Forum » Loža » Carina
Carina
dirkac71 ::
Občasno naročam iz ebay in aliexpress in občasno se zgodi, da moja pošiljka pristane na carini. Vedno naročam legalne stvari, večinoma elektronske dele. V zadnjem primeru gre za zvočnike, za katere sem sicer kasneje ugotovil, da jih ceneje dobim iz nizozemske ampak tako pač je.
Postavlja pa se mi čisto preprosto vprašanje. Naročim legalno stvar po ceni 20 dolarjev. Stvar pristane na carini. Stvar odprejo, vidijo da je vse ok, meni nekaj časa vzamejo da poiščem in pošljem račun. Do sem vse ok. Vendar na koncu dobim račun za 5EUR zaradi obdelave blaga na carini. In tega tukaj ne razumem. Storil nisem nič narobe, naročil sem legalno stvar iz legalne trgovine. Na koncu pa moram plačati 5EUR "kazni" čeprav nisem storil popolnoma nič narobe. Verjetno je to ena tistih stvari v življenju, ki ni pravična ampak jo pač moraš vzeti kot dejstvo. Me pa vseeno čudi, da več ljudi to ne moti in se ne naredi korak v normalizaciji tega. Morda česa ne razumem pri tem ?
Postavlja pa se mi čisto preprosto vprašanje. Naročim legalno stvar po ceni 20 dolarjev. Stvar pristane na carini. Stvar odprejo, vidijo da je vse ok, meni nekaj časa vzamejo da poiščem in pošljem račun. Do sem vse ok. Vendar na koncu dobim račun za 5EUR zaradi obdelave blaga na carini. In tega tukaj ne razumem. Storil nisem nič narobe, naročil sem legalno stvar iz legalne trgovine. Na koncu pa moram plačati 5EUR "kazni" čeprav nisem storil popolnoma nič narobe. Verjetno je to ena tistih stvari v življenju, ki ni pravična ampak jo pač moraš vzeti kot dejstvo. Me pa vseeno čudi, da več ljudi to ne moti in se ne naredi korak v normalizaciji tega. Morda česa ne razumem pri tem ?
- spremenilo: dirkac71 ()
_Denny_ ::
Kitajec napačno izpolni deklaracijo, nam pa zaračunajo, ker ne morejo njemu; mi kupci tudi ne moremo nobenega prisiliti, da pravilno izpolni. Dispute seveda gre v prodajalčevo korist, ker nam po njihovih besedah oni delajo z manjšim zneskom uslugo in niso krivi, da ima naša država neka "čudna" pravila. Na koncu se pač sprijazniš s tem 5€ plačilom, ker si vseeno dobil vsaj 5-10x ceneje kot v Evropi...mene osebno sicer bolj moti, da moraš poštarju tiščati gotovino namesto opcije predhodnega plačila na trr ali s kreditno kartico.
Da se temu znesku izogneš, imaš več možnosti:
a) prisili Kitajca, da pravilno izpolni; najefektivnejša možnost je let tja in prepričevanje s pomočjo fizične sile
b) kupuj stvari brez trackinga; tudi če je potrebno plačilo, lahko potem vsaj odpreš dispute, da sploh nisi nič dobil
c) kupuj poceni stvari pod $5, ker se tega (še) nobenemu ne splača pregledovati
d) kupuj samo v Slo ali EU
Sicer pa bo od 2021 dalje itak čisto vsaka pošiljka pregledana in bo potem treba za kak 0,20€ vreden svinčnik še plačati vsaj 10€ stroškov - https://www.zurnal24.si/slovenija/za-iz...
Da se temu znesku izogneš, imaš več možnosti:
a) prisili Kitajca, da pravilno izpolni; najefektivnejša možnost je let tja in prepričevanje s pomočjo fizične sile
b) kupuj stvari brez trackinga; tudi če je potrebno plačilo, lahko potem vsaj odpreš dispute, da sploh nisi nič dobil
c) kupuj poceni stvari pod $5, ker se tega (še) nobenemu ne splača pregledovati
d) kupuj samo v Slo ali EU
Sicer pa bo od 2021 dalje itak čisto vsaka pošiljka pregledana in bo potem treba za kak 0,20€ vreden svinčnik še plačati vsaj 10€ stroškov - https://www.zurnal24.si/slovenija/za-iz...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400
Ales ::
Teh tem je bilo že neskončno, 100x vprašano in odgovorjeno...
Sam tole bi pripomnil, pod c), carina seveda nima pojma, ali je kaj vredno pod 5 EUR ali ne, dokler ne začne postopka. Če ga enkrat začne, ga bo speljala do konca, z morebitnimi stroški vred.
