» »

Električni skiro je bolj eko način premikanja kot hoja in vožnja z kolesom: IZRAČUN

Električni skiro je bolj eko način premikanja kot hoja in vožnja z kolesom: IZRAČUN

Temo vidijo: vsi
««
7 / 11
»»

K0l1br1 ::

Vesolje je izjavil:

Pišeš neumnosti in trollaš. Moji posti so pravilni. Ni res kar si rekel. Glej moje prejšenje poste, kjer je dokazano da se motiš. Tisti ki se vozijo s skiroji so pametni ljudje, ki jim ni vseeno za okolje in svojo denarnico, ter neradi stojijo z avtom v prometnih zamaških. >:D V Ljubljani je skirojev ogromno, pojdi kdaj v Ljubljano in boš videl ;) Vsak skiro namesto avta je velik dosežek za okolje (celo bolje skiro kot hoja).

Slabo bereš?
Teza je napačna. Izračun, ki bi dokazal slabo zastavljeno tezo, ne obstaja.

Vesolje ::

K0l1br1 je izjavil:

Vesolje je izjavil:

Pišeš neumnosti in trollaš. Moji posti so pravilni. Ni res kar si rekel. Glej moje prejšenje poste, kjer je dokazano da se motiš. Tisti ki se vozijo s skiroji so pametni ljudje, ki jim ni vseeno za okolje in svojo denarnico, ter neradi stojijo z avtom v prometnih zamaških. >:D V Ljubljani je skirojev ogromno, pojdi kdaj v Ljubljano in boš videl ;) Vsak skiro namesto avta je velik dosežek za okolje (celo bolje skiro kot hoja).

Slabo bereš?

Pišeš neumnosti in trollaš. Moji posti so pravilni. Ni res kar si rekel. Glej moje prejšenje poste, kjer je dokazano da se motiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vesolje ()

O, vesolje, imaš že naziv?

To bo zaradi vesoljsko napačno zastavljene teze.

K0l1br1 je izjavil:

Pišeš neumnosti in trollaš. Moji posti so pravilni. Ni res kar si rekel. Glej moje prejšenje poste, kjer je dokazano da se motiš.

Naziv me pa ne moti in mi je vseeno zanj.

energetik ::

Vesolje še enkrat od začetka. Verjamem ti, da nameriš 1,1kWh na vtičnici za tvoj skiro za 100km.
Ti pa meni verjami, da s specialko po ravnem s 17km/h porabiš za 100km 1kWh hrane. To je 200g riža/cukra/moke, pač OH-jev. To so gola dejstva. Predpostavimo, da za izdelavo specialke in skiroja porabiš cca. isto energije.

Zdj pa ti trdiš, da za 200g riža od semena do krožnika potrebuješ mnogo več dizla kot za proizvodnjo 1,1 kWh štroma, ki denimo pride v 50% iz premogovne TE? To je enostavno ne gre skupaj!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Kosek1 ::

Vesolje je izjavil:

Vsak skiro namesto avta je velik dosežek za okolje (celo bolje skiro kot hoja).

Električni skiro pride prav predvsem v večjih mestih. Npr. hitro prideš v službo (10 km v eno smer), spraviš ga kar tam v avli. Enkrat sem prišel na predavanje na obrtni zbornici. Receptorka pravi, ga imam lahko kar v predavalnici, če ga zložim. Ni panike. Lahko greš peš v službo. Lahko izračunaš, koliko časa porabiš za 10 km. Z avtom moraš naprej najti parking in potem še peš do lokacije službe.

energetik je izjavil:

Vesolje še enkrat od začetka. Verjamem ti, da nameriš 1,1kWh na vtičnici za tvoj skiro za 100km.
Ti pa meni verjami, da s specialko po ravnem s 17km/h porabiš za 100km 1kWh hrane. To je 200g riža/cukra/moke, pač OH-jev. To so gola dejstva. Predpostavimo, da za izdelavo specialke in skiroja porabiš cca. isto energije.

Zdj pa ti trdiš, da za 200g riža od semena do krožnika potrebuješ mnogo več dizla kot za proizvodnjo 1,1 kWh štroma, ki denimo pride v 50% iz premogovne TE? To je enostavno ne gre skupaj!

Energetik še enkrat od začetka. Ne verjamem ti da z 200 gramom riža narediš 100 km, ker se to ne sklada z znanstvenimi dejstvi. Tukaj lepo kaže da z 200 g riža lahko kolesariš 37 minut pri 10 milj na uro (=16 km/h).

:)

ps://www.nutritionix.com/food/rice

Torej z 200 g riža lahko narediš:

(37 min / 60 min) x 16 km/h = 9,9 km = recimo da zaokrožimo navzgor na 10 km (ne pa 100 km kot ti 10 x preveč trdiš). Ti že lahko poješ 200 g riža in kolesariš 100 km, vendar to ti bo šlo iz špeha velika večina, ne pa iz riža. Da si pa tist telesni špeh ustvaru, si mogu pa prej žret drugo hrano. :)

Za 100 km na kolesu narest rabiš 2 kg riža. Za 2 kg riža proizvest se porabi veliko več energije kot za 1,1 kWh štroma narest. 1,1 kWh štroma stane manj kot 0,1 EUR samo, to ni nič. Pa tudi če bi upoštevali 200 g riža (kar v resnici je 10 x premalo glede na podatke), ŠE vedno kolo rabi več energije za proizvest riž kot pa skiro. :)

Ne me narobe razumet, nić ni narobe s kolesarjenjem, je super in zdravo, samo električni skiro je pa še celo bolj eko kot pa kolesarjenje. Je pa pa kolesarjenje nekaj magnitud boljše kot avto. :)

Zgodovina sprememb…

Vesolje je izjavil:

K0l1br1 je izjavil:

Kosek1 je izjavil:

Vesolje je izjavil:

Električni skiro pride prav predvsem v večjih mestih. Npr. hitro prideš v službo (10 km v eno smer), spraviš ga kar tam v avli. Enkrat sem prišel na predavanje na obrtni zbornici. Receptorka pravi, ga imam lahko kar v predavalnici, če ga zložim. Ni panike. Lahko greš peš v službo. Lahko izračunaš, koliko časa porabiš za 10 km. Z avtom moraš naprej najti parking in potem še peš do lokacije službe.

Ko je sneg imaš težave, in teza pade.

Vesolje je izjavil:

Energetik še enkrat od začetka. Ne verjamem ti da z 200 gramom riža narediš 100 km, ker se to ne sklada z znanstvenimi dejstvi.
Če pa vsepovprek lažeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: K0l1br1 ()

K0l1br1 je izjavil:

Vesolje je izjavil:

K0l1br1 je izjavil:

Kosek1 je izjavil:

Vesolje je izjavil:

Ko je sneg imaš težave, in teza pade.

Vesolje je izjavil:

Energetik še enkrat od začetka. Ne verjamem ti da z 200 gramom riža narediš 100 km, ker se to ne sklada z znanstvenimi dejstvi.
Če pa vsepovprek lažeš.

