» »

Epic Games razkrili Unreal Engine 5

Epic Games razkrili Unreal Engine 5

Slo-Tech - Epic Games so z navdušujočo video predstavitvijo odgrnili tančico s pete generacije grafičnega pogona Unreal Engine. UE5 predvidoma prispe konec prihodnjega leta in po videnem sodeč resnično pomeni generacijski preskok, ki ga bo mogoče izkusiti tudi na prihodnji generaciji konzol, saj naj bi omenjena prezentacija v realnem času tekla na Playstationu 5.

Epic Games so te dni še najbolj razvpiti po Fortnitu in svoji igričarski trgovini, toda jedro njihovega doprinosa industriji še vedno tvori grafični pogon Unreal Engine, ki z Unityjem sestavlja dvojico trenutno najbolj razširjenih. Najava naslednje, pete generacije pogona, je zato hudo pomembna reč, še posebno v luči dejstva, da prihaja skladno z nastopom nove generacije konzol in bo tako nosila stereotipno imenovani "next-gen" videz prihodnjih iger. Pred meseci je Microsoft z napovedjo DirectXa 12 Ultimate dal vedeti, da se lahko v grafičnem smislu kmalu nadejamo vznemirljivih kvalitativnih preskokov ... toda Epicovo razkritje je kljub temu večino prisotnih gladko sezulo. Scene s prek desetimi milijardami (!) trikotnikov in dinamično globalno osvetlitvijo se v tem hipu še na PCjih zdijo znanstvena fantastika, zato je toliko bolj presenetljivo slišati, da naj bi demo v realnem času tekel na Playstationu 5.



Kako natančno Unreal Engine 5 premleva poligone in luči, bo skozi prihodnje mesece brez dvoma tema številnih strokovnih debat in predavanj, so pa Tim Sweeney in druščina ob robu tiskovne konference podali vsaj nekaj prepotrebne razlage. Nova tehnologija je zgrajena na doktrini REYES ali Render Everything Your Eye Sees. To pomeni: gre za mikropoligonski grafični pogon, ki uporablja trikotnike pod velikostjo piksla, na tej osnovi pa deluje tudi odstranjevanje za videz nepotrebnih elementov - denimo površin, ki so precej manjše od posamezne pike. Prijem je sicer že dolgo v uporabi pri animaciji posebnih učinkov, tu pa je naposled prešel v realnočasovno izrisovanje. Ker celotno zanemarjanje odvečnih delov scene odpade na sam engine, se s tem ni treba več ukvarjati dizajnerjem iger. Ti lahko zato vanj mirne duše vržejo model iz ZBrusha z ducati milijonov trikotnikov in teksturami ločljivosti 8K, UE5 pa jih bo sam prebavil, kot je treba - to pomeni dinamično pretočno (streaming) dodeljevanje sredstev.

V praksi lahko zato v sistem za obdelavo geometrije Nanite preprosto vnašajo podatke iz visokoresolucijskih fotorealističnih knjižnic; v tem primeru je bila to Quixel Megascans. To pomeni velik prelom v razvoju iger, ki bi lahko postal precej preprostejši, je pa vprašanje, koliko bo zaradi tega narasla količina podatkov na diskih. Komponento za osvetljavo imenujejo Lumen in ta hip še ni povsem jasno, ali oziroma v kolikšni meri uporablja raytracing, se pa osvetljava dinamično prilagaja tako spremembam virov svetlobe kot geometrije, denimo rušenju zidov. Novi fizikalni sistem ima ime Chaos, tisti za animacijo delcev je Niagara VFX. Čeprav so nekateri elementi videti podobni prijemom iz DX12 Ultimate, je Sweeney povedal, da ne gradijo (izključno) na njegovi osnovi. UE5 bo kot štirica prava multiplatformna tehnologija, tudi za Android in Switch. Mimogrede, čeprav bo potemtakem tekel tudi na prihodnjem Xboxu, si je Sony prefinjeno priboril čast poganjati testno prezentacijo in tako še enkrat več elegantno ukanil tekmeca, ki si je pred tednom dni privoščil zelo krmežljavo predstavitev lastnega next-gena.

Unreal Engine 5 bodo z letom 2021 v roke najprej dobili razvijalci, tako da lahko prve izdelke na tej osnovi pričakujemo šele konec prihodnjega leta, oziroma še pozneje. V Epicu so ob robu naznanili še nekaj pomembnih reči; za razvijalce odpirajo svojo strežniško infrastrukturo, na kateri stoji Fortnite, in še dodatno rahljajo licenčne pogoje za rabo Unreal Engina, saj so po novem (retroaktivno z začetkom tega leta) dajatev oproščeni vsi s prihodkom pod milijonom ameriških dolarjev.

