Forum » Loža » Ali vrtičkate?
Ali vrtičkate?
m0LN4r ::
Jaja, smo mi to probali. Prvi dan so jedle polze, drug dan pa solato.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
PreviousUser ::
Glugy ::
Barakuda1 ::
-valvoline- je izjavil:
Hehe, krompir ter zelje se pa res ne splaca saditi. Na ptujskem/okolica na vsakem dvoriscu se prodaja krompir, kupis par vrec 50-100kg v sezoni dobis po 30c mladega spomladi po 40-50c. Zelje v sezoni lahko gres sam nabirat po 20c.
...že ...že, ampak prvi mlad krompir ...tak čist frišn, pa tud nekaj šteje
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
fikus_ ::
Dokler bodo v J Italiji in Španiji za malo denarja delali imigranti v kmetijstvu (pridelava sadja in zelenjave je delovno intenzivna), do tedaj bo to v trgovinah poceni in če boste kalkulirali, se ne bo splačalo da pridelujete sami.
boldleaf ::
-valvoline- je izjavil:
Okrog vrta mamo 15cm deske namazane z izrabljenim mot oljem, za odganjanje polzev. Does the job. Na 2-3 tedna namazes na novo.
.....dokler nimate polžev je vse super sem nehal vrtnarit samo zaradi tega....edina rešitev bi bla rastlinjak pa še to ni 100% edino kar polži ne jejo je konoplja
Ogradiš z bakrenim trakom in polžev ni več.
To, da polži vse požrejo je samo izgovor za lenuhe.
Prav tako to, da lahko vse kupiš od kmeta.
Kaj, če bi vsi tako razmišljali? Jaz od kmeta kupujem samo meso.
Hm, zanimivo za sprobat. Kje dobis takle bakreni trak? Sirina?
Tole tudi mene zanima ker mi zivce zrejo, z motornim oljem ne mislim svinjat, ampak za bakren trak... za letosnjo sezono verjetno ze prepozno (mi ze sranje zganjajo po solati ampak za naslednjo pa za probat).
Kvinta ::
Če mate malo polžev je najboljše pivo pridejo pit pa se not vtopijo lepo vsake 3 dni menjaš rešeno al pa kvas voda pa cuker tud dela.
Gos je fajn samo pri meni se ne obnese ker mamo tud kune tu vsako leto vlovim eno al pa dve
Gos je fajn samo pri meni se ne obnese ker mamo tud kune tu vsako leto vlovim eno al pa dve
A.C.A.B
Ivo3 ::
gruntfürmich ::
Gos si nabavte, race in kokosi ker se prehranjujejo s polzi in problem bo odpravljen.
eni pa raje nabirajo polže kot daje vse posrano...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Ivo3 ::
Sej. Polzi veljajo za specialiteto. Ocitno se jim ne ljubi nabirat polzev ali pa nimajo casa. Ali pa mogoce vegetarijanci.
Priprava vrtnih polzev by Gordon Ramsay
Priprava vrtnih polzev by Gordon Ramsay
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ivo3 ()
nekikr ::
Balkon je poln paradižnikov. Ne, ekonomsko se ne izplača, a je veliko drugih prednosti, ki jih ne moreš enostavno meriti v denarju.
No gotov se kakšna vrtnina tud ekonomsko splača ali pač ne?
Še konoplja je tako poceni, da se ti je ne splača sadit. Vrtičkanje doma in "ekonomsko upravičeno" nikakor ne gresta skupaj. Vrt je draga zadeva (v kolikor sam skrbiš za vse in ne hodiš samo do staršev po "zastonj" solato). Tako drage solate ali paradižnika, kot jih vzgojiš doma, v trgovini ni. Pa tudi okus ni nič boljši. Domači paradižnik je izvrsten, priznam. Ampak samo takrat, ko je sezona paradižnika. Avgusta imaš namreč tudi v trgovini vse polno okusnega. Če kupiš Lušt Aprila, po premium ceni, bo imel točno toliko okusa kot najcenejši italijanski - nič. Če ga kupiš pa Avgusta, bo pa okusen - tako kot doma. In takrat celo za smešno ceno.
