» »

Služben avto in kreditna sposobnost

Služben avto in kreditna sposobnost

Glodko ::

Imam opcijo, da dobim nov služben avto. Vrednost avtomobila bi bila cca. 20k z davkom. Glede na to, da bi imel neomejene privat kilometre pomeni to, če sem prav preveril, cca. 380 eur (1,875%) bruto bonitete oz. se mi neto plača zniža za cca. 200 eur.

Kako na to gleda banka v primeru kredita za nakup nepremičnine? Če imam namreč neto mesečni priliv X eur, bo sedaj ta priliv X-200 eur. Ali za toliko zmanjšajo maksimalen obrok?

Littlaman ::

Da. Banke gledajo neto prihodke minus neto minimalc. Ene so pelagodljive da v neto štejejo še malco in prevoz.

MadMicka ::

Če ti že imaš kredit in ga boš normalno odplačeval, potem ne bo problema.

Trenutno nimam nobenih dolgov, niti kreditov. Potrebujem avto in zaradi naraščaja bo potrebna menjava stanovanja v 1-2 letih. Želja je, da gremo iz najema končno nekam na svoje. Ocenjujem, da bo cena stanovanje nekje 180k eur. Avta mi sicer trenutno ni problem skeširat. Se mi pa s tem zmanjša lastna udeležba pri nakupu nepremičnine. Predvsem zato razmišljam zadnje dni, ali je bolje služben avto in imam ta denar raje za lastno udeležbo pri nakupu nepremičnine. Ali kupim z gotovino avto, ohranim enako plačo in vzamem toliko večji kredit... Seveda je še tretja opcija, da žrtvujem udobje pri vožnji, namenim za avto samo 10k in je boniteta ustrezno manjša. Vprašanje ali se mi na daljši rok to splača. Med tednom delam po 100km dnevno...

Vazelin ::

tko je iz prve roke:
- uradno ti mora ostati toliko in toliko evričev. Vsaj v višini minimalke. Dodatno je omejena navzgor tisti % plače, ki lahko nameniš kreditu (za boljše plače je lahko celo pol plače kredit...).
- pred najemom kredita izpolniš še koliko imaš t.i. tekočih stroškov (avto vzdrževanje, hrana...)

Mislim pa, da gledajo malco skor vse banke.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

bobby ::

Dej napisi se, kaksne imas se ostale opcije glede sluzbenega? Koliko km porabis do sluzbe in nazaj.
Koliko km je zajetih kot sluzbene poti ce ne vzames neomejene uporabe?
O katerem avtu je tu govora za 20k eur in za koliko casa? Se kaksne ostale potencialni stroski-ne dobis prevoza na delo naprimer, ce vzames neomejeno uporabo in koliko je tu manjka.
Premalo informacij si podal
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Horas ::

20keur? probaj znižat za 5-7keur pa kr pršparaš kajne
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Pred kratkim nama je potekla najemna pogodba. Predvsem zaradi cene najemov (in ker boljša polovica itak ne dela v LJ) sva se zato preselila 40km ven iz mesta. Stanovanje bi ravno tako kupila nekje v radiju 50km ven iz Ljubljane.

Trenutno se oba voziva skupaj z enim avtom. V menjavo avtomobila greva zaradi naraščaja. Trenutni absolutno ni kompatibilen. Potni stroški se mi plačujejo iz stalnega naslova (ki je v Ljubljani) - tukaj tega dela ne bi več dobil cca. 100 eur. Služben avto bi bil z neomejenimi kilometri, druge opcije ni. Prihod na delo se smatra za privatno pot in skupaj z obiskom familij in prijateljev narediva več kot 500km na mesec za privatne namene. Boniteta pada z leti, kot je zakonsko predvideno. Iz tega stališča bi bil utesnjen predvsem prvi 2 leti, dokler je boniteta višja. Ko pa bi hkrati tudi najbolj aktivno iskal stanovanje.

Potem pa so tu še pridruženi podatki. Moja ravno tako nima kreditov ali dolgov. Plača je točno v rangu SI povprečja + prevoz + prehrana. Nisva poročena (če igra to vlogo), sva pa oba prijavljena na istem začasnem naslovu. Ko dobiva naraščaj se še kvota za otroka upošteva v kreditni sposobnosti. Kot sem preveril z banko, domnevno lahko naredijo 50:50 zneska posamezen partner, vendar ne 100% en partner (ona). Ideja je namreč, da vzamem kredit samo jaz, ker imam višjo plačo.

Vse lepo in prav, ampak če delimo kvoto za otroka 237 eur na dve osebi, je to 118 eur, boniteta zniža plačo za 200 eur, dodatnih 100 eur se zmanjša še zaradi manjke prevoza. To je skupaj 418 eur. Če upoštevam še, da mi mora ostati 700 eur, imam praktično samo kake 100-200 eur fore za kredit. Smo res prišli tako globoko, da oseba z nadpovprečno plačo ne more do kredita?

HotBurek ::

Seveda je še tretja opcija, da žrtvujem udobje pri vožnji, namenim za avto samo 10k...