Niti malo ne lažem, in ne trollaj! :) Govoriš neumnosti. Po snegu sem pa vozil brez problema (prvi sneg ko je bil to sezono, morš pa mal bl počas zavijat pa bl počas speljevat, to je pa res sicer, ampak gre brez težav :)

Zgodovina sprememb…

Vesolje je izjavil:

Po snegu sem pa vozil brez problema (prvi sneg ko je bil to sezono, morš pa mal bl počas zavijat pa bl počas speljevat, to je pa res sicer, ampak gre brez težav :)
Lažeš, po smuščišču nisi vozil in po zasneženem travniku tudi ne.

Tvoj eko skiro je v primerjavi s čimerkoli bolj žalostna EKO pravljica za kavč lenobe.

m0LN4r ::

Zakljucek teme bi lahko bil, da je skiro EKO samo pod dolocenimi pogoji in teh pogojev je kr veliko, od ignoriranja "znanja" potrebnega cez zgodovino za njegov nastanek, od proizvodnje surovin pa vse do koncnega izdelka, odpada in vse do ignoriranja terena in vremenskih razmer v katerih je uporaben.

Nenazadnje, ce nihce ne bi kopal v rudniku, tudi skiroja nebi bilo. Ze tu se zacne problem, pa ni sestavljen samo iz tezkih kovin, ampak se plastike pa se en kup drugega strupenega sranja, ki je strupeno med proizvodnjo, do nastanka in razpadanja.
Clovek umre, zgnije in na njem zraste jablana.

Ampak ja, kot bi vesolje rekel: "to ni vazno"
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Vesolje je izjavil:

energetik je izjavil:

Energetik še enkrat od začetka. Ne verjamem ti da z 200 gramom riža narediš 100 km, ker se to ne sklada z znanstvenimi dejstvi. Tukaj lepo kaže da z 200 g riža lahko kolesariš 37 minut pri 10 milj na uro (=16 km/h).

(37 min / 60 min) x 16 km/h = 9,9 km = recimo da zaokrožimo navzgor na 10 km (ne pa 100 km kot ti 10 x preveč trdiš). Ti že lahko poješ 200 g riža in kolesariš 100 km, vendar to ti bo šlo iz špeha velika večina, ne pa iz riža. Da si pa tist telesni špeh ustvaru, si mogu pa prej žret drugo hrano. :)

Za 100 km na kolesu narest rabiš 2 kg riža. Za 2 kg riža proizvest se porabi veliko več energije kot za 1,1 kWh štroma narest. 1,1 kWh štroma stane manj kot 0,1 EUR samo, to ni nič. Pa tudi če bi upoštevali 200 g riža (kar v resnici je 10 x premalo glede na podatke), ŠE vedno kolo rabi več energije za proizvest riž kot pa skiro. :)
Zdaj vidim, od kje dobivaš take čudne cifre. Pa si ti pametnjakovič videl na svojem linku, da je sliki kuhan riž??
Riž iz škatle iz štacune ima pa 730kcal za 200g.
In potem vzameš zraven še neka ugibanja iz prehrambene strani o porabi hrane na kolesu, ko sem ti pa lepo prilepil link, ki zelo natančno računa moč in porabo kolesarja.

2kili riža za 100km na biciklu, ne ga srat no, to je 7200 kcal. Verjetno sem večkrat kot ti naredil 100km z biciklom. Na Mali Franji (100km) mi je Strava naračunala 3300kcal. Ampak to ni bilo cijazenje s 16km/h po ravnici, ampak sem imel povprečje 30km/h, ko je upor 4x večji kot pri 16, +1000 višincev narejenih + pol dirke veter v glavo. S 16km/h po ravnini in brez vetra ti to prepeljem s 200g riža.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

JaVonTech ::

Solidna troll tema. Pa ko sem bral prvo stran sem še mislil, da bi moral bolj računati (natančneje) da boš pritegnil ljudi pa ti je vseeno ratalo. :D Pa ne rečem, da nimaš prav.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Vesolje je izjavil:

energetik je izjavil:

Zdaj vidim, od kje dobivaš take čudne cifre. Pa si ti pametnjakovič videl na svojem linku, da je sliki kuhan riž??
Riž iz škatle iz štacune ima pa 730kcal za 200g.
In potem vzameš zraven še neka ugibanja iz prehrambene strani o porabi hrane na kolesu, ko sem ti pa lepo prilepil link, ki zelo natančno računa moč in porabo kolesarja.

2kili riža za 100km na biciklu, ne ga srat no, to je 7200 kcal. Verjetno sem večkrat kot ti naredil 100km z biciklom. Na Mali Franji (100km) mi je Strava naračunala 3300kcal. Ampak to ni bilo cijazenje s 16km/h po ravnici, ampak sem imel povprečje 30km/h, ko je upor 4x večji kot pri 16, +1000 višincev narejenih + pol dirke veter v glavo. S 16km/h po ravnini in brez vetra ti to prepeljem s 200g riža.

Pametnjakovič si ti, jaz ne. Jaz sem dejansko pameten ;) SEVEDA DA KUHAN RIŽ, saj ne boš srovega jedu!!

Amapak ajde, dejva upoštevat NEkuhan riž.

Z 200 gramov riža narediš:

https://www.nutritionix.com/food/uncook...

99 minut kolesarjenja pri 16 km/h (10 milj na uro)

to je (99/60) x 16 km/h = 26,4 km

Za 100 km potrebuješ cca 4x več, to je cca 800 graamov riža. Za 800 g riža za proizvest in skuhat (0,5 kWh= sem meril) potrebuješ skupaj 1,5 kWh, skiro pa porabi samo 1,1 kWh. Še vedno skiro porabi manj energije.

S tem da 0,8 kg riža stane 60 centov, 1,1 kWh elektrike za skiro pa samo 8 centov. In riž je najboljši primer: za meso se porabi 70x več energije kot za riž, upoštevat moraš pa povprečeje VSE hrane, že samo navaden kolo na riž vs električni skiro pride da električni skiro zmaga, pri povprečni hrani pa je poraba za navadno kolo cca 10 večja. Je pa tudi kolo ekološko v primerjavi z avtom, samo da je skiro še bolj ekološki od kolesa.

JaVonTech je izjavil:

Solidna troll tema. Pa ko sem bral prvo stran sem še mislil, da bi moral bolj računati (natančneje) da boš pritegnil ljudi pa ti je vseeno ratalo. :D Pa ne rečem, da nimaš prav.

hahahhah ;) Imam prav, izračuni dokazano in črno na belem držijo, je pa provokativna tema, to je pa res. :P;)

Zgodovina sprememb…

Vesolje je izjavil:

Amapak ajde, dejva upoštevat NEkuhan riž.

Z 200 gramov riža narediš:

https://www.nutritionix.com/food/uncook...

99 minut kolesarjenja pri 16 km/h (10 milj na uro)

to je (99/60) x 16 km/h = 26,4 km

Za 100 km potrebuješ cca 4x več, to je cca 800 graamov riža. Za 800 g riža za proizvest in skuhat (0,5 kWh= sem meril) potrebuješ skupaj 1,5 kWh, skiro pa porabi samo 1,1 kWh. Še vedno skiro porabi manj energije.

