» »

Legitimnost dela pogodbe o zaposlitvi

Legitimnost dela pogodbe o zaposlitvi

žokač ::

Zdravo!

Ravno sem v procesu podpisa pogodbe o zaposlitvi in me je v njej zmotil odstavek, ki pravi:

Zaposleni se prav tako zavezuje, da bo, tudi po dnevu prenehanja pogodbe o zaposlitvi, brez nasprotovanja odgovoril na vsa vprašanja zaposlenih v družbi, ki se dotikajo njegovega delovnega mesta in s tem delovnim mestom povezanih del in nalog.

A je to sploh legalno?

Hvala za pomoč!
Lp iz dnevne sobe!
Žokač

xx23 ::

Delo brez plačila v Sloveniji ni dovoljeno (izjema humanitarnost, sosedska in družinska pomoč), tako da že tu se zatakne tole, da bi ti nekaj delal za njih, potem ko ti ne bi več plačevali.

xx23 je izjavil:

Delo brez plačila v Sloveniji ni dovoljeno (izjema humanitarnost, sosedska in družinska pomoč), tako da že tu se zatakne tole, da bi ti nekaj delal za njih, potem ko ti ne bi več plačevali.

A to je posebej eksplicitno določeno v kakšnem zakonu?

Se opravičujem za očitno nepoznavanje pravniških zadev...

Ziga Dolhar ::

žokač je izjavil:

Zdravo!

Ravno sem v procesu podpisa pogodbe o zaposlitvi in me je v njej zmotil odstavek, ki pravi:

Zaposleni se prav tako zavezuje, da bo, tudi po dnevu prenehanja pogodbe o zaposlitvi, brez nasprotovanja odgovoril na vsa vprašanja zaposlenih v družbi, ki se dotikajo njegovega delovnega mesta in s tem delovnim mestom povezanih del in nalog.

A je to sploh legalno?

Hvala za pomoč!
Lp iz dnevne sobe!
Žokač

V primeru sodnega spora bi sodišče to določbo, zelo verjetno, spoznalo za neveljavno.

IOW: Določba je delno do pretežno neškodljiva. Kot pretendentu za delovno mesto se ti je ne splača problematizirat.
https://dolhar.si/

UganiKdo ::

Ne, kaj takšnega ni nikjer določeno.

Velika verjetnost, je da bi bila takšna določba nična, če bi prišlo do konflikta. Tudi, ko enkrat pogodba ni več v veljavi, te kot takšna k ničemur ne zavezuje.

Po drugi strani pa te tudi nič ne boli, če to podpišeš in ignoriraš.

Jure14 ::

Če že, potem dodaj zraven še veljavnost 30 dni.
Da te ne kličejo čez eno leto.

Jure14 je izjavil:

Če že, potem dodaj zraven še veljavnost 30 dni.
Da te ne kličejo čez eno leto.

Ravno ta časovna nedoločenost mi je padla v oči, ajde če bi bilo tja do pol leta bi mi bilo še čisto sprejemljivo, tako pa sem rekel najbolje, da kar vprašam.

Hvala vsem!
LpŽ

bobby ::

Ah kje, ti sam podpiš. če pa že je isto, kot konkurenčna klavzula. Veljavna je takrat, ko sta definirani obe strani. torej, če firma uveljavi konkurenčnoi klavzulo, potem za ta čas veljave, ti morajo dati kompenzacijo.
Pravtako je tu, če želijo info PO zaključku zaposlitv e, mora v drugi strani biti tudi definirana kompenzacija.
Kar na grobo pomeni, podpiši. Če se bodo po zaključku kaj usajal, pa da pride tako daleč, bo na sodišču pogodba nična, kot je že nekdo omenil višje.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

MadMicka ::

Vprašanje, če je taka zaveza neveljavna. Da bi bila, mora nasprotovati prisilnim predpisom ali moralnim načelom. Tu gre v bistvu za to, če kaka malenkost ob primopredaji posla ostane nedokončana, recimo pozabiš povedati password za dostop do računalnika, pa te pokličejo in rečejo, češ, povej, v teh okvirih. To je v bistvu dost običajna zadeva, samo da ni nikoli zapisana v pogodbi.

Senitel ::

Password za dostop do računalnika? Kaj pa če te avtobus povozi? :)) Če gre za workstation se tako mašino wipne. Če gre za strežnik in bi moral bivšega zaposlenega klicarit za geslo... Bog ti pomagaj...

