Forum » Omrežja in internet » Počasen internet
Počasen internet
Domobrancek ::
Lep pozdrav vsem.
Pred nekaj meseci smo menjali internet. Ne bom zaenkrat nič poimensko označeval, bom rekel samo, da smo šli iz ponudnika A na ponudnika B, ker je ponudnik A nonstop dražil stvari. Ponudnik B je ponujal dobre ugodnosti za nove naročnike, enake oz. višje hitrosti na papirju, 4K, itd. Ideja za to menjavo ni bila moja, ampak oh well. It is what it is.
Težava sedaj je, da je ta internet slab. Težko rečem kej druzga. Hitrosti so kokr ma dan. Včasih je DL okrog 20mb, včasih 15 včasih pa tud 10mb. Par dni smo mel celo samo 2.7mb (ne vem a so kej rihtal al kaj je blo..). Največ, kar sem dobil za UL je 1.7mb. Linijo naj bi imeli 40/20 realno pa imamo 25/2(če nobena druga naprava ni povezana).
Težava je tud v tem, da kljub temu, da imam DL 20mb mi (na primer) cs:go po netu šteka. Ping skače - enkrat je 60 čez 5s je na 400, potem spet pade na 60 in spet zraste na 250. Po netu pač ne morem igrat nič. Enako mi šteka v Discordu, ko se pogovarjam s frendi. Enkrat je 70, drugič 400(posledično ne slišim nič) potem gre spet na 60-70 in spet na 400. Tudi VoWifi klici prekinjajo. Moram dat na VoLTE, da se da kaj zmenit. Katastrofa.
To je sploh nadležno zdej, ko s sestro delava od doma. Kadar delava od doma in zraven delata še 2 TV-ja (skupno imamo 3 tv-je in potem 3-4 pcje in še 3 telefone) je stvar skoraj ne uporabna. Js še lahko nekaj nardim, ona pa dela preko VPN-ja in pri njej je stvar še precej slabša.
Klical smo že gor in baje so ugotovil, da se nam ena naprava ob 6 zjutri priklopi na linijo in pobere velik del uploada in verjetno tud del downloada. Kater naprava bi to bila mi niti približno ni jasno, ker takrat dejansko še vsi spimo tudi med tednom in nobena naprava ni vklopljena. Kaj več niso ugotovili.
Namen mam danes itak še enkrat klicat gor, ker tole pač morjo zrihtat. Bi pa vseeno tule vprašal, če ima kdo mogoče kakšno idejo kaj narediti in kako probat to težavo rešit brez, da kličem gor. Se daj kaj naredit?
Hvala. Lp
Pred nekaj meseci smo menjali internet. Ne bom zaenkrat nič poimensko označeval, bom rekel samo, da smo šli iz ponudnika A na ponudnika B, ker je ponudnik A nonstop dražil stvari. Ponudnik B je ponujal dobre ugodnosti za nove naročnike, enake oz. višje hitrosti na papirju, 4K, itd. Ideja za to menjavo ni bila moja, ampak oh well. It is what it is.
Težava sedaj je, da je ta internet slab. Težko rečem kej druzga. Hitrosti so kokr ma dan. Včasih je DL okrog 20mb, včasih 15 včasih pa tud 10mb. Par dni smo mel celo samo 2.7mb (ne vem a so kej rihtal al kaj je blo..). Največ, kar sem dobil za UL je 1.7mb. Linijo naj bi imeli 40/20 realno pa imamo 25/2(če nobena druga naprava ni povezana).
Težava je tud v tem, da kljub temu, da imam DL 20mb mi (na primer) cs:go po netu šteka. Ping skače - enkrat je 60 čez 5s je na 400, potem spet pade na 60 in spet zraste na 250. Po netu pač ne morem igrat nič. Enako mi šteka v Discordu, ko se pogovarjam s frendi. Enkrat je 70, drugič 400(posledično ne slišim nič) potem gre spet na 60-70 in spet na 400. Tudi VoWifi klici prekinjajo. Moram dat na VoLTE, da se da kaj zmenit. Katastrofa.
