» »

Razlika v kvaliteti skena slik

Razlika v kvaliteti skena slik

Fracjidol ::

Vem da se je že več tem o teh skeniranjih slik ker sem kar nekaj prebral pred registracijo.Ampak nisem nikjer zasledil razlage med temi "dpi".Tore hipotetično imam naprimer eno starejšo sliko iz konca 80ih in bi jo skeniral v 300,600,1200 in 4800 dpi/ppi.Kakšna bi bila razlika v kvaliteti?Se pozna razlika na oko v kvaliteti?Je lažje urejat ono z več ali z manj ppi.Ali bi ob ponovnem razvitju pri fotografu bila opszna kaka razlika?
Lp

Fracjidol ::

A ni noben iz tega področja da vsaj malce ve razložit?Ali pa celo ima skener ki podpira te višje dpi-je pa bi lahko prilimal primer skenirane slike v 300,600 in 4800 dpi.

Lonsarg ::

No če imaš skener doma pač probaj različne nastavitve in boš videl. Dpi je drugače resolucija.

Jaz sem skeniral že cirka 3000 fotk (mal svoje, mal tašča, mal moja draga) in nekak zdaj vztrajam pri skeniranju na 600dpi ter "medium" kvaliteti jpeg stiskanja (cirka 1MB velikosti dobim iz teh klasičnih fotk, resolucija 2000x3000). Karkoli več se je izkazalo da ne pridobim nič. Razlog je seveda v kvaliteti printa (skeniral sem natiskane fotografije) ker printerji so ponavadi med 300-600 dpi in jasno da kar se izgubi z printanjem ne moreš več nazaj dobiti. Če bi skeniral iz filma direkt preko tistih posebnih skenerjev ki znajo film skenirat bi zelo vejetno še kaj več ven dobil (zdaj se vid da zmanjka resolucije če bi hotel full screen od blizu gledat).

Ampak mi je vseeno čisto ok ratalo, so vsi zadovoljni. Čez vse fotke sem užgal še Google Picasa "I Feel Lucky" filter kjer z enim klikom avtomatika proba fotke izboljšat in moram reči da je rezultat impresiven, vse barve se popravijo na take kot bi morale biti. Za ročno ena po ena fotke urejat sm prelen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Fracjidol ::

Ker imam multifunkcijsko napravo najbrž skener ni glih nek presežek.Med skeni kvalitete 300,600 in 2400 dpi ne vidim razlike v kvaliteti razen v velikosti dazoteke.

Lonsarg ::

Ja sj zlo redko printer tiska z večjo resolucijo kot 300 dpi (ampak jaz za zihr da ne izgubim kake resolucije skeniram na 600). Drgač jaz nisem opazil razlike med skenerjem na multifunkcijski in enim starejšim profi solo skenerjem. Enostavno so printi tako slabi da je že print sam omejitev kvalitete in ne skener. Največja razlika je najbrž v barvi in kontrastu ampak to software dandanes popravi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Fracjidol ::

torej iz tega se da sklepat da se ne izplača kupovat skenerjev kot so epson perfection v600 ali celo v850 pro ker ne pridobim z temi skenerji nič napram mojemu skenerju.Ali se motim in ti skenerji vseeno naredijo razliko v kvaliteti?

Lonsarg ::

Jaz razlike nisem opazil, pa je bil tisto dokaj profi skener (je pa ene faktor 3 hitrej skeniral kot ta moj multifnukcijski ki ga imam sedaj). Tak da jaz ne bi nič kupoval če nimaš originalnega filma.

floyd1 ::

Kot je že zapisano zgoraj, so večinoma fotke preslabe, da bi videl neko ful razliko.
Razlika v podrobnostih pa gotovo je, sploh pri boljših predlogah. Ker tistih npr. 2400 dpi je seveda pri slabih skenerjih s poceni "transportom" bolj marketinška fora kot pa kaj drugega, pri onih z masivnim transportom pa dejansko precej doprinese h kvaliteti skena.
Dpi pri skenerju tudi niso vse, skoraj enako je pomemben Density. Ta pri poceni skenerjih precej šepa. Ampak še enkrat - spet zelo odvisno od skenirane predloge.

seminal ::

Če imaš še film te se ti splača kupit kakšnega epsona V600. drugače res opazne razlike ne bo

mulc007 ::

Vidim da si včeraj odprl račun in je to tvoja prva tema.
Prejšnji teden je nekdo spraševal podobno Razlika v kvaliteti skeniranja

Pri poceni skenerjih razlike med 300, 600, 1200, 2400 ne boš videl. Pomembna je mehanska ločljivost in ta je pri poceni skenerjih majhna. Kar je več je digitalna ločljivost ki je le marketinška fora.
Če si s 300 dpi zadovoljen potem bo skener dovolj dober zate.
Za poznavalce je pomembna tudi barvna globina, ki pa je že pri poceni skenerjih vredu.

Za skeniranje negativov je pomembna črnina D.
Epson V800 im dober D za skeniranje negativov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulc007 ()

Fracjidol ::

To temo sem videl vendar ni razlage o dpi zato sem odprl to temo,Ker če bi pisal pod tisto je vprašanje če bi sploh dobil odgovor.Zanima me pa zato ker bi iz starih slik res rad dobil največ kar se da ker bi dal izdelat foto knjigo, ponovno dat izdelat slike in pa seveda v prvi vrsti ohranit slike za v bodoče.Hvala pa vsem skupaj za razlago.
lp

mulc007 ::

Če boš hotel dobit največ potem boš kupil boljši skener. Epson v600 ki ga je nekdo omenil bi bil za skeniranje fotke veliko boljši od tvojega nizkocenovneža.
Pojdi v foto studio da ti poskenirajo fotko in jo primerjaj s tistim kar naredi tvoj skener. Mogoče se ti bo razlika zdela premajhna da bi šel zapravljat nekaj 100 € ki bi jih moral dati za nov skener. Stvar okusa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika v kvaliteti skeniranja

Oddelek: Zvok in slika
9858 (611) mulc007
»

Skeniranje negativov

Oddelek: Sedem umetnosti
246790 (4173) harvey
»

Skener resolucija - vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
4018037 (17449) moat
»

Kako skenirati diapozitive ali negativ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716654 (9054) cekr
»

Kateri skener za negative

Oddelek: Kaj kupiti
206068 (5094) no comment

Več podobnih tem