pravno informacijski sistem Republike Slovenije

Slo-Tech - Pravno informacijski sistem Republike Slovenije - PISRS - je nedosegljiv že od ponedeljka. Namesto vsebin se pokaže zgolj opravičilo, da je stran trenutno nedosegljiva. Nekoliko več informacij nudi novica na spletni strani gov.si, ki pove, da je prišlo do varnostnega incidenta v zalednem sistemu spletišča PISRS. Napadalec naj bi vdrl prek zelo stare in varnostnih lukenj polne, nevzdrževane namestitve Apache Solr.

PISRS je v upravljanju Službe vlade za zakonodajo, skozi leta pa je postal nepogrešljiv pripomoček za vpogled v aktualni nabor predpisov, saj je SVZ vsako spremembo dodal v sistem ter s tem javnosti nudil predpise v čitljivi obliki. Predvsem PISRS prihrani ogromno časa posameznikom, saj bralcu ni potrebno zamudno brskanje po Uradnem listu, iskanje zadnjega uradnega prečiščenega besedila, prebiranje za spremembami predpisa, ter ročno dodajanje vseh sprememb, da dobi ažurno različico.

Vse pristojne službe si prizadevajo, da bi PISRS obudili nazaj v delovanje v najkrajšem...

41 komentarjev

Samsung bo štiri leta nadgrajeval Android na telefonih

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi kdo želel kupiti androidni telefon prav od Googla, je poleg nenačičkanega operacijskega sistema tudi daljša podpora s posodobitvami kakor pri konkurenci. A tudi tod se Google ne more kosati z Applom, ki svoje iphone nadgrajuje tudi do šest let. Sedaj jima želi štrene mešati Samsung, ki je najavil podaljšanje podpore za svoje naprave, ki so izšle po letu 2019. Večino jih bodo s posodobitvami zalagali štiri leta.

Pri Androidu sicer obstajata dve veji posodobitev. Varnostne posodobitve iste verzije Androida so sorazmerno pogoste, saj jih Google pripravlja mesečno, seveda pa je od proizvajalca telefona odvisno, kako pogosto se bodo znašle pri uporabnikih. Nadgradnje na novo (pod)verzijo Androida pa so redkejše. Samsung je sporočil, da bodo varnostne posodobitve sedaj dostavljali štiri leta, nadgradnje na sveže verzije Androida pa tri. Doslej je Samsung štiri leta krpal telefone s čipom Exynos, sedaj pa bo to veljalo za vse.

To pa ne pomeni, da...

17 komentarjev

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Slo-Tech - V torek je Google izdal novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za mobilne telefone, Android 11. Glavne novosti niso nobena skrivnost, saj smo jih spoznali že v vseh predoglednih verzijah. Android 11 tudi nima nobenega kodnega, delikatesnega imena, saj jih je Google z Androidom 10 ukinil. Koda novega Androida je že na voljo v AOSP, torej lahko kmalu pričakujemo poplavo modificiranih verzij. Bolj pa nas vsakokrat zanima, kdaj bo uradna verzija na voljo tudi za druge telefone, ne le Googlove pixle. To pot je situacija v resnici precej bolj rožnata kot sicer, saj je nova verzija takoj na voljo za vse telefone Pixel 2 in novejše ter za nekatere telefone proizvajalcev OnePlus, Xiaomi, OPPO in realme. Posodobitev se obeta že v naslednjih dneh, a tudi tu se skriva kavelj. Gre za beta verzije, ki jih dobimo, če smo prijavljeni v Developer Program.

Uporabniki ostalih, v Sloveniji prvenstveno razširjenih znamk in modelov, pa bodo morali počakati nekaj mesecev, kot smo pri Androidu...