To je sploh nadležno zdej, ko s sestro delava od doma. Kadar delava od doma in zraven delata še 2 TV-ja (skupno imamo 3 tv-je in potem 3-4 pcje in še 3 telefone) je stvar skoraj ne uporabna. Js še lahko nekaj nardim, ona pa dela preko VPN-ja in pri njej je stvar še precej slabša.
Klical smo že gor in baje so ugotovil, da se nam ena naprava ob 6 zjutri priklopi na linijo in pobere velik del uploada in verjetno tud del downloada. Kater naprava bi to bila mi niti približno ni jasno, ker takrat dejansko še vsi spimo tudi med tednom in nobena naprava ni vklopljena. Kaj več niso ugotovili.
Namen mam danes itak še enkrat klicat gor, ker tole pač morjo zrihtat. Bi pa vseeno tule vprašal, če ima kdo mogoče kakšno idejo kaj narediti in kako probat to težavo rešit brez, da kličem gor. Se daj kaj naredit?
Hvala. Lp
ToniT ::
Gnjavi ponudnika do onemoglosti. Samo to pomaga. V teh časih pa je vprašanje, če bo karkoli pomagalo.
profii ::
Ko imaš obremenjeno linijo odklopi vse dol. Tud starši naj nehajo pač bulit tv za tiste pol ure in prikljapljaj eno in eno napravo. Prvo svoj računalnik in vsakič posebej naredi speedtest. Poglej nastavitve v routerju, katere naprave so gor povezane, lahko tudi disablaš vse in potem enablaš eno po eno. Hitro boš našel krivca (ali pa soseda na wifiju).
Dvomim da je operater kriv.
Ko imaš obremenjeno linijo odklopi vse dol. Tud starši naj nehajo pač bulit tv za tiste pol ure in prikljapljaj eno in eno napravo. Prvo svoj računalnik in vsakič posebej naredi speedtest. Poglej nastavitve v routerju, katere naprave so gor povezane, lahko tudi disablaš vse in potem enablaš eno po eno. Hitro boš našel krivca (ali pa soseda na wifiju).
To z odklapljanjem naprav mislim, da je tud operater omenil naj probamo. Bom potem še enkrat poklical pa bomo videli kaj bodo rekli.
Sosed na WIFIju ni, ker sm pred kratkim spremenil vsa WIFI gesla (razen, če je takoj spet ugotovil novo geslo..).
sbawe64 ::
S koliko se poveže modem/router (isp škatla) ? Logiraj se nanj in poglej (če ni ravno t2 to lahko narediš).
Wifi geslo je tipa wpa2 aes in dolgo vsaj 16 random znakov ? Ali še boljše, zvečer izklopi wifi del in zjutraj preveri situacijo.
Wifi geslo je tipa wpa2 aes in dolgo vsaj 16 random znakov ? Ali še boljše, zvečer izklopi wifi del in zjutraj preveri situacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
bombicar ::
Če lahko prideš na panel od modema pogledi katera naprava je gor obešena ko si na vsaki napravi ugasnu wifi/izklopu kabel.
Pa tudi več strežnikov na speedtestu probi ker men tudi pride samo do 600Mbps včasih.
Pa tudi več strežnikov na speedtestu probi ker men tudi pride samo do 600Mbps včasih.
lonewolf_ ::
Gnjavi ponudnika do onemoglosti. Samo to pomaga. V teh časih pa je vprašanje, če bo karkoli pomagalo.
Res ni druge.
Gnjavil sem za novi modem in signal, čeprav so govorili, da je signal dober; ja dober, hočem odličnega. Karkoli so nastavili, od takrat imam ~430/33 v paketu 400/30.
Je pa vzelo par dni klicanja pa nastavitev...
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
Na modem se ne morem povezat. Posledicno najbrz veste kdo je ponudnik.
Danes sem klical se enkrat in so pogledal. Ugotovil so, da je vse normalno in kot kaze je 1.7mb UL max za nase podrocje. Predvidevam, da je to tudi razlog zakaj mi stekajo vsi programi za pogovor (skype, discord, MS teams) in f***ing CS:GO po netu.
