» »

Inštalacija/upgrade iz Windows 7 na Windows 10

Inštalacija/upgrade iz Windows 7 na Windows 10

Kurzweil ::

Na mizi imam en refurbished server workstation HP (ki ga uporablja kolega za firmo, ki jo ima), na katerem je bil zraven že Windows 7 PRO, kolikor berem, se da to upgrejdat na Windows 10 PRO?!

Torej rad bi naredil clean install, in me zanima na kaj moram biti pozoren, da bo Windows 10 PRO inštaliran in registriran na firmo, da bo vse tako kot mora biti?

Grem na Microsoft official page... potegnem dol Windows download tool in naredim bootable USB... potem zadevo inštaliram, in ko pridem v Windowse, stvar registriram tako, da notri vnesem Windows serijsko za Windows 7 PRO, ki je nalepljena na ohišju... rabim še kaj drugega?

beta1 ::

Tehnično ja.

Ravno prejšnji teden sem dobil od tržnega inšpektorata iz LJ, da ni veljavno. Ker imam isti primer.

Brezplačna nadgradnja je veljala samo prvo leto. Tehnično še sedaj deluje, komot lahko updataš in aktiviraš.

Pravno si pa v prekršku.

Vem, tudi jaz sem šokiran.

Ja, rabiš novo Win 10 licenco. Čeprav komot lahko aktiviraš z kodo od sedmice.

crniangeo ::

Kako pa ti dokažejo kdaj je bil upgradan?
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

beta1 ::

Saj to je pa tudi vprašanje.

Drugače lahko rečeš, da se je zrušil in nanovo naložil 10ko.

Edino, da dajo zahtevek na MS, da kdaj je bila prvič aktivacija za 10ko. To je edino, kar lahko.

Gejspodar ::

beta1 je izjavil:

Tehnično ja.
Ravno prejšnji teden sem dobil od tržnega inšpektorata iz LJ, da ni veljavno. Ker imam isti primer.


Hvala lepa, vsaj nekdo s točno informacijo. Da ne bo tak clusterfuck kot v prejšnji temi...

beta1 ::

Malenkost.

Če kdo ne verjame, lahko pokažem PDF od tržnega.

LP

Kurzweil ::

@beta1, sem zelo vesel in hvaležen za tvoj konstruktiven odgovor, ravno to me zanima.... tako da mu lahko samo serviram ta odgovor, on pa se bo že odločil sam.

Jaz pa mislim da Microsoft to ve gladko, namreč takoj, ko je bil registriran Windows 7 PRO in v obzir se vzame obdobje odkar obstaja Windows 10 PRO oz. pravica za upgrade... dodamo +1 leto in to je to, torej njih zanima samo to, kdaj je bil registriran Windows 7 PRO in potem dodajo 1 leto poleg... ta podatek pa je verjetno najmanj kar imajo...

p.s. daj prosim .pdf... ne da ti ne bi verjel... niti slučajno... bolj me firbec, kako to izgleda... hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kurzweil ()

beta1 ::

Velja. Jutri pripopam. Morem osebne podatke pobrisat z dokumenta.

Kurzweil ::

beta1 je izjavil:

Velja. Jutri pripopam. Morem osebne podatke pobrisat z dokumenta.


Super, hvala....

Je pa kolega ravno zatrdil, da je ta refurbished comp nabavu pred tedni, tako da bi dejansko moralo to še veljat...

hamez66 ::

A se da kje preverit, kdaj je bila zadeva prvič nadgrajena?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

Lonsarg ::

Pa saj ne rabiš pravnega strokovnjaka, saj piše v upgrade licenci/pogojih od Microsoft ta veljavnost, kdar lahko nadgradiš. To da gre tehnično skozi ne pove nič (to nalašč pušča MS odprto ker hoče da home userji čimlažje to delajo).

hamez66 ::

Ni vsak bullshit, ki ga napišejo v pogodbo oz licenčne pogoje, veljaven v vsaki državi.

Lonsarg ::

Govoriš o redkih edge casih. Ampak to da bi kje v zakonu pisalo "če podjetje ponudi zastonj nadgradnjo za omejen čas se šteje da ta ponudba velja za cel čas" bi blo malce noro, ti kmečka pamet pove da ne more zakon kar prepoveda podjetju časovne omejene brezplačne akcije.

hamez66 ::

Na srečo se sodi po zakonih in ne po "zdravi kmečki pameti", ko si vsak stvari razlaga po svoje.

Lonsarg ::

Na srečo se 95% zadev da razumeti z kmečko pametjo brez nepotrebnega kompliciranja.