Ampak vrtičkanje doma sploh ni mišljeno za zaslužek ali prihranek. Meni je to super meditacija. Pobereš nekaj plevela, ki ima to super lastnost, da ga nikoli ne zmanjka, pogledaš kako vse raste, kakšno stvar utrgaš in poješ, utrgaš par listkov mete in narediš cocktail... Iz tega vidika je super. Ekonomsko pa vsekakor ne.
Ivo3 ::
Ce izvzamemo obicajno prespricano hrano, ki je pocen. Kaj pa bio hrana, ki je dost drazja. Se racunica tudi v tem primeru ne splaca?
mitjau ::
Sej. Polzi veljajo za specialiteto. Ocitno se jim ne ljubi nabirat polzev ali pa nimajo casa. Ali pa mogoce vegetarijanci.
Priprava vrtnih polzev by Gordon Ramsay
Navadni polži niti niso tak huda težava, jih skorjda ni.... tile "Arion rufus" so problem.
feryz ::
Lušt je toliko paradajza, kot je traktor kamiona. Tudi avgusta.
Ampak komur ta kemija zadošča, mu je vrt zagotovo brez veze.
Je pa tudi sprostitev in samo potrditev, ko žanješ uspehe svojega dela.
En blokovc, ki ima zraven še fikus službo, tega ne bo nikoli razumel.
Pa še italijanska solata je več kot dobra in poceni.
Zelenjava brez vsebine, za ljudi brez vsebine. Vsaka stvar ima svoj namen.
Ampak komur ta kemija zadošča, mu je vrt zagotovo brez veze.
Je pa tudi sprostitev in samo potrditev, ko žanješ uspehe svojega dela.
En blokovc, ki ima zraven še fikus službo, tega ne bo nikoli razumel.
Pa še italijanska solata je več kot dobra in poceni.
Zelenjava brez vsebine, za ljudi brez vsebine. Vsaka stvar ima svoj namen.
PrimoZ_ ::
Ce izvzamemo obicajno prespricano hrano, ki je pocen. Kaj pa bio hrana, ki je dost drazja. Se racunica tudi v tem primeru ne splaca?
Zelo odvisno ali šteješ v ceno tudi svoj čas.
Jaz osebno ga ne, ker nihče na dolgi rok ne dela vsak dan 16h in to nabijanje, da tvoj čas ni zastonj za 99,9% ljudi enostavno ne drži.
Skratka, mene vrt "stane" za ceno semen in sadik vsako leto in na 2 leti cca 20eur za bio konjski gnoj v peletih.
Palice za oporo, lopata, motike, ... so bile kupljene 1x in jih imam sedaj že vse vsaj 7 let.
Imam pa ~60m^2 vrta in za 4 mesece praktično neham kupovat zelenjavo v trgovini.
nekikr ::
Ce izvzamemo obicajno prespricano hrano, ki je pocen. Kaj pa bio hrana, ki je dost drazja. Se racunica tudi v tem primeru ne splaca?
Seveda se ne. Razen, če boš našel Premium Bio Eco+, Organixxx Master V.5 XL jabolko za 150EUR na kos. V tem primeru pa morda se splača.
Pa četudi boš našel sistem zelenjave, ki se po nekem ključu splača, je to tak blazni prihranek, da greš dvakrat na pivo in si ga popil. Pa ne smeš biti preveč žejen takrat. Vrtičkanje je sprostitev. Za prihranke se bo treba obrniti drugam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
IL_DIAVOLO ::
Ce izvzamemo obicajno prespricano hrano, ki je pocen. Kaj pa bio hrana, ki je dost drazja. Se racunica tudi v tem primeru ne splaca?
Zelo odvisno ali šteješ v ceno tudi svoj čas.
Jaz osebno ga ne, ker nihče na dolgi rok ne dela vsak dan 16h in to nabijanje, da tvoj čas ni zastonj za 99,9% ljudi enostavno ne drži.
Skratka, mene vrt "stane" za ceno semen in sadik vsako leto in na 2 leti cca 20eur za bio konjski gnoj v peletih.
