» »

Spletni velikani zaradi epidemije med kladivom in nakovalom

Spletni velikani zaradi epidemije med kladivom in nakovalom

vir: Pixabay

Slo-Tech - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je danes ponovno opozorila velika globalna spletna podjetja, naj prenehajo služiti z lažnimi informacijami, povezanimi z epidemijo novega koronavirusa. Komisarka je sicer že pred tednom dni opravila konferenčni klic s predstavniki Facebooka, Twitterja, Googla, Microsofta in Mozille, v katerem jih je opozorila, da so njihova dosedanja prizadevanja nezadostna.

Jourova je tokrat povedala, da je na spletu še vedno mogoče najti velike količine zavajajočih in škodljivih informacij, sama je navedla primer oglasa, ki je vzrok izbruha epidemije pripisoval migreni. Komisarka še zahteva, da se umaknejo tudi t. i. clickbait dezinformacije in oglasi, ki oglašujejo spletne prevare.

Obtožena podjetja so se doslej branila, da so v zadnjem času odstranila velike količine škodljivih vsebin in umaknila vse oglase, ki so bili denimo povezani s prodajo zaščitne opreme. Prav tako so glede trenutne zdravstvene krize poskušala uporabnikom približati uradne vire informacij.

Prav uradni viri informacij pa postajajo problem na drugi strani Atlantika. Google je te dni namreč začel sproščati prepoved oglaševanja, povezanega s koronavirusom na svojih platformah. Take oglase bodo po novem smeli objavljati vladni organi, bolnišnice in nevladne organizacije. To je močno vznemirilo poslance tamkajšnje demokratske stranke, ki se bojijo, da bosta tako oglaševanje za politično kampanjo izkoristila Bela hiša in Donald Trump, opozicija pa vsega tega ne bi mogla kritizirati. Prav zato bo Google po lastnih besedah v naslednjih dneh razširil pravico do oglaševanja še na politične organizacije.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisarka Sloveniji: podvizajte se z GDPR zakonodajo!

Oddelek: Novice / Zasebnost
349281 (7041) MrStein
»

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažn

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
256857 (5517) mitjau
»

Evropska komisarka ostro nad Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
54332 (3873) Meizu
»

EU želi lažji dostop do podatkov na evropskih strežnikih

Oddelek: Novice / Zasebnost
3910253 (8096) poweroff
»

Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5012806 (9373) OK.d

Več podobnih tem