Poleg tega kupec uvaža in je odgovoren za to, kaj uvaža, s pripadajočo dokumentacijo vred. Če prodajalec noče izpolnjevati obrazcev, naj kupec pač kupi pri takem, ki jih bo. Ni se pa treba lih delat neumne v smislu "saj nisem jaz nič kriv".
Sam tole bi pripomnil, pod c), carina seveda nima pojma, ali je kaj vredno pod 5 EUR ali ne, dokler ne začne postopka. Če ga enkrat začne, ga bo speljala do konca, z morebitnimi stroški vred.
Poleg tega kupec uvaža in je odgovoren za to, kaj uvaža, s pripadajočo dokumentacijo vred. Če prodajalec noče izpolnjevati obrazcev, naj kupec pač kupi pri takem, ki jih bo. Ni se pa treba lih delat neumne v smislu "saj nisem jaz nič kriv".
gruntfürmich ::
Sicer pa bo od 2021 dalje itak čisto vsaka pošiljka pregledana in bo potem treba za kak 0,20€ vreden svinčnik še plačati vsaj 10€ stroškov - https://www.zurnal24.si/slovenija/za-iz...zanimiv ukrep!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Ne vem, če mi vseeno ni bolj všeč tak sistem kot naj bi se uvedel - strošek bo res visok ampak boš vsaj vsakič vedel pri čem si. Zdaj pa se zdi, da je loterija.
Zadnje čase izgleda kot da na carini pristane vsak paket, ki ima več kot 1kg. Saj teh 5kg na paket bom preživel, čeprav se vsakič posebej počutim kot da sem prestopnik in sem nekaj storil narobe. Žal sem naročil precejšnje število zvočnikov preden sem našel bolj ugodno varianto na nizozemski. Mislim, da bi tole lahko bilo bolje urejeno ampak kot rečeno, nekatere stvari je boljše vzeti kot dejstvo :)
Zadnje čase izgleda kot da na carini pristane vsak paket, ki ima več kot 1kg. Saj teh 5kg na paket bom preživel, čeprav se vsakič posebej počutim kot da sem prestopnik in sem nekaj storil narobe. Žal sem naročil precejšnje število zvočnikov preden sem našel bolj ugodno varianto na nizozemski. Mislim, da bi tole lahko bilo bolje urejeno ampak kot rečeno, nekatere stvari je boljše vzeti kot dejstvo :)
Dr_M ::
Prej kot se bos sprijaznil, da so na nasi carisnki posti cisto navadni salabajzerji, lazje bos spal.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Ales ::
Ponovno 2 pošiljki pristali na carini. Šlo je za 2 pošiljki, vsaka po 35€. Na obe pošiljki sem dobil enake dajatve:
1) Storitve carinskega poslovanja, obračun dajatev 1 (22-30€) e-poslovanje: 5.7€
2) Uvozne dajatve 22% DDV: 6.4€
Poskušam razumeti stvari, imam par vprašanj in če kdo ve bom zelo vesel odgovora.
1) Storitve carinskega poslovanja, obračun dajatev e-poslovanje. Torej sklepam da je to strošek, ki ga plačam ker so pošiljko sprejeli v obravnavo. Po kakšnem ključu se pošiljka sprejme v obravnavo ? Gre za znesek pošiljke, ki presega določeno mejo ali gre za težo ? Namreč od tistih manjših pošiljk za npr. do 5€ ni še nobena pristala v carini, vse kar je nad 20€ pa skoraj vse pristanejo.
2) DDV. Ponovno, ali gre po kakšnem ključu kdaj se plača DDV ? Sicer ne razumem, ali ni DDV že plačan v državi izvora ?
1) Storitve carinskega poslovanja, obračun dajatev 1 (22-30€) e-poslovanje: 5.7€
2) Uvozne dajatve 22% DDV: 6.4€
Poskušam razumeti stvari, imam par vprašanj in če kdo ve bom zelo vesel odgovora.
1) Storitve carinskega poslovanja, obračun dajatev e-poslovanje. Torej sklepam da je to strošek, ki ga plačam ker so pošiljko sprejeli v obravnavo. Po kakšnem ključu se pošiljka sprejme v obravnavo ? Gre za znesek pošiljke, ki presega določeno mejo ali gre za težo ? Namreč od tistih manjših pošiljk za npr. do 5€ ni še nobena pristala v carini, vse kar je nad 20€ pa skoraj vse pristanejo.
2) DDV. Ponovno, ali gre po kakšnem ključu kdaj se plača DDV ? Sicer ne razumem, ali ni DDV že plačan v državi izvora ?
darkolord ::
1) ključ ni znan - neka ombinacija velikosti, teže, pošiljatelja, prejemnika, izpolnjene deklaracije in volje carinika. Pravico imajo preveriti vse pošiljke, tako da se ne moreš zelo zanašati na to, da bo nekaj šlo mimo, oz. ne moreš/smeš biti presenečen, če kakšno pošiljko ustavijo.