S tem da 0,8 kg riža stane 60 centov, 1,1 kWh elektrike za skiro pa samo 8 centov. In riž je najboljši primer: za meso se porabi 70x več energije kot za riž, upoštevat moraš pa povprečeje VSE hrane, že samo navaden kolo na riž vs električni skiro pride da električni skiro zmaga, pri povprečni hrani pa je poraba za navadno kolo cca 10 večja. Je pa tudi kolo ekološko v primerjavi z avtom, samo da je skiro še bolj ekološki od kolesa.

JaVonTech je izjavil:

hahahhah ;) Imam prav, izračuni dokazano in črno na belem držijo, je pa provokativna tema, to je pa res. :P;)
Še zadnjič, potem se mi ne da več odgovarjat trolu, ki si ne pusti prepričat nobenim argumentom:

1.) Za 100km na biciklu po ravnem s 16km/h ne rabiš 800g riža. To ti lahko potrdi vsak resen kolesar.
Včeraj sem naredil 50km turo s 300 višinci in zmernim vetrom v glavo, povprečna 25,5km/h. Tako Strava kot GPS ura z merilnikom srčnega utripa sta izmerila, da sem skuril 1400kcal hrane. Riž ima 3,6kcal/g, torej bi porabil 390g riža za 50km. Ampak še enkrat, to je povprečna 25,5 + klanec + veter. Kot veš, pa veter in hitrost vplivata s kvadratom hitrosti. Za 100km bi porabil precej manj kot 800g.

2.) Vztrajno ignoriraš proizvodnjo el. energije. TE imajo 30% izkoristka premoga. Uran tudi ni zastonj in ne raste na polju, temveč ga je potrebno izkopati, predelati in pritovoriti do JE.

Zgodovina sprememb…

EDIT: evo našel še podatke za moj commute 11km, povprečna 20km/h, skurim približno 240kcal. To je 600g surovega riža na 100km. Za 16km/h pride cca. 500g.

WhiteAngel ::

energetik je izjavil:

2.) Vztrajno ignoriraš proizvodnjo el. energije. TE imajo 30% izkoristka premoga. Uran tudi ni zastonj in ne raste na polju, temveč ga je potrebno izkopati, predelati in pritovoriti do JE.

No ja, premog je res slabo učinkovit glede na strošek izkopa in transporta. Uran pa vsebuje nekaj tisočkrat več energije in ne predatavlja znatnega stroška na računu za elektriko. Bolj je strošek izgradnje JE.

Ne vem točno, kolikšen strošek pri ceni kWh iz JE je gorivo, ampak da iz rude dobiš reactor grade uran, zapakiraš v ustrezno obliko in pripelješ do JE, verjetno porabiš kar dosti kWh.

ttommy ::

Po pomoti sem kliknil na en post od Vesolje na prvo ikono desno v polju, ker nisem vedel kaj pomeni.
Gamer

mertseger ::

energetik je izjavil:

Ne vem točno, kolikšen strošek pri ceni kWh iz JE je gorivo, ampak da iz rude dobiš reactor grade uran, zapakiraš v ustrezno obliko in pripelješ do JE, verjetno porabiš kar dosti kWh.

Jedrsko gorivo je v primerjavi s premogom in plinom zelo poceni. Je večino drugih stvari kot so letni remonti precej dražjih.

potem se mi ne da več odgovarjat trolu, ki si ne pusti prepričat nobenim argumentom

To si zase povedal, ne zame, ker argumenti so na moji strani ;) Električni skiroji so mnogo bolj učinkoviti in bolj eko kot pa pogon na povprečno hrano ki jo ljudje jejo, razlika je za eno magnitudo večja. Za meso pa celo porabiš 70x več energije samo da ga pridobiš (pa tukaj peke sploh nisva upoštevala, ker ljudje meso ne jedo srovo, ampak ga PEČEJO za kar gre masivno veliko energije).

Zgodovina sprememb…

ivans_k1 ::

>Za meso pa celo porabiš 70x več energije samo da ga pridobiš (pa tukaj peke sploh nisva upoštevala, ker ljudje meso ne jedo srovo, ampak ga PEČEJO za kar gre masivno veliko energije).

Ce odgovorim v tvojem stilu: ljudje peceno meso jedo ze od nekdaj, pa ce obstajajo skiroji ali ne. Tako da to ni vazno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ivans_k1 ()

1.) Za 100km na biciklu po ravnem s 16km/h ne rabiš 800g riža. To ti lahko potrdi vsak resen kolesar.
Včeraj sem naredil 50km turo s 300 višinci in zmernim vetrom v glavo, povprečna 25,5km/h. Tako Strava kot GPS ura z merilnikom srčnega utripa sta izmerila, da sem skuril 1400kcal hrane. Riž ima 3,6kcal/g, torej bi porabil 390g riža za 50km. Ampak še enkrat, to je povprečna 25,5 + klanec + veter. Kot veš, pa veter in hitrost vplivata s kvadratom hitrosti. Za 100km bi porabil precej manj kot 800g.

EDIT: evo našel še podatke za moj commute 11km, povprečna 20km/h, skurim približno 240kcal. To je 600g surovega riža na 100km. Za 16km/h pride cca. 500g.

Okej RECIMO DA TI, ker imaš specialko in gume na 6 barov trde kot kamen da te zruka k prasca, recimo da TI ne rabiš 800 gramov SUROVEGA riža, amapk 500 gramov kot sam praviš: ŠE VEDNO JE SKIRO BOLJ EKO. In če ti ješ riž in svoje kolo poganjaš z rižem je to NAJBOLJŠI PRIMER ZA KOLO. Noben ne je SAMO RIŽA, amapak ljudje pojejo malo riža in MALO MESA in malo omake. Meso je 50x bolj energijsko potrošno kot riž. Že riž je bolj energijsko potrošen kot E-skiro. Meso je pa še ene 70 bolj potrošno kot električni skiro.

VAŽNO JE POVPREČJE VSE HRANE ki je 10x bolje enrgijsko potrošno kot električni skiro.

ivans_k1 je izjavil:

>Za meso pa celo porabiš 70x več energije samo da ga pridobiš (pa tukaj peke sploh nisva upoštevala, ker ljudje meso ne jedo srovo, ampak ga PEČEJO za kar gre masivno veliko energije).

Ce odgovorim v tvojem stilu: ljudje peceno meso jedo ze od nekdaj, pa ce obstajajo skiroji ali ne. Tako da to ni vazno.

SEVEDA JE VAŽNO! :) Logika ti ne dela. Če ti goniš kolo rabiš pojesti VEČ HRANE(tudi mesa) kot pa če ga goniš! Energija ne pride iz nič in free energy in perpetual mobile ne obstaja ker je v direktnem nastprotju z znanostjo: drugim zakonom termodinamike o ohranitvi energije.

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

Torej se vedno vsa tvoja teza temelji na argumentu o visokih stroskov proizvodnje hrane? Good to know.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Torej se vedno vsa tvoja teza temelji na argumentu o visokih stroskov proizvodnje hrane? Good to know.

Ni res, ne temelji SAMO na tem. Za narest neke razdaljo je mnogo ceneje in bolj ekološko uporabiti električni skiro, kot pa hoditi ali uporabiti kolo. Dokazano črno na belem z izračuni.