Palice za oporo, lopata, motike, ... so bile kupljene 1x in jih imam sedaj že vse vsaj 7 let.
Imam pa ~60m^2 vrta in za 4 mesece praktično neham kupovat zelenjavo v trgovini.
Eni tako cenijo svoj cas, da raje lezijo :)
feryz ::
Če se ceniš in prodajaš za 20 evrov bruto na uro, je bolje da popoldne ležiš, kot da za ta znesek obremeniš paradajz, ki raste na tvojem vrtu.
Ker tako postane popolnoma nekonkurenčen.
Ker tako postane popolnoma nekonkurenčen.
cvalsr ::
Luštov paradižnik se s koreninami komajda kaj dotakne zemlje, večinoma je 'kemičen' in - masovne proizvodnje ni brez špricanja, kar pozabite. Ampak blagovna znamka pa je 'visokocenovna'.
Od Italijanskega in španskega se razlikuje samo po eni stvari (tako kot velja za ostalo zelenjavo iz Me... Ho... Li... Spa... ): Tu si delavci evropskega izvora mogoče umijejo roke, ko si obrišejo rit in gredo potem obirat pridelek;
"transsredozemci", ki v It in Špa garajo za 2 evra na dan, pa niti ne vedo, da bi bilo to treba in vode za umivanje niti nimajo, mogoče si jo morajo celo za pitje sami kupiti ...
Dober tek.
Od Italijanskega in španskega se razlikuje samo po eni stvari (tako kot velja za ostalo zelenjavo iz Me... Ho... Li... Spa... ): Tu si delavci evropskega izvora mogoče umijejo roke, ko si obrišejo rit in gredo potem obirat pridelek;
"transsredozemci", ki v It in Špa garajo za 2 evra na dan, pa niti ne vedo, da bi bilo to treba in vode za umivanje niti nimajo, mogoče si jo morajo celo za pitje sami kupiti ...
Dober tek.
Miki N ::
Od Italijanskega in španskega se razlikuje samo po eni stvari (tako kot velja za ostalo zelenjavo iz Me... Ho... Li... Spa... ): Tu si delavci evropskega izvora mogoče umijejo roke, ko si obrišejo rit in gredo potem obirat pridelek;
"transsredozemci", ki v It in Špa garajo za 2 evra na dan, pa niti ne vedo, da bi bilo to treba in vode za umivanje niti nimajo, mogoče si jo morajo celo za pitje sami kupiti ...
Dober tek.
Važno kaj jim je lüštno!
WizzardOfOZ ::
fikus_ ::
Naredite tako, kot sem že zgoraj pisal. Povišana greda z lesenim okvirjem (ali samo lesen okvir malo zakopan c zemljo), okrog napeljete dve žici (ni potrebno bakrene) na razdalji 1 cm, na eno + na drugo - od 9V baterije in ste zmagali proti polžem.
Nekaj podobnega:
Nekaj podobnega:
Koraaz ::
Cilj vrta ni ta, da bi se ti finančno izplačalo ali, da bi bil samozadosten. Se sicer, da, ampak bi potem moral imeti namesto vrta kar kako njivo ali dve.
Gre se za to, da ne zabetoniraš zemlje pa gor zgradiš parkplac tako, kot se danes to počne in se na tak način uničuje zemljo, kar je pri nas problem, ker živimo v zelo majhni državi, kjer nimamo ravno veliko manevrskega prostora za širjenje in je vsak m2 dragocen.
Sam obdelujem vrt že od malega in širim ta običaj naprej. Sicer ne uživam toliko v tem, ker ni šans, da bi lahko vrt obdelal v samo 5 urah/teden, ampak bolje kot, da to zabetoniram. Zato toliko bolj spoštujem tiste, ki jemljejo vrt kot sprostitev.
Puljenje plevela, ki je sizifovo delo, še posebej slak, ki ima globoke korenine kot hudič in se ga zlahka ne znebiš . Potem je treba pazit kdaj in kje sadiš/seješ, ker se vsa zelenjava med sabo ne mara. Tu je recimo spisek kaj je dobro saditi skupaj:
https://www.okusnivrt.com/novice/dobri-...