Lahko tudi "žrtvuješ" udobje, ja. :))

Evo, opcija avta za ~10k; kupiš, menjaš verigo in imaš rešen avto problem za naslednjih 5+ let.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta...
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Pa sej se vama bolj splaca, da se oba prijavita tam, kjer pac sta, torej 40km iz lj, dobivata potne stroske, na oko oba skupaj 40eur na mesec pa se kupi en avto za familijo-ki ga bo ona vozila, ker je bolj varen in enga kurcevga Cliota za route pa cenej prideta v roku 5ih let skupaj z avto lastnino kot pa enega na firmo z 400eur manj na mesec pa po 5ih letih ga moras se odkupit. In ne, stroski, ce se ne mislis zaletavat, ne stanejo se enkat tolk.

Mi pa niso vsec pogojniki (imava namen kupit, za otroka iz pisanja sklepam, da je ze na poti)
Ali bos s sluzbenim avtom delal tudi sluzbene poti? Ce ja, kako imas sedaj urejeno glede sluzbenih poti s svojim avtom?

Bobby službenega avta ne rabim odkupit. Uporabljam, dokler uporabljam, potem se proda. Nekih služenih poti, preko katerih bi si nabijal kilometre nimam oz. je količina zanemarljiva.

Če upoštevam, da dam trenutno mesečno 200 eur za gorivo. Če avto v 5 letih izgubi cca. 10k eur vrednosti, če vštejem 5 let zavarovanja, strošek gum in menjave, vinjete, letni redni in potencialni izredni servisi, pridem hitro na število med 300-400 eur za avto mesečno. Mislim, da so do podobne cifre na S-T prišli tudi ostali, ko so številke realno zapisali.

Manjka 400 eur velja za prvo leto. Potem tudi boniteta pade, po drugi strani pa se gorivo praviloma ne poceni. Mislim, da sem v obeh primerih približno na istem. Je pa res, da je služben v prvih par letih neugoden ravno v primeru jemanja kredita.

sem že prej začel matematiko okol premetavat pa vsaj moja ugotovitev,..
nov avto v vrednosti 20k in recimo, da je tak, ki ga s tvojo želita (ne potrbujeta) in je strošek 418e na mesec (pač vse to kar si spisal, da ne boš dobil oz se ti ne plača) in da je to za obdobje 5 let je strošek 25k i npo petih letih ne moreš avta prodat, ker ga ni. Če upoštevaš še stroške pri 10k vrednem avtu (rabljen, ne nov) in je po vajinih željah, dvomim, da boš pometal še dodatnih 15k ( recimo 10k za gorivo in vinjete) in ti ostane na grobo 5k za gume in izredne stroške in registracijo in zavarovanje,..
razlije bo v tem, da po 5ih letih imaš 10 let staro kripo za par jurjev,..
Pri službenem nisi nikjer,..

Razen ,če ti ne vzameš novega za 20k na lizing z opcijo odkupa pa po zgornjih predpostavkah si po 5ih letih brez 20k in stroški pa ti ostane avto za 10k.

Dejansko si v pat položaju. 40km v eno stran na 22 delovnih dni brez ostale svoje vožnje si z matematiko kar nekje na istem,... (ok +- par jurjev na obdobje 5+ let)

Mislim, da bi na tvojem mestu malo prestavil želje in potrebe. IN pa oba, da se preselita tja, kjer bosta zaradi potnih stroškov in ČE se oba bosta vozila z enim avtom in ti plačuješ kar si omenil, ona pa dobiva potne stroške (na oko 150eur, pol je 418-150).

Sekundarno pa kaj profitira firma, da ti da služben avto v uporabo? definitivno si ne gre v minus,... ali imajo avto, k iga nimajo kam porint in imajo stroške z njim in bi ti ga radi poturili, teb se bo fino zdel ampak stroški,..

Ne vem, samo odpiram ti vrata, ti boš pa čez njih šel,..

OK. Hvala Bobby. Bom razmislil in še vrgel številke v Excel. Je pa res ja, avto za 20k je v kategoriji nice-to-have. Dejansko zadošča že tisti za 15k.

Utk ::

Ja dej si izračunat kolk kredita dobiš v enem in drugem primeru in kaj si za to lahko kupiš. Kredit gre lahko deloma tudi na njo, tudi če ima nižjo plačo, nima veze, kolk je je.
Po moji odokativni metodi boniteta za avto ne bi smela bistveno vplivat na to kako veliko stanovanje bo vn prišlo. Od nečesa pa tudi treba živet, ni treba pretiravat, čez 10 let se lahko preseliš, če bo situacija boljša.

titko ::

Višina bonitete, ki si jo izračunal, predstavlja bruto vrednost in povečuje tvojo bruto osnovo za obračun prispevkov. Ker razmerje bruto/neto ni 1:1, si glede na tvojo plačo preveri, kako ti boniteta vpliva na višino neto izplačila plače. Na koncu je neto razlika manj kot polovica višine bonitete in se ti, ne glede na to, kako telovadiš s preračuni, vedno bolj splača vzeti službeno vozilo. Še posebej, če dobiš nek soliden avto.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sluzbena pot - nadure (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411949 (5929) Mato989
»

Vozniški izpit samo za privat (strani: 1 2 )

7313920 (11552) mikic007
»

100.000€ za avto? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35577004 (61723) RejZoR
»

Službeni avto

86388 (5953) Ejsi_Disi
»

povračilo stroškov - služben avto

214709 (3956) Ejsi_Disi

Več podobnih tem