» »

Napoved 1. pesniškega slema na Slo-Techu!

Napoved 1. pesniškega slema na Slo-Techu!

DoloresJane ::

V veselje mi je, da po dolgotrajnem priganjenju lahko objavim točne datume, ko bo na Slo-Techu potekal pesniški slem. Celoten slem se bo izvedel v dneh od 3. 10. do 7. 10. (prva dva dneva sta tekmovanje, druga dva točkovanje).

Najprej nekoliko teorije.

Slem - nekaj podobnega kot raperski slem. Pri slemu v živo ima vsak omejen čas v katerem mora pesnik "zrecitirati" svojo pesem in publika/strokovna žirija enega od tekmujočih spusti na naslednji krog. Tekmujeta navadno dva - eden proti drugemu, boljši napreduje v naslednji krog, dokler ne pridemo do zmagovalca.

Pri Slo-tech slemu bo stvar nekoliko drugačna, predvsem zato, ker tekmovalci med sabo ne bodo v neposrednem kontaktu. Za tekmovanje bo dan časovni okvir 48 ur, v katerem morate napisati avtorsko pesem dolžine največ 40 verzov in jo objaviti v forumu, v oddelku Sedem umetnosti v temi, ki jo bomo v ta namen odprli. Vse pesmi, ki bodo objavljene v drugih temah in/ali oddelkih, v slemu ne bodo sodelovale. Po pretečenih 48-ih urah se bo tema zaklenila in uporabniki bodo z glasovanjem izbrali zmagovalno pesem. Če bo razlika v glasovih med prvo- in drugouvrščeno pesmijo manjša kot 5 glasov, bo žirija določila zmagovalca.

Trenutno še poskušamo dobiti nagrado za zmagovalca.

Uprabniki lahko oddajo po eno pesem na posamezno uporabniško ime. V posamezenem postu je lahko samo ena pesem. V primeru oddanih več pesmi, se vse nadalnje pesmi istega avtorja avtomatično brišejo. Pesmi morajo biti dolge največ 40 verzov, da ne bomo dobili preveč besedila, ki se bo razraščalo v nekvalitetno nakladanje. Tematsko in stilno in slogvno uporabniki niste omejeni.

Prav tako bodo pesmi, ki kršijo pravila slo-techa (npr. spodbujanje k rasni nestrpnosti v imenu pesniške svobode ipd.) avtomatično brisane. Pri takih primerih kršitev so pritožbe brezpredmetne.

Če imate kakšne dobre predloge za slem, mi pošljite zasebno sporočilo ali pa se oglasite v to temo. :D

Kasneje bom dodala še nekaj pojasnil. Zaenkrat pa toliko. :)

undefined ::

A to je nekaj v smislu tistega tekmovanja v 8 Mile? :D

DoloresJane ::

Da. Čeprav gre tukaj za poezijo in ne rap. :)

Časovni okvir bo, kot že receno, 48 ur. Tema se bo odklenila v petek, 3. 10. ob 7.00 zjutraj in zaklenila v nedeljo, 5. 10. ob 7.00 zjutraj. Po pretečenem času oddaje pesmi boste uporabniki imeli 48 ur časa (od nedelje, 5. 10. od 7.00 zjutraj do torka, 7. 10. do 7.00) za oddajo svojega glasu za določeno pesem. Vsak uporabnik lahko odda samo en glas v času glasovanja. Če bo oddal več glasov za isto pesem, se bodo vsi nadaljnji glasovi od prvega dalje izničili in bo v končnem prispeval le en glas. Če bo oddal več glasov več pesmim, bo upoštevan samo prvi glas, ki ga je oddal; ostali glasovi od prvega dalje se bodo izničili.
Člani strokovne žirije ne morejo sodelovati v slemu - v primeru, da član strokovne žirije objavi svojo pesem, se ga izloči iz žirije.

Naj povzamem: držite se okvirja štiridesetih verzov. Pesmi daljše od predpisanega okvirja bodo ostale objavljene, vendar ne bodo tekmovalne. Vsi glasovi, ki jih bodo prejele, se bodo izničili - tako bo posamezniku odvzeta tudi možnost zmage. Tematika pesmi kot pesniška oblika, v kateri boste pisali (sonet, haiku ali kaj drugega) sta povsem poljubni in ne bosta vplivali na končno odločitev žirije.

