» »

Sega želi izvesti pretočno igranje z igralnih avtomatov

Sega želi izvesti pretočno igranje z igralnih avtomatov

Ars Technica - Sega je za svojo šestdeseto obletnico razkrila nekaj odpuljenih reči: poleg jubilejne mikro verzije konzole Game Gear je javnost začudila namera, da bi mirujoče igralne avtomate uporabili za procesiranje pretočnega igranja na domu, čemur pravijo igranje v megli (fog gaming).

Medtem ko so lokali z arkadnimi igralnimi sistemi na Zahodu večjidel že izumrla sorta, jih je na Japonskem še vedno okoli 15.000. V večini od njih najdemo sisteme japonskega velikana Sege, ki upravlja tudi 200 lastnih tovrstnih lokalov. V japonski reviji Famitsu so pred dnevi razkrili, da naj bi se podjetje ukvarjalo z idejo, da bi strojne vire mirujočih naprav uporabili za pretakanje igranja na lokalne domove. Se pravi, nekaj podobnega igranju v oblaku, kot sta Stadia in Geforce Now, le da bi bile procesne enote v bistvu arkadni avtomati. Zadevo pri Segi imenujejo "fog gaming".

Megleno računalništvo seveda ni zraslo na Seginem zelniku in je ideja, ki s krepitvijo procesne moči na robu dobiva vse večji potencial - tako so pri IEEE leta 2018 zanj že zasnovali odprtokodni standard. Medtem ko oblak predstavljajo velike, centralizirane strežniške farme, megla ždi v razpršenih napravah z roba. Poglavitna odlika takšnega pristopa naj bi bila majhna latenca, saj bi megleni sistemi teoretično znali nalogi dodeliti tiste strojne vire, ki so lokacijsko najbližje. Sega se zaradi razširjenosti arkadnih naprav s takšno zamislijo lahko poigrava na Japonskem, seveda pa je povsod drugod neizvedljiva.

Tehnološka osnova premise je že obstoječe omrežje All.net, ki povezuje Segine avtomate in skrbi za centralizirano izvajanje večigralstva ter globalne lestvice igralcev. Arkadni avtomati so v povprečju najbolj obremenjeni osem ur dnevno, medtem ko so osem ur takšni centri zaprti in v tem času bi se mirujoče stroje teoretično lahko uporabilo za druge naloge. Pomenljivo je, da se je takšna ideja porodila v času pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, ki je tudi na Japonskem precej prizadel lokale. Na ta način bi lastniki takšnih mest lahko pridobili nekaj krvavo potrebnega denarja. Po drugi plati bi šlo lahko tudi za Segin poskus širjenja omrežja All.net, ki zaradi nemajhnih licenčnih vsot za arkadne izpostave ni priljubljen in je v zadnjem letu izgubljal privržence.

Poleg meglenih zamisli so za svojo šestdeseto obletnico Japonci na tržišče poslali še mini; ahem, mikro ročno konzolico Game Gear Micro. Zares miniaturna napravica s komaj 1,15 palca velikim zaslončkom ima vdelane štiri naslove in ker obstajajo štiri njene raznobarvne inačice, to skupaj nanese šestnajst iger. V paketu vseh štirih poleg dobimo tudi povečevalo, s katerim bržkone zadeva šele postane človeška za uporabo. Posamezna napravica stane preračunano okoli 45 evrov in je zaenkrat dosegljiva zgolj na Japonskem, morebitnih načrtov za globalno distribucijo pa Sega zaenkrat še nima. To sicer ni prva Segina retro izvedba katere od njenih konzol - lani smo uzrli Sego Mega Drive Mini.

6 komentarjev

Ganon ::



Rad bi vedel, komu se je porodila ideja o povsem neuporabni konzoli in kdo je odobril to katastrofo.

c3p0 ::

Rabiš le dobro lupo in majhne ročice 2-letnika.

Dr_M ::

Mene bolj zanima Mega Drive Mini.
A kdo to ze ima?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Markoff ::

Ganon je izjavil:

Rad bi vedel, komu se je porodila ideja o povsem neuporabni konzoli in kdo je odobril to katastrofo.

Okulistu.
Oftalmolog.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

jlpktnst ::

Japonci, klasična nebuloza, jao.

Avtomati s procesno močjo (ugibam) ps2 bodo dobili nek dodaten procesor in opremo 10x močnejšega ranga, da bodo streamali prek omrežja? Že original cloud computing je zadeva totalno neučinkovita, tole je pa še 10x manj.

opeter ::

Dr_M je izjavil:

Mene bolj zanima Mega Drive Mini.
A kdo to ze ima?


Sem imel, a prodal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Atari XL/XE - Prince of Persia (WIP)

Oddelek: Programska oprema
111112 (873) Gury
»

Nintendo Game Boy praznuje 30 let

Oddelek: Novice / Konzole
456365 (4460) Daliborg
»

Cene iger za konzole v 90ih ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Konzole
6013232 (10665) bambam20
»

SEGA Sonic Hedgehog

Oddelek: Igre
111339 (1166) opeter
»

EMULACIJA

Oddelek: Programska oprema
151775 (1559) TheHijacker

Več podobnih tem