Forum » Omrežja in internet » Postavitev domače omrežje
Postavitev domače omrežje
spicymilk ::
Zdravo,
v kratkem bom postavljal novo mrežo v hiši še brez internetne napeljave. Zanima me če sem si pravilno zastavil postavitev ter mogoče kakšno priporočilo/popravek.
Do vsakega komunikatorja za TV gre UTP iz modema, vse druge naprave pa so priklopljene na switch.
Uporabljen bo CAT6.
Uporabljen bo gigabitni switch z 16 ali 24 izhodi (še ni izbran).
V vsako sobo v hiši bi rad namesil wall plate, ter potem iz njega speljal kabel do končnih naprav ali pa ga samo pustil zaradi možnosti priključitve dodatnih naprav,
lahko tukaj pride do kakšnih izgub hitrosti ali kakšnih dodatnih težav?
Lp.
v kratkem bom postavljal novo mrežo v hiši še brez internetne napeljave. Zanima me če sem si pravilno zastavil postavitev ter mogoče kakšno priporočilo/popravek.
Do vsakega komunikatorja za TV gre UTP iz modema, vse druge naprave pa so priklopljene na switch.
Uporabljen bo CAT6.
Uporabljen bo gigabitni switch z 16 ali 24 izhodi (še ni izbran).
V vsako sobo v hiši bi rad namesil wall plate, ter potem iz njega speljal kabel do končnih naprav ali pa ga samo pustil zaradi možnosti priključitve dodatnih naprav,
lahko tukaj pride do kakšnih izgub hitrosti ali kakšnih dodatnih težav?
Lp.
starfotr ::
Ja napelji še vsaj 1 ali 2 kabla iz routerja do TV.
In pa še kak dodaten kabel iz modema za kak dodaten TV ipd.
In pa še kak dodaten kabel iz modema za kak dodaten TV ipd.
SeMiNeSanja ::
Dejansko je TV točka, kjer je zgolj en kabel za STB totalna 'podhranjenost'.
Danes imajo TV-ji UTP priključek, marsikdo ima nek media center ali podoben računalni, morda celo NAS in nenazadnje tudi kakšen Playstation ali drug igričarski računalnik - vsi pa bi radi bili povezani na mrežo.
Poleg STB kabla, ki gre direktno 'ven', hitro porabiš še 3-4 dodatne porte.
Jaz imam zato kar mali 8-portni switch pri TV-ju, da se ne ubadam s tem problemom.
Ne glede na to, pa imam v dnevni sobi na drugem koncu še dve vtičnici za UTP, ki sta obe v uporabi!
Določeni prostori ne potrebujejo drugega, kot WiFi signal (WC?), medtem ko v prostorih, ki imajo pisalno mizo ni nič narobe, če imaš WiFi + 2x UTP, če planiraš malenkost bolj dolgoročno.
Kar je danes nekoliko ugodneje, so različni 'wall plate' accesspointi, ki ti dajo na voljo dva do tri UTP porte, tako da prideš skozi z enim samim kablom do sobe (če ni zaželen tudi priključek za STB). Ko si nekdo zaželi STB, si pa rečeš 'hvala bogu, da smo potegnili dva kabla....'.
Danes imajo TV-ji UTP priključek, marsikdo ima nek media center ali podoben računalni, morda celo NAS in nenazadnje tudi kakšen Playstation ali drug igričarski računalnik - vsi pa bi radi bili povezani na mrežo.
Poleg STB kabla, ki gre direktno 'ven', hitro porabiš še 3-4 dodatne porte.
Jaz imam zato kar mali 8-portni switch pri TV-ju, da se ne ubadam s tem problemom.
Ne glede na to, pa imam v dnevni sobi na drugem koncu še dve vtičnici za UTP, ki sta obe v uporabi!
Določeni prostori ne potrebujejo drugega, kot WiFi signal (WC?), medtem ko v prostorih, ki imajo pisalno mizo ni nič narobe, če imaš WiFi + 2x UTP, če planiraš malenkost bolj dolgoročno.
Kar je danes nekoliko ugodneje, so različni 'wall plate' accesspointi, ki ti dajo na voljo dva do tri UTP porte, tako da prideš skozi z enim samim kablom do sobe (če ni zaželen tudi priključek za STB). Ko si nekdo zaželi STB, si pa rečeš 'hvala bogu, da smo potegnili dva kabla....'.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
Invictus ::
Vsaka soba danes rabi vsaj 2x UTP priključek, 1x za internet, 1x za TV.
Vse ostale je nepotrebna komplikacija kasneje s swicthi, ki jih moraš tudi znati nastaviti...
Sam pa še čakam čas, ko bo za TV providerje dovolj aplikacija, brez STB...
Vse ostale je nepotrebna komplikacija kasneje s swicthi, ki jih moraš tudi znati nastaviti...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
XS!D3 ::
Pri meni (Telemach) je že dovolj app, tako da STBja ne rabim oziroma nimam za main TV.
Imam pa poleg TVja na mreži še Apple TV, ker mnogo bolje prebavlja razne 4K HDR BluRaye kot sam TV, receiver za zvok in na stropu v istem prostoru AP za WiFi. Vrjetno bo pa zraven TVja nekoč še kakšna igralna konzola. Pa so že 4je porti hitro premalo.
starfotr ::
Aplikacija za TV je en navaden drek. Še vedno je bolje STB. Saj danes ima že skoraj vsak operater app, to je zato, da prihranijo denar za STB.
XS!D3 ::
Aplikacija za TV je en navaden drek. Še vedno je bolje STB. Saj danes ima že skoraj vsak operater app, to je zato, da prihranijo denar za STB.
Kar se mene tiče je top :) Zakaj bi si želel še eno škatlo, če imam app na TVju. Pa če imaš TV z dobrim hardwareom ali kak nvidia shield itak dela boljše kot katerkoli box za par 10€ (dražjega ti pa operater itak ne bo del).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razdelitev kabla za internet in TVOddelek: Omrežja in internet | 5201 (1792) | geneticsunny |
» | Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 25421 (10383) | Daniel |
» | A1 - tv komunikator priklopljen na router (bridge način) - pomočOddelek: Omrežja in internet | 7147 (5103) | morosito |
» | Set-top-box pri T2Oddelek: Zvok in slika | 5119 (3703) | ...:TOMI:... |
» | Postavitev domače mrežeOddelek: Omrežja in internet | 4392 (4054) | JanezH |