Za sodelovanje se ni treba nikjer vnaprej prijaviti. :)

undefined ::

Kdo pa so člani strokovne žirije? :)

DoloresJane ::

Zaenkrat sva to jaz in MadManMato. Owca še poskušam prepričati, da bi bil raje del strokovne žirije kot tekmovalec, vendar se dokončno še ni izrekel. Upam, da bo žirija vsaj tročlanska. Če Owca odpove sodelovanje, bomo najbrž apel naslovili na Ziggga. :)

Tr0n ::

Sicer cenim kar delas, ampak se bojim, da tukaj nisi na pravi strani za take zadevice :). Lahko pa se seveda tudi motim.

demoness ::

Kaj ja jezik pesmi? Vztrajamo pri slovenščini?
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

DoloresJane ::

Da, demoness, zaradi različnih nivojev obvladovanja tujega jezika - angleščine ali nemščine, se mi zdi smiselno, da ostanemo pri slovenščini. Seveda povsem knjižna raba tega jezika ni zahtevana - lahko greste do tja, kjer vas začnejo omejevati pravila.

undefined ::

Hja, stran je slovenska, torej bi predvideval, da tudi ostanemo pri tem jeziku? Saj tudi na angleških straneh ne vidiš ravno pesmi v Francoščini. ;)

DoloresJane ::

Tr0n - glede na ogled te teme, bi si upala trditi, da bomo imeli vsaj 5 tekmovalnih pesmi. Sanje bi se mi izpolnile, če bi jih bilo 10. :) Kar bo več kot deset, pa ste si prislužili moje večno občudovanje.

Šalo na stran. Začeti tam, kjer z idejo prodreš težko je najtežje, vendar najbolj logično. Od začetka imaš sicer veliko dela, potem pa kar steče. In tudi mora. Verjamem, da nekaj odziva bo - sploh če pogeldaš, kako zanimive pesmi so pisali slo-techerji v temi Slo-tech pesmi. :D

hatch ::

"Prav tako bodo pesmi, ki kršijo pravila slo-techa (npr. spodbujanje k rasni nestrpnosti v imenu pesniške svobode ipd.) avtomatično brisane. Pri takih primerih kršitev so pritožbe brezpredmetne. "

ko vas jebe potem..

Tr0n ::

Nadezhda: V to ne dvomim. Moj point je, da bi na strani oz. forumu, ki se v celoti posveca tej tematiki in kjer bi bil delez zeljenega ciljnega uporabnika vecji, imela tudi veliko vecji odziv.

DoloresJane ::

hatch - zdaj te pa res ne razumem. Vse, kar napišeš v forum, mora biti v skladu s pravili. Žal mi je, vendar je slem še vedno zadeva, vezana na forum. Ko se bomo dobili ob kavi in se šli pravi slem, me ne bo zanimalo, kaj kdo pravi.

Debate o svobodnosti umetnosti so na tem mestu neumestne. Dokler je slem vezan na forum, mora slediti njegovim pravilom. Že ko ni bilo slema, so bile težave zaradi pesmi, ki so sestojale iz samih kletvic ali ki so žalile ostale uporabnike foruma. Osnovna kultura dialoga tukaj mora biti, sploh ker se vsi ne poznamo osebno.

Če misliš, da imaš kakšne dobre "jezne" pesmi, in bi rad drugo mnenje, mi jih lahko pošlješ na zasebna sporočila.

Tr0n - kolikor jaz vem, takega foruma, ki bi imel zgleden obisk (več kot 20 na dan), ni. Popravi me, če se motim. :)

Zgodovina sprememb…

DoloresJane ::

Še dodatek pravilom: če bo posameznik objavil več pesmi, ki se bodo vse brisale (kršitev pravil Slo-techa), ima pravico do ponovne objave. Če slednja pesem ustreza pravilom, se jo pusti objavljeno. Od trenutka, ko ima posameznik pesem objavljeno, se prekine njegova pravica, da bi objavil še kaj. VSe nadaljne pesmi določenega uporabnika od prve objavljene pesmi pod tem uporabniškim imenom se avtomatično briše.

hatch ::

" me ne bo zanimalo, kaj kdo pravi. "

O ja.. pa te bo...