Potem je treba kolobarit, gnojit, zalivat, rahljat zemljo, da rastline lažje rastejo. Skratka dela ne zmanjka
Domača zelenjava ima pa tudi neko vrednost, ki je kupljena nima, vsaj veš kaj ješ.
Glede polžov pa mi nimamo problemov, edino v visoki gredi so se nam zaredili. Podnevi so lepo v zemlji, ponoči pa pridejo ven pa vse sadike pojejo.
Gre se za to, da ne zabetoniraš zemlje pa gor zgradiš parkplac tako, kot se danes to počne in se na tak način uničuje zemljo, kar je pri nas problem, ker živimo v zelo majhni državi, kjer nimamo ravno veliko manevrskega prostora za širjenje in je vsak m2 dragocen.
Sam obdelujem vrt že od malega in širim ta običaj naprej. Sicer ne uživam toliko v tem, ker ni šans, da bi lahko vrt obdelal v samo 5 urah/teden, ampak bolje kot, da to zabetoniram. Zato toliko bolj spoštujem tiste, ki jemljejo vrt kot sprostitev.
Puljenje plevela, ki je sizifovo delo, še posebej slak, ki ima globoke korenine kot hudič in se ga zlahka ne znebiš . Potem je treba pazit kdaj in kje sadiš/seješ, ker se vsa zelenjava med sabo ne mara. Tu je recimo spisek kaj je dobro saditi skupaj:
https://www.okusnivrt.com/novice/dobri-...
Potem je treba kolobarit, gnojit, zalivat, rahljat zemljo, da rastline lažje rastejo. Skratka dela ne zmanjka
Domača zelenjava ima pa tudi neko vrednost, ki je kupljena nima, vsaj veš kaj ješ.
Glede polžov pa mi nimamo problemov, edino v visoki gredi so se nam zaredili. Podnevi so lepo v zemlji, ponoči pa pridejo ven pa vse sadike pojejo.
fikus_ ::
Če jih enkrat imaš v visoki gredi, nastavi vkopane (jogurtove) lončke s pivom, da polže poloviš. Lahko pa med rastline (senca) položiš deščice, da se polži čez dan skrijejo pod njih in jih tako hitro najdeš.
nekikr ::
Domača zelenjava ima pa tudi neko vrednost, ki je kupljena nima, vsaj veš kaj ješ.
Kar povsem izzveni, če po obroku pokadiš cigaret. Ali poješ pol škatle piškotov. Ali..... Zeloooooo redki ljudje tudi pri ostalih stvareh v življenju tako gledajo na zdrav način, da bi se tista bio solata z domačega vrta res kaj poznala pri zdravju. Ostalim se pa fino zdi, ker tisto v trgovini je fulJ špricano in če daš v voziček, si že s tem izgubil vsaj 50 let življenja, če ne še več. Če poješ italijanski paradajz se ponoči kar svetiš, tako strupen je.
kuglvinkl ::
Domača zelenjava ima pa tudi neko vrednost, ki je kupljena nima, vsaj veš kaj ješ.
Kar povsem izzveni, če po obroku pokadiš cigaret. Ali poješ pol škatle piškotov. Ali..... Zeloooooo redki ljudje tudi pri ostalih stvareh v življenju tako gledajo na zdrav način, da bi se tista bio solata z domačega vrta res kaj poznala pri zdravju. Ostalim se pa fino zdi, ker tisto v trgovini je fulJ špricano in če daš v voziček, si že s tem izgubil vsaj 50 let življenja, če ne še več. Če poješ italijanski paradajz se ponoči kar svetiš, tako strupen je.
No, ogljični odtis ni zajebancija.
Your focus determines your reallity
-valvoline- ::
Domača zelenjava ima pa tudi neko vrednost, ki je kupljena nima, vsaj veš kaj ješ.