Biti paranoik in za čisto vsako stvar komplicirati ker "morda spada v tistih 5%" je neefektivno.

Skratka vse kar sem rekel definitivno drži, takih bedarij v zakonih hvalabogu ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

hamez66 ::

Če bi bilo vsem jasno, ne bi nihče spraševal po forumu ali spraševal inšpektorja. Tema je namenjena diskutiranju o problemu, zdej če tvoj komentar pripomore kaj, pa ne vem. Ti si pač zelo inteligenten in najlepša hvala, da si nam to povedal.

Lonsarg ::

Nekaj je naključno forum vprašanje nekoga, ki pač ni upgrade licence prebral.

Nekaj čisto drugega pa je da vodš biznis in greš tržni inšpektorat spraševat "v licenci piše datum do kdaj je ta upgrade bil veljaven, ali lahko vseeno po tem datumu legalno nadgradim".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

hamez66 ::

Super ja. Torej inštaliral sem windows 10, z windows 7 retail keyem. Pravočasno. Za inšpektorja je to ok.

Inštaliral sem windows 10, ampak sem pol leta zamudil, ampak sem se izmislil, da sem človek s posebnimi potrebami. Licenca velja? Ne? Po kmečki logiki ne.

Ok, inštaliral sem windows 10, pol leta zamudil, ampak računalnik je uporabljala tudi mama, ki je takrat slabo videla (ampak je šla kasneje na operacijo oči in zdaj dobro vidi). Velja licenca?

Ok, sem inštaliral pol leta prepozno, slabovidni mami podaril ta računalnik, ampak zdaj ta računalnik uporabljam v firmi. To velja?

Kupil retail windows 7, pravočasno naložil windows 10, vendar kasneje zamenjal trdi disk, matično ploščo in procesor. Windows sem na novo inštaliral. Licenca velja? Kaj pa, če diska nisem zamenjal? Kaj, če sem disk kloniral? Kaj pa, če se je računalnik pokvaril?

Ali je licenca od windows 7 retail, ko se pravilno in pravočasno nadgradi v windows 10, še vedno retail, da lahko prestavljaš? Kaj pa, če je bila oem, pa se je računalnik pokvaril?

Ali mora imeti firma licenco windows 10 pro, ali je home v redu?

Pa verjetno me še kaj zanima. Če vprašam ZKP, mi ne odgovori. Si domišlja, ve pa ne.

hamez66 ::

Če kupim Windows 10 pro retail, bo zagotovo vse ok. Cena je pa sitnica. Za en računalnik še ne toliko, za več računalnikov pa.

Ne vem, kje se pogleda, kdaj je bil določen key prvič uporabljen za nadgradnjo na win 10. Da se najti datum inštalacije, tole pa trenutno še iščem po googlu.

To je Microsoft res zbluzil. Najprej so trdili, da se bo dalo upgradati samo do določenega datuma. Potem so navrgli, da lahko upgradaš, če imaš posebne potrebe. Ko je ta rok potekel, se mi zdi, da se nekaj časa naj ne bi dalo, ampak se v resnici še vedno da. In če zadevo aktiviraš preko spleta, tudi ne pokaže, da je kaj narobe.

Zdej inšpektor ima tudi neko svoje mnenje, ki pa ni nujno, da bi na koncu vzdržalo pri sodniku. Ker nihče noče, da pade v sodni mlin zaradi takih bedarij, potem raje ponovno kupi, čeprav mu morda sploh ne bi bilo treba. Microsoft ne pove dovolj jasno, da ne smeš uporabljat. Če ne bi smel, naj pač onemogočijo aktivacijo napačno inštaliranih windowsev. Včasih smo dobivali sporočilo, da Windows ni genuine, če smo uporabili kodo, ki ni bila legitimna.

V glavnem, na službenem bom zdaj zbrisal Windows 10 in naložil sedmico, za privatnega pa ne vem točno, kako je, ker imam veliko keyev in še računalnik sem nadgradil in ponovno naložil, keyi so pa od retail sedmice. Ker imam več keyev, bi rad uporabil tistega, ki sem ga uporabil takrat, ko sem prvič legalno nadgradil iz 7ke na 10ko, ali bom pa nabavil GGK za legalizacijo, ki je pa 200 eur na mimovrste.