GupeM ::

Vesolje je izjavil:

Že riž je bolj energijsko potrošen kot E-skiro.

Saj bi rekel, da primerjaš jabolka in hruške, ampak to je še slabše. Primerjaš riž in skiro!!!

GupeM je izjavil:

Vesolje je izjavil:

Že riž je bolj energijsko potrošen kot E-skiro.

Saj bi rekel, da primerjaš jabolka in hruške, ampak to je še slabše. Primerjaš riž in skiro!!!

JA SEVEDA!!! Point izračuna je kaj je bolj ekološko in kje se porabi najmanj energije: narediti 5 km do trgovine PEŠ ali s KOLESOM ali z električnim skirojem. In odgovor je brez dvoma: najbolj ekološko prevozno sredstvo je električni skiro, bolj od hoje in kolesa (kolesa ki ga moraš poganjati z hrano za katere so se porabile MASIVNE količine energije da se je proizvedla, prepeljala čez pol sveta in nato še DA JO SPEČEŠ ali skuhaš!)

Sta pa hoja in kolo bolj ekološka od avta, vendar je električni skiro še bolj ekološki od hoje in kolesa!

Zgodovina sprememb…

Lažeš, TEŠ6 ima točno 43 % izkoristka. Hidroelektrarne imajo 90 % izkoristka! Jedrska energije je ena najcenejših in proizvodna cena znaša 28 EUR na megavatno uro (vir je na koncu tega komentarja). Za 100 km s skirojem rabiš samo 1,1 kWh. To pomeni da z eno megatno uro (to je 1000 kilovatnih ur), narediš 91.000 km!!

Cena na kilovatnu uro je 0,028 EUR. Za 100 km porabiš 1,1 kWh z električnim skirojem. To stane: 1,1 x 0,028 EUR = 0,03 EUR (3 cente!!).
Za 100 km poganjati s kolesom rabiš pol kile riža, kar te stane 0,5 EUR.

Torej za 100 km narediti rabiš:

-3 cente elektrike za električni skiro
-50 centov za riž za navadno kolo poganjat
-4 EUR (400 centov!) za meso za navadno kolo poganjat.

Če poganjaš kolo rabiš VEČ HRANE kot je bi drugače rabil!

NIČESAR NE IGNORIRAM, jaz imam za svoje trditve znanstvene dokaze in izračune, ti pa IGNORIRAŠ DEJSTVA. Tvoje pol kile riža za 100 km narest kot si sam rekel MORA POTOVATI ČEZ POL SVETA, samo zato da ga ti lahko daš v svoj gobec in 70 % te težko pridobljene energije shranjene v rižu porabiš tako da jo vržeš stran 70 %, 70 % jo pretvoriš v toploto! (izkoriste mišic je samo 30 %, motorja v električnem skiroju pa 90 %.)

https://www.delo.si/gospodarstvo/infras...

Zgodovina sprememb…

Ali z drugimi besedami: proizvodna cena za 1000 kWh (kar je 1 MWh, MWh pomeni megavatna ura) je samo 28 EUR. Če hočeš eno megavatno uro, ki pri jedrski energiji stane samo 28 EUR dobiti v obliki riža, rabiš kar 240 kg riža, kar te stane cca 240 EUR!!

Stroški in ekološki odtis hrane je MASIVEN in onasnaževanje zaradi produkcije hrane je MASIVNO in ne splača se drago vložene energije v obliki hrane ki je onesnažila ogromno porabiti za goniti kolo! Veliko bolj se splača voziti električni skiro, je mnogo bolj ekološki!

Ena megavatna ura elektrike iz krškega stane samo 28 EUR. Ena megavatna ura je 860420 kcal! Kilo riža ima 3580 kcal. Torej za eno megavatno uro energije rabiš: 860420/8580= 240 kg riža!!

Torej elektrarna krško producira eno megavatno uro energije za 28 EUR, riž pa za več kot 200 EUR!

S tem da električni skiro elektriko porablja 90 % učinkovito (90 % gre v mehansko delo= premikanje, samo 10 % v toploto), tvoje mišice s katerimi poganjaš kolo pa samo 30 % te energije v rižu porabijo za premikanje in 70 % pretvorijo v toploto=V IZGUBE!! 70 % te težko pridobljene energije v obliki hrane tvoje mišice vržejo stran (pretvorijo v toploto)!!

Vir 1: https://www.google.com/search?q=1+MWh+t.....69i57j6j69i64l2.7579j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Vir 2 (28 EUR na megavatno uro za elektriko iz krškega): https://www.delo.si/gospodarstvo/infras...

Vir 3 (za energijsko vrednost riža, podano je za 200 gramov, pomnoži z 5 da dobiš 1000 gramov kar je 1 kg surovega riža): https://www.nutritionix.com/food/uncook...

Zgodovina sprememb…

ivans_k1 ::

>SEVEDA JE VAŽNO! Logika ti ne dela.

Vesolje, tebi ne dela logika, to je tvoj nacin odgovorov in razmisljanja.

@Vesolje še enkrat - kaj ima veze tukaj 90% HE?? Izkoristek česa?

Če hočeš narediti primerjavo, moraš vse dati na skupni imenovalec, npr. dizel.
Torej koliko L dizla se porabi za naredit 1kWh hrane in koliko ekvivalentnega dizla se porabi za naredit 1kWh štroma na tvoji vtičnici (tukaj notri mora biti vse, od deleža izgradnje elektrarn + omrežja, do porabe goriva JE, TE). Ne zdej mešat tuki notri EUR, ti pišeš o ekološkosti, ne ekonomiki.
Za porabo se zdaj nekako strinjamo, eskiro cca. 1,1kWh/100km štroma, bicikl cca. 2-2,5kWh/100km hrane.

Zgodovina sprememb…

Makita ::

Proizvodnja elektrike je zelo čist vir v primerjavi z proizvodnjo hrane.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Makita ()

energetik je izjavil:

@Vesolje še enkrat - kaj ima veze tukaj 90% HE?? Izkoristek česa?

Če hočeš narediti primerjavo, moraš vse dati na skupni imenovalec, npr. dizel.
Torej koliko L dizla se porabi za naredit 1kWh hrane in koliko ekvivalentnega dizla se porabi za naredit 1kWh štroma na tvoji vtičnici (tukaj notri mora biti vse, od deleža izgradnje elektrarn + omrežja, do porabe goriva JE, TE). Ne zdej mešat tuki notri EUR, ti pišeš o ekološkosti, ne ekonomiki.
Za porabo se zdaj nekako strinjamo, eskiro cca. 1,1kWh/100km štroma, bicikl cca. 2-2,5kWh/100km hrane.

Izkoristek pretvorbe energije česa pa, ampak dobro. Koliko ekvivalenta litrom diesla da ti dobiš svojo hrano vključujoč vse in koliko za 1 kWh štoma vključujoč se sprašuješ? VELIKO manj za proizvest štom kot za hrano z katerim poganjaš kolo.