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: OwcA ()

hatch ::

I like sugar, and I like tea
But I don't like niggers...no siree!
There's two known things that'll make me puke
And that's a hog eatin' slop, and a big, black spook!

Roses are red, and violet's are blue
And nigger's are black, you know that's true
But they don't mind, cause what the heck!
You gotta be black to get a welfare check!

Kej v takem stilu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

undefined ::

Hatch, ta bo zagotovo zmagovalna. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

BigWhale ::

Cas seveda ne bi mogel biti bolj neprimeren, kot je... ;) Ampak se bom potrudil. :)

G3GANT1C ::

Kako pa lahko preprečite objavo starih pesmi (ki niso bile napisane v tekmovalnih dveh dneh), če ni nobenih omejitev glede oblike in vsebine?
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

DoloresJane ::

BigWhale - noben čas ni neprimeren. In od vseh časov je najprimernejši eden - sedaj. :)

G3gant1c - dovoli nam/jim, da se navadijo. Če je nekdo v preteklosti napisal zelo dobro pesem, potem to pomeni, da ima nek potencial. Da zna nekaj dobrega napisati. In to nam je pomembno - da zna oz. da ujame nek moment tako, da je všeč ljudem. Seveda bi bilo najbolj fer, da se vsi sodelujoči usedejo in v teh 48-ih urah nekaj napišejo, vendar to vedno ni mogoče. In ker je prvič, so pravila nekoliko sproščena.

Glede na to, da imaš kar potencial, bi te izzvala, da ne objaviš kakšne stare pesmi, pač pa da napišeš novo. Rabiš temo, ki velja samo zate? Jezni mladenič. :) Pa piši to. ;)

G3GANT1C ::

:) No, bom probal, če bo kaj fajnega ratalo. Čeprav sem zadnje čase bolj zmeden, kot pa jezen. :)
Sej tist prejšn post je bil predvsem zato, ker se mi je zdelo, da v pravilih piše, da je treba pesem napisat v tistih dveh dneh, ki sta zato določena.

P.S.: Sej jst se morm tut še navadit... Ker nisem kej dost tko tekmoval, razen z enim sošolcem sva pisala tko haikuje med poukom. (Če koga zanimajo najina pravila: določi se ena téma, potem pa ima vsak eno minuto časa, da napiše haiku. Potem tadva haikuja pregleda sodnik, ju oceni z oceno od 1 do 5 (kakšne kriterije ma nism čist prepričan, ampak mislm da najprej (hmmm... dokaj subjektivna stvar...) oceni vsebino od 1 do 5 potem pa za oblikovne napake odbija po eno ali pol točke) in določi zmagovalca.) Gre se pa na 5 zmag. Vsaj midva greva na 5 zmag.)
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: G3GANT1C ()

demoness ::

Predlagam nagrado - globalni naziv "Poeta Laureatus". Ne, ne hecam se. At least, not quite. :)
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

kopernik ::

Se strinjam... zmagovalec si zasluži globalni naziv, ki ga obdrži do naslednjega tekmovanja:)

DoloresJane ::

Zmagovalec bo dobil praktično nagrado. Za globalni naziv, se bojim, da ni izvedljivo. Bwane me že gledajo postrani. ;)
Sicer pa, bi bilo izvedljivo, Primož, Sergio? Samo globalni naziv, jasno. Nobenih privilegijev v smislu Velikega brata.

Sicer pa se tekmovalne pesmi zbirajo v temi: Tekmovalni del 1. pesniškega slema na Slo-Techu. Ko bo tema odklenjena, seveda.

Zgodovina sprememb…

undefined ::

Big Brother is watching you...

... but ofcourse ;) -OwcA

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Tito ::

No pa probajmo par verzov skup pometat...

Pesmica je aktualna (menjujem tipkovnico... no ubistvu sem jo že, ampak v slovo strai, hehe!)


