» »

je dobro imeti racunalnik prizgan 24ur na dan?

je dobro imeti racunalnik prizgan 24ur na dan?

«
1
2

aleksej2 ::

Me zanimajo vasa mnenja malo o tem. Sam na vsake toliko casa puscam racunalnik prizgan celo noc in ne vem ce jo to najbolje zanj. Verjetno mora imeti malo pavze(beri hlajenja, ko je ugasnjen). Imam pa kisto kar odprto, tako da se mi se bolje lufta. No, u bistvu jo moram imeti odprto, ker jo ne morem zapreti...
  • spremenil: aleksej2 ()

mtosev ::

Jaz ga pustim po 3 tedne nonstop. :D :D :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

7h3_1 ::

moje mnenje saj men se zdi glede hlajenja da je bolš si nabavt en dobr hladilni sistem (ventialtor/vodno hlajenje) ker baje (tko sm slišu) to da maš "kišto" odprto nč ne pomaga pr luftanju. Drgač pa sm mam jst kdaj pa kdaj po 1-2tedna non-stop pržgano.

GrimReaper ::

Jest mam tud skos pržganga, ko je potreba samo restartam.
Drugače pa Cool@Quiet saves (proc kur samo 30W v mirujočem stanju, na 1.25GHz in 1.1V).

ank ::

Zakaj bi kdo hotel imeti prižgano bilo katero napravo 24 ur na dan tudi ko je ne potrebuje? V tem ni nobene koristi razen za strežnike. Škodi edino računu za elektriko.

JamesBond ::

Rač. lahko laufa 24/7/365.

7h3_1 ::

Zakaj bi kdo hotel imeti prižgano bilo katero napravo 24 ur na dan tudi ko je ne potrebuje? V tem ni nobene koristi razen za strežnike. Škodi edino računu za elektriko.

sej maš ubistvu prov sam men je bl kumot če mam komp skos pržgan da recmo mam še 5min cajta predn nekam grem grem mal pogledat na komp če bi ga mel ugasnenga bi ga mogu najprej pržgt....al pa če recmo gledam tv in pol med reklamami grem mal gledat na net. Punoč ga mam pa sam če morm kej dolpovlečt

zee ::

meni je nazadnje laufal tri mesece ... potem sem ga pa resetiral, ker sem namestil novo jedro :D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

boštjan ::

glede porabe elktrične energije in 24/7 prižgan comp. Imam 2 compa,en laufa 24/7 ,drugi pa ajde recimo 12ur na dan, pa sem letos mel 4k poračuna.Najbolj žere bojler in električne pečice.
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

Tr0n ::

Computer mora laufat non-stop. Ni tu trte mrte. ;)

Je tak PaJo? :)

elasto_mania ::

samo če si na območju kjer elektrika crkne kdaj potem se ne splača al pa si daš brezprekriveno napajanje.

yerow ::

zakaj bi naprava delala 24h na dan če ne rab delat 24 h na dan?

...no take stvari ponavad kvasjo ldje k majo komajda kej pojma o kompih in poj sevede majo ugasnen komp in se jim naloži sistem napou(brez driverjou za wireless network) in poj odprejo mozzilo firefox in jim ne dela tist bogi edin protokol k ga oni poznajo kot internet in sevede ti visijo za vratam(usaj to moja mat pa sestra počneta)

komp je mašina k je sestavlena za delovanje tut po par mescov skupej in če nebi biu microsoft tok fuknen bi za tok cajta tut ostala stabilna

pač cajt ko spiš in ne toučeš po tipkovnici iskoristš za download

MTm2H37rqt7B ::

stvari se kvarijo ko se prizigajo/ugasajo ... 24/7/365 baby!

Zgodovina sprememb…

GeForce_man ::

ja bol škodi če ga prižigaš in vsakič ugasneš ko končaš.....tako se je meni tud matična zjebala...dobro zdej nevem če je prav zarad tega ampak se je skurla in je prišel samo tok notr k je svetla varovalkica....tako da mislim da je zarad tega....zdej pa ga mam po cel dan odprtega:D
AMD Athalon64 3200+(2200mhz)socket 754.....Gigabyte GA-K8NE nf.4.....MSI GeForce 6600 GT 128 mb......Maxtor 160gb....1024RAM(2+512mb).........dvd+r LG.........

ank ::

>>>...no take stvari ponavad kvasjo ldje k majo komajda kej pojma o kompih in poj sevede majo ugasnen komp in se jim naloži sistem napou(brez driverjou za wireless network) in poj odprejo mozzilo firefox in jim ne dela tist bogi edin protokol k ga oni poznajo kot internet in sevede ti visijo za vratam(usaj to moja mat pa sestra počneta)

Mislim da imam kar nekaj pojma o kompih. Ne vidim pač potrebe da bi mel prižganega 24/7. Ko grem spat ga vgasnem in ga prižgem spet takrat, ko ga rabim. Da more komp laufat non-stop ponavadi kvasijo geeki, ki jim je kul dosegat čim večji uptime.