Kar povsem izzveni, če po obroku pokadiš cigaret. Ali poješ pol škatle piškotov. Ali..... Zeloooooo redki ljudje tudi pri ostalih stvareh v življenju tako gledajo na zdrav način, da bi se tista bio solata z domačega vrta res kaj poznala pri zdravju. Ostalim se pa fino zdi, ker tisto v trgovini je fulJ špricano in če daš v voziček, si že s tem izgubil vsaj 50 let življenja, če ne še več. Če poješ italijanski paradajz se ponoči kar svetiš, tako strupen je.
Skropljenje nestetokrat z raznoraznimi stupi je dejstvo. Se najbolj nevarni so neuki kmetje/agro biznisi, k skropijo z dozami 1000x vec kot je max dovoljeno. Doloceni pesticidi ter herbicidi so hudo nevarne substance tudi v zelo majhnih kolicinah, se dozirajo v kapljicah, je lahko kapljica vec tako nevarna da lahko komot zastrupi ves pridelek tako da je nevarno za konsumirat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
fikus_ ::
Z vrtičkanjem ne boste obogateli oz. se celo ne splača financno. Je hobi, način življenja, preživljanje prostega časa, druženje, . . . Veste kaj pojeste, . . .
Res pa je tudi, da bi za nekatere vrtičkarje bilo bolje, da bolj zdravo zelenjavo kupijo, ker uporabljajo marsikatero kemijo in gnojila v neprimernih količinah.
Tako kot piše valvoline, je za vrtičkarja težko pripravit pravo koncentracijo škropiva in uporabit pravo količino in ne za vsak slučaj, da bo delovalo bolje malo več.
Res pa je tudi, da bi za nekatere vrtičkarje bilo bolje, da bolj zdravo zelenjavo kupijo, ker uporabljajo marsikatero kemijo in gnojila v neprimernih količinah.
Tako kot piše valvoline, je za vrtičkarja težko pripravit pravo koncentracijo škropiva in uporabit pravo količino in ne za vsak slučaj, da bo delovalo bolje malo več.
nekikr ::
Doloceni pesticidi ter herbicidi so hudo nevarne substance tudi v zelo majhnih kolicinah, se dozirajo v kapljicah, je lahko kapljica vec tako nevarna da lahko komot zastrupi ves pridelek tako da je nevarno za konsumirat.
Saj to ti hočem povedati. Da se je, odkar imamo industrijsko pridelano in špricano hrano, število ljudi na svetu zmanjšalo za ogromno, pa tudi pričakovana življenjska starost se je občutno znižala. Ne, čakaj malo, to ni res. Hm...?!
-valvoline- ::
BMK ce se kdo rad natepava z mc junkfood ter skropljeno pvc zelenjavo/sadje. Mi se ne bomo.
WizzardOfOZ ::
Z vrtičkanjem ne boste obogateli oz. se celo ne splača financno. Je hobi, način življenja, preživljanje prostega časa, druženje, . . . Veste kaj pojeste, . . .
Res pa je tudi, da bi za nekatere vrtičkarje bilo bolje, da bolj zdravo zelenjavo kupijo, ker uporabljajo marsikatero kemijo in gnojila v neprimernih količinah.
Tako kot piše valvoline, je za vrtičkarja težko pripravit pravo koncentracijo škropiva in uporabit pravo količino in ne za vsak slučaj, da bo delovalo bolje malo več.
Ne škropim (no mogoče kdaj z vodo v katero sem namočil koprive), pa imamo letos vrt nekje 20x20m velik. Polžev je kar nekaj, to moram še rešit, drugače pa vse BP.