21 komentarjev

novaa ::

noro

Netrunner ::

Lahko pričakujemo en kup crap iger z vrhunsko grafiko :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

G-man ::

A res rabijo nov engine za risankasti Fortnite?

Mogoče bodo bolj prišle te ekstremne sposobnosti engina za snemanje filmov:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Ganon ::

Je tehnično impresivno, ampak mene fotorealizem ne gane. Igralnost je tisto, kar šteje.

Gejspodar ::

Tisti fluid simulation je pa tak jank, kot ga še svet ni vidu...

Poldi112 ::

Ja, hoja po vodi je bila res zanič. Tudi gibanje nasploh deluje bolj leseno, kot v prastarem Prince of Persia.
So pa kamni, zvok in okolje kar impresivni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

svecka ::

Ja voda je bila res čudna.
Se pa veselim končno dvig grafike na fotorealizem. Je bil že čas. Škoda ker konzole zavirajo grafični napredek, ker postanejo preslabe po nekaj letih.

Sheteentz ::

Obraz na začetku pa ena velika žalost, svetlobna leta daleč od fotorealizma.

Glugy ::

Impresivno ampak še vedno smo generacijo stran od pravega fotorealizma. Podobno kot se prava generacija RTX ne bo mogla primerjat z drugo k bo 100x boljša.

shadeX ::

Sheteentz je izjavil:

Obraz na začetku pa ena velika žalost, svetlobna leta daleč od fotorealizma.


Ker se niso preveč potrudili pri modelu samega karakterja.

_________________________________________________________________________________________



___________________________________________________________________________________



Jim-a še opaziš če dobro pogledaš ampak tale druga je bolana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Sheteentz ::

Jp, Jim je nadvse creepy, tale druga pa že kr fajn kopija.

Jerry000 ::

Torej nov val remaster starih iger, men super :D. Novim igram manjka igralnost in tista atmosfera ki so jo imele stare igre

MatH ::

Vedno boljši grafični pogoni in vedno boljši "in game footage". Interaktivnost z okoljem pa praviloma še vedno na nivoju Duke Nukem 3D.
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

svecka ::

Jaz bi rekel, da je interaktivnost v modernih igrah še slabša kot Duke Nukem 3D. So pa svetle izjeme, kot je naprimer Half-Life : Alyx

war-dog ::

ob gledanju videja, sem razmočil hlače.
Object reference not set to an instance of an object.

ivanuscha ::

svecka je izjavil:

Jaz bi rekel, da je interaktivnost v modernih igrah še slabša kot Duke Nukem 3D. So pa svetle izjeme, kot je naprimer Half-Life : Alyx


Res je, pomeni, da je bil Duke 3D za svoj čas neverjetna mojstrovina. Tudi samo vzdušje in preskok sta bila za tisti čas taka, kot da bi šli iz 2019 v 2030. Tole sicer dobro izgleda, ni pa nek bistven preskok. Half Life Alyx je bolj next-gen kot tole...

Zoromer ::

war-dog je izjavil:

ob gledanju videja, sem razmočil hlače.



To moraš bit direkten troll ali pa hudo zarukan 13 letnik da še zraven nabijaš to prostaško neumnost po netu ki je že imamo vsi dovolj vseposod, jaz bi te fraze začel banat kot spam enako kot "first" ali pa ostali brezvezni komentarji ko to smeškoti ali pa klicaji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zoromer ()

dronyx ::

Zanič igra tudi če izgleda fotorealistično lepo je še vedno zanič. Razvoj iger s tako grafiko bo sigurno še dražji, kot je bil do sedaj. Zadnjič sem po 15 letih ponovno preigral Half Life 2 in lahko rečem da je kljub morda zastareli grafiki še vedno boljša igra kot veliko iger, ki imajo bistveno boljšo grafiko.

Machete ::

LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Berserker ::

A ni Frostbite nekaj na tem grafičnem nivoju? Je pa fajn da znajo novi pogoni lepo risat pokrajino, brez ostrih robov pri elevaciji.

Ajnstajn` ::

Kaj pomaga hype okoli unreal engine 5, če 99% iger ne uporablja niti unreal engine 4.
po tem linku sodeč, je koliko iger z unreal 4 engine v letu 2019? mogoče 30?
List of Unreal Engine games @ Wikipedia

par AAA naslovov ima unreal engine 4, to je pa to. za 5 let bo mogoče kaj s tega.
//


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Epic Games razkrili Unreal Engine 5

Oddelek: Novice / Igre
215968 (2791) Ajnstajn`
»

Na splet ušli načrti za naslednika Xboxa

Oddelek: Novice / Konzole
3410618 (8443) Jst
»

Unreal Engine 3 postaja še cenejši

Oddelek: Novice / Igre
165038 (3810) Aggressor
»

Duke Nukem: Forever

Oddelek: Igre
61736 (1542) Dami

Več podobnih tem