Se motm in je UL 1.7mb dovolj? DL z 10+mb ne bi smela bit tezava I guess..
Danes sem klical se enkrat in so pogledal. Ugotovil so, da je vse normalno in kot kaze je 1.7mb UL max za nase podrocje. Predvidevam, da je to tudi razlog zakaj mi stekajo vsi programi za pogovor (skype, discord, MS teams) in f***ing CS:GO po netu.
Se motm in je UL 1.7mb dovolj? DL z 10+mb ne bi smela bit tezava I guess..
Problem je uploadu. Če samo dol vlečeš, je tvoja hitrost dovolj. Skype in ostali programi za pogovor pa potrebujejo boljši upload. Sam imam enake probleme. Zato sem moral nabaviti modem za LTE. Tako uporabljam za te vrste dela pač ta modem, dokler ne bo optike, ki bi jo naj dobil zdaj spomladi. Kdaj bo pa v tej situaciji, pa ne vem.
Problem je uploadu. Če samo dol vlečeš, je tvoja hitrost dovolj. Skype in ostali programi za pogovor pa potrebujejo boljši upload. Sam imam enake probleme. Zato sem moral nabaviti modem za LTE. Tako uporabljam za te vrste dela pač ta modem, dokler ne bo optike, ki bi jo naj dobil zdaj spomladi. Kdaj bo pa v tej situaciji, pa ne vem.
Razumem ja, da aplikacije za klice rabijo tudi UL. Povsem logično. Ne razumem pa zakaj mi štekajo tud igrce po netu (kot na primer CS:GO, LOL, itd.). A tam je tud UL pomemben? Trenutno imamo DL 23mb in UL 1mb (testirano ravnokar).
Tudi kolega ima nekaj primerljivga, kar se tiče uploada (okrog 1mb) pa mu klici pa to ne štekajo. Tud pinga nima tok k jst kadar igra po netu. Ne vem kako mi lahko na Speedtestu kaže DL15mb in UL1mb v CS:GO mam pa potem 400 pinga. Neki mi ne gre skup..
Kateri modem pa imaš? (oz od katerega operaterja imaš simko za internet ).
Kakšen ping pa imaš na speedtestu?
Če je upload zapolnjen, se tudi ping poveča....
Uporabljam Huawei B315, ki ima tudi ethernet izhode. Internet pa preko Telekoma.
Če je upload zapolnjen, se tudi ping poveča....
Uporabljam Huawei B315, ki ima tudi ethernet izhode. Internet pa preko Telekoma.
beta1 ::
Ene verzije firmwara pri Huawei B315 in začetne verzije pri b525 imajo probleme z firmwarom pri 4G povezavi.
Če ti updata ne najde avtomatsko, boš moral ročno flashat. Če imaš modem od naših operaterjev A1, Telekom itd..., boš moral flashat z flash programom (baloongflash, če se ne motim).
Mogel boš pa poiskat repository Fwjev. Je kar nekaj tega na netu.
Poišči: B315s-22_UPDATE_21.327.01.DM0.00 - A1 Slovenia.bin
b315 ima malo podhranjen CPU. Gigabitni lan porti delajo max 250Mbit. 40Mhz Wlan ob zasedenosti vrže in stucka na 20mhz.
Upam, da ti bo ratalo.
LP
Če ti updata ne najde avtomatsko, boš moral ročno flashat. Če imaš modem od naših operaterjev A1, Telekom itd..., boš moral flashat z flash programom (baloongflash, če se ne motim).
b315 ima malo podhranjen CPU. Gigabitni lan porti delajo max 250Mbit. 40Mhz Wlan ob zasedenosti vrže in stucka na 20mhz.
Upam, da ti bo ratalo.
LP
bobby ::
@Domobranček:
daj odgovori najprej na nekaj vprašanj:
-Kako imaš povezan računalnik z modemom? (kabel. wifi)
-Nekdo ti je že omenil, sicer je long shot, kako dolgo geslo imaš za wifi?