2) DDV se plača za vse blago in pošiljke (razen nekaj izjem - npr. vrednost blaga nižja od 22 EUR) ob prvem vnosu (uvozu) blaga v EU.
2) DDV se plača za vse blago in pošiljke (razen nekaj izjem - npr. vrednost blaga nižja od 22 EUR) ob prvem vnosu (uvozu) blaga v EU.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Sem pisal na carino in še njih vprašal. Pravijo, da pregledajo vse pošiljke nad 22€. To sicer delno ne drži, nekaj pošiljk nad 22€ ni bilo pregledanih, oz. vsaj nisem dobil nobenega obvestila in moral plačati. Je pa dobro vedeti, da se pač naroči pošiljke pod 22€ za potrošni material (npr. namesto 1 velikega paketa 2 manjša, pa seveda počakaš da prvega pošljejo, drugače bodo vse v 1 škatlo dali).
Imam očitno srečo ker do sedaj teh najcenejših paketov po 1 ali 2 eura niso ustavili. Tisto pa priznam da bi bolelo če bi dobil 5€ stroškov gor.
Imam očitno srečo ker do sedaj teh najcenejših paketov po 1 ali 2 eura niso ustavili. Tisto pa priznam da bi bolelo če bi dobil 5€ stroškov gor.
pwn3rrr ::
Če je cena izdelka (brez poštnine) pod 22€, se DDV ne plačuje. Primer: izdelek=21€, poštnina=15€. Plačaš 36€ brez dodatnih stroškov, razen če ti pregledajo paket in imaš naprimer narobe izpolnjen CN22 obrazec.
Če je cena izdelka nad 22€, se pa plača DDV na ceno izdelka + poštnino. Primer: izdelek=23€, poštnina=5€ - dodatno plačaš še 22% DDV-ja na ceno 28€ + postopek...
Če je cena izdelka nad 22€, se pa plača DDV na ceno izdelka + poštnino. Primer: izdelek=23€, poštnina=5€ - dodatno plačaš še 22% DDV-ja na ceno 28€ + postopek...
Se pravi če ti pregledajo izdelek in je na njem vse uredu in je pod 22 eurov, ti ni treba plačati tistih 5€ za obravnavo ? Meni so parkrat namreč zaračunali sami tistih 5€ obravnave in niso povedali da sem kaj storil narobe
TadejPer ::
Če je cena izdelka (brez poštnine) pod 22€, se DDV ne plačuje. Primer: izdelek=21€, poštnina=15€. Plačaš 36€ brez dodatnih stroškov, razen če ti pregledajo paket in imaš naprimer narobe izpolnjen CN22 obrazec.
DDV se obračuna samo na znesek izdelka brez poštnine. Sem nedavno govoril z uslužbenko na pošti in je rekla da se cena poštnine ne vključi v obračun DDV. Primer: cena izdelka 25€ in poštnina 10€, 22% DDV se obračuna na 25€ + 5€ za postopek.
darkolord ::
pwn3rrr ::
DDV se obračuna samo na znesek izdelka brez poštnine. Sem nedavno govoril z uslužbenko na pošti in je rekla da se cena poštnine ne vključi v obračun DDV. Primer: cena izdelka 25€ in poštnina 10€, 22% DDV se obračuna na 25€ + 5€ za postopek.
Seveda ti je povedala narobe, v zakonu jasno piše:
- da je DDV oproščena pošiljka kjer je vrednost blaga manj kot 22€
- da se DDV obračuna od carinske vrednosti, ki vključuje blago, poštnino, zavarovanje...
Se pravi če ti pregledajo izdelek in je na njem vse uredu in je pod 22 eurov, ti ni treba plačati tistih 5€ za obravnavo ? Meni so parkrat namreč zaračunali sami tistih 5€ obravnave in niso povedali da sem kaj storil narobe
Tako je, če je pravilno izpolnjen CN22 obrazec, se ne plača nič. Ampak so na carini lisice in še vedno folku pošiljajo račune, kjer je potrebno plačat še 5€ postopka. V takem primeru jih pokliči in razloži situacijo, se ti bodo zagotovo opravičili, da je prišlo do "pomote" z njihove strani. Če je pa obrazec napačno izpolnjen, boš pa dodatno plačal 5€ za napačno izpolnjen obrazec, 5€ za postopek + poštnino... hitro si blizu 15€ dodatnih stroškov, če moraš plačat DDV pa še toliko več.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kitajska roba in carina/davek (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25645 (9012) | hotlips |
» | Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 103986 (58847) | Mare2 |
» | Kako carina ve vrednost izdelka? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32735 (29303) | Fritz |
⊘ | CARINA ebay (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Omrežja in internet | 97227 (74092) | Tilen |