-ti si tvoj riž vozil čez pol sveta in onesnažil še pa još zato da ga boš skuril v svojih samo 30 % učinkovitih mišicah. Čista energetska potrata. Motor ima 90 % izkoristek. Onesnažil si več kot pa proporicionalni delež za elektrarne, ker če bi v Sloveniji obstajalo 2 MILJONA skirojev (za čisto vsakega eden) in bi vsak skiro naredil 4000 km na leto (ogromno kilometrov), bi vsi skuroji skupaj porabili manj kot 1 % porabe jedrske elektrarne Krško (natančneje 0,65 %, izračun je v tej temi nekaj strani nazaj).

-Ti si riž z ladjami in tovornjaki vozil čez pol sveta in onesnažil še pa još, medtem ko se električna energija prenaša preko daljnovodov ki imajo 96 % izkoristek (samo 4 % energije ki jo prenašajo se porabi za transport).

Pa da ne boš mislil: kolo manj onesnažuje kot električni skiro definitivno veliko manj. Vendar električni skiro onesnažuje še manj od kolesa, kaj šele od hoje (hoja bolj onesnažuje kot kolo). Skiro onesnažuje najmanj, celo manj od kolesa in hoje zato ni nobenega smisla da bi jih prepovedali. Ko bojo najprej prepovedal vse avte, pol se pa lahko pogovarjamo. 8-)

Zgodovina sprememb…

Makita je izjavil:

Koliko ekvivalenta litrom diesla da ti dobiš svojo hrano vključujoč vse in koliko za 1 kWh štoma vključujoč se sprašuješ? VELIKO manj za proizvest štom kot za hrano z katerim poganjaš kolo.
Imaš kakšne študije, ki so to izračunale? Jaz ne vem na pamet, sem pa pripravljen sprejeti eno ali drugo, če se pokaže natančen izračun.
Izračun pa je naslednji:
- za hrano, npr. pšenica: dizl za preorat polje + za kombajn + za prevoz do mlina + štrom za mlin + štrom za pakiranje + dizl za prevoz do štacune/domov + štrom za kruhomat. V L dizla/kg pšenice.

- za štrom: štrom + dizel za pripravo peska, cementa, kovine + prevoz na lokacijo + komplet gradnjo elektrarne + komplet premog (izkop, prevoz, mletje) deljeno s komplet el energijo proizvedeno v življenski dobi krat delež za skiroje. V L dizla (ekvivalent)/kWh.

EDIT: WTF, ti imaš 2 usernama in hkrati z obeh odgovarjaš??

Zgodovina sprememb…

Ladjar ::

@Vesolje ima logiko, nima pa podatkov ali pa jih namenoma ne deli in ne povzame v obračun o drugih rečeh o hoji. Kaj se dogaja s statiko in elektromagnetizmom po ravnih tleh ko hodiš in kakšen vpliv ima to na okolje.
Na prvi pogled tema in izračun kaže na kot nekateri rečejo Babilonski prikaz resničnosti, ki naj bi zavedel človeka, da so njegove noge čisto nepotrebne, potratne in odveč.
Očitno, nihče ne bere moje odprte teme o bosih nogah in kaj vse se ob tem zgodi, čeprav je res da vse nisem opisal in zapisal.

@Vesolje ima do neke mere prav, ko reče da so noge potratne in na veliko omenja energijsko (električno) porabo in njeno izgubo.
@Vesolje hvala za izračun ampak bistveno si pozabil omeniti ljudem, da pa se pozabi omeniti bistvo pa je Babilonski način, jaz mu pravim, govedarski, ker nimam pravega poimenovanja in sem se kar tega izmislil.

Če hodimo v neprevodnikih, @Vesoljev izračun kar drži se mi zdi, sicer se nisem prav poglabljal v same cifre sem pa dojel, kaj hoče prikazat in s svojim prikazom, če ga boste dojeli lahko dejansko vidite, da taki kot večina smo ljudje dejansko nismo dobri za okolje ali kot on pravi EKO.

VSE ampak VSE se premeni, ko pa se sezujemo in hodimo bosi. Takrat namreč MI nismo nekdo, ki se hrani z energijo, ki jo premore planet in smo samo porabniki le te ampak smo dejanski nosilec in prinašalec. Ko se obosimo in smo bosi na naravnih tleh se naša telesna energija (elektrika-toplota) preusmerja v sama tla pod našimi nogami, kar energijo, ki jo je naše telo proizvedlo le to ne zadrži zase ampak jo DELI z vsem okoljem, kjer se gibamo.
Zakaj tega nihče ne meri in kakšen dejanski vpliv ima to na okolje ne bom sedaj komentiral, ker se bodo že tu našli ljudje, ki ne razumejo poante niti do tukaj.
Babilonski način hoče človeka prikazati kot nekaj nepotrebnega in potratnega ampak ta to dejansko ni. S svojo deljeno energijo v okolico naše telo vrača kar je vzelo iz okolja in ni samo porabnik. Sicer ne vem koliko od vas je slišalo za singularnost ampak ta se kaže tudi tukaj. Učili so vas v šoli o fotosintezi niso pa vam povedali, da ste del nje in je človek prav tako v prvotnem smislu temu namenjen. Sicer se lahko poimenovanje in efekti potem malo drugače prikažejo, ker nas v tem pouku ni v enačbi in prikazu ter razlagi. Si pa lahko predstavljate, da ste z bosimi nogami potem sami del te narave, ki vas obkroža.

Sam sicer ne bom iskal grafov, ki sem jih že videl, ki sicer prikazujejo potovanje in valovanje zvoka ter statike po podlagi, katerih meritve so bile namenjene nečemu drugemu ampak, če bi ljudje dojeli, in delili, kar želim povedati, vam lahko take meritve tudi kdo prikaže in obstaja znanje za to. Na svetu je veliko ljudi, ki veliko vedo ampak nimajo ključnih podatkov, da bi jih dodali v svoje znanstvene raziskave.
Ko človek hodi bos se pojavljajo tokovi kot so drugod znani od Omske upornosti, AH,RMS...praktično vse kar je poznano v elektrotehniki in električnih tokovih. To pomeni, da je vse znanje o tem že na dosegu roke in vsak "električar" ve o tem ozadju do bistva več kot vem jaz sam. Manjka pa mu tisto kar jaz vem ter tisti, ki prikriva.

V našem okolju ni nič samoumevno oz odveč ampak ima vse svojo vlogo, tako tudi mi. Tudi ko strela zadane v tla je za mnoge to nekaj , kar ne igra vloge in je lažno bistvo samo znanstvena razlaga zakaj do tega pride, ni pa mnogo razlag, ki bi povedale, koliko energije so tla prejela ter zakaj in na kakšen način bo ta energija, ki je bila samo trenutno merjena (npr. iz vikipedije : Napetost pri streli lahko doseže več 100 milijonov voltov) uporabljena v naravi in kako se bo odrazila.