Če ne znaš nastavit wireless networka za svojo mater pa sestro povej jima bom jaz. :D


>>>stvari se kvarijo ko se prizigajo/ugasajo ... 24/7/365 baby!

Pomoje se bolj kvarijo če delujejo nonstop kot pa če jih prižgeš/vgasneš 1x na dan. Je sploh na voljo kakšna raziskava glede tega?

bond007 ::

Če že plačuješ net, ga je fino tut izkoristit! Pa če tut gre samo za ratio na nekaterih straneh:D . Pa fino je, da imaš dostop do kompa od kjerkoli (bodisi VNC ali pa ftp).

Če recimo študiraš v drugem kraju zna 24/7 prižgan komp doma zelo prav priti! Kar se porabe energije tiče - moj komp porabi dnevno za okoli 25 sit štroma (brez monitorja). Recimo max jurja na mesec. Da se bi sekiral za to pa ne - če bi ga recimo ponoči ugašal - ravno takrat ko je el. tok pol ceneje, je zame brezveze.

Razumem pa tiste, ki spijo zraven kompa in nimajo ravno tihega. Pri meni to ni problem :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

BladE_ ::

če bi ga recimo ponoči ugašal - ravno takrat ko je el. tok pol ceneje, je zame brezveze.


Se podpišem pod to izjavo!!
Akcija - Reakcija

Mr.Ecko ::

Meni laufa po 3 tedne .Pol pa al zmanka elektrike al pa reštart zaradi popravkov.

Stepni Volk ::

Stvar odločitve in namena.
V primeru bližajoče nevihte bom izklopil računalnik in izvlekel vse kable iz vseh vtičnic (el., adsl, TV...)

Glede ugašanja in prižiganja velja, da vsako vklapljanje izpostavla komponente visokemu stresu. Zato velja, da bodo računalniki živeli dlje, če se jih ne ugaša. To ne velja za življenjsko dobo premikajočih se delov, kot je trdi disk, ventilator, DVD/CD...
KLIK

Moj, sedaj že 5/6 let star računalnik ima sledeč problem: če ga ugasnem, ne dela več. Običajno v tednu dni spet "oživi"... sem ravno v fazi oživljanja :)

EDIT: Elektika stane 8,043 SIT /kWh v dražji tarifi od 6:01-22:59h, ter 6,325 SIT /kWh od 23-6h. Na dan torej večno prižgani računalnk stane 136,731 + 44,275 SIT = 181,006 SIT/ dan oz. 66 067,19 SIT / leto, če porabi en kW na uro. Dejansko jo je moj sposoben maximalno le četrtino, torej 16 516,80 SIT / leto. Tudi to vsoto lahko mirno delim z vsaj 2 saj vse komponente ne dalajo ves čas na maksimumu. Recimo 8 258, 40 SIT / leto. kar je približno toliko kot mesečna naročnina na ADSL (7700 paket DUO).
Nekih blaznih prihrankov z ugašanjem računalnika torej ne dosegam.
Cenik električne energije za leto 2006

Zgodovina sprememb…

MTm2H37rqt7B ::

@ank: Ti slucajno ves kaj se sploh dogaja v vezju, ko ga vklopis? Ce bi vedel, nebi kvasil takih.

ank ::

Ma to z elektriko niti nisem mislu da bi se lahko veliko denarja lahko prišparalo. Nimam glih glasnega računalnika, prejt tihega pa me vseeno moti pri spanju zato ga vgasnem. Glede tega da bi bolj dolgo vzdržal če bi bil 24/7 prižgan pa lepo vse piše v liku, ki ga je Stepni Volk dal. Čudno da mi pri takem načinu uporabe (en največ dva vklopa na dan) vse skupaj deluje že 6 let.