V slovo Tipkovnici!

Srbijo prsti me nocoj,
Lepi nanje se ves gnoj,
Oblil testaturo je hudičev znoj!

Tipkovnica postala je kosmata,
Elegantno bela včasih, sedaj je kot Fata.
Crknjena najbrž bo utonila,
Hrastovo starino, bo nova nadomestila!

(Popravil eno napačo naova v nova... malo sem se zatipkal, hehe)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tito ()

Tito ::

Vidim da je zelo velik naval!:D In huda konkurenca...:\

undefined ::

Danes smo šele drugega, kajne? Jutri pa 3. :)

Tito ::

Upsss, hehe kaj potem tale luškana pesmica nebo veljala?

Nepismen sem, LOL!

undefined ::

Hm, ker ima Serđi težave s punco in mi je brisal post v prejšnji temi, objavljam tukaj...

> Če bo razlika v glasovih med prvo- in drugouvrščeno pesmijo manjša kot 5 glasov, bo žirija določila zmagovalca.

S tem se pa vsekakor NE strinjam! Do zadnjega glasa se naj šteje. Žirija pa lahko določi le v primeru, ko je izid popolnoma izenačen, niti en glas več na nobeni strani. Ja?

Tako se mi zdi edino pošteno, druga (vaša) varianta pa že smrdi po pristranskosti. Kot da pri glasovanju in določanju zmagovalca vi (žirija) nekaj več veljate od ostalih "smrtnikov", ki oddajo svoj glas. Dajte se zresnit no, and grow up. :)

DoloresJane ::

Ne. To zato ne, ker lahko posamezen uporabnik v anketi, ki bo določila zmagovalca, glasuje tudi zase. Poleg tega bomo poskusili na ta način izničiti tudi posamezne povezave in bratstva (znano iz Evrosonga ;)). Upam, da bodo tako ali tako uporabniki odločili. v nasprotnem primeru bomo odločali samo med prvo in drugouvrščenim, ne pa v celoti. In še to bomo odločali, če bo potrebno.

Razlogov za pritožbe tako ni. Tako kot je sedaj, je najbolj pošteno.

undefined ::

Kaj pa če bi med ožje izbranimi preprosto uveljavili ponovno glasovanje?

Vi trije se mi vsekakor ne zdite enakovredni petim drugim uporabnikom, katerih glasove nameravate razveljavit. :)

Tisto, glede raznih bratstev in to, pa se mi zdi bolj upravičeno kot pa to, da žirija zavrže 5 glasov in uporabi svoje strong arm tactics pri izbiri.

Me prav zanima, zakaj država ne reče tudi tako: "Če bo med kandidatoma za predsednika države razlike le 100 glasov, bo vlada sama določila naslednjega predsednika." Kako se tebi to sliši? V redu? Meni ne, žal. Ampak pri normalnem referendumu tudi zadnji glas šteje, pa čeprav je ta od nečaka samega kandidata. :)

Avenger ::

Dej Iceman, ne kompliciri, sej se ne gre glih za oskarja, ali pa celo viktorja... :D
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

BigWhale ::

IceMan, ce prides v ozji izbor s kako mojo stvaritvijo, potem ti jaz kar odstopim boljse mesto!

Da bos vsaj enkrat srecen ;>

undefined ::

Avenger, kaj pa veš kam take, na videz majhne, stvari vodijo. ;)

BigWhale, srečen, toliko kot si trenutno ti, sem tudi jaz... morda še malce bolj. Sicer pa se tu ne gre zame, ker ne mislim tekmovat. Zakaj vedno vsak projecira svojo lastnost sebičnosti na druge? ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ema 2004 . . . polomija, krneki, škoda besed

Oddelek: Loža
493611 (2508) Boki_
»

Komentarji pesmi, objavljenih na 1. ST slemu

Oddelek: Sedem umetnosti
463348 (2692) Ziga Dolhar

Tekmovalni del 1. pesniškega slema na Slo-Techu

Oddelek: Sedem umetnosti
235136 (4243) Primoz
»

Eurosong??? -->> SESTRE?!?!? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17110512 (7192) MChuk

Več podobnih tem