-Zakaj se ne moreš povezat na modem? Prideš sploh na njegov menu in imaš geslo nastavljeno in ne moreš notri? (pod modemom nimaš nalepke, kjer bi bisale podrobnosi o uporabniškem imenu in geslu za vstop v modem)
-O katerem modemu je govora?
-Zakaj se ne moreš povezat na modem? Prideš sploh na njegov menu in imaš geslo nastavljeno in ne moreš notri? (pod modemom nimaš nalepke, kjer bi bisale podrobnosi o uporabniškem imenu in geslu za vstop v modem)
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Ene verzije firmwara pri Huawei B315 in začetne verzije pri b525 imajo probleme z firmwarom pri 4G povezavi.
Upam, da ti bo ratalo.
LP
Hvala, ampak jaz nimam tega Huawei modem-a. Ima ga ToniT ampak on nima težav .
Kar imamo mi je modem od operaterja (T2). Iz modema gre potem direktno na televizije in pa en kabel na linksys router in potem iz tam v kompe v zgornem štuku. Is liknsys-a gre po tem na drugi linksys pri meni spodaj za moj PC in peč, ki je tudi vklopljena v mrežo.
So pa tudi oni tam rekli, da je 1.7mb max za naše področje in da tudi njim v sistemu kaže tako. Tako, da če dobim okrog 1.7mb je vse okj in nam nič ne požira. Trenutno je sicer na 1.1mb ampak sva gor jst, moja, sestra pa še 1 tv laufa.
Kaj potem sploh lahko nardim okrog tega? Nimam druzga kot da si zrihtam 4g dostopno točko?
@Domobranček:
Kable in 8 mestno geslo - Velike, male črke in številke.
T2 modem. Sem probal pa se ne pride gor nikakor. T2 ima to zaklenjeno kakor sem potem gledal?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Domobrancek ()
bobby ::
let me guess: Primer: Testis12
:)
Ok sedaj pa bolj resnim zadevam. Namesti Whireshark na eno mašino pa zaženi, potem imaš pa opcijo Statistics -> Endpoints in tam imaš IP compa ali mac, ki ti žre pasovno širino
Ok sedaj pa bolj resnim zadevam. Namesti Whireshark na eno mašino pa zaženi, potem imaš pa opcijo Statistics -> Endpoints in tam imaš IP compa ali mac, ki ti žre pasovno širino
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
sbawe64 ::
bobby
Ker ima t2 opremo.
Tam lahko nastavljaš omejeno število zadev samo preko horizonta, do www gui modema nimaš dostopa.
-Zakaj se ne moreš povezat na modem?
Ker ima t2 opremo.
Tam lahko nastavljaš omejeno število zadev samo preko horizonta, do www gui modema nimaš dostopa.
ngc2392 ::
ahm. kateri linksys pa imaš? probaj enkrat kabel direktno na modem in na mašino/prenosnik brez vmesnega routerja. včasih pomaga izklop varčevanja z energijo na mrežni kartici (tudi na wifi mrežni).
United We Stand, Divided We Fall
let me guess: Primer: Testis12
Sem probal ampak se nič kaj dosti ne znajdem iz tega. Kaj moram gledat?
ahm. kateri linksys pa imaš? probaj enkrat kabel direktno na modem in na mašino/prenosnik brez vmesnega routerja. včasih pomaga izklop varčevanja z energijo na mrežni kartici (tudi na wifi mrežni).
Uf nvm. Spodnji (pri meni) je E1700 zgornji pa je starejši. Mislim, da je WRT54gl.
Sem probal tudi direktno iz zgornjega routerja na moj PC vštekat pa ni bilo nič bolje. Še vedno je štekalo. Lahko probam še direkt iz modema ampak tud dvomim, da bo kaj bolje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Domobrancek ()
no ja, wrt54 je stara zadeva kot svet :) daj probaj najprej modem in ČE slučajno zadeva dela, potem veš, kje je problem.
kako pa imaš nastavljen router na wan portu? kot dynamic ali kot static (načeloma oboje zadostno). kako imaš sploh nastavljeno omrežje? modem svoj ip, vsak router na svojem ipju ali imaš vse znotraj istega omrežja (modem z npr. ip x.x.x.1, prvi ruter x.x.x.2 itd)?
kako pa imaš nastavljen router na wan portu? kot dynamic ali kot static (načeloma oboje zadostno). kako imaš sploh nastavljeno omrežje? modem svoj ip, vsak router na svojem ipju ali imaš vse znotraj istega omrežja (modem z npr. ip x.x.x.1, prvi ruter x.x.x.2 itd)?
no ja, wrt54 je stara zadeva kot svet :) daj probaj najprej modem in ČE slučajno zadeva dela, potem veš, kje je problem.