pux vse stvari se kvarijo. Da bi jih pa laufal 24/7 samo zato da bi crknile v 6letih namesto v 3 (primer samo) je pa nekoliko neumno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

MTm2H37rqt7B ::

@ank: Se zmeri nisi odgovoril na moje vprasanje...

elasto_mania ::

uau Stepeni volk pa jepogledal vse za ta odgovor sicer jaz bi mel komp prižgan 24/7/365 sam mi oče ne pusti.Sicer se pa preveč čuje edina rešitev bi bila dati zvočno izolacijo v comp samo ne bom dal zaradi tega ker je komp star in bom itaq menjal in dal notri zvočno izolacijo za zdaj pa samo občasno ko je nek velik download.

ank ::

pux približno vem. Ko bom hotel vedeti več o tem si bom pa pogledal. Vseeno pa ne mislim laufati kompa 24/7.

muzičar ::

Zdaj res je da je vezje pod stresom ko se prižge računalnik namreč čez njega steče kar precejšen tok - po drugi strani je pa tudi res da ima vsaka stvar določeno življensko dobo in bolj ko se uporablja manjša je ta doba. Po eni strani je ugašati računalo in ga prikrajšati za nepomebno rabo zelo zdravo po drugi strani je to spet slabo zaradi stresa ki ga doživljajo komponente ob vklopu. Tako da bi jaz rekel da je v obeh primerih en sam šit in da bi bilo najbolje za računalo da sploh nebi bil prižgan. Drugače pa stvar posameznika in uporabe računala.

schejk ::

ugasnem ko grmi :D

GrimReaper ::

Pr nas pa že več ko pol leta ni grmelo, mogoče enkrat.
No, vem da nisem računalnika ugašal že ene pol leta.

Stepni Volk ::

V primeru udara strele ni dovolj imeti samo ugasnjene naprave. Morajo biti fizično izklopljen iz električnega, telefonskega omrežja... tudi ostale naprave povezane z računalnikom morajo biti izklopljene. Streli je vseeno ali vam skuri direktno računalnik ali preko tiskalnika, scanerja... a o tem smo že marsikje, tudi tukaj: Zaščita pred strelo - strelovod

muzičar ::

Zato imam pa jaz vse na podaljšku s stikalom. Ko vidim da se mi bliska okoli oči uhasnem fse.

Stepni Volk ::

Samo za varnost pred strelo moraš podaljšek še fizično iz vtičnce ven povleči, če želiš biti 99%

muzičar ::

Podaljšek je zavarovan proti strelam (majhna možnost za preboj) če pa že je pa še v napajalniku varovalo, kar se tiče pa monitorja sem pa enkrat že popravil pa še drugič bom če bo treba (močno upam da ne)

Sba ::

Jaz računalnik ponoči ugašam, ker me moti še neko dodatno brnenje. (sicer bi se hitro navadil, samo če ni treba potem se ni treba) Imam pa občutek, da mi računalnik dela slab zrak v sobi. (sicer nevem koliko od tega je res) Ugašam ga tudi zaradi očeta. (po njegove kuri štrom)
Tako da je moj računalnik prižgan le, ko sem jaz doma in ga ugasnem tudi, če me ni le kašno uro/dve. Pač takšna je navada. Izjema je le, če se kaj DLja.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

schejk ::

s tem sm mislu da ga izklopim! normaln da ga ne bom sam ugasnu. pa tud kable umaknem vsaj en meter od vtičnice!

offtopic: kje hudiča si kupu podaljšek odporen na strele?!

Stepni Volk ::

Podaljšek odporen na sterele, je tako realen, kot so ženske, ki kupujejo določen tip damskih vložkov vedno vesele, poskakujoče, v belih hlačah in posebno zapeljive, v tistih dnevih meseca...

Zgodovina sprememb…

sparc49 ::

StepniVolk, tista cena je samo uporaba omrežja. Dodati je še potrebno energijo in DDV, kar nanese 22.76 SIT/kWh za večjo in 14.27 SIT/kWh za manjšo tarifo. Cenik Elektro-MB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sparc49 ()

muzičar ::

Kdo je rekel da sem ga kupil? Sam sem ga naredil. Sicer ni stestiran na takem toku ampak mislim da sem kar zmanjšal verjetnost da prebije čez, če pa že sem pa definitivno zmanjšal tok in s tem stres komponentam.

edit: verjetno bi se plastika začela topit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

Stepni Volk ::

sparc49 - hvala za popravek, nadgradnjo.