6 komentarjev

Android 10 se širi hitreje od predhodnikov

Slo-Tech - Fragmentacija trga naprav z Androidom se najjasneje kaže v velikem številu različnih verzij sistema, ki so v vsakem trenutku nameščene na napravah po svetu. Ker proizvajalci pametnih telefonov potrebujejo mesece, da novo verzijo Androida prilagodijo za svoje naprave, kar tako ali tako privoščijo le mlajših napravam (dve leti bo že zgornja meja), nove verzije Androida po izidu le počasi pridobivajo tržni delež. Najnovejši Android 10 je v tem pogledu boljši od predhodnikov.

Po 300 dneh od izida je namreč našel pot na 400 milijonov naprav. Vseh naprav je 2,5 milijarde, ocenjuje Google, torej je to 16 odstotkov. To pomeni, da je Android 10 tudi procentualno uspešnejši od predhodnikov (Oreo, Pie). V prihodnost pa želi Google ta postopek še olajšati, pri čemer bo ključna prenosljivost jedra. Cilj je pripraviti General Kernel Image (GKI), ki bi bil neodvisen od dejanske naprave, torej nekakšen projekt Treble za jedro. Takšen GKI bi deloval na vseh napravah, potrebni gonilniki pa bi se...

16 komentarjev

Novi Android Oreo je tu

Google - Točno ob Sončevem mrku je Google izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki ga je poimenoval Android Oreo. Toda čas za navdušenje še ni napočil, saj Androida Oreo še ne moremo dobiti na nobenem telefonu. Osmo verzijo Androida, ki je zadnjih nekaj mesecev ždela v stadiju razvijalske bete, bo na najpopularnejše telefone prispela do konca leta. V skladu s staro boleznijo Androida se bomo nove verzije načakali, saj bo na obstoječe telefone kapljala počasi, pa še to le na novejše, če jo bodo proizvajalci ustrezno prilagodili. Starejši telefoni so obsojeni na stare verzije ali pa na neuradne ROM-e, kjer se prav tako načakamo. Najprej bomo Android Oreo dobili na Googlovih telefonih Pixel in Nexus.

...

66 komentarjev

Android 5.0 Lollipop je tu

Google - Nova verzija Androida 5.0 Lollipop, ki je po besedah Googlovega direktorja razvoja Dava Burka najpomembnejša novost v dosedanji zgodovini Androida, je nared. Google je izvorno kodo poslal v AOSP (Android Open Source Project), kar pomeni, da bodo lahko vsi proizvajalci pametnih telefonov z Androidom pripravili prilagojene verzije, če bodo to želeli.

Trenutno je Android 5.0 prednameščen na novih Nexusu 6 in Nexusu 9, kmalu pa bo prispel tudi na starejše Nexuse 4, 5, 7 in 10. Poleg Googlovih naprav je Lollipo obljubljen za Motorolina Moto G in X obeh generacij ter Moto E, Droid Mini Ultra in Maxx. Motorola obljublja nadgradnjo še v tem koledarskem letu. HTC je že pred časom povedal, da bo najkasneje 90 dni po izidu Lollipop na voljo za One M7 in M8. Sony je...

64 komentarjev

Deutsche Telekom razvija na prisluškovanje imun telefon

Guardian - Razkritja o prisluškovanju NSA, za katera je poskrbel Edward Snowden, so dala nov zagon razvoju in prodaji mobilnih telefonov, ki naj bi bili odporni na prisluškovanje. Nemci, ki je razjezilo ameriško prisluškovanje Angeli Merkel, so že razvili poseben telefon - Merkelphone - ki je imun na tovrstno početje. In ni poceni.

Pametni telefoni na platformi Android namreč poganjajo posebno verzijo operacijskega sistema Knox, ki jo izdelujejo v Južni Koreji. Deutsche Telekom je to varno verzijo Androida še malo predelal in ojačil, tako da je nastal programski paket SimKo, ki je odporen na prestrezanje podatkov. Zamisel in projekt nista nova, saj se je projekt SimKo začel že leta 2004 na zahtevo nemške vlade. Ta ima namreč v...

22 komentarjev