Okapi ::

Če niso predvidene sankcije, kaj sploh lahko naredijo, če rečeš, da si vse pozabil?;)

K0l1br1 ::

V bistvu bo med delom pridobil znanje, za kar bo seveda plačan in bi med delom te iste podatke lahko delil v okviru plačila, če bi jih kdo rabil. Čudno bi bilo, da jih ne bi tudi kasneje, čeprav se kasneje komot "pozabijo" in postanejo "nejasni", pa ti noben nič ne more. Eni so pač korektni tudi po prenehanju delovnega razmerja, eni so pa ostanejo tisto, kar pač so.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: K0l1br1 ()

Mato989 ::

Ziga Dolhar je izjavil:

žokač je izjavil:

Zdravo!

A je to sploh legalno?

Hvala za pomoč!
Lp iz dnevne sobe!
Žokač

V primeru sodnega spora bi sodišče to določbo, zelo verjetno, spoznalo za neveljavno.

IOW: Določba je delno do pretežno neškodljiva. Kot pretendentu za delovno mesto se ti je ne splača problematizirat.

Točno to, hkrati bi dodal še, daj o po prenehanju zaposlitve lahko MIRNO IGNORIRAŠ in ti firma ne more nič!

MadMicka je izjavil:

Vprašanje, če je taka zaveza neveljavna. Da bi bila, mora nasprotovati prisilnim predpisom ali moralnim načelom. Tu gre v bistvu za to, če kaka malenkost ob primopredaji posla ostane nedokončana, recimo pozabiš povedati password za dostop do računalnika, pa te pokličejo in rečejo, češ, povej, v teh okvirih. To je v bistvu dost običajna zadeva, samo da ni nikoli zapisana v pogodbi.

Nikakor... naloga delodajalca je da poskrbi in preveri kvalitetni prenos vseh podatkov ki so potrebni od osebe ki preneha z zaposlitvijo, če nekaj pozabi je to njegov problem nikakor pa ni to zadosten razlog da toa člen v pogodbi velja!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Phantomeye ::

Ma eni delodajalci posegajo po raznih forah, ko daš odpoved. Eni bi ti celo onemogočli dopust proti koncu pogodbe pa onboarding novih zaposlenih po poteku tvoje pogodbe, i've seen it all

Šimpanz ::

Ne kompliciraj in podpiši. Vedno se lahko izgovoriš, da se ne spomniš več.

Invictus ::

V pogodbi je lahko kakršenkoli člen.

Če je legalen, ni pomembno. Jih kasneje, ko daš odpoved, ne jebeš 5%...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

spam321 ::

žokač je izjavil:

Zdravo!

A je to sploh legalno?

Hvala za pomoč!
Lp iz dnevne sobe!
Žokač

Daj bejži stran od teh šalabajzerjev kolikor te noge nesejo. Ti so še huj od tistih, ki šopajo v pogodbe kaj vse ne smeš, kakšne so kazni (po 6 mestne številke) itd. Pač nori delodajalčki, kaj čes tak je to.

Sicer so pa takšne stvari odpovedni roki - pač v tem času uvedeš novega, če je potrebno ali pa ti lepo plačajo storitev ne pa tkole... eh, mislim... te budale ti bodo dale še inventarno številko... da si kao njihova last, lol. To bi moral en res zbrati vse nebuloze slovenskih delodajalčkov. To bi mel seznam na tisoče strani.

MIHAc27 ::

Kot so že drugi rekli... brez kompenzacije ni po poteku pogodbe nič.

Če je vse ostalo videti ok, jaz ne bi kompliciral. Tudi za kako kratko 5 minutno vprašanje, bi po poteku pogodbe odgovoril (pa če je to notri ali ni). Za kaj več je pa moja tarifa x€/uro pa me lahko najamejo, če me še vedno rabijo.

Glede dopusta... šure, lahko oddelam, sam spet... če se bo poznalo pri plači.

Drugače sem se pa sam ob zadnji menjavi zmenil, da se mi neizkoriščen del dopusta prenese na novega delodajalca. Tako me je novi dobil malce hitreje, pri starem smo pa prekinili pogodbo sporazumno 1 teden prej.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konkurenčna klavzula (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17146039 (7997) Beli_Zajcek
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5514060 (12384) Pithlit
»

odpoved

369767 (6904) bozicek
»

Prosim za nasvet: sporazumna odpoved

2810928 (10328) MadMicka

Več podobnih tem