Človek je del naravnega sisteme in njegovega okolja, ampak v večji meri samo, če je tak kot se je rodil in ne, da se iz sistema izključi z neprevodniki (čevlji).
Če za lažjo predstavo pogledamo na najbolj lahek način, lahko opazimo, da vse rastlinje, ki je okoli nas stremi na gor, kot bi gledali lase ko so nabiti s statiko. Trava, drevesa, še gore same "lezejo" kvišku in ne dol. Če pogledamo svoje roke ko smo nabiti s statiko po površini telesa, vidimo, da gredo naše kocine po konci prav tako pa zadeve delujejo v naravi in morda ne znam razlagat bi pa razlago lahko dojel skoraj vsak otrok ker je sicer zelo preprosta. Torej vidimo, da vse leze kvišku in raste, ampak to vse kar leze kvišku in raste ima tudi sam začetek (korenine), kot drevesa, kot trava, kot naše kocine. Ker smo mi nekaj izrednega in pomembnega po drugi strani pa tudi enakovredni naravi in naravnim elementom v njej imamo tudi mi v sami naravi lahko korenine in tudi jih imamo. Z lastnimi koreninami smo pa povezani, ko smo bosi in le takrat v največji meri delujemo skupaj z naravo in ne kot potrošnik ampak nekdo, ki iz nje jemlje in ji nazaj daje kar ta potrebuje. Zato mi smo del narave in mi smo EKO in EHO v tej naravi in ne pozabimo tega ampak se spomnimo kdo smo, in kaj smo in kakšen je naš namen. Račune, ki nas prikazujejo kot nebodigatreba pa vzemimo za dobro namerne, čeprav njihov namen ni tak ampak jih mi tako vzemimo, da nas opomnejo kakšni moramo biti in v kakšnem stanju moramo biti da smo vredni najmanj toliko kot pa je vredno vse ostalo.

energetik je izjavil:

Makita je izjavil:

Koliko ekvivalenta litrom diesla da ti dobiš svojo hrano vključujoč vse in koliko za 1 kWh štoma vključujoč se sprašuješ? VELIKO manj za proizvest štom kot za hrano z katerim poganjaš kolo.
Imaš kakšne študije, ki so to izračunale? Jaz ne vem na pamet, sem pa pripravljen sprejeti eno ali drugo, če se pokaže natančen izračun.

Na faksu sem za projektno računal točno to, vključno z študijami. :)

Za govedino recimo je treba 69 kWh energije na 1 kg da se ga pridobi, nato pa z to kilo mesa lahko narediš komaj 100 km. Pa sploh nisva upoštevala da moraš meso še speči in boš spet porabil masivne količine energije. Samo z štomom ki ga porabiš za peko (brez energije v mesu) lahko narediš več kot 100 km z električnim skirojem. Poraba skiroja je 1,1 kWh na 100 km vključno z polnjenjem. Tudi če upoštevaš proporcionalni delež za elektrarne (porabijo neznatno malo te skiroji glede na masivne količine energije ki jih ven daje recimo nuklearna elektrarna Krško) prideš na mnogo manjšo porabo kot je pa povprečje hrane. Poleg tega škropljenje in pesticidi onansnežujejo še direktno okolje z razgradnimi produkti (dioksini, težke kovine ipd). Produkcija, PREDELAVA, transport in toplotna obdelava hrane je pač zelo energetsko potraten proces. Se jo ne splača trošiti za brezveze (kar delaš ko greš na kolo, ker bi namesto tega lahko uporabil bolj ekološki električni skiro).

Ej, jaz mesa in ostalih virov beljakovin pojem praktično enako količino, če kolesarim ali ne. Sicer pa glede dodatne porabe za šport laufam na OHje (predvsem riž, pšenica, koruza in oves). Če si delal študijo, daj mi prosim napiši razčlenjeno porabo energije (dizla + štroma), da dobim 1kilo slovenske pšenične moke na dom.
Evo, za začetek: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-l...
12L na hektar za oranje njive. Zdj pa enako dobiti za kombajn, pa pridelek na ha.

Izdelava traktorja vs nuklearke - upoštevati potrebno oboje. Zato pa pravim, da boš zelo težko dobil prav vse podatke in jih tudi pravilno upošteval.

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Makita je izjavil:

Izračun pa je naslednji:
- za hrano, npr. pšenica: dizl za preorat polje + za kombajn + za prevoz do mlina + štrom za mlin + štrom za pakiranje + dizl za prevoz do štacune/domov + štrom za kruhomat. V L dizla/kg pšenice.

- za štrom: štrom + dizel za pripravo peska, cementa, kovine + prevoz na lokacijo + komplet gradnjo elektrarne + komplet premog (izkop, prevoz, mletje) deljeno s komplet el energijo proizvedeno v življenski dobi krat delež za skiroje. V L dizla (ekvivalent)/kWh.

EDIT: WTF, ti imaš 2 usernama in hkrati z obeh odgovarjaš??

JA ČAKI ČAKI ČAKI! NAROBE SI PREDPOSTAVIL IN UPOŠTEVAL!

Če pri štomu upoštevaš gradnjo elektrarne, POL TUD PRI KMETIJSTVU UPOŠTEVAJ PROIZVODNJO TRAKTORJEV in vsega tega! Ne moreš proizvodne pripomočke pri štromu upoštevati pri hrani pa ne! UPOŠTEVAJ POVSOD VSE. Tudi prevoz riža čez pol sveta z ladjami in tovornjaki! Ena elektrarna Krško lahko napaja za 500 Slovenij skirojev če bi imel čisto vsak svojega. Ena boga elektrarna Krško lahko napaja 1000 MILJONOV skirojev, toliko elektrike proizvede, tudi če upoštevaš gradnjo se to razdeli z eno miljardo skirojev in pride zanemarljivo.

Na faksu sem za projektno računal točno to, vključno z študijami. :)

Za govedino recimo je treba 69 kWh energije na 1 kg da se ga pridobi, nato pa z to kilo mesa lahko narediš komaj 100 km. Pa sploh nisva upoštevala da moraš meso še speči in boš spet porabil masivne količine energije. Samo z štomom ki ga porabiš za peko (brez energije v mesu) lahko narediš več kot 100 km z električnim skirojem. Poraba skiroja je 1,1 kWh na 100 km vključno z polnjenjem. Tudi če upoštevaš proporcionalni delež za elektrarne (porabijo neznatno malo te skiroji glede na masivne količine energije ki jih ven daje recimo nuklearna elektrarna Krško) prideš na mnogo manjšo porabo kot je pa povprečje hrane. Poleg tega škropljenje in pesticidi onansnežujejo še direktno okolje z razgradnimi produkti (dioksini, težke kovine ipd). Produkcija, PREDELAVA, transport in toplotna obdelava hrane je pač zelo energetsko potraten proces. Se jo ne splača trošiti za brezveze (kar delaš ko greš na kolo, ker bi namesto tega lahko uporabil bolj ekološki električni skiro).

Ne, jaz nimam dveh računov, cimer se je pozabu odjavit :D

energetik je izjavil:

Ej, jaz mesa in ostalih virov beljakovin pojem praktično enako količino, če kolesarim ali ne. Sicer pa glede dodatne porabe za šport laufam na OHje (predvsem riž, pšenica, koruza in oves). Če si delal študijo, daj mi prosim napiši razčlenjeno porabo energije (dizla + štroma), da dobim 1kilo slovenske pšenične moke na dom.

Je na faksu ostalo, če bom šel kdaj kaj na faks (sem že končal) lahko grem do profesorja in ti posredujem.