nekikr ::
Jaz tudi ne škropim. Zato predlani in lani ni bilo nobenih hrušk, jabolk, sliv ali ringloja. Vsako drevo je imelo neko specifično bolezen zaradi premokrega Aprila/Maja, jabolka, če niso špricana, so pa tako ali tako samo za v štrudelj. Letos je vse morebitne plodove potolkla pozeba, morda bo 5 hrušk. Če ne špricaš potem pač samo gledaš na googlu kaj je pepelasta plesen, rja, škrlup, katere pršice, kaparji in uši so požrli pridelek, potem greš pa v lokalno trgovino iskat kar rabiš :)
WizzardOfOZ ::
Jaz tudi ne škropim. Zato predlani in lani ni bilo nobenih hrušk, jabolk, sliv ali ringloja. Vsako drevo je imelo neko specifično bolezen zaradi premokrega Aprila/Maja, jabolka, če niso špricana, so pa tako ali tako samo za v štrudelj. Letos je vse morebitne plodove potolkla pozeba, morda bo 5 hrušk. Če ne špricaš potem pač samo gledaš na googlu kaj je pepelasta plesen, rja, škrlup, katere pršice, kaparji in uši so požrli pridelek, potem greš pa v lokalno trgovino iskat kar rabiš :)
Iz kje pa si, da vam je vse pozeblo. Pri nas je gozdnih jagod (ja celo gredico gozdnih jagod ima tamala posajenih) polno, ribez je povhen (oba in rdeč in črn), sibirske borovnice tudi, ringlo je treba podpirat, hrušk je nekaj, ampak je drevo mlado, fig je tudi par majhnih, pa je bila letos zgodaj spomladi figa posajena, jabolk je ene par, tudi mlado drevo, kivijev bo nekaj (lani 5 celih gajb), sliv pa na žalost letos ne bo (jih bom pa kupil, ker marmelada pa mora bit slivova doma. Lansko smo že vso pojedl). Pa na našem vrtu še nikoli nismo šprical s kakimi preparati in kemijo.
nekikr ::
katere sorte pa imas da so tako gnili
Niti dve drevesi nista enake sorte. Pa nisem vaški posebnež, noben v okolici nima nič gor, niti ni imel zadnjih nekaj let, ko je bilo preveč vode in so bile same raznorazne bolezni, brez špricanja pa potem nimaš kaj.
Wizzard: Mengeš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
-valvoline- ::
katere sorte pa imas da so tako gnili
Niti dve drevesi nista enake sorte. Pa nisem vaški posebnež, noben v okolici nima nič gor, niti ni imel zadnjih nekaj let, ko je bilo preveč vode in so bile same raznorazne bolezni, brez špricanja pa potem nimaš kaj.
Wizzard: Mengeš.
To so one bl stare 'domace' sorte. Idared, grenismit sta npr izredno trpezna, je pa dobra tut ena nova japonska sorta jabolk fudzi. Proti pozebi najboljse skp spacat neko avtomatiko, k bo v kriznem vremenu fino spricalo 'vodno meglo' npr na vsako uro po par sekund.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
Ivo3 ::
ej a ves, da so vse te nove sorte zanic brez spricanja, tiste stare sorte, skoraj ze izumrle, tiste posadi in bo dost boljse, so bolj odporne, preberi na internetu je dost napisanega.
WizzardOfOZ ::
katere sorte pa imas da so tako gnili
Niti dve drevesi nista enake sorte. Pa nisem vaški posebnež, noben v okolici nima nič gor, niti ni imel zadnjih nekaj let, ko je bilo preveč vode in so bile same raznorazne bolezni, brez špricanja pa potem nimaš kaj.
Wizzard: Mengeš.
Jaz sem par km stran (Črnuče), pa ni nič od bolezni.
ej a ves, da so vse te nove sorte zanic brez spricanja, tiste stare sorte, skoraj ze izumrle, tiste posadi in bo dost boljse, so bolj odporne, preberi na internetu je dost napisanega.
Gala, carjevič, ....
Jaz si želim imet na vrtu kosmača, pa sem ga tudi posadil, obrezal, cepil, samo noče obrodit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
m0LN4r ::
Ne gre posplosevat, mi imamo staro jablano, divjo, ki gre proti 100 let starosti, jabk je res ogromno, niso pa to lepe jabolke, to so take mokastega okusa za zganjekuho pa svinje.
Okoli njih imamo nekje pol pol novih in pol pol starih sort. Pa tisto leto, ko se jih sprica je pridelet 1A, kot za v trgovino. Po tem si lahko mogoce privoscis eno leto, da ne spicas, ampak po dveh letih pa moras spet, ker se golazen razsiri.