Neki je res že dal skozi, ja .
Tole za WAN port moram preverit. Sporočim potem.
Nastavljeno je tako, kot si napisal - Modem ima 1, prvi router 2 in drugi router 3. Na obeh routerjih automatic configuration DHCP.
Malo čudno mi je, da bi biu router, ker smo ga imeli tudi pri prejšnjem operaterju pa je delalo normalno. Tam je šlo vse skozi tako kot je treba in nismo imeli težav s štekanjem in pingom. Igrce po netu sm igrov kamot, kot tudi delu vse ostalo. Tuki pa dela TV tako kot more in pa YT tako kot more. Skype, VoWiFi, Discord (in podobni programi) ter igranje po netu je pa žalost. Pa kadar sva s sestro zdajle oba gor za šiht je tud poraz. Njej po VPN-ju tak dela..ne verjameš, če ne vidiš .
zanimivo, da določene stvari delajo...mogoče je v igri kaka čudna nastavitev v routerju/modemu (qos), ki določenim programom zviša ali zniža prioriteto. a ste imeli prej tudi tako hitro povezavo? če ni bila, je sedaj pač router prešvoh (logičen zaključek...)
če se imaš čas igrati...poskusi posodobiti firmware na routerjih (ali pa openwrt vsaj na kremenčkota od linksysa) in pa dati na factory defaults. shrani si seveda nastavitve ali pa si jih zapomni :)
če se imaš čas igrati...poskusi posodobiti firmware na routerjih (ali pa openwrt vsaj na kremenčkota od linksysa) in pa dati na factory defaults. shrani si seveda nastavitve ali pa si jih zapomni :)
zanimivo, da določene stvari delajo...mogoče je v igri kaka čudna nastavitev v routerju/modemu (qos), ki določenim programom zviša ali zniža prioriteto. a ste imeli prej tudi tako hitro povezavo? če ni bila, je sedaj pač router prešvoh (logičen zaključek...)
Sem se probal povezat direktno na modem pa ni nič bolje. Prej smo imeli pomojem še hitrejši internet tako, da router ne mora biti krivec. Na modemu pa tako ali tako ne vidim kaj je nastavljeno.
Probal zdajle CS:GO pa imam 400 pinga. Noro..
eh, poj pa ne vem. t2 težit, da ti zamenja modem. druge ni.
ok, če verjamemo t2, potem je pri njih vse ok. torej je (verjetno) nekaj narobe pri tebi. lahko da prej ni bilo, pa je sedaj. lahko zamenjaš mrežno kartico, pa probaš, če bo kaj bolje. samo načeloma, če zadevo butneš na modem, bi zadeva morala delati brez težav. kaj pa sestra, če vklopi v modem? ji tudi šteka?
na koncu pa ja...menjava operaterja-če ravno nočejo menjati modema, ker ti vse skupaj nekaj šteka...
na koncu pa ja...menjava operaterja-če ravno nočejo menjati modema, ker ti vse skupaj nekaj šteka...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kateri router?Oddelek: Omrežja in internet | 3110 (1136) | starfotr |
» | ario ponudnik (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 15715 (3422) | markasaso12 |
» | LTE router z DMZ na glavni Mikrotik router?Oddelek: Omrežja in internet | 2407 (1602) | brez-imenko |
» | A1 TV AS LTE (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Omrežja in internet | 54738 (30077) | brez-imenko |
» | Repetitor / ojačevalec 3G/HSDPA signala ali alternativa za bogu za hrbtomOddelek: Mobilne tehnologije | 3810 (3451) | D3m |