Dodatno v zagovor varčevalni strani:
Nemci so v eni izmed revij CHIP šli preračunavati koliko energije porabijo domače naprave, ki so v stand-by-u. Ni bila lepa številka. Od takrat naprej TV, reciver, VCR, DVD, CD zares izklapljam.
Tule je še BBCjev članek na to temo: KLIK. Angleži so si izdelali tudi kalkulator, ki vam izračuna koliko vas letno stane stand-by naprav, t.j. če ne izklapljate naprav.


EDIT: Računalnik vas torej stane 386,92 (17 ur dražje tarife) + 99,89 (7 ur nižje tarife) = 486,81 SIT na delovni dan.
Vikendi in prazniki so nižje tarifni cel dan, kar pomeni, da vas takrat stane 342,48 SIT.
Leto ima 51 tednov. Delovnih dni je tako 51*5 = 255 dni, ter 51*2 = 102 wikendov.
255 * 486,81 = 124 136,55 SIT
102 * 342,48 = 34 932,96 SIT
Zaokroženo navzgor (nepupoštevajoč praznikov, ki tako vsako leto drugače padejo) je to skupaj = 159 069,51 SIT.

Ker računalnik ni pralni storj, da bi dejansko porabil 1kW na uro je potrebno to vsoto primerno oklestiti. Na hitro ocenjujem, da moj 5 let stari PC porabi nekje 1/10 = 100W.
Letni strošek večno vklopljenega računalnika je tako 15 906,95 SIT.
Če bi porabil maksimalno, kar napajalnik zmore, t.j. 250W, bi to pomenilo 39 767,- SIT na leto.

To je potrebno primerjati z "normalno uporabo" računalnika. Recimo, da sem zmerno obseden in po službi, skrbi za otroke in drugimi opravki še vedno zmorem 3 ure vistei pred ekranom. Recimo 2 uri v dražji in 1 uro v cenejši verziji = 45,52 + 14,27 = 59,79 SIT.
Za vikende porabim 3*14,27 = 42,81 SIT
255 * 59,79 = 15 248,45 SIT
102 * 42,81 = 4 366,62 SIT
Skupaj = 19 613,07 SIT

Vzamimo enako predpostavko, da porabim maksimalno 100W na uro. Letni strošek računalnika vklopljenega po 3 ure na dan je torej 1 961,30 SIT na leto.

Razlika med
vedno prižanim = 39 767,- SIT / leto
3 ure na dan = 1 961,30 SI / leto
je torej 37 805,70 SIT / leto.

Če bi torej namesto PCja kupil Maca in slednjega ugašal, bi na koncu leta bil strošek enak. Povedano drugače, vsak izmed nas, ki ima mlinček vedno prižgan bi si lahko vsako leto kupil enega iPod Nana 1Gb... ali še bolje 2-3 športnih copat in preživljal dneve v naravi :)

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

P.S. Če imate navite mašince oz. je vaš mlinček bolj energetsko požrešen, se seveda spremeni tudi izračun.
Tule je tabelica porabe procesorjev, še nekaj trdih diskov... temu dodajte še ventilatorje, grafično, DVD... ino kakšne ultra "bling" osvetlitve tudi.

bond007 ::

Razlika med
vedno prižanim = 39 767,- SIT / leto
3 ure na dan = 1 961,30 SI / leto
je torej 37 805,70 SIT / leto.


Je to ziher tako? Ker če imaš 3 ure/dan prižganega je to 8krat manj kot 24ur/dan. Torej bi moral biti strošek na leto 8krat manjši, kar pri cca 40k letno znese 5k. Pa tukaj ni upoštevano recimo da čez teden, ko imaš 3 ure prižgan komp, ga imaš verjetno v celoti v dražji tarifi, ko pa ga imaš 24 ur/dan med tednom, pa je celih 7 ur cenejše tarife dnevno. Tako da je razlika verjetno še manjša...