Eno leto smo imeli tako crvive jabolke, da sploh niso ble za jest. Pa so od zunaj zgledale lepe, ko pa si jih prerezal pa so ble crvive, ker jih spomladi nismo spricali, ko so cvetele.
Pa recimo pridelek je veliko lazje vzdrzevati, ce imas redek sadovnjak z nevem max 10 drevesi, kot pa, ce jih imas 40 tako kot smo jih mi imeli.
Pol pa zagrabi eno slucajno pa nimas casa, da bi to nonstop kontroliral se bolezni hitro razsirijo.
Najhujs je pa, ko sosedi, ce nic ne skropijo oz. so kr zapuscene parcele, pa lahko spricas nonstop, saj je bolezen samo par metrov vstran.
Isto je za njivo, ce je vlazno leto in ne skropis proti plevelu, bos krompir kopal ven iz 2 metra visoke trave in poplave starega in novega koloradskega hrosca.
Ce pa jih ne spacas preden posadis pa bo krompir ves strijast.
Na vrtu pa spet ni problem pri mali kolicini, to imet pod nadzorom. Pospicat v petih minutah in plevel pobrat ven. Na hektarju pa je to malo drugace, da divjad sploh ne omenjam, ko imajo sosedi madzari tam zavarovane jelene in narodni park in ta divjad se lahko legalno prinas na nasih njivah redi.
Eno leto so nam unicili celo njivo, to je bilo krdelo jelenov 100+ glav, ki se je tam paslo.
Ni vse tako simple, tam srednje velik vrt je se najlazje pedenat oz. vsega po malem.
PS: Enako je bilo v vinogradu, dokler je bil polek nasega zapuscen vinograd, je bolezen na tedenski ravni rinla preko v vseh moznih oblikah. Zdaj, ko je to nekdo kupil in zrihtal je veliko boljse, celo on tak na veliko sprica, da mi ob strani sploh ne rabmo, ker s traktorjem sprica prek do skor druge vrste xD hah.
Okoli njih imamo nekje pol pol novih in pol pol starih sort. Pa tisto leto, ko se jih sprica je pridelet 1A, kot za v trgovino. Po tem si lahko mogoce privoscis eno leto, da ne spicas, ampak po dveh letih pa moras spet, ker se golazen razsiri.
Eno leto smo imeli tako crvive jabolke, da sploh niso ble za jest. Pa so od zunaj zgledale lepe, ko pa si jih prerezal pa so ble crvive, ker jih spomladi nismo spricali, ko so cvetele.
Pa recimo pridelek je veliko lazje vzdrzevati, ce imas redek sadovnjak z nevem max 10 drevesi, kot pa, ce jih imas 40 tako kot smo jih mi imeli.
Pol pa zagrabi eno slucajno pa nimas casa, da bi to nonstop kontroliral se bolezni hitro razsirijo.
Najhujs je pa, ko sosedi, ce nic ne skropijo oz. so kr zapuscene parcele, pa lahko spricas nonstop, saj je bolezen samo par metrov vstran.
Isto je za njivo, ce je vlazno leto in ne skropis proti plevelu, bos krompir kopal ven iz 2 metra visoke trave in poplave starega in novega koloradskega hrosca.
Ce pa jih ne spacas preden posadis pa bo krompir ves strijast.
Na vrtu pa spet ni problem pri mali kolicini, to imet pod nadzorom. Pospicat v petih minutah in plevel pobrat ven. Na hektarju pa je to malo drugace, da divjad sploh ne omenjam, ko imajo sosedi madzari tam zavarovane jelene in narodni park in ta divjad se lahko legalno prinas na nasih njivah redi.
Eno leto so nam unicili celo njivo, to je bilo krdelo jelenov 100+ glav, ki se je tam paslo.
Ni vse tako simple, tam srednje velik vrt je se najlazje pedenat oz. vsega po malem.