Pa ne narobe razumet, kolesarjenje je mnogo bolj eko kot avto, samo skiro je pa ŠE BOLJ eko kot kolo. Ni nobenega smisla da se prepove skiroje!!

Zgodovina sprememb…

Pa kdo ti kaj hoče, jasno da nima smisla prepovedavat skiroje, od kje si zdaj to potegnil? El. skiro je super zadeva, ampak brez komplet izračunov ne morem vedeti, kateri porabi manj primarnega energenta/100km.

12L na hektar za oranje njive. Zdj pa enako dobiti za kombajn, pa pridelek na ha.

-ja pa da ne boš pozabil da če boš samo preoral ne bo NIČ zraslo. Moraš upoštevati še energijo za:

-sajenje
-škropljenje po 10x letno in več (v povprečju)
-energijo in onesnaževanje za VSE HERBICIDE, PESTICIDE in FUNGICIDE.
-vožnjo čez pol sveta dostikrat (upoštevaj povprečje vse hrane)
-masivne količine energije za vso PREDELAVO VSE FABRIKE, da ven dobiš končno hrano zapakirano v obliki lazanje v Mercatorju recimo ..
.. ipd ipd ipd.

energetik je izjavil:

Pa kdo ti kaj hoče, jasno da nima smisla prepovedavat skiroje, od kje si zdaj to potegnil? El. skiro je super zadeva, ampak brez komplet izračunov ne morem vedeti, kateri porabi manj primarnega energenta/100km.

JA VPRAŠAJ TI TO NAŠE GLUPE DEBILNE NEIZOBRAŽENE MEDIJE KI GONIJO MEDIJSKO GONJO ZA PREPOVED SKIROJEV!! Seveda da jih nima smisla jih prepovedati, ampak zdej pa razlož to debilom kot so oni! Skiro porabi najmanj energije na 100 km izmed vseh prevoznih sredstev vključujoč vse, izračunano črno na belem.

Zgodovina sprememb…

In potem se sprašuješ, zakaj gonijo medijsko gonjo za prepoved?
Si predstavljaš, če začno vsi uporabljati skirojev kakšna izguba denarja je to za nekatere od registracij, zavarovanj, porabi fosilnih goriv itd. Človek bi privarčeval nekdo pa ogromno izgubil. Sedaj pa je kazen taka, da če plačaš 500 eur ker si vozil skiro je tako kot bi registriral neko vozilo ga zavaroval za celo leto, peljal k mehaniku pa še kak liter bencina dobil po vrhu.

Ladjar je izjavil:

In potem se sprašuješ, zakaj gonijo medijsko gonjo za prepoved?
Si predstavljaš, če začno vsi uporabljati skirojev kakšna izguba denarja je to za nekatere od registracij, zavarovanj, porabi fosilnih goriv itd. Človek bi privarčeval nekdo pa ogromno izgubil. Sedaj pa je kazen taka, da če plačaš 500 eur ker si vozil skiro je tako kot bi registriral neko vozilo ga zavaroval za celo leto, peljal k mehaniku pa še kak liter bencina dobil po vrhu.

Vsi ne bodo nikoli uporabljali skirojev, tudi večina ne, ker so PRELENI in PREVEČ RAZVAJENI ZA KAJ TAKEGA, državo stane manj nekdo ki vozi skiro ker nima takšnih izdatkov za zdravstvo za vse vrste raka, srčne infakrte in kapi in ostale bolezni, ki jih izpuhi pri avtih povzročajo (za tisti drobiž energije elektrarne onesnažijo zanemarljivo malo, ena elektrarna Krško lahko napaja 1000 milijonov skirojev :) Skiroji so po zakonu dovoljeni in ni nobene kazni 500 EUR(kljub zmotnemu mnenju nekaterih slovenskih medijev). ;)

Zgodovina sprememb…

Vse verjetno ne je pa lahko kmalu večina "delavstva" na njih in nima več stroškov s svojimi jeklenimi konjički (avti) ,ki ji povzroča preglavice. To pa je minus za nekatere in ti nekateri ne želijo da bi se folk vozil s skiroji.
To zavajanje se itak vleče po medijih o prepovedanosti in ne. Pravijo da ni zakonsko urejeno in iz tega večkrat potem nastane, da je prepovedano. Res je da ni ampak kazni so se tudi že pisale in so spisane skozi zakone,ki pa že obstajajo in jih nekako lahko stolmačijo tudi v povezavi s temi zadevami oziroma skirojem.

Vesolje je izjavil:

-ja pa da ne boš pozabil da če boš samo preoral ne bo NIČ zraslo. Moraš upoštevati še energijo za:

-sajenje
-masivne količine energije za vso PREDELAVO VSE FABRIKE, da ven dobiš končno hrano zapakirano v obliki lazanje v Mercatorju recimo ..
.. ipd ipd ipd.

Evo ocena čisto na uč za velikostni razred, ki mi daje vedeti, da nabijaš:
Zgoraj izmerjen poraba za oranje 12L/ha, dodajmo npr 8L/ha za žetev, ki je logično gledano manj potratna. Torej 20L/ha. Donos pšenice je po statističnem uradu nekje 5ton/ha. Torej pride 0,004L/kg pšenice. Kila pšenice ima nekje 4kWh energije, Liter dizla 10kWh. Torej za samo pridelavo pridemo do 0,01kWh dizla/1kWh pšenice. Samo 1/100 energije iz pšenice predstavlja porabljen dizel, ostalo je sončna energija.

Tudi če sem se zmotil za 10x oz. dodaš še prevoz in mletje, je še vedno manj kot 1/10 razmerje. Torej tovje trditve postavlja povsem na laž.

Zgodovina sprememb…

Ladjar je izjavil:

Vse verjetno ne je pa lahko kmalu večina "delavstva" na njih in nima več stroškov s svojimi jeklenimi konjički (avti) ,ki ji povzroča preglavice. To pa je minus za nekatere in ti nekateri ne želijo da bi se folk vozil s skiroji.
To zavajanje se itak vleče po medijih o prepovedanosti in ne. Pravijo da ni zakonsko urejeno in iz tega večkrat potem nastane, da je prepovedano. Res je da ni ampak kazni so se tudi že pisale in so spisane skozi zakone,ki pa že obstajajo in jih nekako lahko stolmačijo tudi v povezavi s temi zadevami oziroma skirojem.

Dej no daj nabijat no :D Ljudje so preleni še za kabel vštekati v električni avto doma v garaži ko prideš domov za kar porabiš 3 sekunde, oni rajš vozijo za 10 EUR na 100 km z dieselskim avtom, kot da bi se za 1,2 EUR na 100 km z električnim.

Rečejo "ja bencinarja rabim pa samo 2x na mesec polnit na črplki, a 3 sekunde za vštekat kabel v električni avto doma v garaži ti je pa preveč al kaj? Se rajš 7x dražje voziš! IN TO GOVORIJO DELAVCI, delavci govorijo da so preleni da bi si vzeli 3 sekunde da bi kabel v avto vštekali v garaži!