Edit: že vidim, ka je narobe. Ko je komp vkloplen 24/7 si vzel ,da porabi 250W, ko pa samo 3 ure na dan pa 100W. Torej pri 100W porabe je letno razlike med 24/7 vkloplenim računalnikom in tistim, ki je vklopljen le 3 ure le za okoli 14k sit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

_pobesneli_ ::

Meni 5 compu laufa 24/7/365 ..med njimi tudi p1 166mhz :D ki doseže uptime cez 250 dni :Dpotem pa gre elektrika ..in to dela že 2 leti brez ustavit :Dtako da mu ne skodi čisto 0
Gregor

Saladin ::

Letni izračun se sliši velik, realno pa ni tako hudo.
Realen mesečni strošek 24/7 bi bil okoli 3000 SIT.
Če ne bi med letom kupoval kavice in časopisa bi prav toliko prišparal.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Stepni Volk ::

bond007 - jep. Predpostavljal sem, da je razlika med "pasivno" non-stop vklopljenim in aktivno občasno vklopljenim računalom. A sem pozabil, da tudi non-stop vklopljeni doživi kakšna bolj aktivna obdobja.

Če imaš 100W žarnico in jo imaš ves čas prižgano, te to letno stane
15 906,95 SIT ob vklopljenosti 24h/dan
1 961,30 SIT ob vklopljenosti 3h/dan
Pri tem bo prva žarnica svetila več skupno ur, ker ne bo izpostavljanja elektromagnetnim, ter temperaturnim stresom ob vklapljanju in izklapljanju.

Razlika med ves čas vklopljeno 100W žarnico (ali PCjem) in tisto vklopljeno le po 3 ure na dan od 21-24h (2 uri dražje in 1 ura cenejše elektrike) je torej 13 945,65 SIT

Še vedno je to le približek.

Nasvet: za tiste, ki morajo imeti vklopljen računalnik, imejte vklopljeno kakšno starino npr.: P-166 brez DVD/CD pogona, disketne enote, grafične... potem lahko letni strošek delite s faktorjem 3-4, s privarčevanim pa greste na en izlet :)

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Men notebook laufa 24/7 :D

Domaci racunalnik pa cca 6ur na dan... pa se to vecinoma za TV ;)

Kami ::

Mam doma dva PC-ja skoz prižgana.

1 je skoz prižgan že kake tri leta in še nism mel problemov :)

Soniux ::

Moj je neprestano prizgan, tud po 3 - 4 tedne.

Doman ::

Jaz imam tudi 2 prižgana 24/7/356. Od tega enega izklapljam, ko me ni doma več kot 3 dni.

ginekolog ::

Ja, povprečen PC porabi priližno 3000 sit na mesec (24/7).

Menim pa, da se mu s tem skrajšuje tudi življenska doba, najmanj disku in ventilatorjem. Tako da je za brezveze puščat pc vlopljen neumno.

Jaz sem si uredil wakeonlan na mojem in ga zbudim preko web strani (ali gsmom).
Divers do it deeper.

Tr0n ::

Ma kaka zivljenska doba neki. 2 leti bo drzal, potem pa se tak menja.

Kot receno, cca. 3k na mesec pri 24/7 vklopljenem racunalniku in monitorju.

wishmaster ::

Jaz imam tri računalnike skoraj skoz prižgane. Eden je router (pII 400) uptime po 150 dni in več, eden je strežnik (Xeon 700) ki je tudi skoz vklopljen. Kot workstation uporabljam računalnik v podpisu. Tega ugasnem samo med nevihtami, ker ga nimam priklopljenega preko UPSa in prenapetostne zaščite. Če mi že ima namen skurit strela mi naj server in router. Do zdaj lahko potrkam da mi še ni nič skurilo, razen modema 1x. Tudi jaz prakticiram to da računalnik čim manj ugašujem.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

mtjz33 ::

Sam imam prižganega že več kot dve leti non-stop. Ugasnjen je bil le vsega skupaj mogoče trikrat (kakšnih 12ur vsega skupaj); zaradi nevihte in podobno.

Mene pa zanima kako je z LCD ekranom. Ali ga je bolj ugasniti, če ga ne potrebuješ kakšnih pol ure do uro. Ali je bolj zanj, da je skos prižgan, ter da je vklopljen ohrajevalnik zaslona? Kakšen ohrajevalnik je bolj priporočljiv, bolj svetel ali bolj temen?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mtjz33 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

a ugašate računalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18117000 (12173) looser
»

Prižgan računalnik - poraba elektrike

Oddelek: Pomoč in nasveti
398770 (1603) d4vid
»

Poraba elektrike

Oddelek: Strojna oprema
62019 (1800) Pyr0Beast
»

Elektrika?

Oddelek: Loža
422855 (2081) Kaboom
»

koliko elektrike porabi PC?

Oddelek: Pomoč in nasveti
103173 (2843) Borci

Več podobnih tem