PS: Enako je bilo v vinogradu, dokler je bil polek nasega zapuscen vinograd, je bolezen na tedenski ravni rinla preko v vseh moznih oblikah. Zdaj, ko je to nekdo kupil in zrihtal je veliko boljse, celo on tak na veliko sprica, da mi ob strani sploh ne rabmo, ker s traktorjem sprica prek do skor druge vrste xD hah.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Ivo3 ::
ce so crvi not v sadju je to znak kvalitete, saj crvi vrtajo le v najbolse primerke. Zapomnite si to. Crvi jedo samo bio.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ivo3 ()
FireSnake ::
Domača zelenjava ima pa tudi neko vrednost, ki je kupljena nima, vsaj veš kaj ješ.
Kar povsem izzveni, če po obroku pokadiš cigaret. Ali poješ pol škatle piškotov. Ali..... Zeloooooo redki ljudje tudi pri ostalih stvareh v življenju tako gledajo na zdrav način, da bi se tista bio solata z domačega vrta res kaj poznala pri zdravju. Ostalim se pa fino zdi, ker tisto v trgovini je fulJ špricano in če daš v voziček, si že s tem izgubil vsaj 50 let življenja, če ne še več. Če poješ italijanski paradajz se ponoči kar svetiš, tako strupen je.
Tisti, ki vrtičkamo pa kar privzeto kadimo.
Zanimiv način razmišljanja.
Jaz na vsakem koraku gledam na zdravo prehrano. Paradižnika iz trgovine sploh ne probam, ker raste na način, da zemlje sploh ne vidi.
Poleg vsega se aktivno ukvarjam s športom.
Kaj boš pa meni povedal, kje ga mimo piham?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
IL_DIAVOLO ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Z vrtičkanjem ne boste obogateli oz. se celo ne splača financno. Je hobi, način življenja, preživljanje prostega časa, druženje, . . . Veste kaj pojeste, . . .
Res pa je tudi, da bi za nekatere vrtičkarje bilo bolje, da bolj zdravo zelenjavo kupijo, ker uporabljajo marsikatero kemijo in gnojila v neprimernih količinah.
Tako kot piše valvoline, je za vrtičkarja težko pripravit pravo koncentracijo škropiva in uporabit pravo količino in ne za vsak slučaj, da bo delovalo bolje malo več.
Ne škropim (no mogoče kdaj z vodo v katero sem namočil koprive), pa imamo letos vrt nekje 20x20m velik. Polžev je kar nekaj, to moram še rešit, drugače pa vse BP.
Dafuq to pa je kar dela, to je ze njiva.
zmaugy ::
Folk kupuje manj solate zaradi strahu pred korono. Mi smo se basali ves čas - najprej z domačim motovilcem, zdaj je pa zraslo že toliko nove solate, da bi jo lahko cele dneve jedel in je ne bi pojedel.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
IL_DIAVOLO ::
Solata vedno paše, druge zelenjave sploh ne rabis.
Tak da blokarji, ce mate meter ali dva viska na balkonu, solata se splaca.
Tak da blokarji, ce mate meter ali dva viska na balkonu, solata se splaca.
Kvinta ::
Solata je totalno zanič zelenjava ne jem je že 15 let raje zelje jem dobim z njim 2-3x več vitaminov ,mineralov in vlaknin in pa seveda zelo popularnih antioksidantov. Z solato vam samo glave perejo
A.C.A.B
zmaugy ::
Meni je solata dobra. Zelje nima za burek proti solati, čeprav ga tudi jem.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
IL_DIAVOLO ::
Solata je totalno zanič zelenjava ne jem je že 15 let raje zelje jem dobim z njim 2-3x več vitaminov ,mineralov in vlaknin in pa seveda zelo popularnih antioksidantov. Z solato vam samo glave perejo
Počasi lahko nehas s tem norčavim in posmehljivim odnosom, ker postajas nadležen.
Pac imas drugacne navade. Umiri se malo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ljubitelji paradižnikovOddelek: Loža | 5768 (3316) | barakus |
» | Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 27122 (21360) | otago |
» | Stroški življenja v hiši (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 22489 (18216) | energetik |
» | Kvaliteta zelenjave v trgovini (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7551 (6182) | m0LN4r |
» | Polži, kako jih uničiti (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24135 (15030) | Siddh |