Kje bo večina ljudi na skirojih dej no dej. Sicer pa:

" državo stane manj nekdo ki vozi skiro ker nima takšnih izdatkov za zdravstvo za vse vrste raka, srčne infakrte in kapi in ostale bolezni, ki jih izpuhi pri avtih povzročajo (za tisti drobiž energije elektrarne onesnažijo zanemarljivo malo, ena elektrarna Krško lahko napaja 1000 milijonov skirojev :) "

energetik je izjavil:

Vesolje je izjavil:

-sajenje
.. ipd ipd ipd.

Zgoraj izmerjen poraba za oranje 12L/ha, dodajmo npr 8L/ha za žetev, ki je logično gledano manj potratna. Torej 20L/ha. Donos pšenice je po statističnem uradu nekje 5ton/ha. Torej pride 0,004L/kg pšenice. Kila pšenice ima nekje 4kWh energije, Liter dizla 10kWh. Torej za samo pridelavo pridemo do 0,01kWh dizla/1kWh pšenice. Samo 1/100 energije iz pšenice predstavlja porabljen dizel, ostalo je sončna energija.

Tudi če sem se zmotil za 10x oz. dodaš še prevoz in mletje, je še vedno manj kot 1/10 razmerje. Torej tovje trditve postavlja povsem na laž.

Ni res, upošteval si narobne podatke in se globoko motiš (kje je energija za masivno škorpljenje, kje je energija za prevoz do tovarn hrane za predelavo, kje je energija da večina hrane prepotuje na tisoče km preden pristane na tvojem krožniku, kakšna hrana je tudi lokalna, venda gledati moraš POVPREČJE in v povprečju notri je tudi avokado iz Južne amerike..), moje trditve pa so resnične potrjene tudi z znanstvenimi študijami! Za proizvodnjo 1kg govednine rabiš 69 kWh energije (iz študije podatek), pa sploh če peke nisva upoštevala! Z 1 kg govedine narediš 100 km z kolesom: 1 kg govedine je vloženih 69 kWh, z 69 kWh narediš z skirojem 6270 km. Pri drugi hrani je energija manjša, vendar v povprečju porabiš za navadno kolo 10x več energije za hrano kot pa za električni skiro. Skiroji so najbolj eko način prevoza. Sicer pa je tudi kolo mnogo bolj eko kot avto, samo skiro je še bolj eko kot kolo.

Zgodovina sprememb…

OK, meni se da več...

Vesolje je izjavil:

Ladjar je izjavil:

Dej no daj nabijat no :D Ljudje so preleni še za kabel vštekati v električni avto doma v garaži ko prideš domov za kar porabiš 3 sekunde, oni rajš vozijo za 10 EUR na 100 km z dieselskim avtom, kot da bi se za 1,2 EUR na 100 km z električnim.

Rečejo "ja bencinarja rabim pa samo 2x na mesec polnit na črplki, a 3 sekunde za vštekat kabel v električni avto doma v garaži ti je pa preveč al kaj? Se rajš 7x dražje voziš! IN TO GOVORIJO DELAVCI, delavci govorijo da so preleni da bi si vzeli 3 sekunde da bi kabel v avto vštekali v garaži!

Kje bo večina ljudi na skirojih dej no dej. Sicer pa:

" državo stane manj nekdo ki vozi skiro ker nima takšnih izdatkov za zdravstvo za vse vrste raka, srčne infakrte in kapi in ostale bolezni, ki jih izpuhi pri avtih povzročajo (za tisti drobiž energije elektrarne onesnažijo zanemarljivo malo, ena elektrarna Krško lahko napaja 1000 milijonov skirojev :) "

energetik je izjavil:

Vesolje je izjavil:

-sajenje
.. ipd ipd ipd.

Ni res, upošteval si narobne podatke in se globoko motiš (kje je energija za masivno škorpljenje, kje je energija za prevoz do tovarn hrane za predelavo, kje je energija da večina hrane prepotuje na tisoče km preden pristane na tvojem krožniku, kakšna hrana je tudi lokalna, venda gledati moraš POVPREČJE in v povprečju notri je tudi avokado iz Južne amerike..), moje trditve pa so resnične potrjene tudi z znanstvenimi študijami! Za proizvodnjo 1kg govednine rabiš 69 kWh energije (iz študije podatek), pa sploh če peke nisva upoštevala! Z 1 kg govedine narediš 100 km z kolesom: 1 kg govedine je vloženih 69 kWh, z 69 kWh narediš z skirojem 6270 km. Pri drugi hrani je energija manjša, vendar v povprečju porabiš za navadno kolo 10x več energije za hrano kot pa za električni skiro. Skiroji so najbolj eko način prevoza. Sicer pa je tudi kolo mnogo bolj eko kot avto, samo skiro je še bolj eko kot kolo.

Zakaj zavajaš pa od kje ti podatki, da se delavec ne bi vozil na skiroju? Veliko delavcev komaj iz meseca v mesec pride ker imajo na parkingih tiste potratne škatle.

Ob sončnem vremenu bi mnogi pustili škatle doma, privarčevali na izrabljenosti te škatle pa še na gorivu.

Pa ves čas govoriš o državi da bi ta privarčevala na raku in podobnih zadevah. Koga ti za nos vlečeš, kje živiš.
Večina jih mora plačati zavarovanja pa tudi posamezna zdravila, tako da država tukaj nič kaj mnogo ne daje pa še tisto kar daje da lahko KER dobi od ljudi.
Zdravstvo pa tudi ni nekaj kar bi bilo brezplačno in ne samo to obnaša se kot firma, ki išče zaslužek in profit, kar pa je zelo nemoralno in neetično.

Ko vam omenijo onkološkega ali pa klinični center in vam rečejo, da so v minusu je to sprejemljivo z nekaterih pogledov, ko pa rečejo, da so v plusu oz da imajo dobiček bi jih bilo pa potrebno iz morale za ušesa. Kaj pa imaš ti za pridelovati dobiček iz gorja in trpljenja državljanov. BANDA

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ladjar ()

energetik je izjavil:

OK, meni se da več...

Ti kar vozi kolo, je bolj eko v primerjavi z avtom. Samo električni skiro je pa še bolj eko od kolesa (od hoje pa sploh je skiro bolj eko). Mal za hec, ampak Clarkson ima point tle ob ob 2:03 -2:18 na posnetku, je precej blizu resnice ;) Čeprav ostalo je mal zabluzil ampak kar je povedal na 2:03-2:18 je pa kar blizu resnice :D
Clarkson explains why cycling is actually bad for the environment

Zgodovina sprememb…

Stra ::

Vesolje, ko si tako dober za računanje, koliko kilometrov mora delavec s 600 evri plače prevoziti, da se mu izplača raje kupiti električni avto za 25 jurjev kot pa dizelaša iz druge roke za 2 jurja?

Kvinta ::

Če Ladjarja ne bi blo se vi ne bi meli kaj menit :))
A.C.A.B
««
7 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so električni motorji prava stvar

Oddelek: Znanost in tehnologija
334896 (3449) krucymucy
»

24 ur anketa: Ali zagovarjate prepoved elektičnih skirojev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22838052 (33930) c3p0
»

Z elektr. skirojem na mestni ter primestni avtobus

Oddelek: Loža
213764 (2986) Phantomeye
»

Skiro v mestu (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9115895 (11405) bandidosss

Več podobnih tem