» »

Ali napravam škoduje izklapljanje elektrike

Ali napravam škoduje izklapljanje elektrike

Bellzmet ::

Zdravo,

ali električnim napravam...recimo klima, TV, ventilator, ipd. škoduje, če jih ugašaš, tako da prekineš elektriko?. Npr da razdelilec na gumb enostavno ugasneš ob prižganih napravah?

starfotr ::

Ja, zato ti naj 24/7 in 365 dni dela vse, sploh ne izklopi ničesar.

Lonsarg ::

Direktno načeloma ne, posredno dolgoročno pa tako izklaplanje povečuje obrabo in s tem možnost da se hitreje pokvarijo kot bi se sicer. Naprave so dizajnirane za določeno število izklopov/vklopov, poleg tega imajo ponavadi kake startup rutine ki ni fajn da se kar naprej izvajajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Jure14 ::

Marsikatera naprava se ne ugasne takoj, ko recimo na daljincu pritisneš OFF, ampak še nekaj časa (minut) nekaj počne. Recimo delajo kakšni ventilatorji, da se ohladi, al pa kakšna pumpa poganja tekočino, da se enakomerno ohlaja, al pa da se kakšni deli posušijo.

Na kratki rok ne bo hudega, naj pa to ne postane redna praksa.

reeves ::

Odvisno od naprave. Klimi zagotovo škoduje na dolgi rok, saj se po ugašanju še nekaj časa vrti ventilator, da posuši kondenz. Tudi TV shrani podatke preden se ugasne. Na računalniku z lahkoto sesuješ sistem, če ga izklopiš (iz elektrike) ob nepravem času. Ventilatorju pa najbrž ne bo hudega.
Na splošno bi pa lahko rekel, da škoduje in raje ne počni tega.

mirator ::

Prepogosto ugašanje škodi tudi stikalom, saj se pri vsakem izklopu naredi oblok, ki povzroči oksidacijo kontakta. Vse naprave, ki imajo funkcijo "standby", ni priporočljivo izklapljati.
Jaz npr. izklopim računalnike, TV, radio itd samo, ko grem za dalj časa od doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

TheBlueOne ::

Ce odklopis napravi elektriko, ko je zakljucila vse cikle ugasanja, potem ji morda celo podaljsas zivljenjsko dobo, ker tudi standby je lahko proces z zivljenjsko dobo. Drug plus je, da naprave prezivijo rahel udar strele ali kaksno drugo motnjo.

Jaz ko grem spat izklopim vso elektroniko, ker mi nimas smisla imeti wlan mrezo med tem, ko spim.

tony10 ::

Theblueone, imam stolp po komponentah Technics, star 20 let pa je ves čas na stand by, pa še ena stvar ni crknila. prav tako je tv, računalnik, radio, mikrovalovna, bojler...skoz pod napetostjo. Tud ne vem zakaj bi zarad tega ker je ves čas na štromu kaj crknilo. Če pa je pocen roba bo pa kmalu kej šlo, al pa začne kej brnet pa če je ves čas na štromu al pa ne.

Slabše nardiš če odklapljaš na "silo" stvari, kot je bilo gor že povedano. Drgač pa je čist vseeno al je na štromu al pa ne, po moje. Kar se tiče računalništva jebilo v dobi HDD celo priporočeno puščat računalnik vžgan, ker se je disk prej pokvaril, če se je vsak dan nalagal windovse na novo, ker je vedno bral na istem mestu...
kruha in iger

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony10 ()

TheBlueOne ::

Ja jaz imam marsikaj vklopljeno. Tam, kjer imam mrezo imam se PCje in tisto zvecer odleti. Router pac dela, ce je pod napetostjo, tu ne vidim smisla.

Seveda pa je sranje, ce izklopis s tem, da samo vzames elektriko, to menda ja ni tema smisel teme? PCje seveda prej izklopis itn.

Si pa mislim, da prej kaj pridobis, kot izgubis, seveda ce si naprave pravilo izkljucil in nimajo kaksne funkcije, kjer se morajo "samovzdrzevati", morda kaksno temperaturo pri zunanjih enotah, kaksna crpalka, ki se vklopi, ce je prevec tekocini itn. Ampak mi v gospodinstvih ni poznan kaksen tak primer.

opeter ::

En primer (kolikor vem) je za trde diske najbolj obremenjujoč trenutek, ko se morajo ponovno vklopiti.

Isto velja za žarnice.
Seveda pa je lahko velika težava tudi nihanje električnega toka, ki je tudi škodljiva.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

TheBlueOne ::

Zarnice, ki so imela ta problem kakor tudi trdi diski so bolj kot ne stvar preteklosti. Pri diskih mi drugace ta problem ni znan, ne vem pa kaj ima to s tem, da izklopis elektriko, ker verjetno ga PC izklopi tudi v standbyju.

fikus_ ::

Ugašanje s stikalom/daljincem ni problematišno, bolj nevarno je, če npr. zmanjka elektrike in potem se spet vrne, začetni sunek pri zagonu. Nekatere naprave se ob vrnitvi elektrike ne vklopijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenosnik - kako polniti baterijo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4115092 (1862) sh00ter92
»

a ugašate računalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18117251 (12424) looser
»

Polnilni cikli Windows laptopa

Oddelek: Strojna oprema
152774 (2434) CyberPunk
»

Izklop iz elektrike

Oddelek: Pomoč in nasveti
323670 (2943) Boobiz
»

je dobro imeti racunalnik prizgan 24ur na dan? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
858488 (5711) Fizikalko

Več podobnih tem