Aja, velja samo 1 leto. Ok neumen sem ajd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

KTr1sk ::

Ne razumem, če poveš (pod 3 točko)
https://www.digitaltrends.com/computing...
da je bil windows na nowo inštaliran (updejtan pa že takrat takoj ko je bilo moogoče),pa grem jih potem tožit :P
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Lonsarg ::

@hamez66, ZKP nima časa detajlno brat Microsoft EULE, to počnejo sodniki ali pa inšpektorji ko pride do tožbe/postopka.

Pa da ti odgovorim ene par zadev:
1. Home nima nobenih omejitev za Commercial usage nikjer napisanih v EULI, torej komot imaš na firmi (ampak Home nima funkcionalnosti za povezavo na domenski strežnik, kar vse večje firme uporabljajo).
2. V licenci piše kaj se smatra za nov računalnik, če zgolj nadgradiš kak nevitalni del (torej pustiš isto matično ploščo) ali ga nadomestiš ker se je pokvaril se šteje da je isti računalnik in licenca velja.
3. Piše tudi v Upgrade licenci da nova licenca po nadgradnji ohrani pravice prejšne licence. Če si nadgradil iz Windows 7 Retail imaš torej možnost premikati to W10 licenco na drug računalnik, če si nadgradil iz OEM pa ohraniš OEM omejitve in ne smeš (v obeh primerih se lagalnost licence preverja z preverjanjem legalnosti prejšne licence, torej bodisi OEM nalepka, bodisi nek papir za nakup).
4. EULE za asistive technologies nisem našel preko googlanja, torej ne vem kaj notri piše, lahko da so kake Non-Commercial omejitve, ponavadi v takih posebnih licencah so. Vsekakor se ne bi upal na to zanašati predno se ta EULA najde.
5. Ja Microsoft je tukaj "nalašč" zameglil zadevo, ker marketing oddelek od Microsofta dela na polno na tem da prepriča vse firme, tudi take male da vzamejo naročniški/365 stil licenc. Po drugi strani je pa hotel da zastonj čimveč domačih uporabnikov nadgradi. Moje osebno mnenje je da ni šans da se inšpektor ubada z ugotavljanjem tega kdaj si nadgradil, tak da go for it :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

jukoz ::

@beta1

Ti je uspelo poskenirati?

hamez66 ::

jukoz je izjavil:

@beta1

Ti je uspelo poskenirati?


Škoda, da ni še nič poskeniral.

Po pogovoru s tehnično pomočjo MSja sva s pomočnico "ugotovila", da se pri zastonj nadgradnji ključ za Windows "spremeni" v enega, katerega deli veliko uporabnikov. Navedla je npr. ta dva ključa:

Windows 10 Home: YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-*****
Windows 10 Pro: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-*****

Zadevo lahko preverite z aplikacijo showkeyplus v Windows store. Če po 30ih dneh od inštalacije sistem ne javlja "genuine" napake, potem naj bi bila inštalacija ok in legalna, saj naj bi bila nadgradnja iz windows 7 na windows 10 narejena pravočasno.

Nisem 100% prepričan, ampak se mi zdi, da mi brez težav deluje inštalacija, kjer sem ključ prvič uporabil leta 2019, in kljub temu deluje. Pomočnica mi je zagotovila, da je to v redu in legalno, da če pač ne javlja napake, da potem ni napake (tu je treba vedeti, da imam original windows 7 retail v škatli, ne nek ključ, potegnjen iz neta za 5 eur). Tako da če mi bo slučajno težil inšpektor, mu bom lepo pokazal pogovor s pomočjo in se ne bom pustil izsiljevat.

Je pa nekaj omenjala, naj se ne bi spreminjalo komponent, ampak sem ji potem razložil, da imam retail verzijo windows 7, in je rekla, da je potem ok.

V primeru op-a bi jaz poskusil naložit verzijo s priloženim ključem (na nalepki oz. kjerkoli ga že ima). Če po 30ih dneh ne javlja napake, bi moralo to pomeniti, da je vse ok oz da je nekdo že pravočasno "aktiviral" free verzijo. Bi bilo pa super videti inšpektorjevo pismo uporabniku beta1.

jukoz ::

Update:
Sem pisal beta1 na ZS in je javil da bo nalimal scan.

Je pa en teden že mimo od takrat =)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Licenca windows (nadgradnja) - inšpekcija (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5712572 (8011) Pimoz
»

Izteka se možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7124242 (17438) orreel
»

Nakup windows 10 preko kuponlandije za 28€? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6520663 (17111) PrimozR
»

Iz nelegalno do legalno win7pro

Oddelek: Pomoč in nasveti
243967 (2983) Mare2
»

Windows 10 prihaja 29. julija (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
16664414 (51772) MrStein

Več podobnih tem